Actualitate
Tradiţia feroviară – motiv de mare mândrie pentru teiuşeni
La Teiuş a avut loc, la finele săptămânii trecute, o manifestare dedicată feroviarilor, celor care au muncit sau muncesc la calea ferată, care şi-au iubit meseria şi au trudit cu pasiune pentru dezvoltarea oraşului.
Cea de-a IV-a ediţie a Întâlnirii ceferiştilor din Complexul Teiuş-Coşlariu, desfăşurată în Parcul feroviar, a reunit oficialităţi locale, dar şi familii sau urmaşi ale celor care au iubit glasul roţilor de tren. Manifestarea a debutat pe peronul gării, în vecinătatea locomotivei cu abur 150.000, pe acordurile Fanfarei Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, iar apoi directorul instituţiei de cultură amintite, Daniela Floroian, care a prezentat întreaga manifestare, a vorbit despre foştii ceferişti şi truda lor de fiecare zi, despre cei care au înnobilat haina de ceferist, purtată cu mândrie la bucurie, dar şi la necaz. Marcel Oţoiu, director general al CENAFER, a subliniat că suntem datori să ne aducem aminte de cei care cândva erau a doua armată a ţării şi ne-au făcut să ne mândrim cu marea familie a ceferiştilor. Adresându-se teiuşenilor şi invitaţilor, primarul Mirel Hălălai a amintit că oraşul Teiuş a fost cândva un important centru feroviar din inima Ardealului, cu o puternică tradiţie ceferistă pe care nici noi, dar nici tinerii de azi nu avem dreptul să o lăsăm să se stingă. De asemenea, Mirel Hălălai a readus în atenţie momentele care au marcat, de-a lungul timpului, ziua de 9 mai. Cel care a contribuit la amenajarea parcurilor feroviare din Teiuş şi Zlatna, ing. Radu Bellu, ce lucrează la divizia de patrimoniu a CFR Braşov şi declara că în tren şi-a petrecut o treime din viaţă, i-a oferit primarului Mirel Hălălai o lucrare – „Sinaia, oraşul cu două gări regale”. De asemenea, ing. Radu Bellu a mai dăruit, împreună cu un alt pasionat de calea ferată, Florin Lupescu, o colecţie de tablouri care prezintă lumea ceferiştilor, dar şi 3 cărţi vechi despre locomotivele cu abur. Participanţii la eveniment au avut ocazia să viziteze, în Parcul feroviar, atât vechi utilaje folosite în lumea ceferiştilor, cât şi expoziţia amenajată într-un automotor de ceferiştii de azi, în colaborare cu angajaţi ai primăriei. Cei mai longevivi feroviari – Ioan Puican, Vasile Bretoiu şi Gheorghe Şarlea, în semn de recunoştinţă pentru munca lor la calea ferată, au primit diplome din partea edilului Mirel Hălălai. Programul a continuat cu momente muzicale pregătite de Liceul Teoretic din Teiuş. Pe scena din parc am admirat programele pregătite de dascălii Anica Ciortea, Laureta Lazea, Ana Bărbuleţiu, Liliana Popa, Silvana Avrămuţ, Maria Şendea, Virgil Sicoie, Ionela Staicu şi Gabriela Lascu. Alexandra Trif, elevă în clasa a XI-a, a interpretat melodiile „Când îmi vine badea-n gând” şi „Frunzişoară de cicoare”, iar Lorena Morar, din clasa a XII-a, ne-a prezentat două piese de muzică uşoară. Nu au lipsit melodiile interpretate de Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, dirijor Coriolan Honcaş. Pe ritmuri muzicale a luat sfârşit sărbătoarea dedicată celor ce poartă în suflet glasul roţilor de tren, ceferiştilor de ieri şi de azi.
Adriana DURIGĂ

Actualitate
Tânără de 20 de ani din Galda de Jos rănită, după ce a pierdut controlul autoturismului și s-a izbit de două autoturisme parcate regulamentar
Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 20.00, o tânără de 20 de ani, din comuna Galda de Jos, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 107B, pe raza localității Sîntimbru, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu două autovehicule parcate pe marginea părții carosabile.
În urma accidentului, conducătoarea auto a suferit leziuni corporale ușoare și a primit îngrijiri medicale.
Aceasta a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2023 | teiusinfo.ro
Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica de Sfântul Andrei 2023 • Nume care se sărbătoresc de Sf Andrei • Semnificația numelui | teiusinfo.ro
În 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.
Astfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.
Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica duminică, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.
Citește și: felicitări de Sfantul Andrei
Majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.
Pentru a știi care sunt toți sărbătoriții acestei zile, pentru a nu rata pe cineva mai jos sunt câteva nume derivate din numele Andrei, iar pentru cei care vor sa știe semnificația numelui Andrei, aflați ca acesta vine din greaca si înseamnă: bărbăție, curaj.
Iată numele derivate din numele Andrei:
Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea
Actualitate
Bucureștean de 53 de ani cercetat de polițiștii din Teiuș, după ce ar fi înșelat o angajată a unei case de pariuri din Teiuș
Marți, 28 noiembrie 2023, polițiștii din Teiuș au identificat un bărbat de 53 de ani, din municipiul București, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de înșelăciune, faptă în legătură cu care poliția a fost sesizată la data de 9 septembrie 2023.
În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 8 septembrie 2023, ar fi indus în eroare angajata unei case de pariuri din Teiuș, cauzând societății comerciale un prejudiciu, în valoare de 1.000 de lei.
Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bărbatului precum și pentru recuperarea prejudiciului.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Două femei din Cluj Napoca sunt cercetate de polițiștii din Teius, după ce au furat produse alimentare, din magazinul unei stații de carburanți
Marți, 28 noiembrie 2023, polițiștii din Teiuș au identificat două femei, de 27 și 31 de ani, din municipiul Cluj Napoca, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infarcțiuni de furt, faptă sesizată poliției la data de 11 mai 2023.
Din cercetări a rezultat că, profitând de neatenția angajaților unei stații de carburant din Teiuș, cele două ar fi sustras, din magazinul stației, produse alimentare în valoare de peste 1.000 de lei.
Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii lor activități infarcționale și recuperarea prejudiciului.
FOTO: ARHIVĂ
-
Mondenacum 9 luni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro