teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius

Acasă » Politică » Contestarea de către preşedintele Iohannis a unui proiect de lege împiedică peste 400 de teiuşeni să-şi intabuleze proprietăţile!

Contestarea de către preşedintele Iohannis a unui proiect de lege împiedică peste 400 de teiuşeni să-şi intabuleze proprietăţile!

Publicat în 02.04.2016 la ora 11:00

iohannis_2015În luna februarie a acestui an, deputatul PSD Ioan Dîrzu a iniţiat un proiect de lege, avându-i alături pe deputatul Călin Potor şi alţi 20 de aleşi din Camera Deputaţilor, proiect care vine în sprijinul comunităţii din Teiuş.

Iniţiativa legis­lativă vizează transmiterea unui teren de aproape 75.000 de metri pătraţi din domeniul public al statului (din administrarea Ministerului Transporturilor), aflat în concesiunea C.F.R S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local Teiuş. „Pe cele 7,5 hectare de teren se află locuinţe, o bază sportivă şi parcul gării. Aici trăiesc foşti ceferişti, rude ale acestora, unele dintre locuinţe schimbându-şi în timp proprietarii. Ne-am pus speranţe că, în sfârşit, oamenii vor scăpa de acest calvar şi vom reuşi să dezvoltăm zona, în cadrul unui proiect european. Este un proiect de care comunitatea are nevoie de mult timp, din respect pentru ceferişti, cei care cu ani în urmă au făcut ca Teiuşul să fie un important centru feroviar”, a spus primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai. Aflând de gestul preşedintelui Iohannis, primarul Hălălai a spus dezamăgit: „Bravo, aţi făcut un lucru «bun»! Nu a fost niciodată aici, nu ştie ce probleme au oamenii din acea zonă a Teiuşului, cred că nici nu ştie cum se scrie corect numele oraşului! Din păcate, când să facem un lucru bun, vine cineva şi ne dă în cap! Eu spun că «a câştigat» foarte mult cu acest gest Iohannis la Teiuş, «a crescut» în ochii teiuşenilor!”.
Necazurile localnicilor au început cu ani în urmă, când locuinţele construite din fondurile statului – locuinţele de serviciu ale ceferiştilor, au fost cumpărate de FLIPS Alba. Casele nu au fost înscrise în Cartea funciară, iar oamenii din zonă nu puteau să încheie acte de vânzare-cumpărare, întreţinere, donaţie etc., nici să obţină autorizaţii de construire. Asta pentru că acei teiuşeni nu au acte de proprietate asupra terenului. Regionala CFR Teiuş
şi-a dat acordul pentru trecerea terenului din concesiunea CFR în administrarea Consiliului Local Teiuş. Şi Ministerul Transporturilor este de acord ca terenul să ajungă în grija CL Teiuş. De asemenea, Adunarea Generală a Acţionarilor CN CFR a aprobat modificarea contractului de concesiune în privinţa suprafeţei de aproape 7,5 hectare. Pentru acest teren nu au fost formulate cereri de revendicare sau retrocedare, iar Primăria Teiuş a înscris în Cartea funciară terenul intravilan de aproape 7,5 hectare. „Înainte de a urma aceşti paşi, am discutat cu oamenii din zonă, cu primarul Mirel Hălălai şi am hotărât că trebuie să mă implic în Parlament, pentru ca locuitorii oraşului să obţină, după ani de zile, acte pentru proprietăţile lor. Am iniţiat o propunere legislativă, pe care am supus-o spre dezbatere şi adoptare Parlamentului în procedură de urgenţă, pentru că e un proiect de care oamenii din Teiuş au nevoie”, a spus deputatul Dîrzu. Dar toate eforturile se dovedesc a fi zadarnice, pentru că preşedintele Klaus Iohannis a contestat miercuri la Curtea Constituţională legea prin care cele aproape 7,5 hectare de teren ar fi trecut de la CFR în proprietatea administraţiei locale din Teiuş. Motivul: ar fi încălcate mai multe articole din Constituţia ţării, mai ales cele privind regimul juridic al proprietăţii publice. Potrivit preşedintelui Iohannis, din analiza conţi­nutului legii şi a  expunerii de motive rezultă că terenul transmis nu este susceptibil de a face obiectul exclusiv al proprietăţii publice, soluţia propusă fiind o „derogare”. Iohannis susţine că o astfel de măsură poate fi luată doar printr-o hotărâre a Guvernului. „Legea transmisă la promulgare vizează un caz particular, absenţa caracterului de generalitate al reglementării făcând-o incompatibilă cu legea ca act juridic al Parlamentului”, se arată în cerere.
Deputatul Ioan Dîrzu, iniţiatorul proiectului de lege prin care teiuşenii ale căror gospodării se află pe terenul ce aparţine CFR ar fi avut, în sfârşit, acte de proprietate, ne-a declarat: „Aşa cum ştiţi, în comisiile parlamentare, proiectul a trecut şi cu acceptul Ministerului Transporturilor. Eu sunt de părere că am urmat toţi paşii legali pentru a ajunge, la final, să-i ajutăm pe cetăţenii din Teiuş. Mai mult, în demersul meu am avut şi susţinerea majorităţii din Parlament. Eu sunt convins că vom avea câştig de cauză, pentru că proiectul a parcurs procedura legală în Parlament. Vă spun sincer că nu mă surprinde gestul preşedintelui, după ce a mai contestat o dată votul Parlamentului, prin care Crăişorul Munţilor, Avram Iancu, era declarat erou naţional”.

Adriana DURIGĂ

Acest articol a fost citit de 303 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.