Rămâi conectat

Știri din zonă

La Galda de Jos a fost inaugurată prima creșă deschisă în mediul rural, din județului Alba

Publicat

în

Luni, 16 octombrie 2023, a fost nu doar o zi de sărbătoare pentru întrega comunitate din comuna Galda de Jos, ci și una istorică pentru Alba, deoarece a fost inaugurată oficial și sfințită prima creșă din mediul rural al județului.

Primăria Galda de Jos a realizat investiția printr-un proiect în valoare totală de peste 3,8 milioane de lei (circa 760.000 de euro), finanțat prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale – AFIR.

La inaugurare au participat oficialități județene și locale, cadre didactice din Galda de Jos și personalul angajat al noii creșe, dar și părinți sau bunici cu copii, care frecventează deja instituția.

„Mă bucur mult pentru acest lucru, pentru că s-au depus multe eforturi în sensul acesta. Pot să spun că anul acesta am mai defintivat și Grădinița cu Program Prelungit, care a necesitat niște investiții în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Deci putem spune că la această dată comuna Galda de Jos are rezolvată problema infrastructurii de învățământ antepreșcolar și preșcolar. Așadar, copilașii de la 0 – 6 ani putem să îi primim și să-i îngrijim în unitățile noastre, iar aceasta nu are decât să ne bucure”, a declarat Romulus Raica, primarul comunei Galda de Jos, care a oferit câteva detalii privind noua creșă.

„A fost finalizată anul trecut și, de altfel, spus, până astăzi pot să zic că ne-am chinuit să facem rost de avize și de autorizații, care ne-au fost necesare pentru a debuta cu dreptul în această activitate. Și aici trebuie să mulțumesc domnului președinte Ion Dumitrel, are ne-a ajutat în sensul acesta, domnului prefect Nicolae Albu, iar pentru avizele de la București, domnului deputat Florin Roman, care a fost permanent cu noi și ne-a dat sfaturile necesare să rezolvăm această problemă”, a mai declarat primarul Romulus Raica.

Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, a lăudat eforturile administrației locale de asigura condițiile necesare pentru ca tinerii să rămână în comuna Galda de Jos, inaugurarea creșei fiind o dovadă în plus în acest sens, împreună cu dezvoltarea economică.

Prefectul Nicolae Albu: „Noi trebuie să promovăm în permanență și învățământul, și tradițiile din mediul rural și, dacă reușim, acești copii frumoși, când cresc mari, vor rămâne tot în Alba, pentru că trebuie să dezvoltăm comunitățile, să ne creștem copiii frumos și nu pot decât să vă felicit că ați făcut acest lucru cu fonduri europene”.

Inspectorul școlar Elena Ignat: „Învățământul antepreșcolar este foarte important pentru copii, pentru formarea deprinderilor de comportament și, sigur, el reprezintă și o alternativă, o soluție, pentru părinții care sunt în activitate. Mă bucur pentru această inaugurare, mai ales că am participat la toate demersurile de a porni partea aceasta de creșă, cu ARACIP-ul (n.a. – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), cu care avem bătăi de cap de fiecare dată, dar în final am reușit”.

Inspectorul școlar Loredana Stan: „Consider că investiția în copii este cea mai importantă investiție pe care o putem noi realiza, pentru ca ei să devină oameni responsabili, de ce nu și empatici, generoși, care să-și iubească plaiurile natale și care să transmită tradițiile strămoșești”.

Prof. Nicoleta Goia, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Drăgan”, căreia i se subordonează noua creșă: „Mă bucur că am reușit să obținem și acest ultim pas, de autorizare a acestei creșe frumoase, care înseamnă foarte mult pentru comunitatea noastră și sperăm să crească și natalitatea, să avem copii pentru cele două grupe autorizate și să facem clădirea aceasta plină cu copii”. Toți vorbitorii au trasmis mesaje de felicitare pentru această investiție deosebită, iar apoi un sobor format din 5 preoți ai locului a oficiat o slujbă de sfințire a creșei.

Clădirea creșei are o suprafață construită de 786 mp, fiind dotată cu sistem video de supraveghere și instalații contr incendiilor. Aici sunt 3 săli de grupe de învățământ, imobilul fiind prevăzut cu dormitoare, biberonerie, spălătorie, uscătorie și călcătorie, grupuri sanitare adaptate grupei mari, dar și birouri, o sală de ședințe, oficiu și spații administrative. Iar în spatele clădirii, a fost amenajat un parc cu module de joacă. Creșa are 50 de locuri, 10 – 12 copii ai tinerelor familii găldene venind deja la creșă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 26 de ani din Galda de Jos reținut de polițiști, după ce a agresat un bărbat în fața unui magazin din Zlatna

Publicat

în

Ieri, 21 noiembrie 2023, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 26 de ani, din comuna Galda de Jos, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 19 noiembrie 2023, în timp ce se afla în fața unui magazin din Zlatna, ar fi agresat un bărbat, în vârstă de 32 de ani, cu care se cunoștea și cu care ar fi avut discuții contradictorii, tulburând ordinea și liniștea publică. Conflictul a fost aplanat de către polițiștii care se aflau în zonă.

În urma agresiunii, victima ar fi suferit leziuni pentru a căror vindecare ar avea nevoie de 3 – 4 zile de îngrijiri medicale.

 În cursul zilei de azi, 22 noiembrie, bărbatul reținut va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Joi, 9 noiembrie 2023, ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a sediului Primăriei Comunei Întregalde

Publicat

în

Joi, 9 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în localitatea Întregalde.

De la ora 12.00, ÎPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoți, a oficiat slujba de binecuvântare a sediului Primăriei Comunei Întregalde, ca urmare a numeroaselor lucrărilor de renovare și înfrumusețare efectuate în perioada 2022-2023. Apoi, Ariepiscopul Alba Iuliei a săvârșit slujba de sfințire a troiței așezate în vecinătatea edificiului.

De asemenea, un alt obiectiv important al administrației locale a fost realizarea unui centru civic în fața sediului Primăriei Comunei Întregalde, respectiv a unui areal pietonal dedicat activităților culturale și educative. La finalul slujbei de binecuvântare, în semn de apreciere pentru întreaga trudă depusă și pentru activitatea desfășurată în slujba Bisericii și a spiritualității ortodoxe, doamna primar Victoria Moga a primit din partea ÎPS Irineu o Diplomă de aleasă cinstire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat din Sântrimbru, trimis în judecată de procurorii din cadrul DIICOT Alba Iulia pentru deținere de droguri de risc

Publicat

în

După ce polițiștii au găsit mai multe droguri în casa acestuia, un bărbat din Sântimbru a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

În data de 08.09.2022, organele de poliție din cadrul IPJ Alba – Serviciul de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară la locuința inculpatului, situată în Sântimbru, ocazie cu care au identificat și ridicat, printre altele, următoarele probe:

– 11 pachețele din folie alimentară de aluminiu ce conțin masă vegetală de culoare verde-oliv, cu aspect și miros specifice genului canabis;

– o tavă metalică pe care se afla un card și o substanță pulverulentă de culoare albă;

– un cântar electronic;

– un grinder.

Prin rechizitoriul DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia, emis la data de 12.09.2023 s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu.

În cauză nu au fost formulate cereri şi excepţii vizând obiectul camerei preliminare de niciuna dintre părţi până la expirarea termenului acordat în acest scop, respectiv nu s-au identificat astfel de excepţii care să fie puse în discuţie din oficiu.

Decizia poate fi atacată cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

Până la pronunțarea unei hotărâri definitive, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Locuitorii din comuna Întregalde, terorizați de urși. Aceștia au măcelărit mai multe vite, în doar câteva zile

Publicat

în

Locuitorii din comuna Întregalde trăiesc un adevărat coşmar, după ce sălbăticiunile au început să dea târcoale gospodăriilor şi să le ucidă animalele. În doar câteva zile, mai multe vite au fost omorâte de urși. Fermierii privesc cu neputință la pagubele enorme lăsate în urmă.

„Ne punem seara în pat cu gândul ursului şi ne trezim cu gândul ursului”, spune Mihai Dan. Este declaraţia unuia dintre fermierii din comuna Întregalde. Sunt luni de zile de când oamenii trăiesc sub teroarea urşilor, care aproape zilnic le calcă gospodăriile şi le ucid animalele. „Când vine noaptea se desfăşoară un film horror. Ursul din realitate, dacă îmi daţi voie să zic, este un criminal”, a declarat Mihai Dan.

Primarul comunei a format o echipă de intervenţie formată din mai multe echipaje de poliţie şi jandarmi, scrie observatornews.ro.

Mihai provine dintr-o familie de fermieri şi de aici a moştenit şi dragostea pentru creşterea animalelor. Însă după vizitele repetate ale sălbăticiunilor a rămas cu o pagubă financiară uriaşă.

Disperat, a cerut sprijinul autorităţilor. „Atacurile ursului sunt frecvente. Omoară chiar şi două vaci într-o noapte. Nu este un singur urs, sunt trei pe care i-am filmat pe cameră”, a declarat Mihai Dan. „Ursul care se găseşte aici la noi a atacat peste opt vite, opt care au fost identificate, dumnealui aflându-se la a patra solicitare către autoritatea noastră”, a declarat Victoria Moga, primar Întregalde.

Iar ca el, mulţi alţi localnici trăiesc aceiaşi dramă. Primarul comunei a format o echipă de intervenţie formată din mai multe echipaje de poliţie şi jandarmi, iar în sprijinul lor au venit şi reprezentanţii Gărzii Forestiere, însă legea spune că intervenţia asupra sălbăticiunilor se face gradual. Adică în primă fază se încearcă îndepărtarea animalelor prin diverse mijloace, iar dacă acestea nu dau roade şi urşii se întorc, abia atunci aceştia se pot tranchiliza şi reloca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius