Rămâi conectat

Știri din zonă

La Galda de Jos a fost inaugurată prima creșă deschisă în mediul rural, din județului Alba

Publicat

în

Luni, 16 octombrie 2023, a fost nu doar o zi de sărbătoare pentru întrega comunitate din comuna Galda de Jos, ci și una istorică pentru Alba, deoarece a fost inaugurată oficial și sfințită prima creșă din mediul rural al județului.

Primăria Galda de Jos a realizat investiția printr-un proiect în valoare totală de peste 3,8 milioane de lei (circa 760.000 de euro), finanțat prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale – AFIR.

La inaugurare au participat oficialități județene și locale, cadre didactice din Galda de Jos și personalul angajat al noii creșe, dar și părinți sau bunici cu copii, care frecventează deja instituția.

„Mă bucur mult pentru acest lucru, pentru că s-au depus multe eforturi în sensul acesta. Pot să spun că anul acesta am mai defintivat și Grădinița cu Program Prelungit, care a necesitat niște investiții în valoare de peste 1,5 milioane de lei. Deci putem spune că la această dată comuna Galda de Jos are rezolvată problema infrastructurii de învățământ antepreșcolar și preșcolar. Așadar, copilașii de la 0 – 6 ani putem să îi primim și să-i îngrijim în unitățile noastre, iar aceasta nu are decât să ne bucure”, a declarat Romulus Raica, primarul comunei Galda de Jos, care a oferit câteva detalii privind noua creșă.

„A fost finalizată anul trecut și, de altfel, spus, până astăzi pot să zic că ne-am chinuit să facem rost de avize și de autorizații, care ne-au fost necesare pentru a debuta cu dreptul în această activitate. Și aici trebuie să mulțumesc domnului președinte Ion Dumitrel, are ne-a ajutat în sensul acesta, domnului prefect Nicolae Albu, iar pentru avizele de la București, domnului deputat Florin Roman, care a fost permanent cu noi și ne-a dat sfaturile necesare să rezolvăm această problemă”, a mai declarat primarul Romulus Raica.

Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, a lăudat eforturile administrației locale de asigura condițiile necesare pentru ca tinerii să rămână în comuna Galda de Jos, inaugurarea creșei fiind o dovadă în plus în acest sens, împreună cu dezvoltarea economică.

Prefectul Nicolae Albu: „Noi trebuie să promovăm în permanență și învățământul, și tradițiile din mediul rural și, dacă reușim, acești copii frumoși, când cresc mari, vor rămâne tot în Alba, pentru că trebuie să dezvoltăm comunitățile, să ne creștem copiii frumos și nu pot decât să vă felicit că ați făcut acest lucru cu fonduri europene”.

Inspectorul școlar Elena Ignat: „Învățământul antepreșcolar este foarte important pentru copii, pentru formarea deprinderilor de comportament și, sigur, el reprezintă și o alternativă, o soluție, pentru părinții care sunt în activitate. Mă bucur pentru această inaugurare, mai ales că am participat la toate demersurile de a porni partea aceasta de creșă, cu ARACIP-ul (n.a. – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar), cu care avem bătăi de cap de fiecare dată, dar în final am reușit”.

Inspectorul școlar Loredana Stan: „Consider că investiția în copii este cea mai importantă investiție pe care o putem noi realiza, pentru ca ei să devină oameni responsabili, de ce nu și empatici, generoși, care să-și iubească plaiurile natale și care să transmită tradițiile strămoșești”.

Prof. Nicoleta Goia, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Drăgan”, căreia i se subordonează noua creșă: „Mă bucur că am reușit să obținem și acest ultim pas, de autorizare a acestei creșe frumoase, care înseamnă foarte mult pentru comunitatea noastră și sperăm să crească și natalitatea, să avem copii pentru cele două grupe autorizate și să facem clădirea aceasta plină cu copii”. Toți vorbitorii au trasmis mesaje de felicitare pentru această investiție deosebită, iar apoi un sobor format din 5 preoți ai locului a oficiat o slujbă de sfințire a creșei.

Clădirea creșei are o suprafață construită de 786 mp, fiind dotată cu sistem video de supraveghere și instalații contr incendiilor. Aici sunt 3 săli de grupe de învățământ, imobilul fiind prevăzut cu dormitoare, biberonerie, spălătorie, uscătorie și călcătorie, grupuri sanitare adaptate grupei mari, dar și birouri, o sală de ședințe, oficiu și spații administrative. Iar în spatele clădirii, a fost amenajat un parc cu module de joacă. Creșa are 50 de locuri, 10 – 12 copii ai tinerelor familii găldene venind deja la creșă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Sute de pești găsiți morți pe Valea Gălzii, la vărsarea în râul Mureș. Garda de Mediu Alba face verificări

Publicat

în

Recent, s-a constatat o situație alarmantă pe Valea Gălzii, la vărsarea în râul Mureș, unde sute de pești au fost descoperiți morți. Incidentul a atras atenția localnicilor și autorităților, care au intervenit imediat pentru investigații.

Echipele de specialiști au prelevat probe pentru analize de laborator, pentru a identifica cauza exactă a mortalității masive a peștilor. Se suspectează că poluarea apei ar putea fi responsabilă pentru acest fenomen îngrijorător.

„Dănuț Hălălai, comisarul șef de la Garda de Mediu Alba s-a deplasat personal la fața locului, au fost preluate probe de laboratorul de la Apele Române și urmează să se vadă rezultatul analizelor. Apa avea într- adevăr un miros de apă stătută, iar cercetările continuă. Se vor lua măsurile legale după aflarea rezultatelor analizelor de laborator” a declarat pentru ziarulunirea.ro un reprezentant al Gărzii de Mediu Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 31 de ai din Sântimbru reținut de polițiști pentru amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice

Publicat

în

Marți, 25 iunie 2024, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos – Postul de Poliție Sântimbru au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, în vârstă de 31 de ani, din localitatea Sântimbru, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În sarcina acestuia, s-a reținut faptul că, în seara zilei de 24 iunie 2024, în timp ce se afla pe o stradă din localitatea Sântimbru, ar fi amenințat cu acte de violență două persoane, din Sântimbru, vecini cu el și ar fi tulburat ordinea și liniștea publică.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 31 de ani cercetat de polițiștii din Galda de Jos, după ce ți-a urmărit și hărțuit fosta concubină

Publicat

în

Marți, 4 iunie 2024, polițiștii Postului de Poliție Galda de Jos au fost sesizați de către o femeie de 26 de ani, din comună, cu privire la faptul că fostul său concubin o urmărește și a pătruns, fără acordul său, în curtea locuinței sale.

Din primele cercetări efectuat de polițiști, a rezultat că, în ultimele 3 săptămâni, bărbatul, în vârstă de 31 de ani, din Alba Iulia, ar fi urmărit-o pe femeie, la locul de muncă, fapt care i-ar fi creat o stare de temere.

În urma completării formularului de evaluare al riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, iar bărbatului i-a fost interzis să se apropie de fosta sa concubină.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violare de domiciliu și hărțuire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Șoferul din Oiejdea, care a condus băut și a omorât trei tineri pe DN 1, condamnat la 5 ani de închisoare

Publicat

în

Palco Eduard Norbert, tânărul din Oiejdea care, aflat sub influenţa alcoolului, a provocat un accident pe DN 1, în zona comunei Sântimbru, în urma căruia trei tineri au murit, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

O firmă de asigurări ar urma să plătească rudelor celor trei victime daune morale în valoare toală de circa 800.000 de euro. Fiecare dintre părinții tinerilor decedați ar urma să primească câte 100.000 de euro.

Hotărârea a fost pronunțată ieri, la Judecătoria Alba Iulia și poate fi contestată la Curtea de Apel. „Condamnă pe inculpatul P. Eduard Norbetla pedeapsa închisorii de 1 an şi 6 luni sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive și la pedeapsa închisorii de 4 ani şi 6 luni sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă. Contopeşte pedepsele în cea mai grea, de 4 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor obligatoriu şi fix de o treime din cealaltă pedeapsă (18 luni x 1/3 = 6 luni) rezultând o pedeapsă de 5 ani închisoare, care se va executa în regim de detenție”, se precizează în minuta hotărârii instanței de judecată.

Eduard Norbert P., de 19 ani, a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. „În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, în data de 27.08.2023, în jurul orei 03:00, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o alcoolemie peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (1,94 g/l alcool pur în sânge la ora 04:12, respectiv 1,81 g/l alcool pur în sânge la ora 05:13), a condus autoturismul pe DN 1, direcția de deplasare Oiejdea spre Alba Iulia. În momentul în care a ajuns în localitatea Sântimbru (fabrică), având o viteză aproximativă de 119 km/oră, a circulat pe marginea din dreapta a drumului și parțial pe acostament, a efectuat o manevră de redresare înspre stânga pentru a reveni integral pe partea carosabilă, moment în care a lovit cu partea frontal dreapta a autoturismului pe persoanele vătămate, acestea circulând pedestru, unul în fața celuilalt, pe partea dreaptă a părții carosabile și pe acostament, fără a purta acestora”, au reținut procurorii, în rechizitoriu. Cei trei tineri decedați aveau 17, 18 și 25 de ani.

Dorin ȚIMONEA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius