Rămâi conectat

Știri din zonă

Comuna Stremț – câștigătoarea festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” 2016

Publicat

în

stremt cultura pentru culturaLa sfârșitul săptămânii trecute, în Munții Apuseni s-a desfășurat renumitul ”Târg de Fete de pe Muntele Găina” – cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară moțească în aer liber, care se desfășoară tradițional, de peste 200 de ani, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie – ziua Sfântului Ilie, pe un platou montan situat la o altitudine de peste 1400 metri, la limita județelor Alba, Hunedoara, Arad și Bihor.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria și Consiliul Local Avram Iancu, iar din 2006 acest eveniment este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, în centrul comunei Avram Iancu desfășurându-se și în acest an finala Festivalului-concurs ,,Cultură pentru Cultură”. Din păcate, în acest an vremea nu a fost tocmai prielnică unei serbări câmpenești, meteorologii au anunțat pentru această zonă cod portocaliu de ploi torențiale pe perioada celor două zile, iar ploaia a început sâmbătă dimineața, puțin după ora 11, în timpul manifestărilor de la Complexul Muzeal Avram Iancu și a continuat în timpul paradei artiștilor participanți la concursul „Cultură pentru cultură”.
În jurul orei 13, concursul a debutat pe scena amplasată în centrul comunei Avram Iancu, cu sunetele de tulnic și cuvântul de deschidere al primarului localității, Sandu Heler, artiștii urcând pe scenă în urma tragerii la sorți a ordinii în care vor evolua, iar în apropiere au fost amplasate și corturile cu preparate gastronomice și diferitele meșteșuguri prezentate de comunele finaliste. Juriul din acest an a fost format din Sergiu Vitalian Vaida – realizator emisiuni folclorice, prof. univ. dr. Ilie Moise – cercetător, Mircea Câmpeanu – etnomuzicolog, Tiberiu Groza – director Ansamblul ,,Dor Transilvan” din Cluj Napoca, Adam Romi – sculptor, grafician, pictor, Ramona Cucea – specialist gastronom, aceștia vizitând standurile concurenților și urmărind prin ploaie cea mai mare parte a concursului la care au participat sute de artiști amatori, din aproximativ 15 localități a județului, care s-au calificat la finala județeană. Printre vizitatorii standurilor – care nu au fost în număr foarte mare de această dată, probabil din cauza vremii – am întâlnit și câțiva străini veniți și de pe alte continente, turiștii fiind atrași de produsele gastronomice expuse și de meșteșugurile tradiționale: felurite bucate tradiționale calde care au fost gătite în timpul concursului; preparate care se păstrează pe timpul iernii; plăcinte pe vatră; haine și încălțăminte, războaie de țesut; strung manual pentru cioplirea lemnului; foale pentru încălzit fierul și prelucrarea acestuia; demonstrații de cusături, împletituri și cioplituri, confecționare de încălțăminte, îmbrăcăminte, diverse unelte sau scule. Totodată, foarte interesante și apreciate au fost spectacolele de pe scenă unde s-a cântat vocal și instrumental, s-a jucat și au fost prezentate 4 obiceiuri populare: 2 obiceiuri de nuntă oferite de Săliștea și Stremț, o șezătoare oferite din comuna Roșia de Secaș și un obicei de străvechi Paște, din Bistra, denumit ,”Prăgșorul”.
Un alt fel de ”spectacol” a mai fost oferit de autobuzele și microbuzele artiștilor împotmolite în noroi, acestea fiind tractate cu două utilaje puternice  sau împinse de oameni pentru a ieși în drumul asfaltat din câmpul pe care s-a format noroi din pricina ploii.
Juriul a  premiat pe marii câștigători: locul al IV-lea, comuna Săliștea; locul al III-lea, comuna Șona; locul al doilea comuna Bistra, venită mai de aproape cu un număr mare de participanți, diferite meșteșuguri și produse gastronomice, iar câștigătoare a fost desemnată comuna Stremț, premiul fiind înmânat primarului Traian Ștefan Popa.
După terminarea competiției, pe scenă au urcat pe rând și au susținut până la miezul nopții recitaluri de muzică populară și ușoară numeroși artiști: Ansamblul folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni – dirijor prof. Gheorghe Bădău; Ansamblul folcloric ,,Pomnênka” din Cehia; Ansamblul folcloric ,”Augustin Bena” Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ; Leontina Fărcaş; Cornel Borza; Nicolae Furdui Iancu; Cornelia Radocea, Gino&Band; Ro-Mania; Direcția 5. Târziu, la miezul nopții, a fost programat un foc de artificii și discotecă pentru tinerii care au rămas în centrul comunei, ploaia revenind aici după lăsarea nopții.
În Avram Iancu, serbarea a cuprins nu numai zona scenei, ci şi tot centrul comunei, aici sosind sute de turişti din toată ţara. În centrul comunei, printre numeroși comercianți cu lucruri de tot felul, am întâlnit doar 4 meșteri populari din Țara Moților, care au venit să-și vândă obiecte din lemn, făcute ca și strămoșii acestora în urmă cu sute de ani: tulnice, ciubere, donițe, butoaie, furci, cozi pentru diferite unelte și altele. Aceștia au declarat că au vândut o parte din produse turiștilor din România, fără a avea vânzări foarte bune însă.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie, în biserica mare a Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț

Publicat

în

Miercuri, 2 iulie 2025, în contextul proclamării canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie 2025), a avut loc așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie în biserica mare a Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț.

După oficierea slujbelor Vecerniei și Utreniei, relicvele au fost purtate în procesiune de la chilia memorială a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv în locașul de închinare. La eveniment au luat parte numeroși clerici, obștea așezământului monahal și credincioși dreptslăvitori din împrejurimi. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu la acest moment solemn a fost părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În locașul de închinare, corul de maici al Mănăstirii Râmeț a cântat troparul și condacul Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, precum și un imn alcătuit special în cinstea fostului duhovnic al așezământului monahal. În tot acest timp, clericii, monahii, monahiile și pelerinii prezenți s-au închinat cu multă evlavie cinstitului odor, în semn de venerație adusă celui care a fost povățuitor al obștii monahale de aici în urmă cu mai bine de cinci decenii. Relicvele vor rămâne spre închinare în biserica mare a Mănăstirii Râmeț. Duminică, 6 iulie, în ziua proclamării canonizării locale, cinstitele moaște vor fi așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat, în proximitatea altarului de vară al străvechiului așezământ călugăresc.

 

Foto: Alexandru Graur


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un motociclist de 51 de ani a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, după ce a provocat un accident rutier la Galda de Sus

Publicat

în

Miercuri, 2 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au fost sesizați cu privire la faptul că, pe raza localității Galda de Sus, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Slovacia, în timp ce conducea un motociclu, pe raza localității Galda de Sus, pe DJ 107K, ar fi pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie, în vârstă de 48 de ani, în localitatea Stremț.

În urma evenimentului rutier, bărbatul de 51 de ani a suferit leziuni corporale ușoare, fiind transportat la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Coliziune între două autoturisme pe DN1, în sensul giratoriu de la Sântimbru

Publicat

în

O coliziune între două autoturisme s-a produs vineri, 27 iunie 2025, în jurul orei 06.45, pe DN 1, în sensul giratoriu de la Sîntimbru

„Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe DN 1, sensul giratoriu din loc. Sântimbru. Este vorba despre 2 auto implicate în accident, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 Amb. SAJ”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Autorul accidentului de ATV, în care un bărbat de 57 de ani a decedat la Valea Mănăstirii, a fost reținut de polițiști

Publicat

în

Marți, 24 iunie 2025, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 60 de ani, din localitatea Râmeț, pentru ucidere din culpă.

Reamintim că duminică, 22 iunie 2025, în jurul orei 16.15, polițiștii din municipiul Aiud au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe DC 128, a avut loc un accident în care este implicat un ATV.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 60 de ani, din localitatea Râmeț, în timp ce conducea un ATV, pe care se mai aflau patru persoane, în calitate de pasageri, pe DC 128, pe direcția de mers Valea Mănăstirii-Valea Uzei, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare și s-a răsturnat într-o râpă, la o diferență de nivel de aproximativ 50 de metri.

În urma evenimentului, un bărbat, în vârstă de 57 de ani, din localitatea Râmeț, a decedat, iar conducătorul ATV-ului și un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din localitatea Râmeț, au suferit leziuni corporale, fiind transportați la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În urma testării conducătorului ATV-ului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmând a-i fi recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatul de 60 de ani nu deține permis de conducere.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis de conducere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius