Știri din zonă
Comuna Stremț – câștigătoarea festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” 2016
La sfârșitul săptămânii trecute, în Munții Apuseni s-a desfășurat renumitul ”Târg de Fete de pe Muntele Găina” – cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară moțească în aer liber, care se desfășoară tradițional, de peste 200 de ani, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie – ziua Sfântului Ilie, pe un platou montan situat la o altitudine de peste 1400 metri, la limita județelor Alba, Hunedoara, Arad și Bihor.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria și Consiliul Local Avram Iancu, iar din 2006 acest eveniment este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, în centrul comunei Avram Iancu desfășurându-se și în acest an finala Festivalului-concurs ,,Cultură pentru Cultură”. Din păcate, în acest an vremea nu a fost tocmai prielnică unei serbări câmpenești, meteorologii au anunțat pentru această zonă cod portocaliu de ploi torențiale pe perioada celor două zile, iar ploaia a început sâmbătă dimineața, puțin după ora 11, în timpul manifestărilor de la Complexul Muzeal Avram Iancu și a continuat în timpul paradei artiștilor participanți la concursul „Cultură pentru cultură”.
În jurul orei 13, concursul a debutat pe scena amplasată în centrul comunei Avram Iancu, cu sunetele de tulnic și cuvântul de deschidere al primarului localității, Sandu Heler, artiștii urcând pe scenă în urma tragerii la sorți a ordinii în care vor evolua, iar în apropiere au fost amplasate și corturile cu preparate gastronomice și diferitele meșteșuguri prezentate de comunele finaliste. Juriul din acest an a fost format din Sergiu Vitalian Vaida – realizator emisiuni folclorice, prof. univ. dr. Ilie Moise – cercetător, Mircea Câmpeanu – etnomuzicolog, Tiberiu Groza – director Ansamblul ,,Dor Transilvan” din Cluj Napoca, Adam Romi – sculptor, grafician, pictor, Ramona Cucea – specialist gastronom, aceștia vizitând standurile concurenților și urmărind prin ploaie cea mai mare parte a concursului la care au participat sute de artiști amatori, din aproximativ 15 localități a județului, care s-au calificat la finala județeană. Printre vizitatorii standurilor – care nu au fost în număr foarte mare de această dată, probabil din cauza vremii – am întâlnit și câțiva străini veniți și de pe alte continente, turiștii fiind atrași de produsele gastronomice expuse și de meșteșugurile tradiționale: felurite bucate tradiționale calde care au fost gătite în timpul concursului; preparate care se păstrează pe timpul iernii; plăcinte pe vatră; haine și încălțăminte, războaie de țesut; strung manual pentru cioplirea lemnului; foale pentru încălzit fierul și prelucrarea acestuia; demonstrații de cusături, împletituri și cioplituri, confecționare de încălțăminte, îmbrăcăminte, diverse unelte sau scule. Totodată, foarte interesante și apreciate au fost spectacolele de pe scenă unde s-a cântat vocal și instrumental, s-a jucat și au fost prezentate 4 obiceiuri populare: 2 obiceiuri de nuntă oferite de Săliștea și Stremț, o șezătoare oferite din comuna Roșia de Secaș și un obicei de străvechi Paște, din Bistra, denumit ,”Prăgșorul”.
Un alt fel de ”spectacol” a mai fost oferit de autobuzele și microbuzele artiștilor împotmolite în noroi, acestea fiind tractate cu două utilaje puternice sau împinse de oameni pentru a ieși în drumul asfaltat din câmpul pe care s-a format noroi din pricina ploii.
Juriul a premiat pe marii câștigători: locul al IV-lea, comuna Săliștea; locul al III-lea, comuna Șona; locul al doilea comuna Bistra, venită mai de aproape cu un număr mare de participanți, diferite meșteșuguri și produse gastronomice, iar câștigătoare a fost desemnată comuna Stremț, premiul fiind înmânat primarului Traian Ștefan Popa.
După terminarea competiției, pe scenă au urcat pe rând și au susținut până la miezul nopții recitaluri de muzică populară și ușoară numeroși artiști: Ansamblul folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni – dirijor prof. Gheorghe Bădău; Ansamblul folcloric ,,Pomnênka” din Cehia; Ansamblul folcloric ,”Augustin Bena” Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ; Leontina Fărcaş; Cornel Borza; Nicolae Furdui Iancu; Cornelia Radocea, Gino&Band; Ro-Mania; Direcția 5. Târziu, la miezul nopții, a fost programat un foc de artificii și discotecă pentru tinerii care au rămas în centrul comunei, ploaia revenind aici după lăsarea nopții.
În Avram Iancu, serbarea a cuprins nu numai zona scenei, ci şi tot centrul comunei, aici sosind sute de turişti din toată ţara. În centrul comunei, printre numeroși comercianți cu lucruri de tot felul, am întâlnit doar 4 meșteri populari din Țara Moților, care au venit să-și vândă obiecte din lemn, făcute ca și strămoșii acestora în urmă cu sute de ani: tulnice, ciubere, donițe, butoaie, furci, cozi pentru diferite unelte și altele. Aceștia au declarat că au vândut o parte din produse turiștilor din România, fără a avea vânzări foarte bune însă.
Ovidiu CULDA

Știri din zonă
A fost semnat contractul de execuție pentru reabilitarea DJ 107H, între Coșlariu Nou și DN 1
Zilele trecute a fost semnat ontractul de execuție pentru reabilitarea DJ 107H, între Coșlariu Nou și DN 1.
Este primul contract semnat de către Consiliul Județean Alba pe Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Săptămâna viitoare, constructorul, DPL ALBA, își va constitui garanția de bună execuție, după care vom da ordinul de începere al lucrărilor.
Modernizarea acestui drum este foarte importantă având în vedere că face legătura între două drumuri naționale, respectiv DN 1 și DN 14 B.
Totodată, modernizarea acestui drum va facilita accesul la firmele din zonă, lucru cu atât mai important cu cât zona economică respectivă este în plin proces de dezvoltare.
Știri din zonă
Bărbat de 33 de ani din Sântimbru cercetat de polițiști, după ce a fost depistat băut la volanul unui tractor neînmatriculat
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tractorul și remorca atașată acesteia nu sunt înmatriculate în circulație.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.
Știri din zonă
Tânără rănită, după ce două autovehicule s-au ciocnit într-o intersecție din Galda de Jos
Un accident rutier s-a petrecut în cursul dimineții de astăzi, 24 februarie 2023, într-o intersecție din Galda de Jos.
Potrivit primelor informații, evenimentul rutier s-a petrecut în zona străzii principale din localitate.
De asemenea, martorii la acest accident au transmis faptul că circulația a fost îngreunată în urma producerii coliziunii.
UPDATE: Vineri, 24 februarie 2023, în jurul orei 10,05, pe DN 1, la km 394+ 105 metri, în afara localității Galda, de Jos, a fost semnalat faptul că s-a produs un accident rutier, soldat cu rănirea unei persoane,
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un bărbat, în vârstă de 42 ani, din localitatea Mogoș, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 18 ani, din localitatea Unirea.
În urma accidentului, o tânără de 18 de ani, din județul Bihor, pasageră în al doilea autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Știri din zonă
Operațiune atipică și riscantă a Salvamont Alba, pentru salvarea unui câine din zona Cheile Râmețului
Salvamontiștii din Alba au parte de o intervenție atipică, mai exact salvarea unui câine căzut în zona Cheilor Mănăstirii din Râmeț, acțiune care se desfășoară de peste o oră și jumătate.
Salvatorii montani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unui câine din abruptul Cheilor Mănăstirii din Rameț.
La orele 10.39, printr-un un apel sosit prin intermediul SNUAU 112, un cetățean a relatat faptul că a ieșit de dimineață să-și plimbe câinii și a sesizat lipsa unuia dintre ei. Ulterior a auzit lătratul acestuia undeva pe stâncile de pe versantul din partea dreaptă a văii, constatând că nu are posibilitatea de a urca pentru a identifica locul în care se află și să-și coboare câinele blocat.
Stancile sunt acoperite cu zăpadă și iarbă înghețată, existând pericolul alunecării.
Salvatorii montani au escaladat peretele stâncos până în vecinătatea câinelui însă încercările acestora de a-l asigura și coborî sunt împiedicate de faptul că acest câine care face parte din rasa Cane Corso, este de talie mare, speriat, agitat și agresiv.
Spațiul de pe stâncile pe care se află animalul este foarte îngust, peretele este abrupt și sunt șanse ca acesta să cadă dacă se zbate sau încearcă să fugă de salvatori.
De mai mult de o oră și jumătate salvatorii montani se străduiesc să se apropie de patruped însă acesta se manifestă agresiv și îi latră.
Acum se amenajează o regrupare din care proprietarul câinelui să fie lansat până la acesta pentru a-l putea lega, eventual să-i pună și o botniță pentru a facilita accesul salvatorilor montani la câine.
Salvatorii montani aflați la locul intervenției apreciază că acțiunea va mai dura circa 3 ore.
UPDATE: Acțiunea pentru recuperarea câinelui s-a finalizat cu succes. Salvatorii montani au reușit să-l coboare în siguranță iar acum este liniștit, cooperant si proprietarul acestuia este fericit. Așa după cum se vede in fotografiile făcute după încheierea misiunii, câinele si salvatorii chiar s-au și împrietenit… mai de la distanță și fără mișcări bruște
-
Mondenacum 2 săptămâni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 2 săptămâni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro