Actualitate
Indemnizația pentru creșterea copilului: Cum se calculează, cine beneficiază și ce acte sunt necesare | teiusinfo.ro
Indemnizația pentru creșterea copilului: Cum se calculează, cine beneficiază și ce acte sunt necesare | teiusinfo.ro
Indemnizaţia pentru creşterea copilului 2015: acte necesare, cum se impozitează, modul de calcul, cine beneficiază de ea Indemnizația de crestere a copilului reprezinta 85 la sută din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, aceasta valoare fiind stabilita la finalul anului 2012 de Legea nr.166/2012. De asemenea, conform prevederilor instituite atunci, concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor se acorda pentru fiecare dintre nasteri. Aceasta in conditiile in care, pana in octombrie 2012, legea limita acordarea concediului si a indemnizatiei la 3 nasteri.
Modul de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului
Potrivit OUG nr. 111/2010, actul normativ care reglementeaza regimul de acordare a indemnizatiei lunare, parintii pot alege intre un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. In ambele situatii, legislatia reglementeaza cuantumul minim si cuantumul maxim al indemnizatiei lunare.
Prin urmare, in cazul in care opteaza pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, cea mai mica valoare a indemnizatiei va fi 600 de lei, iar cea mai mare poate fi de maxim 3400 lei.
In schimb, pentru parintii care aleg un concediu de 2 ani, indemnizatia va fi cuprinsa intre 600 de lei si maxim 1200 lei.
Optiunea beneficiarului referitoare la durata concediului de crestere a copilului se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.
Conform dispozitiilor, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Cine poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Potrivit dispozitiilor legale, indemnizatia lunara se cuvine doar solicitantilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- sunt cetateni romani, straini sau apatrizi;
- au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
- locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Mai mult decat atat, incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel putin 6 luni au obligatia sa isi achite impozitele si taxele locale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate. In caz contra, ei risca sa le fie suspendata indemnizatia. Totusi, de la aceasta regula sunt exceptate persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau a mai multor copii.
Conform prevederilor, agentiile pentru plati si inspectie sociala verifica indeplinirea acestei obligatii pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, pentru obligatiile de plata catre bugetul local aferente anului anterior. In acest sens, ei transmit primariilor un tabel centralizator ce cuprinde beneficiarii indemnizatiei existenti in plata si ale caror drepturi sunt stabilite de cel putin 6 luni. Primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit agentiilor teritoriale.
Normele legale stabilesc, insa, si o perioada de gratie de 60 de zile pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii indemnizatiei. Astfel, acestia isi pot achita impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an.
In cazul in care nici pana la aceasta data beneficiarii nu si-au platit datoriile, dreptul lor la indemnizatia de crestere a copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.
Pe de alta parte, daca beneficiarii isi achita obligatiile legale fata de bugetul local in timpul celor 5 luni de suspendare, plata indemnizatiei se reia incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii. In schimb, daca in cursul acestor 5 luni nu sunt achitate datoriile, dreptul la indemnizatie inceteaza.
Actele ce trebuie depuse pentru a primi indemnizatie
Indemnizatia se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:
- copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, dupa caz;
- actele doveditoare care sa ateste ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat venituri timp de 12 luni;
- dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Cererile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Cererile se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau de respingere.
Decizia se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.
Cand inceteaza dreptul la indemnizatie?
Dreptul la plata indemnizatiei de crestere a copilului inceteaza definitiv incepand cu ziua urmatoare celei in care:
- copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
- a avut loc decesul copilului;
- beneficiarul nu si-a achitat obligatiile fata de bugetul local in termenul prevazut de lege.
Pe de alta parte, plata indemnizatiei poate fi doar suspendata pe o anumita perioada timp. Astfel, conform OUG nr. 111/2010, dreptul la acest ajutor se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
- beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
- beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
- beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
- beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
- beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
- copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
- beneficiarul a decedat;
- in situatia in care beneficiarul isi schimba cetatenia sau nu mai locuieste in Romania;
- beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
- se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
- beneficiarul nu si-a achitat impozitele si taxele locale in termenul prevazut de lege.
Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.
Conform dispozitiilor, in situatiile de suspendare a dreptului la indemnizatie, platile pot fi reluate daca beneficiarul isi „achita” obligatiile si depune o cerere prin care demonstreaza acest lucru. In plus, reluarea platilor se poate face chiar si catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute de lege. Astfel, dreptul se cuvine si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.
Sursa Avocatnet.ro

Actualitate
Episcopul greco-catolic Ioan Bălan, „Cetățean de onoare” post-mortem al orașului Teiuș
Episcopul greco-catolic Ioan Bălan a fost declarat post-mortem „Cetățean de onoare” al orașului Teiuș, în cadrul unei solemnități desfășurate marți, 21 noiembrie 2023, în Biserica Greco-Catolică „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului”, la finalul slujbei dedicate hramului lăcașului de cult, oficiate de preoții Ovidiu Turcu și Tudor Turcu.
În alocuțiunea sa, primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, a subliniat personalitatea episcopului Ioan Bălan, ascendența sa, precum și faptul că acordarea titlului de „Cetățean de onoare” post-mortem este „o binemeritată și necesară reparație morală pentru omul și teologul Ioan Bălan, beatificat în anul 2019 cu ocazia vizitei la Blaj a Suveranului Pontif, Papa Francisc”. „Recunoașterea istorică este o obligație și o direcție necesară a fiecăruia dintre noi!”, a spus primarul Mirel Hălălai.
• Episcopul greco-catolic al Lugojului, Ioan Bălan, fiu al orașului Teiuș
Potrivit Episcopiei Greco-Catolice Lugj, episcopul Ioan Bălan s-a născut la Teiuş, la 11 februarie 1880, fiind al zecelea copil din cei 12 ai unei familii de țărani. A studiat teologia la Budapesta, iar după ce a fost hirotonit preot, în 1903, și la Viena. A revenit la Blaj, iar în 1909 a fost confesor greco-catolic la Bucureşti. În 1919 a fost numit canonic mitropolitan la Blaj, iar în 1921, rector al Academiei de Teologie Blaj. În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca episcop al Lugojului.
Victimă a prigoanei regimului comunist dispuse de Rusia împotriva Bisericii Greco-Catolice, a fost arestat pe 28 octombrie 1948 și închis la mai multe mănăstiri ortodoxe, iar între 1950 – 1955, a fost întemnițat la Penitenciarul Sighetu Marmaţiei. În 1955, i s-a stabilit domiciliul forțat la Mănăstirea Curtea de Argeş, iar în 1956 a fost transferat la Mănăstirea Ciorogârla. Grav bolnav, a fost transferat la un spital din București, unde s-a stins din viață pe 4 august 1959, la vârsta de 79 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Belu Catolic.
Actualitate
Tânăr de 22 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea sub efectul substabțelor psihoactive, la Alba Iulia
Ieri, 25 noiembrie 2023, în jurul orei 02.00, polițiștii rutieri din Alba Iulia, în timp ce acționau pe Calea Moților din Municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din Teiuș.
În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Joi, 23 noiembrie 2023, un nou raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va fi inaugurat la Teiuș
Joi, 23 noiembrie 2023, la ora 12.00, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba inaugurează un nou raft în teritoriu, la Biblioteca Orășenească din Teiuș.
Alături de delegația Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, condusă de managerul Silvan Stâncel, la eveniment vor mai participa președintele Consiliului Județean Alba, ing. Ion Dumitrel, primarul orașului Teiuș, dr. ing. Mirel Hălălai, profesor Marius Pintea, director al Liceului Teoretic din Teiuș și bibliotecara Luminița Ciorbea de la Biblioteca Orășenească Teiuș.
Cu această ocazie vor avea loc mai multe momente culturale cum ar fi: vernisajul unei expoziții de artă plastică cu tablouri pictate de teiușana Angela Buruian, expoziție cu cărți semnate de poeta locală Carolina Baldea și un moment artistic prezentat de către elevii Liceului Teoretic din Teiuș.
Prin intermediul proiectului 2.9 Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, oferă comunităților din județ câte o mini bibliotecă, cu circa 300 de volume, cărți noi, din toate domeniile biblioteconomice, sporind atractivitatea bibliotecilor partenere. În cadrul evenimentului între Primăria Orașului Teiuș și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba se va încheia oficial un parteneriat în baza căruia se vor putea organiza în comun diferite alte activități culturale.
Evenimentul de joi, 23 noiembrie 2023, este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Orașului Teiuș, Liceul teoretic Teiuș și Biblioteca Orașului Teiuș.
Actualitate
PERCHEZIȚII în Teiuș la persoane bănuite că ar fi contrafăcut articole vestimentare
Marți 14 noiembrie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, au efectuat două percheziții, la locații din Teiuș aparținând unei persoane bănuite că ar fi contrafăcut articole vestimentare.
Astfel, poliţiştii au identificat și ridicat 94 de articole de îmbrăcăminte susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 9.204 lei, dispozitive tehnice și înscrisuri necesare comercializării articolelor.
Din cercetări a rezultat că, în perioada 2020 – 2023, o femeie din Teiuș ar fi comercializat, prin intermediul unei societăți comerciale, pe care o reprezenta, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, care purtau inscripția unor mărci cunoscute.
Femeia a fost condusă la sediul Poliției Orașului Teiuș, unde a fost audiată sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „punerea în circulaţie a unui produs având o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată” , fapte prevăzute de art. 90 din Legea 94/1998.
Acțiunea polițiștilor de investigare a criminalității economice a fost sprijinită de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.
Cercetările sunt continuate.
-
Mondenacum 9 luni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro