Știri din zonă
Încă un pas spre adevărata şi aşteptata Unire! Comuna Stremţ s-a înfrăţit cu localitatea Vişniovca, din Republica Moldova
În perioada 13-16 octombrie, o delegație a Primăriei și Consiliului Local Stremț, condusă de primarul Traian Ștefan Popa, s-a aflat în vizită de prietenie în Republica Moldova, în comuna Vișniovca, Raionul Cantemir.
Potrivit primarului Traian Ștefan Popa, scopul vizitei a fost încheierea unui acord de colaborare și înfrățire între comuna Stremț și comunitatea din Vișniovca. Totodată, prin acest gest simbolic, semnatarii acordului își doresc să contribuie la realizarea visului de unire al românilor din țara noastră și al celor din Republica Moldova. Pe parcursul vizitei, programul delegației comunei Stremț a fost foarte bogat în evenimente deosebite. Amintim doar câteva dintre numeroasele acțiuni desfășurate cu prilejul vizitei în Republica Moldova, care au avut un puternic sentiment patriotic. Delegația din comuna Stremț a vizitat o grădiniță cu program prelungit, în care peste 50 de copii minunați sunt îndrumați de cadrele didactice, care fac eforturi deosebite, în condiții destul de grele, pentru ca micuții să se simtă minunat și să se bucure de copilărie. Un alt obiectiv vizitat a fost școala – un alt punct de referință al comunității. Și aici delegația din țara noastră a fost primită cu căldură și afecțiune, de elevi și de dascălii lor. ”Le-am dăruit copiilor și dascălilor lor cărți din România, care să îi ajute să învețe asemenea elevilor din țara noastră, să le fie de folos în procesul educativ. Un moment emoționant a fost acela în care delegația noastră, însoțită de primarul comunei Vișniovca, doamna Olga Pac, a depus o coroană de flori la locul tragediei în care și-au pierdut viața cei patru eroi români, în accidentul de la Haragâș, unde un avion utilitar s-a prăbușit în timpul unei operațiuni de salvare a unor cetățeni moldoveni”, ne-a declarat Traian Ștefan Popa, primarul comunei Stremț. Punctul cel mai așteptat al vizitei delegației comunei Stremț a fost cel în cadrul căruia, la Primăria Vișniovca, primarii celor două localități – Olga Pac și Traian Ștefan Popa, au semnat acordul de colaborare și de înfrățire. Evenimentul a avut loc în sala de festivități a primăriei, în prezența delegației comunei Stremț și a numeroși membri ai comunității din Republica Moldova, din comuna Vișniovca. Adresându-se celor prezenți, primarii Olga Pac și Traian Ștefan Popa au subliniat importanța acestei vizite, care reprezintă cu adevărat un moment de unire și simțire românească. E un gest pe care mulți primari din cele două țări ar trebui să-l facă, astfel românii având temelia realizării unirii, unire care nu se poate realiza doar prin declarații fără conținut și sens ale unor politicieni demagogi. Îmbinând utilul cu plăcutul, în vizita lor în Republica Moldova, membrii delegației comunei Stremț au vizitat orașul Chișinău, cramele Cricova și alte obiective importante din țara vecină. ”Noi, la fel ca întreaga comunitate din Stremț, așteptăm ca în anul 2017 să-i primim pe frații noștri din Republica Moldova așa cum știu stremțenii să-și întâmpine oaspeții de seamă, cu inima deschisă, cu dragoste și cu încredere că visul nostru și al românilor din Republica Moldova se va împlini”, a declarat primarul Traian Ștefan Popa.
Adriana DURIGĂ
Știri din zonă
ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, din Galda de Jos
Joi, 12 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în localitatea Galda de Jos.
De la ora 12.00, ÎPS Irineu, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11. Așezământul social se află sub coordonarea părintelui Eugen Ciufudean, preot al parohiei Galda de Jos, protopopiatul Alba Iulia.
La eveniment au participat cei șapte beneficiari ai Locuinței maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, alături de cei șase beneficiari ai Locuinței maxim protejate, nr. 12, aflată în apropiere. La final, ÎPS Irineu le-a adresat celor prezenți cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești, după care le-a oferit daruri celor 13 beneficiari. Apoi, au luat cuvântul domnul Alexandru Sinea, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, și doamna Mirela Mîndroc, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba.
Locuința maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din Galda de Jos funcționează în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia începând cu luna iunie a anului 2024, cu binecuvântarea și prin atenta purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. În această perioadă s-au realizat ample lucrări de modernizare, printr-o investiție de aproape . , bani proveniți din fondurile proprii ale Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Lucrările au inclus montarea de uși și geamuri noi, renovarea completă a băilor, camerelor și holurilor, instalarea de parchet și gresie, vopsirea pereților și modernizarea sistemului de canalizare. Exteriorul a fost, de asemenea, complet renovat, incluzând aplicarea unei lavabile decorative și refacerea trotuarelor perimetrale.
Locuința maxim protejată pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Ghelasie”, nr. 11, din localitatea Galda de Jos oferă servicii complexe de găzduire și ocrotire pentru șapte persoane adulte cu afecțiuni neuropsihice care beneficiază de îngrijirea unei echipe de profesioniști, formate din medic psihiatru, psiholog, medic de familie, asistent social și asistent medical. Serviciile oferite beneficiarilor în cadrul locuinței includ cazare, masă zilnică, îngrijire specializată și suport permanent. Locuința maxim protejată reprezintă un model de îngrijire integrată în care persoanele cu dizabilități primesc sprijin pentru a-și desfășura activitățile zilnice într-un mediu sigur și stabil.
Știri din zonă
Amenzi de aproape 50.000 de lei aplicate de polițiști, în urma unei acțiuni cu efective mărite organizate de IPJ Alba la Sântimbru
Miercuri, 27 noiembrie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Galda de Jos, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, alături de reprezentanți ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Alba, ai Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Alba și ai Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Alba au organizat o acțiune în sistem integrat, pe raza comunei Sântimbru, județul Alba.
În cadrul acțiunii, au fost legitimate 158 de persoane, au fost verificate 94 de autovehicule au fost controlate două unități comerciale.
În urma controalelor au fost constatate 38 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 49.220 de lei, iar ca și măsură complementară, a fost confiscată cantitatea de 41 de kilograme de produse perisabile care aveau termenul de valabilitate depășit.
Știri din zonă
Bărbat de 35 de ani din Sântimbru reținut de polițiști, după ce și-a lovit vecinul cu pumnul în zona feței
Luni, 18 noiembrie 2024, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din comuna Sântimbru, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Cercetările sunt continuate.
• Informații de background
La data de 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
Știri din zonă
Bărbat din Sântimbru cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat și lovit un vecin
Duminică, 17 noiembrie 2024, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 2 de Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați, prin SNUAU 112, de către un bărbat de 25 de ani cu privire la faptul ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele date, a reieșit că tânărul de 25 de ani, din localitatea Sântimbru, în timp ce se afla în curtea locuinței sale, în urma unui conflict spontan, a fost amenințat cu acte de violență de către un vecin, în vârstă de 35 de ani, care, ulterior, l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În continuare, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și lovire sau alte violențe.
-
Din Județacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro