Actualitate
Cum se ține Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului | teiusinfo.ro
Cum se ține Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului | teiusinfo.ro
Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.
Postul Craciunului dureaza 40 de zile, timp in care crestinii ortodocsi vor consuma numai produse de origine vegetala. Incepe la data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie.
Ce presupune Postul Crăciunului

Daca in zilele de Luni, Miercuri si Vineri sarbatorim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin; iar daca este hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mancam peste, untdelemn si bem vin, daca in aceste zile este vreun sfant mare, hramul unei biserici sau sarbatori cu rosu.
Sfintii Parinti au pus un accent deosebit asupra laturii spirituale a postului. Astfel, postul crestin nu se rezuma doar la abtinerea voluntara de la mancare si bautura, ci si la lupta impotriva patimilor, instinctelor si pornirilor pacatoase ale trupului sau sufletului.
Un post adevarat inseamna renuntare la dragostea fizica, la bautura, plata datoriilor. In sate, in post nu se deschid radioul sau televizorul, nu se fac petreceri. Postul se incheie in noaptea de Craciun dupa Litanie.
De pe 15 noiembrie, de cand se lasa postul cuvenit acestei sarbatori, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, romanii de la sate incep sa repete colindele.
Ultima zi a postului Nasterii (24 decembrie), numita ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: nu se mananca nimic pana la ora 15, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si al celor trei tineri in Babilon (Daniel I, 5, 8-16).
In unele parti nu se mananca in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nasterea Domnului. Aceast regim aminteste totodata de postul tinut odinioara de catehumenii care in seara acestei zile primeau botezul crestin si apoi prima impartasire, la liturghia savarsita atunci in acest scop (Liturghia Sfantului Vasile, care azi se savarseste dimineata).
Zile cu dezlegare
- Zile cu dezlegare la untedelmn si vin: 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie; 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea – caci in aceste zile se sarbatoresc sfinti mai insemnati .
- Zile cu dezlegare la peste: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare cade Miercurea sau Vinerea. De asemenea mancam peste in Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
- Mai sunt dezlegari la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie; 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atat mai mult, cand Martea sau joia se intampla hramul bisericii. Citește și: mesaje de revelion, cele mai frumoase urări de anul nou, felicitări de anul nou
Tipuri de post
Asadar, s-au stabilit diferite tipuri de post. Astfel, el poate fi:
- integral (total), constand in abtinerea completa de la orice mancare si bautura;
- postul negru (xirofagie), in care este ingaduita doar hrana uscata: paine, fructe uscate, seminte, legume si apa;
- postul comun (obisnuit), care admite consumarea mancarurilor gatite din alimente de origine vegetala, inclusiv untdelemnul;
- postul usor, numit si dezlegare, cand este ingaduita consumarea pestelui, vinului si untdelemnului.
Postul Crăciunului la catolici
Postul Nasterii Domnului este tinut si in Biserica Romano-Catolica, unde e numit Jejunium Adventus Domini (Postul venirii Domnului) sau simplu Adventus, dar e mult mai scurt decat la ortodocsi; el tine numai trei saptamani inainte de Nasterea Domnului, avand zile de post mai aspru miercurea, vinerea si sambata.
Ajunul Crăciunului în România
- In unele zone in Ajunul Craciunului, gospodarii isi strang din sat tot ce au imprumutat. In Mehedinti parintii pun copiilor banuti in buzunare de Craciun pentru ca anul viitor sa fie imbelsugat.
- Tot in ajunul Craciunului, painea se asaza sub masa pentru a aduce noroc familiei iar sub fata de masa se pune pleava de grau, pentru belsug.
- In unele parti ale tarii exista un obicei numit “Umblatul cu icoana”, care semnifica nasterea lui Isus. In nordul Moldovei se pregateste masa de Ajunul Craciunului cu mancare de post. Nimeni nu are voie sa descopere masa pana nu intra preotul pe usa. Preotul blagosloveste masa, gusta primul bucatele, abia apoi mananca cei ai casei.
“Fa stomacul mic, limba tacuta, pastreaza-ti mintea limpede, inima curata, blanda si smerita. Iata postul.” Sfantul Vasile cel Mare
Sursa: avantaje.ro

Actualitate
Când începe Postul Paștelui 2023. Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | teiusinfo.ro
Când începe Postul Paștelui 2023 ortodox și catolic . Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | teiusinfo.ro
Paștele este una dintre sărbătorile mari de peste an, dar spre deosebire de Crăciun, acesta nu se sărbătorește în fiecare an la aceeași dată. În 2023, atât Paștele ortodox, cât și cel catolic for fi sărbătorite în luna aprilie.
În 2023, Paștele ortodox va pica duminică 16 aprilie, iar Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie.
Așa cum este tradiția, duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, Floriile ortodoxe 2023 pică pe 9 aprilie, iar cele catolice pe 2 aprilie.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă. Astfel, în 2023 salariații vor sta acasă pe:
- 14 aprilie 2023 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
- 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
- 17 aprilie 2023– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.
Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.
Postul Paștelui 2023 este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește:
- 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
- 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Paștele catolic 2023 va pica în data de 9 aprilie. Postul Paștelui catolic va începe pe data de 22 februarie și se va termina în data de 8 aprilie.
Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023?
- În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
- În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
- În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Actualitate
Tânără de 21 de ani cercetată de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistată conducând drogată, pe strada Clujului
În urma testării conducătoarei auto, cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor cu efect psihoactiv, motiv pentru care a fost condusă la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea determinării prezenței, în organism, a prezenței substanțelor interzise.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bărbat de 52 de ani cercetat de polițiștii din Teiuș, după ce a găsit un portmoneu cu acte și bani și nu l-a înapoiat proprietarului
Se pare că, la data de 2 august 2022, în timp ce se afla pe strada Clujului din Teiuș, bărbatul ar fi găsit un portmoneu în care erau documente și suma de 755 de lei, pe care-l pierduse un bărbat din Blaj și pe care și l-a însușit, pe nedrept.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bărbat de 69 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a furat portmoneul unui cetățean într-un magazin din oraș
Se pare că, în după amiaza zilei de 7 noiembrie 2022, profitând de neatenția unui bărbat care se afla într-un magazin din Teiuș, i-ar fi sustras suma de 120 de lei.
Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bărbatului și recuperarea prejudiciului.
FOTO: ARHIVĂ
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022 | teiusinfo.ro