Rămâi conectat

Actualitate

Cum se ține Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului | teiusinfo.ro

Publicat

în

Cum se ține Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului | teiusinfo.ro

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre toti credinciosii este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.

Postul Craciunului dureaza 40 de zile, timp in care crestinii ortodocsi vor consuma numai produse de origine vegetala. Incepe la data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie.

Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie (Sf. Filip); iar daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.

Ce presupune Postul Crăciunului

 Postul presupune renuntarea la carne, oua si lapte, cum ar spune bunicii la mancarea de dulce. Lunea, Miercurea si Vinerea mancam bucate fara ulei si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste. Citește și: urări de Crăciun scurte

Daca in zilele de Luni, Miercuri si Vineri sarbatorim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin; iar daca este hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mancam peste, untdelemn si bem vin, daca in aceste zile este vreun sfant mare, hramul unei biserici sau sarbatori cu rosu.

Sfintii Parinti au pus un accent deosebit asupra laturii spirituale a postului. Astfel, postul crestin nu se rezuma doar la abtinerea voluntara de la mancare si bautura, ci si la lupta impotriva patimilor, instinctelor si pornirilor pacatoase ale trupului sau sufletului.

Un post adevarat inseamna renuntare la dragostea fizica, la bautura, plata datoriilor. In sate, in post nu se deschid radioul sau televizorul, nu se fac petreceri. Postul se incheie in noaptea de Craciun dupa Litanie.

De pe 15 noiembrie, de cand se lasa postul cuvenit acestei sarbatori, dupa fiecare liturghie sau dupa fiecare vecernie, romanii de la sate incep sa repete colindele.

Ultima zi a postului Nasterii (24 decembrie), numita ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: nu se mananca nimic pana la ora 15, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si al celor trei tineri in Babilon (Daniel I, 5, 8-16).

In unele parti nu se mananca in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua care a vestit magilor Nasterea Domnului. Aceast regim aminteste totodata de postul tinut odinioara de catehumenii care in seara acestei zile primeau botezul crestin si apoi prima impartasire, la liturghia savarsita atunci in acest scop (Liturghia Sfantului Vasile, care azi se savarseste dimineata).

Zile cu dezlegare

  • Zile cu dezlegare la untedelmn si vin: 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie; 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea – caci in aceste zile se sarbatoresc sfinti mai insemnati .
  • Zile cu dezlegare la peste: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare cade Miercurea sau Vinerea. De asemenea mancam peste in Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
  • Mai sunt dezlegari la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie; 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atat mai mult, cand Martea sau joia se intampla hramul bisericii. Citește și: mesaje de revelion, cele mai frumoase urări de anul nou, felicitări de anul nou

Tipuri de post

Asadar, s-au stabilit diferite tipuri de post. Astfel, el poate fi:

  • integral (total), constand in abtinerea completa de la orice mancare si bautura;
  • postul negru (xirofagie), in care este ingaduita doar hrana uscata: paine, fructe uscate, seminte, legume si apa;
  • postul comun (obisnuit), care admite consumarea mancarurilor gatite din alimente de origine vegetala, inclusiv untdelemnul;
  • postul usor, numit si dezlegare, cand este ingaduita consumarea pestelui, vinului si untdelemnului.

Postul Crăciunului la catolici

Postul Nasterii Domnului este tinut si in Biserica Romano-Catolica, unde e numit Jejunium Adventus Domini (Postul venirii Domnului) sau simplu Adventus, dar e mult mai scurt decat la ortodocsi; el tine numai trei saptamani inainte de Nasterea Domnului, avand zile de post mai aspru miercurea, vinerea si sambata.

Ajunul Crăciunului în România

  • In unele zone in Ajunul Craciunului, gospodarii isi strang din sat tot ce au imprumutat. In Mehedinti parintii pun copiilor banuti in buzunare de Craciun pentru ca anul viitor sa fie imbelsugat.
  • Tot in ajunul Craciunului, painea se asaza sub masa pentru a aduce noroc familiei iar sub fata de masa se pune pleava de grau, pentru belsug.
  • In unele parti ale tarii exista un obicei numit “Umblatul cu icoana”, care semnifica nasterea lui Isus. In nordul Moldovei se pregateste masa de Ajunul Craciunului cu mancare de post. Nimeni nu are voie sa descopere masa pana nu intra preotul pe usa. Preotul blagosloveste masa, gusta primul bucatele, abia apoi mananca cei ai casei.

“Fa stomacul mic, limba tacuta, pastreaza-ti mintea limpede, inima curata, blanda si smerita. Iata postul.” Sfantul Vasile cel Mare

Sursa: avantaje.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

COD PORTOCALIU de caniculă în zona Teiușului, de vineri 4 iulie (ora 10.00) și până sâmbătă 5 iulie (ora 10.00)

Publicat

în

Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat valabil în 4 iulie, ora 10.00 pana în 5 iulie, ora 10.00, în zona orașului Teiuș. Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 40 de grade.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea.

Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.

La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.

În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Minoră de 14 ani căutată de polițiști, după ce a dispărut dintr-o casă de tip familial din Teiuș

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot oferi informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 12 iunie 2025, în jurul orei 15.00, Poliția Orașului Teiuș a fost sesizată de către reprezentantul unei case de timp familial, din oraș, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 08.00, minora CALO ALEXANDRA-NARCISA, în vârstă de 14 de ani, a plecat din casă și nu a mai revenit până în prezent.

Minora are următoarele semnalmente:

• 1,60 cm înălțime;
• 55 kg;
• păr lung, roșcat;
• ochi căprui;
• ten închis.

La momentul dispariției, purta un tricou mov, blugi și pantofi sport albi.

Minora a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.

Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: „Minora a fost identificată pe raza localității Galda de Jos”, a mai transmis IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

SVSU Teiuș, locul I la etapa județeană a concursului Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență

Publicat

în

Concursul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, etapa județeană, și-a desemnat câştigătorii. La această competiție au participat SVSU Teiuș, SVSU Abrud, SVSU Șpring, SVSU Cugir și SVSU Sebeș.

Ca în fiecare an, salvatorii voluntari din județul Alba s-au întrecut într-un concurs care testează abilitățile practice și munca în echipă a acestor oameni care își dedică timpul liber în folosul comunității!

Similar competiției pompierilor militari, voluntarii care activează la nivelul primăriilor se întrec la probele „pista cu obstacole pe 100m”, „ștafeta 4 x 100m” și „dispozitivul de intervenție”.

În cadrul celor trei probe ale concursului, cei înscriși s-au întrecut pentru a-și demonstra abilitățile practice, dând dovadă de curaj, echilibru și spirit de echipă.

La acest eveniment a fost prezent și prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, care a premiat fruntașii competiției.

Clasamentul final a arătat rezultate foarte bune pentru toți competitorii; rezultatele la clasamentul general fiind următoarele:

Locul I – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – SVSU al Orașului Abrud;
Locul III – SVSU al Orașului Șpring;

De asemenea, clasamentul probelor de concurs a arătat astfel:

• la proba „Pista cu obstacole pe 100m”:

Locul I – Popa Iacob Alin – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – Crișan Adriano SVSU al Orașului Teiuș;
Locul III – Sava Bogdan – SVSU al Orașului Sebeș;

• la proba „Ștafeta 4×100″:

Locul I – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – SVSU al Orașului Abrud;
Locul III – SVSU al Orașului Șpring;

• la proba „Dipozitivul de intervenție”:

Locul I – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – SVSU al Orașului Cugir;
Locul III – SVSU al Orașului Abrud;

Le urăm sincere felicitări tuturor participanților și le dorim ca și de acum înainte să manifeste același spirit de empatie și abnegație!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O femeie de 44 de ani din Teiuș a ajuns la spital, după ce un autoturism a intrat în coliziune cu un autobuz, la intersecția dintre DN 1 și DJ 107B

Publicat

în

Luni, 26 mai 2025, în jurul orei 16.00, polițiștii Serviciului Rutier Alba au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 1, pe raza localității Sântimbru, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o femeie, în vârstă de 41 de ani, din Municipiul Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107B, din direcția Sântimbru-Alba Iulia, a pătruns în intersecția cu sens giratoriu, pe DN 1, zona Sântimbru, și a intrat în coliziune cu un autobuz care era condus regulamentar de către un bărbat de 32 de ani, din localitatea Lopadea Nouă.

În urma evenimentului rutier, o femeie, în vârstă de 44 de ani, din orașul Teiuș, pasageră în autobuz, a suferit leziuni corporale, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius