Știri din zonă
15 voluntari vor reface acoperișul de paie al unei șuri vechi de peste 100 de ani din localitatea Tecșești, comuna Întregalde
Un grup de tineri pasionați de arhitectura veche a Apusenilor organizează în fiecare an școală de vară la Tecșești, comuna Întregalde, pentru a restaura case construită în urmă cu mai bine de 100 de ani, care cu timpul s-ar distruge.
”Pentru anul 2021 ne-am propus ca în cadrul școlii de vară să continuăm lucrările de restaurare cu Șura La Origini. Este o șură ridicată în urmă cu 50 de ani, dispune de un acoperiș tradițional din paie și a intrat în administrarea Asociației în anul 2020. Șura La Origini va avea un rol de informare a vizitatorilor. Vom amenaja în interiorul acesteia un spațiu expozițional și de prezentare a istoriei satului cu poze, unelte vechi specifice zonei și alte obiecte relevante”, susțin reprezentanții poeictului ”La Origini”.
Un număr de 15 participanți vor fi admiși pentru a participa la școala de vară ce se va desfășura în perioada 15 – 29 august 2021. Inițial va avea loc o instruire cu privire la lucrările de restaurare ce vor fi efectuate
Participanții vor însuți metodele de reabilitare a acoperișurilor tradiționale din paie, iar tinerii au posibilitatea de a învăța și a practica meseria într-un mediu istoric natural, participând la crearea unui model de reabilitare si punere in funcțiune care să ducă la valorificarea patrimoniului istoric si cultural existent in Tecșești. Scopul proiectului este de a clădi un muzeu viu al satului, în care vizitatorii să poată experimenta cum trăiau și cum se gospodăreau oamenii din neolitic până în prezent.
Publicul va avea acces la o istorie aplicată și va afla informații despre vechile civilizații, cine sunt strămoșii noștri și care sunt legendele transmise până astăzi. Este vorba despre un concept nou în România, însemnând un muzeu unde turiştii nu doar vizitează, ci pot şi locui o perioadă, pentru a simţi pe viu traiul simplu de zi cu zi de la sat.
În cadrul acestui proiect, între anii 2014-2017 s-au reprodus colibe din perioada neolitică, construite cu tehnici specifice epocii, folosind doar pământ, paie, apă şi balegă de cal, pe o structură din lemn, fără îmbinări, doar cu legături din sfoară. Sectorul neolitic este un proiect de arheologie şi arhitectură experimentală, creat pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite şi metodele de construcţie, în bază unei comparaţii cu dovezile arheologice reale.
Întregul proiect La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti este realizat din donaţii, sponsorizări şi munca voluntară a celor care au crezut în idealul de readucere la viată a acestui sat izolat. În 2018, a demarat partea ”modernă” a proiectului care constă în restaurarea unor construcții locuite sau părăsite de oameni.

Știri din zonă
După doi ani de întrerupere, la Stremț a avut loc cea de-a XIII-a ediție a evenimentului „Fii Satului”
Astăzi, 14 august 2022, în satul Stremț din comuna cu același nume a fost sărbătoare. La invitația Primăriei, a Consiliului Local Stremț și a primarului Traian Ștefan Popa, „fiii satului” s-au întors din nou acasă, la cea de-a XIII-a ediție.
Satul Stremț care face parte din comuna cu același nume este atestat documentar din anul 1332, însă descoperirile arheologice au atestat faptul că originea lui se pierde în negura vremilor. Duminică, de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor din centrul satului a avut loc un Tedeum, au avut loc depuneri de coroane, au fost acordate diplome de onoare și au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 și 60 de ani de căsătorie. De asemenea au fost premiați câștigătorii turneelor de tenis de masă, a concursului de șah și a celui de costume populare.
Edilul acestei comune cu oameni harnici și inimoși, lucru pe care nu trebuie să-l spunem noi pentru că este vizibil pentru oricine pune piciorul în această comună, a ținut un discurs în care a mulțumit numeroasei asistențe prezente, fii ai satului sau invitați pentru participarea la evenimente și la sărbătoare.
„În primul rând vreau să mulțumesc părintelui pentru aprecierile făcute la adresa mea, a Consiliului Local și a locuitorilor comunei, pentru spiritul de gospodari și dorința de a păstra această comună într-o perfectă ordine și curățenie, în așa fel încât de fiecare dată când cineva trece prin această comună să spună: da este un sat curat, aranjat, condus de un primar și un Consiliu Local la fel de gospodari. Vă spun un singur lucru și luați-l ca un angajament. Atâta timp cât dumneavoastră și sănătatea îmi va permite, promit că voi încerca să conduc comuna aceasta așa cum am condus-o în cei cinci ani de mandat și o spun fără nici o reținere, eu în primul rând sunt mândru de ceea ce am făcut și asta nu din mândria mea personala ci din mulțumirile a sute și mii de oameni care mi-au spus un singur lucru: domnule primar, arată ca o comună europeană.
Mulțumesc tuturor celor prezenți și fără a face o discriminare politică trebuie să le mulțumesc în primul rând colegilor mei social-democrați, care au venit în permanență. Le mulțumesc de asemenea colegilor și prietenilor mei de la celelalte partide, PNL și USR, pentru că eu n-am făcut niciodată diferențe în ceea ce privește administrarea sau relațiile cu ceilalți conducători la nivelul județului, Prefectură, Consiliu Județean sau cu primarii mei. Când este vorba despre politică, n-avem ce face, ne apărăm doctrina, ne apărăm interesele din punct de vedere politic. Acest lucru, vreau să vă spun că-l voi face și de acum înainte, chiar dacă unii cred că vârsta nu-mi va permite. Vârsta îmi permite, sănătatea îmi permite și voi face acest lucru în continuare. Mulțumesc cetățenilor comunei Stremț pentru faptul că sunt alături de mine și de Consiliul Local la asemenea manifestări”, a spus primarul Traian Ștefan Popa.
Evenimentul a fost prezentat de profesor Daniela Barb Floroian. După Tedeum, festivitatea a continuat la Baza Sportivă Stremț, unde a avut loc o masă populară și un spectacol susținut de mai multe formații și interpreții de muzică populară.
La Stremț, frumosul sat de la poalele Muntelui Trascău fiii satului s-au întors din nou acasă.
Știri din zonă
Bărbat de 46 de ani din Galtiu cercetat de polițiști, după ce și-a agresat soția și fiica minoră
Polițiștii au aplicat formularul de evaluare al riscului, iar în urma interpretării răspunsurilor date de femeie a rezultat că, față de bărbatul de 46 de ani, se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.
Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
FOTO: ARHIVĂ
Știri din zonă
Primarul din Râmeț, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru fraudă cu fonduri europene
Primarul comunei Râmeţ, social democratul Vasile Raica, a fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene.
Hotărârea a fost pronunţată vineri, 5 august 2022, la Tribunalul Alba. În cazul unei femei, funcţionar în cadrul instituţiei, acuzaţiile DNA au fost clasate pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale.
Vasile Raica a fost trimis în jduecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
„În perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false şi inexacte (adeverinţe, angajamente, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.
O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata Gligor Daniela, în calitate de funcţionar în cadrul Primăriei Râmeţ, judeţul Alba. Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză”, se precizează în comunicatul DNA de la momentul trimiterii în judecată.
Primarului i s-ai interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii. Executarea pedepsei a fost amânată pe o perioadă de 3 ani. Dacă această hotărârea rămâne definitivă, primarul PSD îşi va pierde mandatul.
Pe parcursul termenului de supraveghere, primarul ar urma să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Aiud sau a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud.
„Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi în consecinţă, obligă în solidar inculpaţii Raica Vasile şi Gligor Daniela la plata sumei de 37.840,30 lei şi respectiv inculpatul Raica Vasile la plata sumei de 278.010,49 lei, precum şi la plata dobânzilor şi penalităţilor aferente, calculate în conformitate cu legislaţia fiscală aferente acestor sume”, se mai precizează în hotărârea instanţei.
Primarul Vasile Raica este la al treilea mandat la conducerea Primăriei Râmeţ, acesta părăsind PNL pentru PSD în 2014, când i s-a promis că va fi scăpat de dosarele penale dacă va trece la acest partid.
Sursa: adevarul.ro
Știri din zonă
Un tânăr de 18 ani din Geoagiu de Sus a ajuns la spital, după ce s-a răsturnat cu autoturismul pe DJ 750C
În urma accidentului rutier, acesta a suferit leziuni corporale ușoare și a fost trasnportat la spital.
Cercetările sunt continuate pentru vătămare corporală din culpă.
FOTO: ARHIVĂ
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Știri din zonăacum 11 luni
A fost semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 750C
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
3 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 18 septembrie 2021, în orașul Teiuș