Învățământ-Cultură
Mihai Eminescu omagiat la Liceul Teoretic Teiuș, cu prilejul împlinirii a 170 de la naștere
Ziua de 15 ianuarie are pentru noi, românii, o dublă semnificaţie:a devenit Ziua Culturii Naţionale, sărbătoare propusă de Academia Română în urmă cu zece ani şi aprobată legislativ de Parlamentul României din 2010 şi ziua de naştere a uneia dintre personalitățile marcante ale literaturii române, nimeni altul decât “poetul nepereche”, Mihai Eminescu.
A fost aleasă această dată datorită naşterii lui Mihai Eminescu în 15 ianuarie, el fiind “omul complet al culturii româneşti”, cum afirma Constantin Noica. Dubla semnificaţie ne trimite spre o reflecţie profundă asupra identităţii noastre culturale, într-o lume destul de superficială, centrată de multe ori pe latura economică, este o provocare şi pentru cadrele didactice şi pentru elevi, de altfel pentru orice persoană care se respectă. Fără o poziţionare a culturii la un nivel ridicat, orice popor îşi pierde identitatea.
Pe de altă parte, sunt 170 de ani de la naşterea scriitorului şi 131 de la moartea sa. Eminescu este un romantic desăvârșit și un spirit demiurgic ce are capacitatea de a transforma tot ce atinge într-un lirism pur al esențelor. Dacă privim lirismul eminescian din perspectiva comparativă a istoriei literare și ținând cont de criteriul cronologic, poetul ar face parte din ceea ce, în Italia și în Europa, poartă numele de a doua generație romantică, el fiind un romantic întârziat, datorită apariţiei operelor sale în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, nu în prima jumătate.
Proiectul „Mihai Eminescu, al nostru, de fiecare zi” are ca obiectiv reanimarea patriotismului prin promovarea culturii și valorilor naționale. Prima activitate a fost derulată astăzi, la Casa de cultură a oraşului Teiuş, participanţi fiind elevi de la gimnaziu şi liceu, sub coordonarea doamnelor profesoare Ionela Staicu, Octavia Turean, Romina Pop şi Ana Breaz. Am fost întâmpinaţi din partea Bibliotecii oraşului, de dna Luminiţa Ciorbea şi din partea Centrul naţional de informare şi promovare turistică, de dna Mihaela Ungur.
Am asistat la recitări din opera lui Eminescu, realizate de elevii de la generală, recitări din creaţia eminesciană şi propriile creaţii ale elevilor de la liceu, care au avut ca tematică personalitatea lui Eminescu, o prezentare PP, curiozităţi din viaţa poetului, interpretări pe linie melodică a unor creaţii ale lui Eminescu, desene, picturi. În zilele următoare alte activităţi ale proiectului se vor desfăşura la grădiniţă şi la ciclul primar.
„Eminescu reprezintă o provocare pentru noi an de an, redescoperindu-l mereu și mereu. Anul acesta prin proiectul propus elevii au fost stimulați să-i recepteze opera în manieră proprie, personalizată. De asemenea, creativitatea și imaginația celor implicați în proiect ne-au surprins prin abordările diverse la care au decurs” a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul Liceului Teoretic Teiuș, Alba.
În loc de încheiere, am utilizat versurile Roxanei Rado, elevă în clasa a XII-a Uman : « Eminescu e în toate/ Istorie, limbă, literatură/ E-n filozofia profundă/ În politică şi în cultură ».

Învățământ-Cultură
Investiție de peste 2.3 milioane de lei în reabilitarea și modernizarea clădirii Liceului Teoretic Teiuș
Primăria orașului Teiuș a lansat marți, 23 februarie 2021, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectare si executie lucrari pentru investitia „REABILITARE TERMICA LICEUL TEORETIC TEIUS – CLASELE IX-XII”. Valoarea totală estimată a investiției este de 2.337.312,74, fără TVA.
Măsuri asupra clădirii:
-Sporirea rezistentei termice a pereților exteriori peste valoarea minima prevăzuta de normele tehnice în vigoare prin izolarea termică.
-Asigurarea închiderii etanșe a ușilor de intrare – montarea unui mecanism automat de închidere a ușilor;
-Sporirea rezistentei termice a planșeului tavan sub pod.
-Sporirea rezistentei termice a soclului clădirii.
-Modernizarea instalației de încălzire și instalației de preparare a.c.c și montarea corpurilor de încălzire noi din tablă precum și dotarea acestora cu robinete termostatici;
-Izolarea conductelor pentru distribuția apei calde menajere, micșorând astfel pierderile înregistrate la distribuția acesteia;
-Echilibrarea hidraulica a rețelei de distribuție a apei calde de consum.
-Montarea instalațiilor electrice pentru iluminat cu declanșare automata;
-înlocuirea învelitorii deteriorate din cu învelitoare din țigla ceramică.
-Pentru fațadele cu expunere preponderent sudică se propun parasolare la nivelul vitrajelor pentru a reduce supraîncălzirea sălilor de clasă (tehnologie pasivă).
Reabilitarea termica a suprafețelor opace:
-Izolarea termica a pereților exteriori cu un strat de tip multipor de minim 15 cm grosime, protejata cu tencuiala subțire armata cu țesătură deasa de fibra de sticla sau fibre organice,
-izolarea soclului cu polistiren extrudat de minim 5 cm grosime,
-izolarea plăcii pe sol la partea inferioara cu un strat de polistiren extrudat de minim 10 cm grosime,
-izolarea plăcii la intrados a subsolului prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat de minim 10cm grosime,
-izolarea termica a planșeului sub pod cu un strat de vata minerala bazaltica de minim 25 cm grosime,
-înlocuirea acoperișului existent cu acoperiș din țigla ceramica
-înlocuirea scocurilor si burlanelor deteriorate cu altele noi
Reabilitarea suprafețelor vitrate:
-înlocuirea ferestrelor si ușilor existente cu tâmplărie PVC cu geam termopan cu acoperire selective Low-E respective 6 camere, cu sistem automat de închidere,
-etanșarea elementelor mobile(uși, ferestrejdin componenta spatiilor anexe ale clădirii(casa scării, etc)
Reabilitarea instalațiilor de încălzire:
-modernizarea instalației de încălzire și a.c.c. , prin înlocuirea corpurilor de încălzire existente din fontă cu corpuri statice noi din tablă si prevedera unui sistem nou de incalzire in restul incaperilor, realizata cu ajutorul ventiloconvectoarelor de pardoseala carcasate;
-montarea robineților cu reglaj termostatic pe fiecare corp de încălzire in parte,
-înlocuirea conductelor și a coloanelor ce transportă agentul termic precum și izolarea acestora,
echilibrarea instalațiilor termice
-înlocuirea conductelor ce transporta a agentului termic de la centrala termică la corpul de clădire expertizata precum și izolarea lor.
Reabilitarea instalației de acc si apa rece:
-Instalarea unui boiler electric pentru producere a.c.c necesară clădirii reabilitate,
-montarea robineților cu temporizare pentru reducerea consumului de apă rece și apă caldă de consum,
Reabilitarea instalației de iluminat:
-înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri eficiente energetic tip led,
-refacerea instalațiilor de iluminat deteriorate.
Aceste lucrări de modernizări sau întreținere au efecte pozitive asupra consumurilor termo-energetice ale clădirii studiate, ele neputând fi cuantificate prin aplicarea metodologiei actuale de auditare energetica.
Având în vedere costul relativ ridicat al modernizării termotehnice, care majorează în final valoarea clădirii, se consideră rațional și oportun ca modernizarea energetică sa se realizeze pe fondul unei structuri de rezistență cu un grad ridicat de siguranță.
Învățământ-Cultură
600 de tablete și 100 de dispozitive IT pentru elevii și cadrele didactice a Liceului Teoretic Teiuș
Primăria Teiuș, a depus un proiect european, având ca obiect Asigurarea accesului elevilor Liceului Teoretic Teiuș la procesul de învățare online prin furnizarea tabletelor școlare și a altor echipamente IT pentru activități didactice.
Valoare totală a echipamentelor pentru facilitarea procesului de învățare este de 1.630.519,67 de lei.
Prin aceste fonduri europene, liceul dorește achiziționarea a 640 de tablete și 170 de dispozitive IT, table inteligente, laptopuri, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice.
„În aceste timpuri deosebit de complicate pe care le trăim, în care pandemia a dat peste cap întreaga societate, se impun unele măsuri care să permită desfășurarea în bune condiții a activităților. Astfel, s-a depus un proiect european POC/882/2/4, „Asigurarea accesului elevilor Liceului Teoretic Teiuș la procesul de învățare online prin furnizarea tabletelor școlare și a altor echipamente IT pentru activități didactice”, valoarea totală a proiectului fiind de 1.630.519,67 lei. Proiectul derulat prin Liceul Teoretic Teiuș își propune, în condițiile noi de învățământ generate de pandemie, achiziționarea a 640 de tablete pentru uz școlar și a 170 de dispozitive IT (table inteligente, laptopuri, etc.) pentru elevii și cadrele didactice din cadrul Liceului Teoretic Teiuș (clase primare, gimnaziale, liceale), permițând desfășurarea unor activități didactice de calitate, în cazul nedorit, dar posibil al scenariilor galbene sau roșii din cadrul școlii teiușene. Ne pasă de școală și de copiii noștri!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Învățământ-Cultură
Pregătiri intense pentru începerea în siguranță a anului școlar 2020 – 2021, la Teiuș
Începerea școlii aduce noi provocări pentru școlile din România, datorită măsurilor de protecție si noilor protocoale specializate, impuse de către Stat, pentru protecția copiilor si desfășurarea activităților în siguranță, cât si pentru evitarea infecției cu noul COVID-19.
La Teiuș, primăria împreună cu administrația locală a a asigurat condițiile pentru începerea noului an școlar în siguranță, pentru protecția copiiilor din cadrul grădiniței „Prietenia” .
„Luna septembrie este luna pregătirilor pentru toți părinții, deoarece se apropie începutul școlii. Chiar dacă acest an este unul extrem de complicat, dat fiind situația pandemică in care ne aflăm, școala și administrația locala din Teius depun eforturi pentru începerea in condiții de siguranța, a școlii.
În curtea grădiniței „Prietenia” amenajam locul de joaca pentru micuții care se vor destinde in timpul șederii lor, supravegheați de doamnele educatoare”, au scris pe facebook reprezentanții primăriei Teiuș.
Învățământ-Cultură
Campanie de informare a elevilor din Teiuș cu privire la evitarea conflictelor, derulata de polițiștii de la IPJ Alba
În contextul Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în Şcoli, 30 ianuarie 2020, IPJ Alba a desfășurat activități din informare a elevilor din Teiuș și i-au îndemnat să evite situațiile de conflict.
Azi, 30 ianuarie 2020, de Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu specialiștii Centrului de Evaluare și Prevenire Antidrog Alba Iulia, au fost prezenţi în mijlocul elevilor de gimnaziu și de liceu din Teiuș, oferindu-le informaţii despre formele violenţei şi sfaturi despre cum să evite situaţiile de conflict.
Elevii au fost îndemnaţi să adopte un comportament nonviolent, atât la şcoală cât şi în afara acesteia, să nu intre în anturaje periculoase sau în contact cu persoane conflictuale, predispuse la săvârșirea de infracţiuni. Aceştia au avut ocazia să vizioneze materiale educative, în care sunt exemplificate diverse situaţii de conflict şi consecinţele neadoptării unui comportament preventiv.
Reducerea numărului actelor de violente în școală dar și în afara ei, precum și conștientizarea impactului fizic și psihic negativ pe care îl are violența, sub orice formă, în viața de zi cu zi a tinerilor în formare este unul din obiectivele activităților desfășurate de polițiști în unitățile de învățământ din județ.
Mâine, 31 ianuarie 2020, polițiștii vor fi prezenți în unități de învățământ din zona Blajului.
Învățământ-Cultură
Astăzi, 23 ianuarie 2020, cadrele didactice și elevii Liceului Teoretic Teius au sărbătorit cum se cuvine Mica Unire de la 1859
Mâine, 24 ianuarie 2020, se împlinesc 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Pentru a marca evenimentul, astăzi, 23 ianuarie 2020, cadrele didactice și elevii Liceului Teoretic Teius au sărbătorit cum se cuvine Mica Unire de la 1859.
Atât la ciclul primar și gimnazial, cât și liceal a fost subliniată importanța acestui eveniment, printr-o mare Horă a Unirii, primul pas spre înfăptuirea Marii Uniri de la 1918”, au precizat reprezentanții Primăriei Teiuș.
-
Actualitateacum 3 săptămâni
2 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 13 februarie 2021, în orașul Teiuș
-
Actualitateacum 5 zile
Tânăr de 27 de ani din Teiuș amendat de polițiști cu 1.000 de lei, după ce nu a respectat măsura carantinării la domiciliu impusă de autorități
-
Politicăacum 5 ani
(P) Alegeri Locale 2016 – „Partidul comunist s-a reinventat şi are un nou nume – e vorba de Social Democraţi. Sunt nişte stalinişti care ne duc ţara înapoi în trecut”
-
Știri din zonăacum 3 săptămâni
O persoană a ajuns la spital și un BMW a fost făcut „praf”, după ce a intrat în coliziune cu un autocamion la Oiejdea
-
Știri din zonăacum o săptămână
Intervenție a pompierilor din Aiud, după ce un autoturism a fost cuprins de flăcări la Geomal
-
Administrațieacum 3 săptămâni
Teiușul intră de mâine, 19 februarie 2021, în SCENARIUL ROȘU. Vezi ce măsuri noi au fost instituite
-
Actualitateacum 4 ani
Familia și prietenii îl plâng pe tânărul din Teiuș care și-a pierdut fulgerător viața pe șantierul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda
-
Actualitateacum 19 ore
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Primăria Teiuș caută medici pentru Centrul de vaccinare anti-COVID-19 amenajat în incinta Sălii de sport a orașului
-
Administrațieacum 2 săptămâni
Politia Locala Teius are începând de astazi, 22 februarie 2021, un sediu nou
-
Mondenacum 2 săptămâni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
3 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 18 februarie 2021, în orașul Teiuș