Administrație
În doar 2 ani şi jumătate, primarul Mirel Hălălai a realizat mai mult decât a reuşit fosta conducere, în mai multe mandate!
Au trecut mai bine de 2 ani de la alegerile locale şi după mulţi ani de amorţeală oraşul Teiuş s-a trezit la viaţă, este cuprins de forfota utilajelor ce lucrează în recentul proiect demarat de administraţia locală.
Locuitorii oraşului au prilejul de a-şi vedea visul cu ochii, o investiţie mult aşteptată. Este vorba despre lucrările de canalizare. Valoarea totală a proiectului de canalizare se ridică la aproape 7,5 milioane de lei, ampla investiţie fiind finanţată în proporţie de 80 la sută de Administraţia Fondului pentru Mediu, în cadrul unui parteneriat cu Consiliul Local Teiuş, care contribuie cu 20 la sută la această investiţie. Proiectul cuprinde 15 staţii de pompare, iar reţeaua de canalizare se întinde pe o lungime de 29 km. Potrivit primarului oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, durata de execuţie a proiectului este de 3 ani. „Locuitorii oraşului au dreptul la un trai decent, la un confort urban necesar oricărei localităţi urbane. Este un vis al cetăţenilor din Teiuş şi nici un efort nu e prea mare pentru ca el să devină realitate. Avem un oraş mic, dar cochet, cu care vrem să ne mândrim”, a spus primarul Mirel Hălălai. Şi pentru ca visul lor să devină realitate, cetăţenii trebuie să treacă peste disconfortul creat odată cu demararea lucrărilor de canalizare. Mai sunt şi alte proiecte începute în oraşul Teiuş – alimentarea cu apă a localităţilor Peţelca şi Căpud, amenajarea unui centru de informare turistică şi a unui centru pentru romi, precum şi asfaltarea drumului care leagă Teiuşul de Beldiu. Pe bună dreptate primarul Mirel Hălălai se întreabă cum ar fi arătat oraşul dacă în fiecare an era asfaltat măcar un kilometru de cale rutieră. „În 24 de ani cred că asfaltam şi drumurile de câmp şi nu mai eram nevoiţi să ne distrugem maşinile pe uliţe, pentru că e greu să vorbim despre drumuri…”, este de părere primarul Hălălai. La Beldiu s-a turnat stratul suport şi imediat ce vremea se va încălzi se va turna primul strat de asfalt, iar apoi stratul de uzură. „E important că avem fondurile necesare, pentru întreaga lucrare, fapt reconfirmat în urmă cu câteva zile de factori responsabili de la Bucureşti”, a precizat primarul Mirel Hălălai. Demn de remarcat este faptul că acolo unde nu demult erau bălării şi gunoaie, a fost amenajat Parcul ceferiştilor şi astfel
s-a schimbat imaginea zonei, fără a fi investit nici un leu din banii oraşului. Un oraş care îşi uită valorile, tradiţia şi istoria moare încet, iar primarul Hălălai a înţeles că tinerii de azi trebuie să ştie că Teiuşul a fost cândva un important centru feroviar, că oamenii au trăit purtând în suflet glasul roţilor de tren.
Nu demult, Casa de Cultură a oraşului a îmbrăcat haine noi, după ce clădirea s-a aflat în ruină până în anul 2012. Tâmplăria era scorojită, lambriurile la fel, iar igrasia măcina pereţii instituţiei de cultură. Până în anul 2012, curtea unităţii era folosită pentru depozitarea materialelor ce au rezultat după prăbuşirea fostei primării. Acum, Casa de Cultură a îmbrăcat straie noi şi este folosită în fiecare seară de copiii de la Ansamblul Dor Teiuşan, Top Dance, Ghiocelul; s-au creat toate condiţiile pentru găzduirea concertelor, spectacolelor şi a altor manifestări. S-a schimbat instalaţia electrică, au fost montate geamuri termopan, s-au montat lambriuri noi, s-a refăcut sistemul de încălzire, iar sala beneficiază de instalaţie de aer condiţionat.
Cetăţenii oraşului i-au adresat primarului rugămintea de a-i sprijini pentru rezolvarea unei probleme – o grădiniţă cu program prelungit şi o clasă cu program afterschool. Primarul Mirel Hălălai a explicat că pentru ca aceste proiecte să fie realizate e nevoie de un anumit număr de copii, precum şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba. În următoarea perioadă vor avea loc discuţii cu reprezentanţii IŞJ Alba, iar părinţii trebuie să ştie că vor avea un sprijin important din partea administraţiei locale. Condiţia necesară e să fie numărul minim de copii pentru ca cei mici să beneficieze de aceste servicii. Realitatea ne spune că în aproape 2 ani şi jumătate, primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, are la activ mai multe realizări decât a avut fosta conducere, în cele câteva mandate succesive.

Administrație
Două persoane din Teiuș au fost amendate, după ce au aruncat gunoaie în apropierea Văii Geoagiului
O femeie de 59 de ani și un tânăr de 28 de ani au fost identificate de polițiștii locali din Teiuș ca fiind persoanele care au aruncat gunoaie pe domeniul public al orașului.
Cele două persoane au fost sancționate contravențional și obligate să adune gunoaiele pe care le-au aruncat.
„În cadrul activitatii zilnice, derulate sub imperativul „Tolerantă zero la gunoaie”, politistii locali din orasul nostru au depistat pe numita N.G. de 59 de ani si numitul C.D. de 28 de ani, ambii din orasul Teius care, in total dispret fată de munca si efortul marii majorităti, de a avea un oras curat, au aruncat gunoaie menajere in zona Danetii, in apropierea Văii Geoagiului! Pentru fapta lor au fost sanctionati fiecare cu suma de 1000 de lei, cu obligatia de a salubriza zona!
Facem un apel către toti concetătenii nostri, care doresc sa trăiască in liniște, intr-un oras civilizat si curat, să sesizeze orice faptă de natura celor prezentate mai sus si nu numai, la telefonul politiei locale Teius 0726128938 sau la 0258/851101, email primaria_orasului_teius@yahoo.com!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Motivul pentru care trecerea în proprietatea primăriei Teiuș, a unui teren de peste 70.000 mp, a fost declarată neconstituțională
Curtea Constituțională a publicat în Monitorul Oficial decizia prin care a declarat neconstituțională legea privind transmiterea unei părți dintr-un teren situat în orașul Teiuș, din proprietatea publică a orașului Teiuș și din administrarea Consiliului Local Teiuș în proprietatea privată a orașului.
De asemenea, actul normativ mai viza modificarea Legii nr. 54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate „C.F.R.” — S.A., în domeniul public al orașului Teiuș și în administrarea consiliului local. Este vorba despre o parte dintr-un teren în suprafață de 74.496 mp, respectiv un teren în suprafață de 29.430 mp aferent blocurilor, caselor de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curților și grădinilor din jurul acestora.
„Curtea reține că legea supusă controlului este neconstituțională în ansamblul său deoarece acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, echivalează cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități, consacrate de art. 61 alin. (1) din Constituție, și transformarea acesteia în autoritate publică executivă ”, se precizează în motivarea deciziei Curții Constituționale.
CCR a constatat inexistența acordului unităților administrativ-teritoriale în ce privește transferul bunurilor din proprietatea publică a acestora în cea privată, dar și faptul că nu au avut posibilitatea să justifice încetarea uzului sau interesului public local. ”Curtea constată că transferul bunului prin lege, act ce exprimă voința autorității legislative, într-un domeniu în care trebuia exprimată voința autorităților administrației publice locale aduce atingere și art. 1 alin. (4) și art. 61 alin. (1) din Constituție. (…) Prin legea supusă controlului în acea cauză au fost încălcate principiile de bază stabilite prin legile-cadru ce guvernează domeniul în care legea a fost adoptată”, se precizează în documentul CCR.
• Necesară și o hotărâre de Guvern
Se mai precizează faptul că, potrivit art. 361 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, transferul bunurilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora se face prin acte administrative, respectiv prin hotărâri ale consiliului județean, ale Consiliului General al Municipiului București ori ale consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz.
”În ce privește terenul menționat la art. 1 din legea supusă controlului, transferul trebuia făcut prin hotărâre a Consiliului Local al Orașului Teiuș, iar în conformitate cu art. 361 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, în instrumentele de prezentare și motivare ale hotărârilor prevăzute la alin. (2) al art. 361 ar fi trebuit să se regăsească, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public local”, a mai susținut Curtea Constituțională.
Curtea mai afirmă că s-ar putea pune problema existenței unui bun ce face obiect exclusiv al proprietății publice a statului numai în privința terenului amplasat sub liniile de cale ferată națională și a celui care alcătuiește zona de siguranță aferentă acestora (în măsura în care liniile de cale ferată națională tranzitează terenul). Aceasta deoarece serviciul public de transport feroviar de interes național este un serviciu public esențial pentru societate. Cu privire la terenul pe care nu se află amplasate linii de cale ferată și zona de siguranță aferentă acestora, transferul ar fi trebuit să se facă prin hotărâre a Guvernului, la cererea consiliului local, așa cum prevedea art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998, în vigoare la momentul transferului dreptului de proprietate.
”De vreme ce art. 1 este declarat neconstituțional, iar suprafața de teren de 29.430 mp din terenul în suprafață totală de 74.496 mp nu mai trece în domeniul privat al unității administrativ-teritoriale, nu se mai poate diminua prin art. 2 din lege nici suprafața totală a terenului de la 74.496 mp la 45.066 mp deoarece ar rămâne o suprafață de 29.430 mp fără regim juridic. Astfel, art. 2 din legea supusă controlului ar fi neconstituțional din perspectiva încălcării principiului securității juridice prin lipsa de claritate și previzibilitate a normei legale”, susțin judecătorii de la CCR.
Publicarea motivării deciziei Curții Constituționale permite autorităților locale din Teiuș și a celor județene reluarea procesului pentru transmiterea celor două suprafețe de teren, în condiții legale.
Administrație
În 2022, aproape 350.000 de lei au intrat în „vistieria” orașului Teiuș, din redevențe
Redevenţa reprezintă plata pe care o companie sau o persoană o realizează regulat pentru dreptul de a exploata resursele naturale (minereuri, hidrocarburi, terenuri agricole, terenuri forestiere), pentru utilizarea unui bun protejat de drepturile de autor sau de un brevet de invenţie, recompensând astfel proprietarul de drept.
Conform prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicate în „Monitorul Oficial” nr. 555/05.07.2019, „redevenţa obţinută prin concesionare se constituie venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz”.
Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, se constituie venit după cum urmează: a) 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 40% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; c) 20% la bugetul de stat.
Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale unităţilor administrativ- teritoriale, se constituie venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale concedente.
Din categoria resurselor de suprafață fac parte apele minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, nisipul, pietrișul și alte minerale feroase și neferoase.
În baza prevederilor Codului administrativ, în anul 2022, Orașul Teiuș a încasat redevențe în valoare totală de 345.347,32 de lei (n.a. – aproape 70.000 de euro) din exploatarea nisipului și pietrișului din următoarele locații: Beldiu „Peste baltă” – amonte, Căpud Berc, Balta Pețelcii, Teiuș „Terasă” – aval 2 și „Râtu Crăiesc” 3, ne-a comunicat primarul Mirel Hălălai, într-un răspuns la solicitarea ziarului „Unirea”, formulat în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Banii încasați din redevențe, sursă de venit la bugetul local, au putut fi folosiți astfel pentru finanțarea unor proiecte ale comunității locale.
Administrație
A fost montată structura metalică a mega-complexului de agrement la Teiuș, cu bazin de înot, teren de sport, săli de bowling și multimedia
Tinerii și familiile cu copii din Teiuș și localitățile aparținătoare își vor putea petrece în curând timpul liber în cadrul unui mega-centru de tineret.
Clădirea va avea un bazin de înot, un teren multifuncțional, o sală de bowling, o sală de proiecție, o sală multimedia, o sală de gimnastică și o sală de activități recreative.
Centrul de tineret va fi realizat pe un teren aflat pe strada Clujului (DN 1), la ieșirea din oraș spre Cluj-Napoca, printr-o investiție de peste 2,1 milioane de euro și va avea o suprafață construită de 2.930 de metri pătrați.
Valoarea totală estimată este de 10.575.102,99 de lei, fără TVA.
-
Mondenacum 2 săptămâni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 2 săptămâni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro