Administrație
În doar 2 ani şi jumătate, primarul Mirel Hălălai a realizat mai mult decât a reuşit fosta conducere, în mai multe mandate!
Au trecut mai bine de 2 ani de la alegerile locale şi după mulţi ani de amorţeală oraşul Teiuş s-a trezit la viaţă, este cuprins de forfota utilajelor ce lucrează în recentul proiect demarat de administraţia locală.
Locuitorii oraşului au prilejul de a-şi vedea visul cu ochii, o investiţie mult aşteptată. Este vorba despre lucrările de canalizare. Valoarea totală a proiectului de canalizare se ridică la aproape 7,5 milioane de lei, ampla investiţie fiind finanţată în proporţie de 80 la sută de Administraţia Fondului pentru Mediu, în cadrul unui parteneriat cu Consiliul Local Teiuş, care contribuie cu 20 la sută la această investiţie. Proiectul cuprinde 15 staţii de pompare, iar reţeaua de canalizare se întinde pe o lungime de 29 km. Potrivit primarului oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, durata de execuţie a proiectului este de 3 ani. „Locuitorii oraşului au dreptul la un trai decent, la un confort urban necesar oricărei localităţi urbane. Este un vis al cetăţenilor din Teiuş şi nici un efort nu e prea mare pentru ca el să devină realitate. Avem un oraş mic, dar cochet, cu care vrem să ne mândrim”, a spus primarul Mirel Hălălai. Şi pentru ca visul lor să devină realitate, cetăţenii trebuie să treacă peste disconfortul creat odată cu demararea lucrărilor de canalizare. Mai sunt şi alte proiecte începute în oraşul Teiuş – alimentarea cu apă a localităţilor Peţelca şi Căpud, amenajarea unui centru de informare turistică şi a unui centru pentru romi, precum şi asfaltarea drumului care leagă Teiuşul de Beldiu. Pe bună dreptate primarul Mirel Hălălai se întreabă cum ar fi arătat oraşul dacă în fiecare an era asfaltat măcar un kilometru de cale rutieră. „În 24 de ani cred că asfaltam şi drumurile de câmp şi nu mai eram nevoiţi să ne distrugem maşinile pe uliţe, pentru că e greu să vorbim despre drumuri…”, este de părere primarul Hălălai. La Beldiu s-a turnat stratul suport şi imediat ce vremea se va încălzi se va turna primul strat de asfalt, iar apoi stratul de uzură. „E important că avem fondurile necesare, pentru întreaga lucrare, fapt reconfirmat în urmă cu câteva zile de factori responsabili de la Bucureşti”, a precizat primarul Mirel Hălălai. Demn de remarcat este faptul că acolo unde nu demult erau bălării şi gunoaie, a fost amenajat Parcul ceferiştilor şi astfel
s-a schimbat imaginea zonei, fără a fi investit nici un leu din banii oraşului. Un oraş care îşi uită valorile, tradiţia şi istoria moare încet, iar primarul Hălălai a înţeles că tinerii de azi trebuie să ştie că Teiuşul a fost cândva un important centru feroviar, că oamenii au trăit purtând în suflet glasul roţilor de tren.
Nu demult, Casa de Cultură a oraşului a îmbrăcat haine noi, după ce clădirea s-a aflat în ruină până în anul 2012. Tâmplăria era scorojită, lambriurile la fel, iar igrasia măcina pereţii instituţiei de cultură. Până în anul 2012, curtea unităţii era folosită pentru depozitarea materialelor ce au rezultat după prăbuşirea fostei primării. Acum, Casa de Cultură a îmbrăcat straie noi şi este folosită în fiecare seară de copiii de la Ansamblul Dor Teiuşan, Top Dance, Ghiocelul; s-au creat toate condiţiile pentru găzduirea concertelor, spectacolelor şi a altor manifestări. S-a schimbat instalaţia electrică, au fost montate geamuri termopan, s-au montat lambriuri noi, s-a refăcut sistemul de încălzire, iar sala beneficiază de instalaţie de aer condiţionat.
Cetăţenii oraşului i-au adresat primarului rugămintea de a-i sprijini pentru rezolvarea unei probleme – o grădiniţă cu program prelungit şi o clasă cu program afterschool. Primarul Mirel Hălălai a explicat că pentru ca aceste proiecte să fie realizate e nevoie de un anumit număr de copii, precum şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba. În următoarea perioadă vor avea loc discuţii cu reprezentanţii IŞJ Alba, iar părinţii trebuie să ştie că vor avea un sprijin important din partea administraţiei locale. Condiţia necesară e să fie numărul minim de copii pentru ca cei mici să beneficieze de aceste servicii. Realitatea ne spune că în aproape 2 ani şi jumătate, primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, are la activ mai multe realizări decât a avut fosta conducere, în cele câteva mandate succesive.
Administrație
Investiție de peste 5 milioane de lei în extinderea rețelei de canalizare din orașul Teiuș
Administrația orașului Teiuș a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede extinderea rețelei de canalizare menajeră din Teiuș. Valoarea totală estimată a investiției este de 5.381.335,72 lei.
Potrivit documentației, în SP din zonă se colectează apa menajera de pe străzile studiate, apoi este pompată în cel mai apropiat cămin exisent/SP existentă. Racordurile vor fi executate prin amplasarea căminelor de racord la limita de proprietate, pentru evitarea spargerilor în zonele carosabile și asfaltate a drumurilor din localitate execuția traversărilor se va realiza prin subtraversare cu foraj orizontal, dacă este cazul. În zona de accese unde prin lucrarea de canalizare este necesară spargerea acceselor acestea se vor reface și vor fi aduse la starea inițială înainte de interventie. In zonele unde exista trotuare daca in urma interventiei este necesara spargerea trotuarelor, acestea vor fi refacute si aduse la starea initiala inaintea interventiei.
– Lungimea totală a rețelei de canalizare gravitațională este de 5357 m
– Lungime rețea canalizare sub presiune (refulare) 175 m (74 m nu se suprapun traseului gravitational)
– Numărul de cămine 130 buc
– Număr stații de pompare SP- 3 buc
– Număr de racorduri gravitaționale 287 buc
Sistemul de canalizare propus va fi sistem separativ. Regim: umed. Apele uzate menajere evacuate din instalaţiile sanitare interioare sunt conduse spre canalul exterior amplasat între proprietăți și drumul asfaltat/pietruit. Structura rutieră se va reface la terminarea lucrărilor, funcție de tipul existent la execuția lucrărilor.
Canalizarea menajeră proiectată pentru această investiţie se va realiza din tuburi PVC SN4, cu Ø = 250 mm, iar racordurile de la constructii se vor realiza din tevi din PVC, cu Ø min = 160 mm. Colectoarele de canalizare vor fi pozate la o adâncime corespunzătoare cerintei pentru asigurarea pantei necesare pentru a transporta gravitaţional apele uzate catre staţiile de pompare prevazute precum si de evitarea pericolului de inghet.
Conductele se vor poza în șanțuri, pe un pat de pozare din nisip compactat de 10 cm. Peste generatoarea superioara a acestora se va pune in opera un strat de nisip de 10 cm, care se va compacta manual. Pana la cota superioara a santului, deasupra stratului de nisip se vor realize umpluturi cu balast ( in zonele carosabile), respectiv cu pamant ( in zonele verzi).
Pământul în exces se va evacua în locația indicată de către Beneficiar. Se va face tot posibilul ca și căminele de vizitare vor fi amplasate pe traseul colectorului principal de transport ape uzate menajere să fie utilizate ca și camine de racord. Însă acolo unde nu a fost posibil, se vor amplasa și cămine de racord. Căminele de vizitare se propun din beton circulare, Ø int = 800-1000 mm, cu elemente tronconice de reducere la Ø int = 625 mm, cu capace din fonta carosabile sau necarosabile, functie de zona de amplasare.
Racordul se va realiza prin ramificații sau piese de branșare din PVC.
Administrație
Tânăr de 23 de ani din Teiuș amendat de polițiștii locali și obligat să curețe zona, după ce a aruncat gunoi menajer pe domeniul public
Un tânăr de 23 de ani din Teiuș a fost amendat de Poliția Locală și obligat să curățe zona afectată de gunoiul menajer pe care l-a aruncat ilegal pe domeniul public.
„Batălia cu nesimtirea unor concetateni de-ai noștri, care nu inteleg ca trăim intr-un oraș civilizat si aruncă gunoi menajer cu complicitatea unor detinători de utilaje cu tractiune animală continuă la noi, la Teius!Politistii locali teiuseni l-au depistat pe numitul R.B.N. din Teius, de 23 ani, care si-a aruncat gunoiul in complicitate cu un conducator de atelaje, pe domeniul public al orasului, fiind sanctionat cu suma de 1000 lei si obligat sa salubrizeze locul! Haideti sa luam pozitie cu totii impotriva unor astfel de apucaturi, care patează fata orasului nostru, pentru a avea un oras curat si cochet!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, pe pagina de facebook a instituției.
Administrație
Hrană sănătoasă, pentru perșcolarii și elevii din orașul Teiuș
Peste 600 de elevi și 100 de preșcolari din Teiuș vor beneficia de ordinul de începere a Programului Național „Masa Sănătoasă”. Ordinul de începere a programului a fost semnat pe 3 iunie.
„Astăzi, 3 iunie 2024, s-a semnat ordinul de incepere a serviciilor de catering in cadrul Programului National „Masa Sănătoasă” pentru elevii si prescolarii Liceului Teoretic Teiuș!
120 prescolari si 631 elevi vor beneficia in cadrul programului de hrană sanătoasă, adecvată vârstei și nevoilor nutritive! Este un motiv de satisfactie atât pentru administratia locală teiuseană, dar si pentru copii si parinti faptul ca suntem integrati in acest program guvernamental, care aduce reale beneficii in dezvoltarea armonioasă a copiilor nostri!
Mulțumiri celor ce au fost alaturi de teiuseni in acest demers incununat de succes, al cărui rezultate o să le observăm cu totii in timp!” au transmis reprezentații Primăriei Teiuș.
Administrație
Drum nou amenajat spre cimitirul sătesc din Beldiu. Va asigura accesul catre capela mortură care urmează a fi construită
În satul Beldiu au început la sfârșitul săptămânii lucrările de amenajare a noului drum spre cimitirul sătesc. Acesta va asigura către capela ce urmează să construită. Totodată se lucrează și la Căminul Cultural din localitate.
„Se lucrează la accesul spre cimitirul sătesc Beldiu, o lucrare absolut necesară si asteptată de cetătenii din sat! Se excavează stratul vegetal, urmează straturile suport si montarea dalelor, lucru ce va permite realizarea unui drum de acces sigur si civilizat! Într-un viitor apropiat, pe lângă accesul catre cimitir, drumul pavat va asigura si accesul catre capela ce urmează a fi construită aici!
La căminul cultural Beldiu se execută lucrari de reparatii si zugrăveli interioare, după înlocuirea instalatiilor electrice, in totalitate si in scurt timp se vor monta corpurile de iluminat, întrerupătoarele si prizele!”, au anunțat reprezentanții administrației locale.
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro