Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 ianuarie 2014, impozit forfetar pentru hoteluri, pensiuni, baruri, restaurante, service-uri și spălatorii auto | Teiusinfo.ro

Publicat

în

Teiusinfo.ro | Proiectul de lege care prevede introducerea impozitului forfetar de la 1 ianuarie 2014 a fost aprobat recent de Guvern. Noul impozit va reprezenta o sumă fixă şi va fi plătit de toate hotelurile, pensiunile, service-urile auto sau unităţile de alimentaţie publică.

baniDin prima zi a anului viitor impozit forfetar va înlocui impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri pentru micile afaceri. Conform proiectului care a fost aprobat ieri de guvern, barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari oraşe vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din oraşe care nu sînt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro.

Analiştii financiari preconizează că noul impozit, care îi va forţa pe mulţi dintre micii afacerişti să îşi închidă firmele, face discriminări arbitrare între competitorii din aceeaşi piaţă şi va avea efecte dezastruoase asupra turismului românesc.

Micii patroni de buticuri, baruri, terase, covrigării şi alte unităţi de alimentaţie vor fi cei mai loviţi de noile metode de calcul. Ei vor fi obligaţi să dea statului cam 40% din suma pe care sînt obligaţi să o plătească cele mai mari şi mai luxoase restaurante din zonele centrale ale oraşelor

Potrivit actului normativ care a plecat de pe masa Guvernului, vor plăti noul impozit persoanele juridice din domeniile serviciilor de cazare şi alimentaţie publică: hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri – cafenele şi din domeniul întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

Condiţiile cumulative pentru companiile care vor plăti

impozitul forfetar sînt:

– au realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro

– ponderea veniturilor obţinute în anul precedent din desfăşurarea activităţilor cu codurile CAEN vizate în total venituri, este de peste 70%;

– au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250;

– nu se află în dizolvare.

Diferenţele sînt semnificative şi între oraşe şi oraşele municipii. Un restaurant de 100 de metri pătraţi din centrul unui oraş municipiu va achita anual 10.640 lei, aproape dublu faţă de suma datorată de către proprietarul unui restaurant dintr-un oraş care nu are rang de municipiu. În cazul unui restaurant de 150 de metri pătraţi amplasat într-un municipiu, impozitul anual se va ridica la 14.000 de lei.

Noua lege nu face diferenţieri între restaurante şi celelalte unităţi de alimentaţie publică sau catering, cum ar fast-food-urile, care vor plăti un impozit similar, în funcţie de suprafaţa spaţiului util. Staţiunile montane, de pe litoral sau cele balneoclimaterice au un statut special, cu o variabilă în funcţie de rangul localităţi egală cu cea a oraşelor fără rang de municipiu (2) şi un coeficient de sezonalitate mai mic decît al oraşelor, de 0,35.

• Potrivit proiectului de lege, care va fi trimis în Parlament săptămâna viitoare, variabila în funcţie de rangul localităţii (variabila x) are următoarele valori: Bucureşti Zona A= 16, Zona B = 15, Zona C = 14, Zona D = 12,5. Variabila în funcţie de rang în cei 7 poli ( Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Timişoara) este Zona A = 14, Zona B = 13, Zona C = 12, Zona D = 11.

Pentru municipii, Guverrnul propune o variabilă Zona A = 11, Zona B = 10, Zona C = 8, Zona D = 4. În cazul oraşelor fără rang de municipiu se aplică un singur coeficient de rang, de valoare 2, similar celui din cazul staţiunilor. Pentru comune a fost stabilit un coeficient de 0,5. Variabila y din formula de calcul, în funcţie de suprafaţă, va avea următoarele valori: 0 – 30mp = 2; 31mp – 50mp = 4; 51mp – 70mp = 6; 71mp – 90mp = 8; 91 mp – 120 mp = 10; 121mp – 160mp = 14; 161mp – 200mp = 16; 201mp – 240mp = 18; 241mp – 300mp = 20; peste 300mp = 25.

Coeficientul de sezonalitate va fi de 0,45 pentru Bucureşti şi cei 7 poli, de 0,4 pentru municipii şi oraşe, 0,35 pentru staţiuni şi 0,15 pentru comune.

• O spălătorie auto, o vulcanizare sau un service auto cu o suprafaţă de circa 200 metri pătraţi vor plăti anual, începând din 2014, un impozit forfetar de 18.000 lei, 14.400 de lei şi 24.000 de lei, potrivit formulei de calcul pe care o propune Guvernul. Proiectul de lege privind impozitul forfetar stabileşte pentru unităţile de servicii din segmentul auto un impozit care se va calcula în principal în funcţie de suprafaţa de desfăşurare a activităţii. Suprafaţa deţinută se va înmulţi cu un coeficient de activitate, mai mic pentru vulcanizări şi spălătorii şi în creştere pentru service-uri, în raport de ce operaţiuni acoperă, scrie Mediafax. Impozitul forfetar anual va fi calculat prin înmulţirea coeficientului specific activităţii cu suprafaţa unităţii şi cu 12. Guvernul a propus un coeficient de 6 pentru vulcanizări auto, 7,5 pentru spălătorii auto, 8 pentru vopsitorii, 9 pentru tinichigerie auto şi 10 pentru mecanică auto sau ITP.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Minoră de 14 ani, dispărută de la o casă de timp familial din Teiuș, căutată de polițiști

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 5 martie 2025, în jurul orei 18.10, Poliția Orașului Teiuș a fost sesizată de către reprezentantul unei case de timp familial, din oraș, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 07.30, minora CALO ALEXANDRA-NARCISA, în vârstă de 14 de ani, a plecat din casă și nu a mai revenit până în prezent.

Minora are următoarele semnalmente:

• 1,60 cm înălțime;
• 55 kg;
• păr lung, roșcat;
• ochi căprui;
• ten închis.

La momentul dispariției, purta geacă neagră, pantaloni de culoare verde și pantofi sport de culoare neagră.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării ei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea minorei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: „Minora a fost identificată pe raza județului Sălaj. Aceasta este în stare bună”, a mai transmis IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

ÎPS Irineu, vizită pastorală la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș

Publicat

în

Joi, 27 februarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș.

Acesta, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la acest așezământ aflat în rețeaua socială a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Chiriarhul nostru le-a adresat beneficiarilor cuvinte de îmbărbătare și sfaturi folositoare de suflet. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a oferit vârstnicilor ocrotiți aici numeroase daruri.

Centrul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuș a fost înființat în anul 2011, funcționând sub directa coordonare a părintelui arhimandrit Vasile Crișan, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava. Activitatea desfășurată în cadrul așezământului este una complexă, cele 17 persoane ocrotite aici beneficiind de o gamă largă de servicii sociale, medicale, precum și consiliere spirituală. Slujba de binecuvântare a Centrului pentru persoane vârstnice din Teiuș a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu în data de 1 octombrie 2013, cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstnicilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 57 de ani din Teiuș „ars la buzunar” de polițiștii locali, după ce a incendiat 1,2 hectare de teren

Publicat

în

Un bărbat de 57 de ani din Teiuș a fost amendat pentru incendierea a peste 1,2 hectare de teren. Amenda primită de acesta din partea Poliției Locale Teiuș a fost de 500 de lei.

„Creșterea temperaturii se pare că are drept efect in această perioadă sporirea apetitului pentru incendierea miriștilor, a terenurilor agricole și forestiere. Polițiștii locali teiușeni l-au depistat pe numitul E.L., în vârstă de 57 de ani, din Teiuș, care a incendiat peste 1,2 hectare teren in zona Râtului, lucru interzis și pedepsit de legile in vigoare.

Cetățeanul E.L. a fost sancționat contravențional cu suma de 500 lei.

Este strict interzisă aprinderea resturilor vegetale, a miriștilor, consecințele pot fi dezastruoase pentru faună și proprietăți și pot pune în pericol viața persoanelor!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 63 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ardealului

Publicat

în

Sâmbătă, 22 februarie 2025, în jurul orei 08.30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Teiuș au oprit, pentru control, pe strada Ardealului din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 63 de ani, din Teiuș.

În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,68 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius