Actualitate
Conservele de legume și dulcețurile produse de o mică afacere de familie din Teiuș ajung direct în cămările unor gospodării din Norvegia, Anglia și Spania
Pateul de leurdă, icrele de usturoi, jeleul de ardei iute sau bulionul aromatizat care se întinde pe pâine sunt doar câteva dintre produsele inedite pe care le comercializează o femeie din Teiuș.
Standul Eleonorei Andraș a devenit un punct de atracție al Târgului Apulum Agraria, așa cum s-a întâmplat și în acest an, când manifestarea a ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție.
Eleonora Andraș a avut în urmă cu mai mulți ani ideea de a realiza produse bio din legumele pe care le obţine în grădina proprie de la Teiuş, intitulându-și mica afacere ”Pivnița cu miracole”.
Aceasta produce pateu de leurdă, cu migdale, caju şi ardei copt, pesto de busuioc cu migdale şi caju sau pastă de ceapă cu ardei, chili şi pătrunjel, pastă de cremă de busuioc, cu usturoi, pastă de ceapă cu ardei.
În ”Pivniţa cu miracole” a Eleonorei Andraș se găseşte şi pastă făcută din zarzavaturi, cu condimente asiatice, care îi dau o notă aparte, şi care poate fi folosită şi pentru carne, pentru legume sau pentru orez, sau bulionul aromatizat, cu cimbru, busuioc, salvie şi sare.
”Toate produsele sunt obținute din grădina mea din Teiuș. Eu cultiv legumele, le recoltez, le prepar și majoritatea sunt netratate termic. Siropurile, niciunul nu este preparat termic, nu conține conservanți, doar crud, făcut la rece. În rest fac pateuri vegetale, fac dulcețuri cu zahăr invertit, fac bulionuri aromatizate: cu morcovi și ceapă, cu ceapă și usturoi, cu busuioc, cu cimbru și salvie și cu oregano, toate din grădina mea. Unele sortimente se întind pe pâine și pot fi consumate ca atare”, povestește femeia.
Unele dintre specialitățile Eleonorei Andraș din acest an sunt pateul, crema și pesto de leurdă, cu migdale și fistic iar icrele de usturoi reprezintă ”invenția” din această toamnă, cu care femeia se mândrește. ”Icrele de usturoi sunt obținute din măciuliile, inflorescențele acelea pe care le face ustoriul.
Practic acelea sunt semințele de usturoi care conțin proteină vegetală și am reușit să obțin din ele un pateu pe care, datorită texturii, l-am denumit icre de usturoi. Tot în acest an am reușit să fac un jeleu de ardei iute”, a mai mărturisit mândra proprietară a ”Pivniței cu miracole”.
Produsele ajung în țară, cel mai adesea la Timișoara, București și Cluj dar doamna Eleonora Andraș a onorat comenzi și peste hotare, la Oslo, în Anglia, Spania, Italia: ”Acum tocmai am trimis comenzile de bulioane în Germania, Spania și Anglia pe care le-am primit de la clienți care au cumpărat roșii nestropite de la mine și au văzut ce calitate au”, a spus mândră Eleonora.

Actualitate
Când începe Postul Paștelui 2023. Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | teiusinfo.ro
Când începe Postul Paștelui 2023 ortodox și catolic . Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | teiusinfo.ro
Paștele este una dintre sărbătorile mari de peste an, dar spre deosebire de Crăciun, acesta nu se sărbătorește în fiecare an la aceeași dată. În 2023, atât Paștele ortodox, cât și cel catolic for fi sărbătorite în luna aprilie.
În 2023, Paștele ortodox va pica duminică 16 aprilie, iar Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie.
Așa cum este tradiția, duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, Floriile ortodoxe 2023 pică pe 9 aprilie, iar cele catolice pe 2 aprilie.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă. Astfel, în 2023 salariații vor sta acasă pe:
- 14 aprilie 2023 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
- 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
- 17 aprilie 2023– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.
Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.
Postul Paștelui 2023 este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește:
- 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
- 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Paștele catolic 2023 va pica în data de 9 aprilie. Postul Paștelui catolic va începe pe data de 22 februarie și se va termina în data de 8 aprilie.
Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023?
- În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
- În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
- În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Actualitate
Tânără de 21 de ani cercetată de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistată conducând drogată, pe strada Clujului
În urma testării conducătoarei auto, cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor cu efect psihoactiv, motiv pentru care a fost condusă la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea determinării prezenței, în organism, a prezenței substanțelor interzise.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bărbat de 52 de ani cercetat de polițiștii din Teiuș, după ce a găsit un portmoneu cu acte și bani și nu l-a înapoiat proprietarului
Se pare că, la data de 2 august 2022, în timp ce se afla pe strada Clujului din Teiuș, bărbatul ar fi găsit un portmoneu în care erau documente și suma de 755 de lei, pe care-l pierduse un bărbat din Blaj și pe care și l-a însușit, pe nedrept.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bărbat de 69 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a furat portmoneul unui cetățean într-un magazin din oraș
Se pare că, în după amiaza zilei de 7 noiembrie 2022, profitând de neatenția unui bărbat care se afla într-un magazin din Teiuș, i-ar fi sustras suma de 120 de lei.
Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bărbatului și recuperarea prejudiciului.
FOTO: ARHIVĂ
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 9 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 săptămâni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022 | teiusinfo.ro