Rămâi conectat

Actualitate

Când este Ignatul porcilor. Ziua de Ignat: porcii se taie în zorii zilei, se stropesc cu apă sfințită | teiusinfo.ro

Publicat

în

Când este Ignatul porcilor. Ziua de Ignat: porcii se taie în zorii zilei, se stropesc cu apă sfințită și se așează cu capul spre răsărit | teiusinfo.ro

Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine.

Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din cei mai de seamă părinţi apostolici. El ar fi fost pruncul luat în braţe de Hristos şi dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Săi. Pentru că nu a lepădat credinţa în Hristos, a fost aruncat în arenă şi sfâşiat de lei, în jurul anului 110, în timpul domniei împăratului Traian. O parte din moaştele sale se află în Catedrala episcopală din Galaţi, la Schitul Darvari din Bucureşti şi la Mânăstirea Tismana. Citește și: urări de Crăciun

Peste sărbătoarea Sfântului Ignaţie s-a suprapus, însă, un cult precreştin. Ziua de 20 decembrie este caracterizată de un demonism pronunțat, fiind patronată de o pereche de reprezentări mitice: Ignatul și Inătoarea.

„Ca reprezentare mitică, Ignatul reunește mai multe atribute, el este un spirit al belșugului și un vestitor al sărbătorii mari care urmează, figura sa fiind probabil contopită cu o divinitatea precreștină solară. De altfel această legătură este sugerată și de semantica numelui (ignis = foc) și cu practicile care au loc în această zi: sacrificiul animalului și trecerea acestuia prin foc”.

În legende și povestiri populare, Ignatul apare în calitatea de sfânt făcător de minuni sau de condiție umilă din care iese cu ajutor divin sau chiar ca erou civilizator care îi învață pe oameni să se pregătească cum se cuvine pentru Crăciun.

Figura Sfântului este astfel adaptată la tradițiile românilor iar animalul sacrificat, porcul, simbol vechi al norocului, belșugului și fertilității, devine o emblemă a sărbătorii și chiar a patronului ei creștin.

Potrivit religiozităţii populare, sângele porcului, adică tocmai ceea ce, în timpul postului, se crede că ne spurcă, în timpul acestei sărbători ne purifică, fiind un paradox al purificării prin post şi sânge.

Ignatul apare femeilor care torc, perie cânepa sau spală în această zi și le chinuie sau chiar ucide pe cele care fac treabă. În această zi se lucrează numai până când femeile aud țipând porcii.

Ziua de Ignat are și un patron feminin, conform tradiţiilor, nevasta lui Ignat, denumită Inătoare. Aceasta este reprezentată ca o femeie mostruoasă care opărește mâinile femeilor care torc sau le mutilează și le ia vlaga.
Ziua de 20 decembrie reprezenta în calendarul ocupațiilor tradiționale termenul limită al prelucrării firelor naturale.

Obieciuri de Ignat

În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, are loc tradiţionala tăiere a porcilor. Tăiatul porcului, activitate la care participa întreaga familie, era supus unor restricții rituale complexe: porcii se tăiau în zorii zilei sau dimineața; animalul era stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre răsărit; pe frunte sau pe ceafă se cresta  cu cuțitul o cruce pe care se presăra sare; din carne se păstra câte o bucată de carne care se dăruia Sf. Ignat.

„Femeile aveau o grijă deosebită pentru capul și picioarele porcului, folosite la piftii (aituri sau răcituri), preperat tradițional care asigura sporul și sănătatea animalelor în gospodărie și se împărțea ca ofrandă pentru cei morți”, arată Ania Moldoveanu.

Sfântul Ignat e zis şi Crăciunul ţiganilor, ei fiind cei care taie porcii. Acum are loc tăierea porcilor negri, de la care se opreşte sânge şi fiere, pentru vindecarea bolilor şi a frigurilor. Citește și: mesaje de revelion

În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbeşte”. Există, însă, sate în care porcul este tăiat a doua zi de Crăciun – precum în Vâlcea, Bacău, Prahova – sau a treia zi – Dâmboviţa, conform unor interdicţii privind consumul cărnii de porc în post şi în prima zi de Crăciun.

Ansamblul ritual al tăierii porcului este încheiat prin masa comună, numită „pomana porcului”.

În ziua de Ignat nu se lucrează, se taie porcul şi se crede că cine nu are porc gras de Crăciun şi cuţit în vreme pepenilor nu a cunoscut fericirea, potrivit expertului în folclor Irina Nicolau. Dar, potrivit tradiţiei, la tăierea porcului nu trebuie să fie de faţă oameni miloşi, întrucât porcul va muri greu şi carnea lui nu va mai fi bună.

Tradiţii de Ignat

  • În această zi din fiecare porc tăiat i se dăruiește o bucată lui Ignat.
  • Femeile pisează grâu ca sa aibă de împărțit la Crăciun. Se fac un fel de turte, „Cârpele Domnului”, cu miere și nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.
  • Ignat vindecă porcii de boală rea și tot el este cel care vine să le anunțe moartea și să le ia sufletele.
  • Porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngrașă pentru că în această noapte își visează cuțitul.
  • În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.
  • Copii se mânjesc cu sânge de porc pe frunte ca să fie rumeni și sănătoși tot anul.
  • Femeile nu lipesc, nu cos, nu taie cu foarfeca pentru ca porcii să nu râme în bătătută sau să rupă rufele peste an.
  • Cine nu taie porcul în această zi, i-l mânâncă lupul în cocină.
  • Hainele cusute în această zi vor da junghiuri celui care le poartă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Tânăr de 23 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

Publicat

în

În seara zilei de duminică, 12 ianuarie 2025, polițiștii din Teiuș au oprit, pentru control, un autoturism care era condus de un tânăr de 23 de ani, din orașul Teiuș.

Cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că autoturismul condus de acesta nu este înmatriculat în circulație.

În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

 

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 43 de ani din Teiuș amendat cu 800 de lei de Poliția Locală, după ce a aruncat gunoaie în râul Geoagiu

Publicat

în

Poliția Locală din Teiuș a identificat cu ajutorul SVSU Teiuș un cetățean, în vârstă de 43 de ani, care a aruncat gunoaie în râul Geoagiu, în proximitate podului de piatră. Bărbatul a fost sancționat cu suma de 800 de lei.

„Anul în care tocmai am intrat vine cu semne bune, dar și mai puțin bune, din păcate! Se pare că sloganul ,,Vrem o țară ca afară” nu este valabil pentru toți teiușenii, lăsând pe unii pur și simplu nepăsători la eforturile administrației locale de a păstra orașul curat!

Acționând în spiritul expresiei devenită regulă la noi, la Teiuș, „Toleranță zero la gunoaie” polițiștii locali teiușeni sprijiniți de S.V.S.U. Teiuș au acționat pentru depistarea numitului S.N.G., în vârstă de 43 de ani din Teiuș care și-a permis în total dispreț față de natură și concetățenii săi, să arunce gunoaie în râul Geoagiu, în proximitatea podului de la piatră! Numitul a fost sancționat cu suma de 800 lei amendă contravențională!

Haideți împreună să facem front comun împotriva celor ce iși bat joc de eforturile depuse, pentru a avea un oraș frumos și curat!

Apelați pentru orice sesizări Poliția Locală Teiuș, tel 0726/128938!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 19 ani din Teiuș reținut de polițiști pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe

Publicat

în

Polițiștii din Teiuș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 19 ani, din orașul Teiuș, bănuit de săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, în după-amiaza zilei de 1 ianuarie 2025, tânărul de 19 ani, pe fondul consumului de alcool și al unor discuții purtate în contradictoriu, în timp ce se afla pe strada Vilelor din orașul Teiuș, i-ar fi agresat fizic pe doi tineri, ambii în vârstă de 20 de ani, din Teiuș, respectiv Alba Iulia.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

INCENDIU la subsolul unei locuințe din Teiuș, unde sunt depozitate cauciucuri

Publicat

în

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 17.00, la subsolul unei locuințe din Teiuș. Intervin pompierii cu trei autospeciale.

„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în orașul Teiuș, str. Avram Iancu, fară victime. Este vorba despre un incendiu izbucnit la subsolul locuinței. Forțe alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Incendiul se manifestă la subsolul casei, unde sunt depozitate mai multe cauciucuri, cu degajare de fum. Se intervine pentru stingerea în totalitate a incendiului. Fără victime”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius