Actualitate
Calendarul simulărilor şi a examenelor la BACALAUREAT 2015 | teiusinfo.ro
Calendarul simulărilor şi a examenelor de BACALAUREAT 2015 | teiusinfo.ro
Probele scrise la Bacalaureat 2015 încep din 29 iunie, cu limba și literatura română și se termină în 3 iulie cu proba la alegere a profilului și a specializării, rezultatele urmând să fie publicate în 6 iulie.
Potrivit metodologiei, elevii care susţin examenul de bacalaureat nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.
Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaţilor orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
Candidații care încalcă regulile menționate vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi eliminaţi din examen, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Calendarul simularilor de Bacalaureat 2015 – elevii claselor a XI-a
2 martie 2015: Simulare Limba si literatura romana – scris
3 martie 2015: Simulare Limba si literatura materna – scris
4 martie 2015: Simulare proba obligatorie a profilului (Matematica, Istorie)
12 martie 2015: Afisarea rezultatelor
Calendarul simularilor de Bacalaureat 2015 – elevii claselor a XII-a
2 martie 2015: Simulare Limba si literatura romana – scris
3 martie 2015: Simulare Limba si literatura materna – scris
4 martie 2015: Simulare proba obligatorie a profilului (Matematica, Istorie)
6 martie 2015: Doar pentru elevii claselor a XII-a – Simulare proba la alegere a profilului si specializarii (Fizica, Chimie, Biologie, Informatica, Geografie, Logica, Argumentare si comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie)
12 martie 2015: Afisarea rezultatelor
Rezultatele de la simulari vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, potrivit Ministerului.
Calendar examen Bacalaureat 2015:25 – 29 mai 2015: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 – 10 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
10 – 12 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
15 – 19 iunie – Evaluarea competenţelor digitale
22 – 26 iunie – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
29 iunie – Limba şi literatura română
30 iunie – Limba şi literatura maternă
1 iulie – Proba obligatorie a profilului
3 iulie – Proba la alegere a profilului şi specializării
6 iulie – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie – Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie – Rezolvarea contestaţiilor 10 iulie – Afişarea rezultatelor finale

Actualitate
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe | teiusinfo.ro
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire, sărbătorită de români în 25 martie | teiusinfo.ro
Blagovestenia este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata în documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput. Astfel, unii o sarbatoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna Vestire s-a sarbatorit pe 18 decembrie.
Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta.
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire
Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: „Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.
De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.
O alta superstitie spune ca nu este bine sa cauti pasarile de oua in aceasta zi sau sa le pui sub closca caci altfel puii vor iesi schimonositi, cu doua capete, sau se vor imbolnavi. Totodata, ouale ouate de Buna Vestire nu se pastreaza si nici nu se consuma.
Evita sa te certi in aceasta zi ori altfel vei avea parte de galcevi de-a lungul intregului an.
In unele zone ale tarii, exista obiceiul de a face un foc in curte, in dreptul usii, si a se pune pe langa foc 3 strachini cu apa, sare si paine care mai tarziu sunt date de pomana. In alte parti, conform traditiei, se asaza pe pragul usii 3 farfurioare cu paine si sare spre a potoli foamea ingerilor. Acestia, in schimb, vor pazi si veghea locuinta respectiva.
Sărbătoarea Bunei Vestiri a născut, de-a lungul timpului, o serie de datini, superstiţii şi obiceiuri. Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În această zi se fac şi previziuni meteorologice. În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.
Totodată, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului.
În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.
Citește și: Când cade Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2023, 2024, 2025
Tradiția ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.
În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate.
De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”;
În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;
Gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveștenie, să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare;
La o așa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.
O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.
La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care să se sperie forţele malefice prin tragerea unui clopoţel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor în grădini şi livezi; scoaterea din lăzi a straielor şi ţesăturilor la aerisit.
Actualitate
Dosar penal pentru administratorul unei firme din Teiuș, cere oferea spre vânzare peste 18 kilograme de produse pentru îngrijirea plantelor, expirate
În urma controlului, polițiștii au constatat că reprezentantul societății comerciale oferea, spre vânzare, 18,58 kilograme de produse de protecție a plantelor care aveau termenul de valabilitate expirat.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neluarea măsurilor de eliminare a produselor și preparatelor chimice periculoase care au devenit deșeuri și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, iar întreaga cantitate de produse a fost indisponibilizată.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Tânăr de 24 de ani din Teiuș, reținut pentru punerea în circulație și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat
În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 21 martie, în jurul orei 10.40, a fost depistat de către polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene, în timp ce conducea un autoturism, pe DN1, la km 394, cu viteza de 100 de kilometri /oră, cu toate că, pe acel sector de drum viteza maximă admisă este de 70 de kilometri/oră.
Acesta nu a oprit la semnalul regulamentar a polițiștilor, continuându-și deplasarea.
Polițiștii au pornit în urmărire, iar tânărul a abandonat autoturismul, pe un teren agricol, la ieșire din orașul Teiuș, nu înainte de a demonta plăcuțele de înmatriculare, pe care le-ar fi aruncat în râul Mureș.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat că plăcuțele de înmatriculare provizorii care erau aplicate pe autoturism în momentul depistării cu aparatul radar, erau expirate, iar autoturismul nu este înmatriculat în circulație.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Bărbat de 41 de ani cercetat de poițiștii din Teiuș, după ce a furat bicicleta unei femei
Marți, 14 martie 2023, în jurul orei 00.00, Poliția Orașului Teiuș a fost sesizată de către o femeie din oraș, cu privire la faptul că i-a dispărut bicicleta pe care o lăsase pe un trotuar din oraș.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au identificat un bărbat de 41 de ani, din județul Bistrița Năsăud, ca persoană bănuită de săvârșirea furtului și de la care a fost recuperată bicicleta, aceasta urmând a fi restituită persoanei păgubite.
Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
-
Mondenacum 3 săptămâni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 săptămâni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro