Știri din zonă
Biserica Sfânta Cuvioasă Parasheva din localitatea Tibru, va fi resfințită duminică
Duminică, 12 iunie 2016, începând cu ora 9,30 va avea loc resfinţirea bisericii Sfânta Cuvioasă Parasheva din localitatea Tibru, jud. Alba. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie Arhierească vor fi oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Cel mai vechi lăcaş de cult ortodox de pe teritoriul satului Tibru, a cărui amintire a rămas în memoria colectivă, s-a amenajat în Pădurea Bisericii de pe Gruiul Puţului. Biserica de lemn era de mici dimensiuni, ea răspunzând nevoilor credincioşilor, puţini la număr în acele vremuri. Alegerea locului pentru amenajarea lăcaşului de închinăciune, o zonă retrasă, sugerează nevoia de refugiu în perioade nesigure.
După 1770, comunitatea, mai numeroasă, găseşte resursele financiare necesare pentru construirea unei biserici din piatră şi lemn, acoperită cu paie. Locul ales pentru noua biserică, care domină satul, indică existenţa unei comunităţi puternice şi stabile. Configuraţia bisericii nu este cu precizie cunoscută, dar lăcaşul de cult a fost folosit pentru slujbele religioase până în anul 1853.
Creşterea numărului credincioşilor şi a posibilităţilor materiale l-a determinat pe preotul Dimitrie Şandru să decidă construirea unei biserici noi, pe locul celei vechi, care a fost demolată în anul 1853. Data edificării locaşului de cult este consemnată într-o inscripţie-pisanie, aflată pe un bloc de piatră de formă dreptunghiulară, păstrat sub o firidă semirotundă, săpată în peretele de piatră, care separă altarul de naos. În această pisanie este scris că biserica s-a construit în timpul împăratului Francisc Iosif I, episcop al Ardealului fiind Andrei Şaguna, protopop Grigorie Raţiu, paroh Dimitrie Şandru, epitrop Macarie Rusan, cântareţ Vasile Rusu.
Între anii 1986-1988 biserica este împodobită cu veșmânt pictural, în tehnica frescă, sub păstorirea preotului Petru Medruț, iar între anii 2008-2015 sunt efectuate ample lucrări de consolidare și modernizare, la exterior și interior, culminând cu restaurarea picturii, sub păstorirea preotului Tudor Man.
După familia preoţească Şandru (sec. XIX), parohia a fost păstorită de următorii preoţi: Alexiu Neagoe (1876-1916), Victor Oţoi (1916-1927), Ştefan Jurcă (1928-1959), Ovidiu Popescu (1960-1972), Gheorghe Stoica (1972-1973), Nicolae Negru (1974-1980), Petru Medruţ (1981-1993), Gheorghe Hriţac (1993-1998), Florian Borza (1998-2007) şi Tudor Man (2007-prezent).
Biserica comunităţii din Tibru, prin vechimea ei, este o dovadă a trăiniciei şi perenităţii aşezării şi a locuitorilor săi.
Evenimentul de duminică vine să încununeze munca din ultimii nouă ani şi să aducă binceuvântarea lui Dumnezeu peste comunitate prin lucrarea plenară a harului în liturghia arhierească.
Invităm pe toţi fii Tibrului, dar nu numai, să participe la Sfânta Liturghie şi să se închine la una dintre copiile icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoarea de cancer, din Sfântul Munte Athos, care va fi adusă spre închinare în aceste zile, în parohia noastră.
Paroh,
Pr. Tudor Man

Știri din zonă
Așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie, în biserica mare a Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț
Miercuri, 2 iulie 2025, în contextul proclamării canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie 2025), a avut loc așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie în biserica mare a Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț.
După oficierea slujbelor Vecerniei și Utreniei, relicvele au fost purtate în procesiune de la chilia memorială a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv în locașul de închinare. La eveniment au luat parte numeroși clerici, obștea așezământului monahal și credincioși dreptslăvitori din împrejurimi. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu la acest moment solemn a fost părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
În locașul de închinare, corul de maici al Mănăstirii Râmeț a cântat troparul și condacul Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, precum și un imn alcătuit special în cinstea fostului duhovnic al așezământului monahal. În tot acest timp, clericii, monahii, monahiile și pelerinii prezenți s-au închinat cu multă evlavie cinstitului odor, în semn de venerație adusă celui care a fost povățuitor al obștii monahale de aici în urmă cu mai bine de cinci decenii. Relicvele vor rămâne spre închinare în biserica mare a Mănăstirii Râmeț. Duminică, 6 iulie, în ziua proclamării canonizării locale, cinstitele moaște vor fi așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat, în proximitatea altarului de vară al străvechiului așezământ călugăresc.
Foto: Alexandru Graur
Știri din zonă
Un motociclist de 51 de ani a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, după ce a provocat un accident rutier la Galda de Sus
Miercuri, 2 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au fost sesizați cu privire la faptul că, pe raza localității Galda de Sus, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Slovacia, în timp ce conducea un motociclu, pe raza localității Galda de Sus, pe DJ 107K, ar fi pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie, în vârstă de 48 de ani, în localitatea Stremț.
În urma evenimentului rutier, bărbatul de 51 de ani a suferit leziuni corporale ușoare, fiind transportat la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Știri din zonă
Coliziune între două autoturisme pe DN1, în sensul giratoriu de la Sântimbru
O coliziune între două autoturisme s-a produs vineri, 27 iunie 2025, în jurul orei 06.45, pe DN 1, în sensul giratoriu de la Sîntimbru
„Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe DN 1, sensul giratoriu din loc. Sântimbru. Este vorba despre 2 auto implicate în accident, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 Amb. SAJ”, a transmis ISU Alba.
Știri din zonă
Autorul accidentului de ATV, în care un bărbat de 57 de ani a decedat la Valea Mănăstirii, a fost reținut de polițiști
Marți, 24 iunie 2025, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 60 de ani, din localitatea Râmeț, pentru ucidere din culpă.
Reamintim că duminică, 22 iunie 2025, în jurul orei 16.15, polițiștii din municipiul Aiud au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe DC 128, a avut loc un accident în care este implicat un ATV.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 60 de ani, din localitatea Râmeț, în timp ce conducea un ATV, pe care se mai aflau patru persoane, în calitate de pasageri, pe DC 128, pe direcția de mers Valea Mănăstirii-Valea Uzei, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare și s-a răsturnat într-o râpă, la o diferență de nivel de aproximativ 50 de metri.
În urma evenimentului, un bărbat, în vârstă de 57 de ani, din localitatea Râmeț, a decedat, iar conducătorul ATV-ului și un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din localitatea Râmeț, au suferit leziuni corporale, fiind transportați la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
În urma testării conducătorului ATV-ului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmând a-i fi recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatul de 60 de ani nu deține permis de conducere.
În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis de conducere.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum o lună
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025 | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | teiusinfo.ro