Învățământ-Cultură
AnsambLul folcloric “Floare de Colţ” din Galda de Jos ambasador al folclorului românesc în Italia
Ungaria a fost reprezentată de un ansamblu din… Târgu Mureş
În perioada 6-15 august, Ansamblul folcloric “Floare de Colţ” din Galda de Jos a participat la un importatnt festival folcloric în provincia Isernia, în Italia. Participarea ansamblului românesc la festivalul la care au mai participat artişti din Ungaria, Slovacia, Grecia, Turcia, Egipt, Kenia, Spania şi numeroase ansambluri din diverse provincii din Italia, a fost posibilă la invitaţia grupului folcloric RU MACCATURE din provincia Isernia, regiunea Moleste Manifestările din cadrul festivalului, au avut loc în localităţi reprezentative pentru activităţile culturale, ce se desfăşoară în regiune şi pentru ansamblurile folclorice ce le reprezintă. Toate aceste adevărate serbări populare s-au desfăşurat în aer liber şi cu participarea unui public numeros în care s-au regăsit şi români. Au fost prezentate parade de port popular, şi demonstraţii artistice, de fapt fiecare manifestare de acest fel s-a constituit ea însăşi într-un festival în care au fost decernate premii, diplome şi plachete. În localităţile respective au evoluat doar câte 4 dintre ansamblurile folclorice străine invitate, restul spectacolului fiind asigurat de formaţii locale. Ansamblul “Floare de Colţ” a dat reprezentaţii în localităţile Miranda, Roccavivi, San Piedro şi Capistrello. Deşi spectacolele începeau târziu în noapte datorită temperaturilor ridicate şi după călătorii obositoare în zone montane deosebit de pitoreşti, spectacolele românilor au fost la înălţime fiind deosebit de apreciate de public şi entuziasmând la maximum românii prezenţi.
Ansamblul “Floare de Colţ” format din 10 perechi de dansatori, 3 solişti şi 5 instrumentişti, a dat reprezentatii memorabile, reflectând folclorul din toate zonele României, culminand cu festivalul din Capistrello când dansatorii prin sincronizare perfectă şi bătăi puternice pe podeaua scenei au întrerupt de trei ori lumina spre amuzamentul spectatorilor.
Data de 12 august a însemnat pentru localitatea Carpinone apogeul festivalului într-o manifestare grandioasă desfăşurată până în zorii zilei cu participarea tuturor ansamblurilor din festival. Trebuiesc amintite alocuţiunile primarului localitatii Carpinone şi a domnului Michele Calastri preşedintele Grupului Folcloric RU MACCATURE, care au vorbit minute în şir despre valoarea ansamblului român.
O surpriză de proporţii pentru grupul român, una extrem de neplăcută, a constituit-o reprezentarea Ungariei de către un grup focloric din Târgu Mureş care a purtat drapelul şi însemnele UNGARIEI.
Nu putem încheia fără a pomeni strânsa prietenie legată între membrii ansamblului RU MACCATURE şi tinerii care alcătuiesc Ansamblul “Floare de Colţ”, când cei dintâi la ora 1.00 în noapte când românii părăseau în autocar localitatea îndreptându-se spre ţară s-au culcat pe carosabil pentru a împiedica plecarea lor. A fost necesar ca toată lumea să coboare din autocar şi să-şi mai ia încă odată rămas bun de la Carpinone şi Italia.
N. C.

Învățământ-Cultură
Târg de carte, la Grădinița cu Program Normal „Prietenia” Teiuș
La inițiativa doamnei Rad-Pețelcan Mihaela, președintele comitetului de părinți al grupei, am organizat un minunat târg de carte dedicat celor mici, în parteneriat cu editura Usborne – una dintre cele mai apreciate edituri pentru copii din lume, fondată în Marea Britanie în 1973.
În prima parte a activității, copiii, alături de părinți, au explorat colecțiile fascinante de cărți pline de culoare, curiozitate și aventură. În a doua parte, fiecare familie a avut ocazia să aleagă cărți potrivite pentru micii cititori – titluri interactive, cu clapete, puzzle-uri, experimente sau enciclopedii – perfecte pentru a transforma învățarea într-o adevărată joacă.
„Scopul activității a fost să trezim în sufletul copiilor dragostea pentru lectură și să le oferim un început frumos în lumea magică a cărților. Mulțumim tuturor părinților și copiilor implicați pentru entuziasm și participare!”, au transmis organizatorii.
Învățământ-Cultură
Maria Hălălaie-Ovari, elevă a Liceului Teoretic Teiuș, locul II la concursul de muzică „Art Festival” de la Brașov
Maria Hălălaie-Ovari, elevă în clasa a IV-a, la Liceului Teoretic Teiuș, a obținut locul II la prestigiosul concurs de muzică „Art Festival” de la Brașov.
Concursul la secțiunea pian s-a desfășurat în data de 14 iunie 2025.
„Performanța ei este o dovadă a pasiunii, talentului și muncii susținute! Bravo, Maria! Îți dorim mult succes în continuare și cât mai multe realizări frumoase!”, au transmis reprezentanții Liceului teoretic Teiuș.
Învățământ-Cultură
Doamnele Dorina Ciortea și Maria Lup, două cadre didactice îndrăgite de elevii Liceului Teoretic Teiuș, s-au pensionat
Colectivul Liceului Teoretic Teiuș și-a luat rămas bun, cu emoție și recunoștință, de la două cadre didactice deosebite, care și-au încheiat frumoasa carieră didactică, în cursul zilei de luni, 2 iunie 2025.


Este vorba de prof. înv. primar Dorina Ciortea și prof. Maria Lup – profesor de fizică, cadre didactice îndrăgite de elevi.
„Doamnele profesoare au format generații întregi de elevi, fiind modele de profesionalism, dedicare și pasiune pentru învățământ. Le mulțumim pentru răbdarea, dăruirea și dragostea cu care au construit caractere, au modelat minți și au lăsat o amprentă de neșters în inimile noastre. Le dorim o pensionare frumoasă, cu sănătate, liniște și multe bucurii alături de cei dragi! Liceul Teoretic Teiuș va păstra mereu cu respect și admirație contribuția lor la educația din această comunitate”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretic Teiuș.
Învățământ-Cultură
Rezultate deosebite obținute de elevii Liceului Teoretic Teiuș la concursul „Apăr viața”
Vineri, 30 mai 2025, elevii Liceului Teoretic Teiuș au participat la concursul „Apăr Viața”, organizat de SVSU Teiuș, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului.
„Cu ocazia Zilei de 1 Iunie 2025, elevii Liceului Teoretic Teiuș au demonstrat încă o dată spirit civic, implicare și responsabilitate, obținând rezultate remarcabile la concursul „Apăr viața”, organizat de SVSU Teiuș, în parteneriat cu liceul nostru. Elevii noștri și-au evidențiat abilitățile practice și competențele artistice în realizarea unor lucrări de mare valoare ce ilustrează misiunea și determinarea pompierilor. Felicitări tuturor participanților pentru determinare și muncă! Mulțumim SVSU Teiuș pentru colaborare și susținere! Împreună formăm o generație responsabilă și pregătită să facă față oricărei provocări!”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretc Teiuș.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025 | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | teiusinfo.ro