Rămâi conectat

Administrație

Tribunalul Alba a publicat motivarea în dosarul Primăria Teiuș versus Camera de Conturi. Primarul Mirel Hălălai este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul local cu suma de 179.000 lei

Publicat

în

Primăria Teiuș continuă demersul judiciar în contradictoriu cu Camera de Conturi Alba cu privire la un raport din 2014 prin care s-a identificat un prejudiciu de 179.000 de lei produs bugetului local ca urmare a unor contracte încheiate cu firme la care au avut interese primarul, consilieri locali sau alți angajați ai instituției. Administrația locală a pierdut procesul la Tribunalul Alba, dar a formulat recurs astfel încât dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

Raportul întocmit de reprezentanți ai Camerei de Conturi Alba a arătat cheltuirea nelegală a unei sume importante de bani din bugetul local pentru achiziţii de bunuri, de lucrări şi prestări de servicii de la patru societăţi comerciale.

În motivarea deciziei de la Tribunalul Alba, judecătorul explică pe larg de ce constatările reținute în raport sunt valabile. Reprezentanții Primăriei și cei ai firmei Dami Prod SRL, intervenient în cauză, au invocat autoritatea lucrului judecat, cu referire la achitarea primarului Mirel Hălălai pentru infracțiunea de conflict de interese de care a fost acuzat după ce a semnat contracte și alte documente în relația cu firma la care a fost administrator și asociat.

”Instanța de judecată va reține puterea de lucru judecat față de modul în care instanța de apel prin Decizia penală nr. 485/2018 a Curții de Apel Alba Iulia a dezlegat în considerentele acesteia unele chestiuni ce au incidență în prezenta speță. (…) În acest context, nu se mai poate reține de instanța de judecată că a existat o abatere de la legalitate și regularitate pe fondul nerespectării de către conducerea U.A.T. oraș Teiuș a prevederilor Legii nr. 161/2003, în sensul că Primarul orașului Teiuș este obligat ca pe timpul exercitării funcției și mandatului să nu emită niciun act administrativ, să nu încheie niciun act juridic și să nu emită vreo dispoziție care să producă un folos material în interes personal, pentru sine sau pentru rudele sale de gradul I”, se precizează în motivare. Judecătorul a invocat, în schimb, în decizia de menținere a constatărilor din raport, faptul că ”prin încheierea acestor contracte de către reclamantă s-au încălcat principiile care guvernează achizițiile publice și consacrate de H.G. nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziție public din O.U.G. nr. 34/2006, și anume nediscriminarea, tratamentul egal, recunoașterea reciprocă, transparența, proporționalitatea, eficiența utilizării fondurilor publice și asumarea răspunderii”.

Încredințare directă la prețurile solicitate sau propuse de către furnizor

”Faptul că intervenientul accesoriu Dami Prod SRL era operator unic pe raza orașului Teiuș în anumite servicii (…) nu o îndrituia să eludeze principiile nediscriminării, tratamentului egal, recunoașterea reciprocă, transparența, proporționalitatea, eficiența utilizării fondurilor publice și asumarea răspunderii care guvernează achizițiile publice. Susținerile reclamantei în sensul că în situația în care s-ar fi apelat la alt agent economic din localități învecinate pentru prestarea serviciilor de salubritate – toalete ecologice prețurile ar fi fost duble sunt simple alegații, câtă vreme reclamanta nu a făcut dovada unei minime diligențe în nicio situație cu privire la faptul că atunci când a achiziționat din fonduri publice serviciile, produsele sau lucrările atribuite direct către intervenienta Dami Prod SRL s-a adresat în prealabil la un alt agent economic pentru a i se formula o ofertă de preț pentru servicii, produse sau lucrări similare și a se putea compara valoarea ofertelor cu respectarea principiilor eficientizării utilizării fondurilor publice și transparenței, instanța apreciind că prin această omisiune a reclamantei s-a distorsionat piața locală creându-se premisele unei concurențe neloiale față de operatori economici care aveau obiect de activitate similar cu cel al intervenientului accesoriu vis a vis de accesul la sumele de bani utilizate în achizițiile de produse, servicii și lucrări din bani publici”, a menționat judecătorul de la Tribunalul Alba în documentul publicat pe portalul rolii.ro.

Magistratul a mai reținut că, potrivit celor constatate de către auditorii Camerei de Conturi Alba ”achizițiile efectuate de către reclamantă de la Dami Prod SRL au fost realizate prin încredințare directă, la prețurile solicitate și/sau propuse de către furnizor, fară ca entitatea publică achizitoare să asigure un cadru minim de transparență în atribuirea contractelor de achiziție publică și fără respectarea de către ordonatorul principal de credite a principiilor care se impun a fi avute în vedere la încheierea contractelor, conform H.G. nr. 925/2006.

De asemenea, s-a reținut că parte din situațiile de lucrări decontate de Primăria Teiuș pentru achizițiile de bunuri, lucrări și servicii nu au avut la bază o antecalculație privind necesarul cantitativ de aprovizionat de către entitatea beneficiară (cantități de materiale, manoperă, transport, utilaje, montaj etc.) și nici o analiză a calității bunurilor care urmau să fie contractate, precum și a prețurilor unitare practicate de furnizor, comparativ cu prețurile aferente produselor similare utilizate pe piață de către firmele concurente, în vederea eficientizării operațiunilor efectuate, fapt care a determinat riscul de supraevaluare a bunurilor, lucrărilor și serviciilor achiziționate.

”Acte omisive” – probe irefutabile pentru instanță

”Susținerile reclamantei că au fost achiziționate produse, servicii și lucrări de la intervenientul accesoriu Dami Prod SRL la prețuri sub cele practicate de acest furnizor altor operatori economici sau entități publice nu a fost dovedit în cauză și mai mult acest aspect nu are nici o relevanță în soluționarea prezentei spețe câtă vreme reclamanta atunci când a luat decizia achiziționării din bani publici de produse, servicii și lucrări nu s-a raportat și la oferte de la alți agenți economici care aveau ca și obiect de activitate furnizarea de produse, servicii și lucrări ca cele achiziționate de reclamantă, întucât doar în această din urmă modalitate de acționare se putea respecta principiile care guvernează achizițiile publice. Aspectul învederat de reclamantă referitor la asigurarea principiului transparenței prin afișarea listelor de investiții și achiziții odată cu aprobarea bugetului local pentru fiecare an fiscal și că orice ofertant putea depune oferte de preț pentru aceste achiziții programate a fi efectuate nu poate fi primit de instanța de judecată câtă vreme transparența în achizițiile din bani publici trebuia asigurată prin raportare la fiecare achiziție care se demarează în concret și publicitatea acesteia iar nu pentru cele programate a avea loc la început de an bugetar dat fiind faptul că nu toate achizițiile programate se și concretizează”, se mai precizează în conținutul deciziei.

Aceste ”acte omisive” ale reprezentanților administrației din Teiuș constituie, potrivit instanței, ”probe irefutabile a încălcării principiilor de eficiență, transparență, nediscriminare a operatorilor care guvernează achizițiile de produse, servicii și lucrări din bani publice, creând totodată premisele distorsionării pieței locale prin producerea concurenței neloiale față de ceilalți operatori economici care au obiect de activitate similar cu al intervenientei accesorii Dami Prod SRL”. Judecătorul a mai reținut faptul că toate aceste achiziții au fost recepționate de către o comisie de recepție numită de ordonatorul principal de credite, din care a făcut parte o salariată a Primăriei orașului Teiuș, ”care are un interes personal de natură patrimonială direct fată de societatea furnizoare, în calitatea acesteia de soție a asociatului unic și administrator al Dami Prod SRL”.

În document se fac referiri și la contractele cu firme la care avea interese alți angajați sau consilieri locali și despre care reprezentanții Primăriei au precizat că nu au știut: ”Apărările reclamantei U.A.T. orașul Teiuș referitoare la împrejurarea că nu a cunoscut că societățile de la care s-a achiziționat materiale și servicii aparțin consilierilor locali H. C. și C. A., respectiv arhitectului șef al orașului Teiuș, salariat al reclamantei, nu o exonerează pe reclamantă de răspunderea legală câtă vreme avea cunoștință din declarațiile de interese ale acestora că dețin părți sociale la societățile de la care s-au achiziționat produse și servicii”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Centrul de Tineret Teiuș are la bază un model din Belgia. Va dispune de bazin de înot, sală de sport, bowling, cinematorgaf și multimedia

Publicat

în

Lucrările la noul centru de tineret care se construiește pe str. Clujului, pe locul târgului din Teiuș, se află în prezent într-un stadiu de execuție de 65%.

În aceste zile se lucrează la construirea acoperișului din panouri termoizolante și la interioare, fiind totodată realizată aprovizionarea cu materiale, astfel că primarul Mirel Hălălai speră ca până la sfârșitul anului execuția să depășească 85 – 90%, iar cel târziu în toamna viitoare centrul pentru tineret să poată fi deschis pentru public.

Centrul de Tineret se întinde pe o suprafață de peste 4.000 mp, din care peste 2.000 mp suprafață acoperită și va include o serie de facilități de agrement: un bazin didactic de înot, săli de bowling, săli de cinematograf, săli multimedia, săli pentru practicarea diferitelor sporturi etc.

Este o lucrare amplă, obținută printr-o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, proiect în valoare totală de peste 14,8 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrării este luna martie a anului viitor, dar pentru darea în folosință vor fi necesare apoi încă vreo câteva luni pentru obținerea avizelor și autorizațiilor legale necesare.

„Ideea unui centru de tineret să știți că nu-mi aparține neapărat mine, pentru că mi-a plăcut întotdeauna să iau ideile bune pe care care le-am văzut și la alții. Într-unul din periplurile mele în orașele înfrățite din Occident, mai precis la Saint Vith, în Belgia, care este oraș înfrățit cu noi, am văzut un centru multifuncțional, care se apropie bineînțeles sub alte coordonate, sub un alt format, cu un alt specific al zonei, de ceea ce avem noi la Teiuș. Am preluat această idee, am avut și niște discuții cu oameni de meserie acolo și încet, încet iată că o idee preluată acum vreo 10 ani de la oameni mai specializați decât noi începe să devină o realitate și la noi, la Teiuș”, a spus primarul Mirel Hălălai.

Odată cu inaugurarea centrului de tineret, teiușenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în alte localități pentru a beneficia de facilitățile pe care le oferă o astfel de invesitiție.

„Având parte și de o proiectare corespunzătoare vizavi de utilitatea acestui centru, având parte și de un constructor serios sper să-l ducem la bun sfârșit în așa fel încât zestrea edilitară a orașului să poată să se îmbunătățească și să se îmbogățească cu ceva deosebit, cum puține localități din județul nostru se pot mândri că o au.

Tragem speranța că un constructor determinat, cum este acesta care lucrează astăzi aici, să poată să finalizeze lucrarea în bune condiții în așa fel încât beneficiarii direcți, oamenii din orașul Teiuș și nu numai, să se poată bucura de binefacerile, și nu greșesc când spun acest lucru, ale unui astfel de centru atât de necesar și atât de așteptat. În această zonă deosebită a orașului nostru se va crea un pol puternic, pentru ca tinerii noștri, dar și cei mai puțin tineri să poată să-și petreacă în condiții deosebite clipe frumoase, clipe de relaxare, așa cum fac și astăzi, dar din cauza lipsei acestui centru la Teiuș sunt nevoiți să meargă în alte localități care dispun de așa ceva.

În scurt timp și Teiușul va deține așa ceva. Sperăm să se finalizeze partea efectivă de lucrare, iar acea problemă avizelor, care știm foarte bine că la noi durează un pic mai mult, sperăm să o putem rezolva în a doua parte a anului viitor. Sperăm ca din toamna anului viitor acest centru să fie operațional și oamenii din oraș, teiușenii mei, să poată să beneficieze din plin de binefacerile unei astfel de investiții”, a declarat, optimist, primarul Mirel Hălălai.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Continuă lucrările la clădirea care va găzdui Centrul de Tineret Teiuș. Vezi în ce stadiu se află și care sunt dotările pe care le va avea construcția

Publicat

în

Lucrările la clădirea care va găzdui Centrul de Tineret Teiuș se află într-o stare avansată. În cursul acestei săptămâni se lucra de zor la montarea panourilor termoizolante aferente inchiderilor perimetrale respectiv, panourile de acoperis cu toate accesoriile aferente scurgerilor pluviale.

„Centrul de tineret al orașului nostru crește în fiecare zi! Se lucrează la montarea panourilor termoizolante aferente închiderilor perimetrale respectiv, panourile de acoperiș cu toate accesoriile aferente scurgerilor pluviale, pregătindu-se terenul pentru lucrul la interior, în condițiile în care vremea se poate schimba oricând!”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș, prin intermediul paginii de socializare.

Centrul de tineret este un spațiu destinat organizațiilor de tineret și tinerilor din orașul Teiuș în vederea realizării de activități și evenimente educative și de petrecere a timpului liber pentru tineri.

Implicarea tinerilor în activități comunitare are pe lângă puternica dimensiune educativă, o valoare de asumarea unei responsabilități privind îmbunătățirea vieții de zi cu zi dar și posibilitatea de a pune în aplicare a unor proiecte care pot dezvolta viața tinerilor prin punerea în practică a acelor idei care pot rezolva concret nevoile tinerilor: nevoia de asociativitate, de voluntariat, activități de timp liber, mobilitate, dar si nevoia de a învăța gestionarea unui proiect, dezvoltarea abilităților manageriale ale tinerilor. Acest centru va pune la dispoziția tinerilor o imagine de ansamblu a posibilităților de a activa ca voluntar, a avantajelor voluntariatului ca activitate complementară la activitățile școlare sau a activităților remunerate, dar și un spațiu de activitate alternativ pentru tinerii șomeri sau în căutarea unui loc de muncă.

Proiectul prevede o investiție ce constă în construirea unui centru de tineret in localitatea Teius, Jud. Alba. Totodată, proiectul își propune dezvoltarea capacității autorităților locale de îmbunătățire a serviciilor culturale, menite să sprijine normalizarea vieții locuitorilor din localitate și împrejurimi, contribuind la creșterea calității vieții.

La parter, intrarea principala se face printr-o terasa exterioara acoperita, de aici se ajunge la o zona de primire, de unde se formează un hol de acces spre un pachet de grupuri sanitare si vestiare, sala multi-sport, o sala de bowling, o sala de proiecție si o sala multimedia; sala de proiecție si sala multimedia se pot cupla la nevoie acestea fiind despărțite de un perete mobil. Tot la zona parterului se afla o sala de gimnastica si o sala de activitati recreative. In aripa dreapta a clădirii se geseste o zona de bazin de agrement cu vestiare, dusuri si grupuri sanitare, din aceasta zona se acceseaza printr-o scara un nivel inferior, situat sub zona bazinului, unde se gaseste camera tehnica, care deservește instalațiilor aferente zonei de bazin. Din zona de primire, printr-o scara de acces, se mai poate ajunge la o incapere prin care se face accesul la doua terase exterioare neacoperite, deservind ca puncte de belvedere.

Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției publice

– încurajarea copiilor și a tinerilor deopotrivă să fie mai activi și mai sociabili;

– Promovarea incluziunii sociale și a dezvoltării personale;

– Prevenirea delicvenței și a ofensei în rândul tinerilor;

– necesitatea unor servicii de implicare a tinerilor, de informare și ghidare, ce ar contribui direct la valorificarea resurselor, inclusiv financiare, pentru și împreună cu tinerii;

– orientarea profesională și vocațională a tinerilor;

– oferindu-le susținere și oportunități adecvate, tinerii pot deveni o forță importantă ce va contribui la progresul durabil al țării;

– tinerii sunt o investiție pentru viitor. Deseori se declară că tinerii sunt sănătoși, energici, au toată viața înainte și de aceea nu au nevoie de un sprijin deosebit. în realitate, însă, tinerii se confruntă cu multe probleme și riscuri, iar costurile umane și sociale ale neglijării sunt incalculabile – vieți pierdute, productivitate scăzută și speranță de viitor redusă. Aceste pericole pot fi prevenite, investind în tineri și oferindu-le informațiile, serviciile și oportunitățile de care au nevoie pentru a face alegeri înțelepte și sănătoase. Realizând aceste investiții astăzi, putem ajuta tinerii să construiască un viitor mai bun mâine;

– prevenirea comportamentelor riscante ale tinerilor (consumul de tutun, alcool și alte droguri) care constituie o problemă medico-socială de importanță crescândă. Prin construirea unui centru de tineret in orașul Teiuș, putem să prevenim acest comportament neadecvat al tinerilor și să îi ducem spre o direcție sănătoasă de dezvoltare personală.

Suplimentar, acesta va asigura respectarea principiilor dezvoltării durabile și a minimizării costurilor pe termen mediu și lung.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Prietenia și respectul, de 15 ani la temelia relațiilor dintre Teiuș și Saint Vith din Belgia

Publicat

în

Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, s-a aflat în Belgia, unde a participat la manifestările organizate la sfârșitul primei decade a lunii de municipalitatea din Saint Vith, un oraș de circa 9.500 de locuitori din provincia Liege, pentru a sărbători jubileul a două parteneriate de succes, bazate pe prietenie și respect reciproc.

Alături de primarul orașului belgian, Herbert Grommes, s-a mai aflat Dieter Spürck, edilul din orașul Kerpen, localitate de mărimea municipiului Alba Iulia din landul Renania de Nord – Westfalia, situat la 130 km nord-est de Saint Vith, oraș german cu care localitatea valonă are un parteneriat ce durează de 40 de ani.

Cei 3 primari au reiterat dorința comunităților pe care le reprezintă de a consolida parteneriatele existente ținând cont de noile perspective economice și sociale deschise de Comunitatea Europeană, bazate pe o dezvoltare consolidată a tuturor țărilor membre, pe respectul față de condițiile socio-culturale ale fiecărui stat!

Orașul Saint Vith are o colaborare mult mai veche cu orașul Teiuș, emisari din Belgia ajungând pe meleagurile Albei încă dinainte de Revoluția română din 1989, iar acțiunile sociale punctuale și investițiile făcute la Grădinița „Prietenia” și în școli (grupuri sociale) sunt mărturii elocvente ale colaborării bilaterale româno-belgiene!

„Anii au trecut, iar în ultima perioadă mai ales, civilizația și cultura europeană, prin  munca administrației locale teiușene, și-au pus amprenta pe unele obiective importante ale orașului nostru. Astfel, centrul de tineret al orașului, muzeul orașului, obiective aflate în stadii avansate de execuție, zona de picnic, Muzeul Feroviar, sunt doar câteva dintre lucrurile deosebite văzute în Saint Vith, care cresc și în orasul nostru, în folosul tuturor,  tineri sau mai puțin tineri deopotrivă. Este timpul să dăm noi valențe acestui parteneriat benefic orașului nostru, iar domeniile de aplicare sunt extrem de variate, totul depinde de dorința noastră de a trăi în lumea civilizată, guvernată de lege și respect”, a declarat primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai. El a participat împreună cu primarii Herbert Grommes și Dieter Spürck la dezvelirea unui monument din piatră în cinstea continuării parteneriatelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Primăria Teiuș plătește 7.000 de lei + TVA, pentru un film de prezentare a orașului

Publicat

în

Primăria orașului Teiuș a finalizat achiziția de servicii de producție de filme cinematografice si de filme video pentru a realiza un film de prezentare al orașului.

Achiziția, în valoare de 7.000,00 lei, fără TVA, a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Este vorba despre o filmare aeriana si de la sol, dupa un scenariu prestabililt și care se va realiza in cele mai bune momente ale zilei și va contine imagini HD/4k. Realizatorii filmului se vor ocupa și de realizare montaj – Voice over – Inserturi grace 3D

Filmarea se va realiza cu dispozitive speciale de stabilizare si motion control pentru ca imaginea rezultata să fie de cea mai buna calitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius