Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Trei dascăli predau unui singur elev de clasa a VIII-a, acesta fiind singurul care a mai rămas în ciclul gimnazial la Școala din comuna Râmeț

Publicat

în

scoala-gimnaziala-ramet-oct-2016Elevul, care parcurge în fiecare zi opt kilometri până la școală, reușește să obțină rezultate destul de bune, datorită profesoarelor care fac eforturi pentru a-l medita.

Școala Gimnazială Râmeț, o clădire impozantă construită din piatră, cu internat la subsol, este frecventată în acest an școlar de doar nouă elevi.

Alin, un elev care se pregătește pentru Evaluarea Națională, nu a cunoscut cum este să înveți într-o clasă plină, dar nici emoțiile inerente că va fi scos la tablă și prins cu lecția neînvățată, deoarece este singurul școlar de gimnaziu din Râmeț. O profesoară îl învață matematică, fizică și chimie, învățătoarea îi predă noțiuni de muzică și desen, iar profesoara de română are catedră „mozaic”, pe lângă limba maternă deslușindu-i elevului și din tainele disciplinelor de cultură generală.

Alin stă la opt kilometri de școală și este adus, în fiecare zi, de tatăl lui, care îi ia din drum și pe unii dintre ceilalți elevi. Eforturi fac și profesoarele, care mai predau ore și la o școală din comuna învecinată, Ponor. Una dinte ele este pensionară, iar pentru a-l medita pe Alin, acestea sunt nevoite să parcurgă 15 kilometri până la Râmeț.

Doina Sas, care înainte de pensionare a mai predat matematică la Școala Gimnazială ”Ovidiu Hulea” Aiud, a mărturisit că notele lui Alin sunt bune, deși este o mare diferență între a lucra cu un singur elev sau cu o clasă plină de copii. ”Băiatul de clasa a VIII-a se descurcă bine, e foarte greu de predat, pentru că e matematică, e abstractă, și trebuie să-l atrag, nu să-l îndepărtez. Ca să-l atrag mai spui o glumă, mai povestim și iar facem matematică. E doar el, pe el îl întreb și doar el îmi răspunde”, a spus profesoara Doina Sas.

Ea a precizat că an de an copiii obțin rezultate bune la învățătură, absolvenți ai școlii devenind elevi ai Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, cea mai bună instituție de învățământ din zonă.

Ceilalți opt copii învață în ciclul primar. Unul este în clasa pregătitoare, câte doi în clasele I-a și a III-a, iar alți trei elevi sunt în clasa a IV-a. Aceștia sunt pregătiți de o tânără învățătoare care le predă în sistem simultan. Elevii vin la școală în fiecare zi, chiar și atunci când zăpada este de jumătate de metru, subliniază dascălii.

Copiii care învață la această școală sunt ai familiilor care au un loc de muncă stabil în comună, a afirmat primarul din Râmeț, Vasile Raica. În anul școlar 2017-2018 primarul se așteaptă ca la școala din comuna Râmeț, în care nu există de altfel nicio grădiniță, să învețe 15-16 copii.

Comuna Râmeț este situată la 20 de kilometri de municipiul Aiud, în Munții Trascăului, iar starea proastă a drumului județean, ce face legătura între drumurile naționale, prin Ponor, Mogoș și Bucium, aproape că o izolează din punct de vedere rutier. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nu se poate face zilnic naveta. Comuna are în componență 13 sate, dar cu toate acestea populația nu depășește în prezent 530 de locuitori. În 2014 s-a înregistrat o singură căsătorie, iar anul trecut niciuna, în timp ce de la începutul acestui an doar un cuplu și-a unit destinele la Primăria Râmeț și tot în acest an s-a consemnat o singură naștere.

Cazurile în care pe raza comunei se stabilesc tineri sunt foarte rare. S-a întâmplat cu câțiva ani în urmă, când o familie de bucureșteni s-a stabilit în satul Cheia, iar recent o familie cu trei copii din Maramureș a anunțat că intenționează să se mute în satul Valea Poienii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Târg de carte, la Grădinița cu Program Normal „Prietenia” Teiuș

Publicat

în

La inițiativa doamnei Rad-Pețelcan Mihaela, președintele comitetului de părinți al grupei, am organizat un minunat târg de carte dedicat celor mici, în parteneriat cu editura Usborne – una dintre cele mai apreciate edituri pentru copii din lume, fondată în Marea Britanie în 1973.

În prima parte a activității, copiii, alături de părinți, au explorat colecțiile fascinante de cărți pline de culoare, curiozitate și aventură. În a doua parte, fiecare familie a avut ocazia să aleagă cărți potrivite pentru micii cititori – titluri interactive, cu clapete, puzzle-uri, experimente sau enciclopedii – perfecte pentru a transforma învățarea într-o adevărată joacă.

„Scopul activității a fost să trezim în sufletul copiilor dragostea pentru lectură și să le oferim un început frumos în lumea magică a cărților. Mulțumim tuturor părinților și copiilor implicați pentru entuziasm și participare!”, au transmis organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Maria Hălălaie-Ovari, elevă a Liceului Teoretic Teiuș, locul II la concursul de muzică „Art Festival” de la Brașov

Publicat

în

Maria Hălălaie-Ovari, elevă în clasa a IV-a, la Liceului Teoretic Teiuș, a obținut locul II la prestigiosul concurs de muzică „Art Festival” de la Brașov.

Concursul la secțiunea pian s-a desfășurat în data de 14 iunie 2025.

„Performanța ei este o dovadă a pasiunii, talentului și muncii susținute! Bravo, Maria! Îți dorim mult succes în continuare și cât mai multe realizări frumoase!”, au transmis reprezentanții Liceului teoretic Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Doamnele Dorina Ciortea și Maria Lup, două cadre didactice îndrăgite de elevii Liceului Teoretic Teiuș, s-au pensionat

Publicat

în

Colectivul Liceului Teoretic Teiuș și-a luat rămas bun, cu emoție și recunoștință, de la două cadre didactice deosebite, care și-au încheiat frumoasa carieră didactică, în cursul zilei de luni, 2 iunie 2025.

Este vorba de prof. înv. primar Dorina Ciortea și prof. Maria Lup – profesor de fizică, cadre didactice îndrăgite de elevi.

„Doamnele profesoare au format generații întregi de elevi, fiind modele de profesionalism, dedicare și pasiune pentru învățământ. Le mulțumim pentru răbdarea, dăruirea și dragostea cu care au construit caractere, au modelat minți și au lăsat o amprentă de neșters în inimile noastre. Le dorim o pensionare frumoasă, cu sănătate, liniște și multe bucurii alături de cei dragi! Liceul Teoretic Teiuș va păstra mereu cu respect și admirație contribuția lor la educația din această comunitate”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretic Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rezultate deosebite obținute de elevii Liceului Teoretic Teiuș la concursul „Apăr viața”

Publicat

în

Vineri, 30 mai 2025, elevii Liceului Teoretic Teiuș au participat la concursul „Apăr Viața”, organizat de SVSU Teiuș, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului.

„Cu ocazia Zilei de 1 Iunie 2025, elevii Liceului Teoretic Teiuș au demonstrat încă o dată spirit civic, implicare și responsabilitate, obținând rezultate remarcabile la concursul „Apăr viața”, organizat de SVSU Teiuș, în parteneriat cu liceul nostru. Elevii noștri și-au evidențiat abilitățile practice și competențele artistice în realizarea unor lucrări de mare valoare ce ilustrează misiunea și determinarea pompierilor. Felicitări tuturor participanților pentru determinare și muncă! Mulțumim SVSU Teiuș pentru colaborare și susținere! Împreună formăm o generație responsabilă și pregătită să facă față oricărei provocări!”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretc Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius