Actualitate
Stegarul Ioan Arion, martirul Marii Uniri, comemorat la Teiuş
”Jur că acest drapel nu-l voi lăsa din mâini decât odată cu viaţa mea şi voi ajunge cu el la Alba Iulia” (Ioan Arion)
Cu 95 de ani în urmă, în ziua de 30 noiembrie 1918, Ioan Arion, din satul Agriş, comuna Iara (Cluj), a fost împuşcat de unguri, devenind martir al Marii Uniri. În semn de aducere aminte a evenimentelor din acele vremuri, sâmbătă, 30 noiembrie, la ora 10.00, în zona gării din oraşul Teiuş, se va oficia o ceremonie religioasă în memoria stegarului Unirii, organizată de primăria din localitate. Potrivit primarului oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, împuşcarea celui ce purta un tricolor în mână, în trenul care-l aducea la Alba Iulia, cu 95 de ani în urmă, ne dovedeşte faptul că Marea Adunare Naţională a avut primul martir – stegarul Marii Uniri. Aşa cum spun documentele vremii, în zilele premergătoare momentului istoric de la Alba Iulia, pe traseul căii ferate Cluj-Teiuş au apărut şi trenuri militare blindate. Nici propaganda nu a fost străină celor care aveau sarcina de a sabota tendinţa unionistă legitimă a românilor. Spre exemplu, un grup de agitatori aveau în grijă, în 30 noiembrie 1918, trenul Arad – Alba Iulia, care-i aducea pe o parte din membrii Consiliului Naţional Român Central. Agitatorii au declarat poliţiei din Alba Iulia că aveau misiunea să împartă manifeste şi să facă agitaţie împotriva unirii cu România, îndeosebi în gări. Multe incidente au avut loc pe calea ferată Războieni-Cluj. Aici, românii au fost daţi jos din trenuri şi legitimaţi de gărzile maghiare. În ciuda acestor tentative, dorinţa de Unire a cuprins toată Transilvania. Spre exemplu, fetele şi flăcăii din satul Agriş, comuna Iara, judeţul Cluj, de unde a venit stegarul Arion, se adunau seară de seară la casa dascălului Ştefan Arion. Aici repetau cântece naţionale şi pregăteau steagul pentru Alba Iulia: “steag mândru, căci Agrişul e sat de frunte şi agrişenii fruntaşi vor să fie şi la acest măreţ act”. Fiul unor agricultori din sat, Ioan Arion a cioplit cea mai frumoasă furcă din sat, pe care a şi folosit-o drept lance pentru steagul tricolor. Fetele erau responsabile cu ţesutul tricolorului, care a fost gata cu două zile înainte de plecarea la Alba Iulia. Dintre pozele acelor vremuri s-a păstrat şi cea cu stegarul Ioan Arion pe catafalc, în biserica Maieri II din Alba Iulia, imagine realizată de Samoilă
Mârza, fotograful Unirii de la 1918. “Jur că acest drapel nu-l voi lăsa din mâini decât odată cu viaţa mea şi voi ajunge cu el la Alba Iulia”, a spus Ioan Arion, cel care a fost ales să poarte steagul. A murit cu tricolorul în mână, în Gara Teiuş, unde Garda naţională maghiară era întărită cu trupe de cavalerie şi cu un tren blindat. Pentru ca semnalul să fie şi mai clar, la ferestrele de la etaj ale clădirii au fost puse mitraliere şi puşti mitraliere. Trenul care-l aducea şi pe stegarul Ioan Arion s-a urnit spre Alba Iulia abia în jurul orei 20.00. Potrivit istoricilor, care au cercetat documentele vremii, garnitura a fost ţinta armelor de foc, la numai câteva momente după plecare. Unul dintre lucrătorii de cale ferată prezent în staţie a mărturisit mai târziu, în faţa procurorului român de anchetă, că s-a tras atât din clădirea gării, cât şi din trenul blindat. Ioan Arion se afla în ultimul vagon al trenului, care a fost lovit de ploaia de gloanţe. Stegarul a fost lovit drept în inimă şi s-a stins din viaţă cu steagul ciuruit în mâini, prăbuşindu-se în braţele consătenilor săi. Cel mai probabil, a fost ucis de un glonţ tras din turnul Gării Teiuş. Din documentele timpului rezultă că moartea lui Ioan Arion a fost fulgerătoare. Constatarea oficială a decesului s-a făcut la Alba Iulia, prin Garda naţională română din oraş, care a găsit urmele a două gloanţe. Fruntaşii şi conducătorii românilor ardeleni, sosiţi la Alba Iulia, l-au declarat pe Ioan Arion ca „mort al naţiunii române“. Ancheta şi judecarea cazului Ioan Arion a durat doi ani, atât la Tribunalul Alba Iulia cât şi la Curtea de Apel din Cluj, iar verdictul final a fost clasarea cazului din lipsă de probe. Stegarul Ioan Arion este înmormântat la Alba Iulia.
Actualitate
Tânăr de 20 de ani cercetat de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat
Marți, 3 septembrie 2024, în jurul orei 20.30, polițiștii din Teiuș au depistat un tânăr de 20 de ani, din municipiul Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe raza orașului Teiuș, având permisul de conducere suspendat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bogățiile toamnei, în Piața Agroalimentară din Teiuș. Cea de-a XI-a ediție a Târgului cu expoziție și vânzare „Belșug Teiușean”
Târgul „Belșug Teiușean”, Ediția a XI-a, a luat startul sâmbătă dimineața, transformând Teiușul în centrul culorilor și aromelor de toamnă, iar producătorii locali, specializați în cultivarea fructelor, legumelor, și a produselor lactate, au adus în Piața Agroalimentară din localitate o adevărată explozie de savoare și prospețime.
Expoziția cu vânzare s-a deschis la ora 8.00 dimineața, iar mușterii au avut ocazia să descopere și să achiziționeze produse locale de la producătorii din zona Teiușului.
La ora 10:00, copiii din Teiuș i-au încântat pe cei prezenți cu dansuri populare pline de energie și bucurie, elevii Liceului Teoretic Teiuș au pregătit un scurt program artistic, iar evenimentul s-a încheiat cu premierea celor mai talentați producători teiușeni!
“Belșug Teiușean” nu este doar o sărbătoare, ci o celebrare a sufletului comunității: ”Este momentul în care tradițiile locale, munca și pasiunea producătorilor noștri sunt puse în lumină, iar bogăția pământului și a sufletului teiușean sunt împărtășite. Belșugul nu se măsoară doar în roadele câmpului, ci și în bucuria de a fi împreună, de a ne susține unii pe alții și de a păstra vii valorile care ne unesc.
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și au contribuit la reușita acestui eveniment tradițional!”, au transmis organizatorii.
Actualitate
Sâmbătă, 31 august 2024: Belșug Teiușan, ediția a XI-a
Primăria și Consiliul Local Teiuș, organizează în data de 31 august 2024 sărbătoarea „Belșug Teiușean”, ediția a Xl-a.
Începând cu ora 08:00, în Piața Agroalimentară din oraș, va avea loc deschiderea expoziției cu vânzare, promovată și susținută de către producătorii noștri locali, iar de la ora 10:00 ne vom delecta cu dansurile populare ale copiilor noștri și vom premia producătorii teiușeni.
Actualitate
Bărbat de 31 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce și-a agresat soția
Joi, 15 august 2024, polițiștii din Teiuș au fost sesizați de către o femeie de 30 de ani, din orașul Teiuș, cu privire la faptul că a fost agresată de soțul ei, în vârstă de 31 de ani.
Din primele cercetări, în timp ce se afla împreună cu soțul ei, la locuința comună din orașul Teiuș, femeia ar fi fost agresată fizic de către soțul ei, pe fondul unor discuții în contradictoriu.
Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, prin care i-a fost interzis bărbatului de 31 de ani să se apropie de soția sa.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 5 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro