Administrație
Semaforizarea zonei centrale a orașului Teiuș întârziată din luna Mai, de un aviz ce trebuie obținut de administratorii Drumului Național 1
De peste de un an de zile, locuitorii orașului Teiuș, dar și cei care tranzitează zona, se plâng că a devenit una dintre cele mai aglomerate din județ.
În fiecare zi forfota începe la primele ore ale dimineții, când cetățenii orașului își fac loc cu greu printre autovehiculele mai mari sau mai mici aflate în tranzit. Traficul este aglomerat de numeroasele camioane şi TIR-uri care trec în fiecare oră prin centrul oraşului. Rezultatul: nervi întinşi la maximum, atât în cazul localnicilor, cât și al celor ce tranzitează zona – turiști sau transportatori, cei din urmă acumulând întârzieri imense.
Încă din septembrie 2016, primarul orașului, Mirel Hălălai, declara că situaţia nu își va găsi rezolvarea prea curând, infrastructura fiind aceeaşi de la Revoluție încoace, iar lucrările la Autostrada Sebeș-Turda, pe unele tronsoane, sunt mult rămase în urmă. Soluția ar fi, până la finalizarea autostrăzii, semaforizarea zonei centrale. Potrivit primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai,
”Teiușul a ajuns acum la fel ca Sebeșul, înainte de deschiderea autostrăzii. De mai bine de un an traficul a crescut foarte mult, cu peste 10.000 de mașini pe zi. Pentru noi, singura șansă de a scăpa de traficul mare din oraș, dar și de autoturismele ce trec prin oraș este finalizarea Autostrăzii Sebeș-Turda. Pe plan local am căutat diferite soluții – semaforizare sau sensuri unice. Probabil, va mai trece ceva timp până când vom scăpa de acest calvar al traficului de fiecare zi”.
Problemele locuitorilor orașului nu se rezumă doar la aglomerație, întârzieri şi agitaţie. De mai bine de un an gradul de poluare la nivelul localității e peste limitele normale, din cauza traficului infernal, care e responsabil de particulele nocive ce ajung în plămânii localnicilor. Dacă autostrada ar fi finalizată, locuitorii orașului ar avea parte de o reducere considerabilă a poluării, atât la pulberi, cât şi la dioxidul de carbon şi alte substanţe emanate de autovehicule. La poluarea atmosferică se mai adaugă și poluarea fonică, ce are efecte negative asupra vieții localnicilor.
Ar mai trebui să spunem că traficul intens al mașinilor de mare tonaj a dus la degradarea şoselelor, care au tot mai mult de suferit, la acest lucru adăugându-se formarea coloanelor de mașini pe kilometri întregi, care circulă bară la bară.
• Să se schimbe, dar…
Orasul Teiuș, aflat la răspântii de artere rutiere și feroviare importante, este o localitate despre care se vorbește tot mai mult, nu doar ca urmare a dezvoltării edilitare, cât mai ales din cauza traficului rutier foarte aglomerat, în lipsa unei alternative viabile; s-au înregistrat întârzieri la lucrările Autostrăzii Sebeș-Turda, pe Lotul 2, de la Pârâul Iovului la Aiud, așa că teiușenii trebuie să mai aibă răbdare.
Prin urmare, toate autoturismele care tranzitează orașul trec prin centrul localității, pe DN 1, o rută ce a devenit supraaglomerată. Autoritățile locale, împreună cu DP Cluj, SDN Alba și Poliția Rutieră au căutat o soluție de fluidizare a traficului, soluție care până la finalizarea autostrăzii, ce va prelua tranzitul și traficul greu, constă în semaforizarea zonei centrale a orașului, supraaglomerată de ceva vreme.
”În urma demersurilor făcute, s-au bugetat sumele necesare pentru întocmirea documentațiilor necesare în vederea obținerii avizelor legale, precum și sumele necesare investițiilor propriu-zise, începând cu luna mai a acestui an. Cum orice faptă bună nu trece nepedepsită, întreaga lucrare s-a blocat din cauza unui aviz, care nici acum nu este obținut de cei ce administrează acest drum, care în mod normal ar trebui să aibă tot interesul în fluidizarea traficului rutier, în special în orașul Teiuș, un nume des întâlnit în conversațiile șoferilor ce tranzitează orașul”, ne-a declarat Mirel Hălălai, primarul orașului Teiuș.
Și uite așa, timpul trece, iar administrația locală din Teiuș stă cu banii pregătiți și necheltuiți pe o lucrare necesară orașului – semaforizarea zonei centrale. Șoferii pierd timp, iar pietonii traversează mereu strada cu teamă, pe trecerile amenajate. La toate acestea se adaugă nervii șoferilor și reclamațiile adresate administrației locale…

Administrație
Au început lucrările de reabilitare a halei de lactate din Piața Agroalimentară Teiuș
La Teiuș au început lucrările la hala de lactate din piața agroalimentară, au anunțat reprezentanții primăriei. Clădirea va fi reabilitată și dotată cu echipamente noi.
Primele lucrări vizează înlocuirea instalației electrice și a ușii de intrare, apoi se va zugrăvi și dota cu vitrine frigorifice noi.
„Mâinile pricepute ale colegilor noștri au ,,luat în primire” hala de lactate a pieței agroalimentare! Se înlocuiește ușa de intrare, instalația electrică, se refac pervazele, se repară și zugrăvesc pereții. În scurt timp, vom monta noile vitrine frigorifice pentru expunerea și vânzarea produselor perisabile în condiții moderne care să satisfacă normele de igienă, iar hala va beneficia de un sistem modern de încălzire-climatizare tip inverter, totul în folosul și cu grijă față de cumpărători, dar și de producătorii autohtoni care ne aprovizionează cu produse naturale și sănătoase în fiecare miercuri a săptămânii!”, au transmis reprezentanții administrației locale teiușene.
Administrație
Au fost finalizate lucrările de reabilitare a Grădiniței „Prietenia”, din Teiuș
Lucrările de reabilitare a Grădiniței „Prietenia” din Teiuș au fost finalizate, au anunțat, marți, 29 aprilie 2025, autoritățile locale.


Potrivit acestora, clădirea grădiniței a fost modernizată complet, beneficiind acum de săli luminoase și aerisite, grupuri sociale moderne, adecvate vârstei micuților beneficiari, o curte generoasă complet sistematizată, cu locuri de joacă reabilitate, mobilier nou și echipamente nou-nouțe.
Finanțarea a fost furnizată prin Grupul de Acțiune Locală ,,Pe Mureș și pe Târnave”, în care orașul Teiuș este membru fondator.
„Munca echipei de proiect din primărie, un constructor serios și determinat, multă implicare și efort facut de multe ori în tăcere, și nu strigat în gura mare, o colaborare deosebită cu școala, au dus la un rezultat de excepție, vizibil în centrul orașului nostru! Mulțumim pentru răbdare părinților, copiilor și cadrelor didactic, iar sentimentul care ne încearcă acum este cel al datoriei împlinite, de a lăsa ceva trainic în urma noastră!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Fântânile arteziene din Teiuș, igienizate și pregătite pentru repunerea în funcțiune
Cele două fântâni arteziene din Teiuș au fost igienizate, curățate și pregătite pentru repunerea în funcțiune. Anunțul a fost făcut de reprezentanții administrației locale.
„Cele două fântâni arteziene ale orasului nostru, adevărate oaze de liniște și aer proaspăt, sunt pregătite pentru punerea în funcțiune de oameni pricepuți! În scurt timp, ne vom bucura, așa cum puține localități o fac, de aerul proaspăt și liniștea aduse de susurul apei, în parcurile orașului nostru!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Primăria Teiuș a dat startul curățeniei de primăvară și a lansat un apel către localnici să pună umărul la reușita campaniei
Primăria orașului Teiuș a demarat curățeania de primăvară, înaintea Sărbătorilor Pascale 2025. Autoritățile locale au lansat și un apel către cetățeni să contribuie la reușita acestei campanii.
„Motivati de vremea buna si cu multă responsabilitate, am iesit la curatenia de primăvară, inaintea Sfintelor Sărbători Pascale! Mâinile pricepute ale colegilor nostri, curată, zugravesc, vopsesc, intr-un cuvânt dau orasului nostru acel aer proaspat si necesar! Vă invităm pe această cale, pe toti teiusenii, sa iesim la curatenia de primăvară nu doar in propria gospodarie ci si in fata ei, pe strada, șanțuri, rigole de scurgere, spații verzi din fata gospodariei, mai numeroase acum pe strazile modernizate deja, demonstrând astfel că sloganul nostru „Teiusul Primul” este la noi, o realitate!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum o lună
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 zile
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum o lună
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025 | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro