Administrație
Semaforizarea zonei centrale a orașului Teiuș întârziată din luna Mai, de un aviz ce trebuie obținut de administratorii Drumului Național 1
De peste de un an de zile, locuitorii orașului Teiuș, dar și cei care tranzitează zona, se plâng că a devenit una dintre cele mai aglomerate din județ.
În fiecare zi forfota începe la primele ore ale dimineții, când cetățenii orașului își fac loc cu greu printre autovehiculele mai mari sau mai mici aflate în tranzit. Traficul este aglomerat de numeroasele camioane şi TIR-uri care trec în fiecare oră prin centrul oraşului. Rezultatul: nervi întinşi la maximum, atât în cazul localnicilor, cât și al celor ce tranzitează zona – turiști sau transportatori, cei din urmă acumulând întârzieri imense.
Încă din septembrie 2016, primarul orașului, Mirel Hălălai, declara că situaţia nu își va găsi rezolvarea prea curând, infrastructura fiind aceeaşi de la Revoluție încoace, iar lucrările la Autostrada Sebeș-Turda, pe unele tronsoane, sunt mult rămase în urmă. Soluția ar fi, până la finalizarea autostrăzii, semaforizarea zonei centrale. Potrivit primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai,
”Teiușul a ajuns acum la fel ca Sebeșul, înainte de deschiderea autostrăzii. De mai bine de un an traficul a crescut foarte mult, cu peste 10.000 de mașini pe zi. Pentru noi, singura șansă de a scăpa de traficul mare din oraș, dar și de autoturismele ce trec prin oraș este finalizarea Autostrăzii Sebeș-Turda. Pe plan local am căutat diferite soluții – semaforizare sau sensuri unice. Probabil, va mai trece ceva timp până când vom scăpa de acest calvar al traficului de fiecare zi”.
Problemele locuitorilor orașului nu se rezumă doar la aglomerație, întârzieri şi agitaţie. De mai bine de un an gradul de poluare la nivelul localității e peste limitele normale, din cauza traficului infernal, care e responsabil de particulele nocive ce ajung în plămânii localnicilor. Dacă autostrada ar fi finalizată, locuitorii orașului ar avea parte de o reducere considerabilă a poluării, atât la pulberi, cât şi la dioxidul de carbon şi alte substanţe emanate de autovehicule. La poluarea atmosferică se mai adaugă și poluarea fonică, ce are efecte negative asupra vieții localnicilor.
Ar mai trebui să spunem că traficul intens al mașinilor de mare tonaj a dus la degradarea şoselelor, care au tot mai mult de suferit, la acest lucru adăugându-se formarea coloanelor de mașini pe kilometri întregi, care circulă bară la bară.
• Să se schimbe, dar…
Orasul Teiuș, aflat la răspântii de artere rutiere și feroviare importante, este o localitate despre care se vorbește tot mai mult, nu doar ca urmare a dezvoltării edilitare, cât mai ales din cauza traficului rutier foarte aglomerat, în lipsa unei alternative viabile; s-au înregistrat întârzieri la lucrările Autostrăzii Sebeș-Turda, pe Lotul 2, de la Pârâul Iovului la Aiud, așa că teiușenii trebuie să mai aibă răbdare.
Prin urmare, toate autoturismele care tranzitează orașul trec prin centrul localității, pe DN 1, o rută ce a devenit supraaglomerată. Autoritățile locale, împreună cu DP Cluj, SDN Alba și Poliția Rutieră au căutat o soluție de fluidizare a traficului, soluție care până la finalizarea autostrăzii, ce va prelua tranzitul și traficul greu, constă în semaforizarea zonei centrale a orașului, supraaglomerată de ceva vreme.
”În urma demersurilor făcute, s-au bugetat sumele necesare pentru întocmirea documentațiilor necesare în vederea obținerii avizelor legale, precum și sumele necesare investițiilor propriu-zise, începând cu luna mai a acestui an. Cum orice faptă bună nu trece nepedepsită, întreaga lucrare s-a blocat din cauza unui aviz, care nici acum nu este obținut de cei ce administrează acest drum, care în mod normal ar trebui să aibă tot interesul în fluidizarea traficului rutier, în special în orașul Teiuș, un nume des întâlnit în conversațiile șoferilor ce tranzitează orașul”, ne-a declarat Mirel Hălălai, primarul orașului Teiuș.
Și uite așa, timpul trece, iar administrația locală din Teiuș stă cu banii pregătiți și necheltuiți pe o lucrare necesară orașului – semaforizarea zonei centrale. Șoferii pierd timp, iar pietonii traversează mereu strada cu teamă, pe trecerile amenajate. La toate acestea se adaugă nervii șoferilor și reclamațiile adresate administrației locale…
Administrație
Tânăr de 23 de ani din Teiuș amendat de polițiștii locali și obligat să curețe zona, după ce a aruncat gunoi menajer pe domeniul public
Un tânăr de 23 de ani din Teiuș a fost amendat de Poliția Locală și obligat să curățe zona afectată de gunoiul menajer pe care l-a aruncat ilegal pe domeniul public.
„Batălia cu nesimtirea unor concetateni de-ai noștri, care nu inteleg ca trăim intr-un oraș civilizat si aruncă gunoi menajer cu complicitatea unor detinători de utilaje cu tractiune animală continuă la noi, la Teius!Politistii locali teiuseni l-au depistat pe numitul R.B.N. din Teius, de 23 ani, care si-a aruncat gunoiul in complicitate cu un conducator de atelaje, pe domeniul public al orasului, fiind sanctionat cu suma de 1000 lei si obligat sa salubrizeze locul! Haideti sa luam pozitie cu totii impotriva unor astfel de apucaturi, care patează fata orasului nostru, pentru a avea un oras curat si cochet!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, pe pagina de facebook a instituției.
Administrație
Hrană sănătoasă, pentru perșcolarii și elevii din orașul Teiuș
Peste 600 de elevi și 100 de preșcolari din Teiuș vor beneficia de ordinul de începere a Programului Național „Masa Sănătoasă”. Ordinul de începere a programului a fost semnat pe 3 iunie.
„Astăzi, 3 iunie 2024, s-a semnat ordinul de incepere a serviciilor de catering in cadrul Programului National „Masa Sănătoasă” pentru elevii si prescolarii Liceului Teoretic Teiuș!
120 prescolari si 631 elevi vor beneficia in cadrul programului de hrană sanătoasă, adecvată vârstei și nevoilor nutritive! Este un motiv de satisfactie atât pentru administratia locală teiuseană, dar si pentru copii si parinti faptul ca suntem integrati in acest program guvernamental, care aduce reale beneficii in dezvoltarea armonioasă a copiilor nostri!
Mulțumiri celor ce au fost alaturi de teiuseni in acest demers incununat de succes, al cărui rezultate o să le observăm cu totii in timp!” au transmis reprezentații Primăriei Teiuș.
Administrație
Drum nou amenajat spre cimitirul sătesc din Beldiu. Va asigura accesul catre capela mortură care urmează a fi construită
În satul Beldiu au început la sfârșitul săptămânii lucrările de amenajare a noului drum spre cimitirul sătesc. Acesta va asigura către capela ce urmează să construită. Totodată se lucrează și la Căminul Cultural din localitate.
„Se lucrează la accesul spre cimitirul sătesc Beldiu, o lucrare absolut necesară si asteptată de cetătenii din sat! Se excavează stratul vegetal, urmează straturile suport si montarea dalelor, lucru ce va permite realizarea unui drum de acces sigur si civilizat! Într-un viitor apropiat, pe lângă accesul catre cimitir, drumul pavat va asigura si accesul catre capela ce urmează a fi construită aici!
La căminul cultural Beldiu se execută lucrari de reparatii si zugrăveli interioare, după înlocuirea instalatiilor electrice, in totalitate si in scurt timp se vor monta corpurile de iluminat, întrerupătoarele si prizele!”, au anunțat reprezentanții administrației locale.
Administrație
La Teiuș, vegetația din toaletări este preluată printr-o modalitate pusă la dispoziție de primărie
Având în vedere sezonul specific curățeniei de primăvară în grădini și livezi, Primăria Orașului Teiuș va asigura preluarea în vederea compostării, folosind o tehnologie modernă, pentru crengile și vegetația lemnoasă, rezultate în urma curățării arborilor și arbuștilor din gospodăriile proprii ale teiușenilor, inclusiv din satele aparținătoare.
Preluarea se realizează, începând cu data de 4 martie 2024, de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, la locul de depozitare – compostare situat în Teiuș, strada Horea ( Moara Dracilor), gratuit, singura condiție fiind aceea de a se aduce doarmaterial lemnos.
Teiușenii sunt îndemnați ca înainte de a se deplasa la platforma de depozitare-compostare, să se informeze telefonic, la numărul 0740.149.959 (Alin Aldea, responsabil de activitate din partea Primăriei Teiuș).
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 5 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro