teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius

Acasă » Societate » Teiușeni » Profesorul Octavian Rusu şi-a legat viaţa de Liceul Teoretic Teiuş

Profesorul Octavian Rusu şi-a legat viaţa de Liceul Teoretic Teiuş

Publicat în 09.06.2013 la ora 14:44

Prof. Octavian RusuPortret
Data şi locul naşterii: 9 mai 1953, Teiuş
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1976
Starea civilă: căsătorit: soţia Marilena
Copii: doi fii: Răzvan şi Horaţiu, ambii profesori de educaţie fizică şi sport
Profesorul Mihai-Octavian Rusu este directorul Liceului Teoretic Teiuş, instituţie de care şi-a legat practic viaţa încă de la vârsta de 6 ani, când a păşit pentru prima dată pragul şcolii, în clasa I. De curând, Tavi, cum îi spun apropiaţii, a împlinit vârsta de 60 de ani (prilej cu care ne alăturăm celor care i-au urat tradiţionalul „La mulţi ani!”). Este um om deschis, sociabil, care ştie să se facă plăcut.

– Povestiţi-ne cum a început totul. De ce v-aţi legat atât de mult de Teiuş?
– M-am născut pe aceste meleaguri, iar tatăl meu a fost şef de gară, la Teiuş. Tata a vrut să mă cheme Victor, pentru că m-am născut pe 9 mai, dar pentru că era legat de Ziua Victoriei nu s-a putut şi mi-a pus numele Octavian, după poetul Octavian Goga, şi Mihai, de la rege, dar nu putea spune asta când era întrebat şi zicea întotdeauna că e de la Mihai Viteazul. În anul 1960, deci la 7 ani, am mers la şcoală, în clasa I, bineînţeles, la Teiuş. Am urmat cursurile şcolii şi ale liceului, pe care l-am absolvit în anul 1972 în oraşul meu natal. M-am înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, care la acea vreme era singura din ţară care avea această specializare, obţinând diploma în anul 1976. De atunci, doar primul an de învăţământ m-a despărţit de şcolile din Teiuş. Mai bine de o jumătate de veac am petrecut-o în învăţământul teiuşean, iar de 37 de ani „bătuţi pe muchie”, cum se spune, sunt dascăl, profesor de educaţie fizică şi sport. În anul 1997, pentru o perioadă relativ scurtă, am fost numit director. Atunci am reuşit unificarea şcolii generale cu liceul, un fapt extraordinar ţinând cont că şcoala ar fi fost în pericol de desfiinţare, deoarece oraşul Teiuş se afla la răscrucea unor municipii cu licee importante, fiind aproape de Alba Iulia, Aiud şi Blaj. În anul 2006, am fost numit din nou director, iar în acest interval am reuşit, prin munca întregului colectiv de cadre didactice, cu sprijin din partea administraţiei judeţene şi locale, prin implicarea părinţilor şi a întregii comunităţi să facem progrese. Astfel, dacă atunci Liceul Teoretic Teiuş se afla abia pe locul 25 din cele 36 de unităţi liceale din judeţul Alba în privinţa promovabilităţii la examenul de bacaluareat, iată că acum ne numărăm printre primele 7 licee, cu un procent mediu de peste 75% în fiecare an, iar anul trecut am atins chiar în jur de 85%. Liceul Teoretic Teiuş cu structurile subordonate – două grădiniţe din oraş şi Şcoala Căpud – are un efectiv de 850 de copii, ale căror probleme trebuie gestionate zi de zi. Pentru ei, care reprezintă până la urmă viitorul acestui oraş, m-am străduit ca Liceul Teoretic Teiuş să atragă un corp profesoral bine pregătit, dascăli dedicaţi meseriei, care să facă cinste şcolii şi oraşului. În prezent, avem 54 de cadre didactice, din care 50% au obţinut gradul didactic I, iar un sfert dintre dascălii liceului beneficiază de gradaţie de merit, ceea ce nu este puţin lucru, în premieră având 3 profesori de limba română recompensaţi cu acest spor la salariu.
Ca să nu mai spun că Liceul Teoretic Teiuş a dat judeţului în perioada contemporană doi inspectori şcolari de limbi moderne: actualul inspector şcolar Corina Radu şi fosta inspectoare Gloria Grosu. Fără falsă modestie, trebuie să vă mărturisesc că la rândul meu am fost răsplătit în anul 2009 cu Premiul „Gheorghe Lazăr”, clasa I, pe care numai 3 directori din judeţ îl mai primiseră atunci, dar din păcate nici în zi de azi nu am ajuns în posesia diplomei şi nici a banilor care însoţeau, în mod legal, această recompensă.
A schimbat zicala: ”Cea mai citită carte a teiuşenilor era «Mersul trenurilor»”
– Am vizitat atât clădirea liceului, cât şi pe cea a şcolii, care trebuie să recunosc că arată foarte bine…
– În anul 2009 am reuşit să obţin direct de la bugetul de stat o finanţare de 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi) pentru reabilitarea şcolii, care în prezent este foarte bine pusă la punct. În Teiuş, pe vremuri circula o vorbă, potrivit căreia cea mai citită carte a teiuşenilor era „Mersul trenurilor”. Ei bine, am reuşit să schimbăm această zicală, să arătăm că la Liceul Teoretic Teiuş se face carte, iar colectivul de cadre didactice şi elevi se implică şi în activităţi extraşcolare şi extracurriculare, mai ales că am amenajat, cu ajutorul unor sponsori generoşi, cărora le mulţumesc din nou, un Centru de Documentare şi Informare. Liceul Teoretic Teiuş a fost partener în proiectul multinaţional Comenius „Umorul în viaţa tinerilor”, proiect încheiat anul trecut şi este partener în proiectul multinaţional Leonardo da Vinci „Cheia spre succes”, ambele coordonate de prof. Corina Radu. În cadrul acestor proiecte, grupuri de profesori şi elevi de la Liceul Teroetic Teiuş au fost în schimb de experienţă la unităţi şcolare din 10 ţări, îmbunătăţindu-şi cunoştinţele de limba engleză şi îmbogăţindu-şi zestrea culturală. Performanţe avem şi în plan sportiv, iar aici aş aminti doar rezultatele remarcabile obţinute recent la şah, unde avem un campion judeţean şi locul III obţinut de echipa de handbal. Personal, aş mai aminti doar faptul că am fost primul antrenor în Divizia C al echipei Rapid CFR Teiuş – cea mai veche echipă de fotbal din judeţ, cu care ne-am calificat de două ori la baraj. Iar dacă tot am amintit de fotbal, ţin să menţionez că prin grija Primăriei Teiuş avem un teren de sport cu suprafaţă sintetică, prilej cu care vreau să-i mulţumesc încă o dată domnului primar Mirel Hălălai, care – fiu de dascăl fiind – se implică activ şi în celelalte acţiuni din viaţa şcolii. De altfel, la solicitarea mea şi cu sprijinul dânsului Consiliul Local Teiuş a aprobat alocarea sumelor necesare pentru acordarea a 500 de burse şcolare pentru elevii teiuşeni.
– Cum colaboraţi cu colegii dumneavoastră?
– Toate aceste realizări nu s-ar fi putut face fără a avea o echipă de oameni inteligenţi, competenţi, adevăraţi profesionişti, cu care să pot lucra şi cărora să le placă să muncească alături de mine. I-aş menţiona aici pe Romana Şufană, care cred că este cea mai tânără directoare adjunctă din judeţ, Gabriela Lascu – consilier educativ, Corina Radu, despre care vă spuneam că acum este inspector şcolar, Nicoleta Câmpean, Mihaela Suărăşan, Romina Pop, Ionela Staicu, Elena Căprariu, Mihai Bărbuleţiu, Anca Breaz, Marius Pintea şi, nu în ultimul rând, fosta directoare adjunctă, Adriana Ciortea. Sunt nişte dascăli în adevăratul sens al cuvântului, pe care te poţi baza la orice oră. Trebuie să spun însă că am şi o nemulţumire şi anume faptul că se tot vorbeşte despre descentralizare, dar în realitate noi, dascălii, simţim că ea există doar pe hârtie.
În final aş dori să mai spun că mă simt bine în sânul familiei care se numeşte Liceul Teoretic Teiuş, ca şi alături de adevărata mea familie – soţia Marilena, de Horaţiu – care este şi fost component al naţionalei de juniori a României şi fotbalist la Rapid Bucureşti, actualmente antrenor la Rapid CFR Teiuş, şi de Răzvan – doctorand, soţia sa, Petri şi nepoţica mea, care la numai 5 ani „o rupe” destul de bine în italiană, germană şi engleză.
A consemnat

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1207 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.