teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius

Acasă » Politică » Patriotul Ion Arion, care a căzut în gara orașului Teiuș sub gloanțele gărzii maghiare în 1918, urmează să fie comemorat cu prilejul Centenarului Marii Uniri

Patriotul Ion Arion, care a căzut în gara orașului Teiuș sub gloanțele gărzii maghiare în 1918, urmează să fie comemorat cu prilejul Centenarului Marii Uniri

Publicat în 15.10.2017 la ora 13:54

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a adresat o interpelare ministrului Culturii, Lucian Romoșcanu, ce are ca obiect ”Comemorarea patriotului Ion Arion”. Redăm mai jos textul interpelării:

„Stimate domnule ministru,

Am primit recent o petiție din partea primarului orașului Teiuș cu privire la oportunitatea comemorării patriotului Ion Arion cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

La data de 30 noiembrie 1918, în gara orașului Teiuș, cădea sub gloanțele gărzii maghiare un tânăr care purta în suflet și simțiri, spre Marea Adunare de la Alba Iulia, idealul Marii Uniri – stegarul Ion Arion din comuna Iara, sat Agiș. Evenimentul a aprins puternic spiritele și a fost consemnat în presa vremii, cu toate implicațiile generate  de acestea.

Comunitatea și administrația din Teiuș își doresc ca aceast eveniment al istoriei noastre naționale să fie serbat cu ocazia Centenarului. De asemenea, comunitatea locală își dorește ca orașul Teiuș să fie sprijinit de către Guvern, în sensul formulat prin petiția adresată de către primar, pentru desfășurarea unor activități și proiecte dedicate Centenarului.

Ținând cont de cele descrise, dar și de petiția semnată de către primarul orașului Teiuș și atașată prezentei întrebări parlamentare, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Poate Guvernul României să finanțeze acțiunile desfășurate în scopul comemorării patriotului Ion Arion?
  2. Ce alte tipuri de acțiuni și proiecte vor fi finanțate de către Guvern, pentru oașul Teiuș, cu prilejul evenimentelor legate de Centenarul Marii Uniri?

Cu deosebită considerație,

Deputat
Ioan Dîrzu”

Acest articol a fost citit de 98 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.