Rămâi conectat

Actualitate

Neglijată de fosta conducere a primăriei, Gara CFR Teiuş se modernizează

Publicat

în

Screen Shot 2014-10-21 at 20.05.35Impozanta clădire a Gării CFR Teiuş, o mândrie a oraşului şi a teiuşenilor, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea într-un stil arhitectonic specific staţiilor de cale ferată, realizată după modelul austro-ungar, a fost neglijată nepermis de mult în ultimii ani.

Acum, clădirea este cuprinsă de forfotă, în jurul ei e un şantier care îi va înviora cu siguranţă înfăţişarea. „De peste o lună, echipe de muncitori trudesc să dea o faţă nouă, de curăţenie şi prospeţime clădirii. Se lucrează la copertina exterioară, la scurgerile apelor pluviale, gardul de protecţie dintre linia 2 şi 3, faţade, se repară tâmplăria uşilor de acces, se vopseşte sau se înlocuieşte tâmplăria. În concluzie, se munceşte pentru a-i da o faţă nouă celei ce a fost şi rămâne un simbol, un reper al nostru, al oraşului feroviar Teiuş”, a precizat primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai. El a adăugat: „Mă bucur că am găsit înţelegere la oameni responsabili de la nivelul conducerii Regionalei CFR Braşov şi pe această cale vreau să-i mulţumesc domnului director al C.R.E.I.R. Braşov, ing. Pintea, care a susţinut, alături de alţi colegi ai domniei sale, necesitatea ca această gară de suflet pentru noi, teiuşenii, să îmbrace o haină nouă, curată şi îngrijită”, a declarat primarul oraşului Teiuş, dr. ing. Mirel Hălălai. Gara CFR din Teiuş, pe peronul căreia se odihneşte marea locomotivă cu abur din seria de 150.000, adusă, renovată şi expusă prin grija Primăriei Teiuş, devine un obiectiv important care alături de Parcul Feroviar are nevoie de o piesă de rezistenţă. Este vorba despre locomotiva cu abur din seria 230.000 (aflată deja în aşteptarea utilajului de ridicat de mare capacitate) care aduce oraşului Teiuş un plus de atractivitate, dominat de parfumul unor vremuri trecute, dar atât de dragi localnicilor, generaţiilor de foşti ceferişti şi urmaşi ai feroviarilor teiuşeni.

• Povestea gării din Teiuş

În anul 1871, în oraşul Teiuş a luat fiinţă prima gară din localitate, urbea devenind nod feroviar. Gara oraşului a fost construită de Societatea căilor ferate ungare de est. Construcţia a fost finalizată în anul 1908, o clădire monumentală, care este şi azi cea mai mare gară din judeţ. Gara din Teiuş asigura şi atunci, la fel ca în zilele noastre, legăturile pe două dintre cele mai circulate căi CFR din ţară şi care permit ieşirea din ţară, pe la punctele de trecere a frontierei Borş – Bihor şi Curtici – Arad. Cele 3 corpuri sunt legate între ele prin alte două corpuri mai scunde, iar în zonele laterale se află încă două aripi. Faţada are muchiile, ancadramentele şi linia parapetelor evidenţiate cu cărămidă aparentă, desenându-se un model delicat. După darea în folosinţă a liniilor Alba Iulia – Războieni – Teiuş şi Războieni – Târgu Mureş, s-a format la Alba Iulia legătura între Calea Ferată Maghiară Estică şi Prima Cale Ferată din Transilvania.  În manuscrisele vremii, un ziarist maghiar spunea, după o călătorie cu trenul pe ruta Teiuş – Târgu Mureş: „Ce este în legătură cu călătoria în sine pot spune că: vagoanele clasa I şi II sunt amenajate cu bun gust, sunt comode. Vagoanele de clasa a III-a sunt destul de comode, având în vedere că sunt folosite de către populaţia de mijloc a Transilvaniei.  Vagoanele de clasa a IV-a au geamuri de sticlă şi sunt destinate populaţiei sărace din Transilvania”. Ca neajunsuri ziaristul nota: „Sălile de aşteptare pentru clasele I şi II, iarna sunt închise şi fără căldură, de aceea pasagerii trebuie să aştepte laolaltă cu călătorii claselor III şi II“.
În prima gară a oraşului funcţionează acum revizia de vagoane. În ultimii ani, clădirea s-a degradat tot mai mult. În Gara CFR Teiuş au avut loc multe evenimente dintre care amintim întâmplarea legată de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Atunci, stegarul Unirii, Ioan Arion, a fost ucis de trupe ale gărzii naţionale maghiare, în seara zilei de 30 noiembrie. Garnitura feroviară a fost ţinta gărzii naţionale maghiare la câteva momente după plecarea trenului. Unul dintre ceferiştii aflaţi în staţie a mărturisit, mai târziu, în faţa procurorului român de anchetă că s-a tras atât din clădirea gării, cât şi dintr-un tren blindat. Ioan Arion se afla în ultimul vagon al trenului, care a fost lovit de ploaia de gloanţe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | teiusinfo.ro

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | teiusinfo.ro

Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.

De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole.

Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024 | teiusinfo.ro

Publicat

în

Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica de Sfântul Andrei 2024 • Nume care se sărbătoresc de Sf Andrei Semnificația numelui | teiusinfo.ro

În 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Andrei si bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poarta numele Andrei sau nume derivate din acesta. Aproape 720.000 de romani, dintre care 368.523 bărbați si 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Astfel, 717.602 cetățeni romani poarta numele Sfântului Apostol Andrei.

Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica duminică, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa.

Citește și: felicitări de Sfantul Andrei

Majoritatea bărbaților, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alți 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.

Pentru a știi care sunt toți sărbătoriții acestei zile, pentru a nu rata pe cineva mai jos sunt câteva nume derivate din numele Andrei, iar pentru cei care vor sa știe semnificația numelui Andrei, aflați ca acesta vine din greaca si înseamnă: bărbăție, curaj.

Iată numele derivate din numele Andrei:

Andreea
Andra
Andrada
Andraș
Andruș
Andruța
Andreas
Andrias
Andries
Adi
Andi
Andu
Andru
Andreiu
Edra
Endre
Deia
Deea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro

Publicat

în

Cele mai frumoase texte cu mesaje, urări și felicitări de Sfântul Andrei 2024 pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro

Ziua de 30 noiembrie este marcată în calendarul creștin-ortodox ca fiind una din cele mai importante sărbători romanești. Este ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României și apostolul care a răspândit creștinismul pe teritoriul țării noastre.

Pe lângă cadoul pe care îl oferiți celor care își sărbătoresc onomastica, un mesaj, o declarație, un SMS, o felicitare este binevenită:

Andreea îți urez să ai o viață senină ca răsăritul de soare iar sufletul să-ți fie curat ca neaua. Îți urez o zi de neuitat și un călduros La Mulți Ani!

Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!

La Mulți Ani Andreea/Andrei! Așa cum soarele luminează pentru toata omenirea, așa si tu luminezi viată mea! Te iubesc!

La mulți ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de împliniri, iar viată sa iți fie o eterna sărbătoare!

Pe o petala de lalea, La Mulți Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc si te ador!

Azi, de ziua numelui, iți urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iți dorești. La mulți ani!

Cineva acolo sus te iubește, dar cineva aici jos tine la tine si mai mult! La mulți ani si te iubesc!

Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, iți doresc multa sănătate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si însorite!

Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!

Pentru că astăzi este o zi specială pentru ține, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!

Cu ocazia sărbătoririi numelui primiți un călduros „La mulți ani”, multă sănătate, multe realizări și tot ce va doriți lângă cei dragi.

Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani, Andrei

La mulți ani și fie că Sfântul Andrei să te călăuzească mereu!

Îți urez „La mulți ani” pentru că porți acest nume și fie că Sfântul Andrei , pe care îl reprezinți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioară.

De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele. La mulți ani!

Fie că toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să va însoțească pretutindeni. Va doresc o zi de Sf. Andrei cât mai frumoasă!

Este minunat să știi că cineva te place, cineva se gândește la ține, cineva are nevoie de tine… dar e și mai minunat să știi că există cineva care nu-ți uită niciodată ziua de nume. La Mulți Ani, Georgiană!

Îți doresc să ai parte de o zi de nume minunată și să știi că ești și vei fi mereu iubit/a de toți prietenii tăi.

Fie că Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la ține cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani, Andrei !

Fie ca din această zi Sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. Multă sănătate şi un sincer La mulţi ani!”

Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!

De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La multi ani, Andrei!

La mulţi ani şi fie ca Sfântul al cărui nume îl porţi să te călăuzească mereu!

Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine! La mulţi ani!

Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Andrei!

De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani!

E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!

Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!

Felicitări cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani Andrei!

Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani in cântec de clopoței de bucurie!

Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!

Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La mulți ani!

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viată si iți urez un sincer La Mulți Ani!

Iți urez La mulți ani, pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Andrei pe care li reprezinți, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericirea dorita si liniștea interioara.

Iți urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zăpadă, la fel de fericita precum cântecul clopoțelului de Crăciun si la fel de frumoasa precum o Sărbătorile lângă cei dragi.

La mulți ani Andrei mesaje

La Mulți Ani Andrei si sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale!

La mulți ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii!

La mulți ani! si Sfântul Andrei sa te călăuzească mereu!

Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Un cer albastru fără nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viată numai noroc si bucurie! La Mulți Ani!

Andreea/Andrei iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare, iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros “La mulți ani!”.

Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un “La mulți ani” aducător de fericire! La mulți ani Andrei/Andreea!

Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!

Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!

Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul tău vreodată. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

Iți doresc sa mergi pe un drum numit viată, sa te împiedici de un ciob numit noroc, sa cazi într-o prăpastie numita fericire si sa culegi o floare numita iubire! La mulți ani!

Iți urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zăpadă, la fel de fericita precum cântecul clopoțelului de Crăciun si la fel de frumoasa precum sărbătorile petrecute lângă cei apropiați!

Iți urez “La mulți ani” pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Andrei sa își coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericire si liniște interioara!

In aceasta zi minunata, eu iți doresc sa-ti trăiești viată astfel încât sa nu-ti para rău de niciun pas făcut, de niciun zâmbet dăruit. Ești un suflet minunat si mă bucur ca am avut șansa sa te cunosc! Din toata inima iți urez un sincer “La mulți ani!”.

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

Andrei sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace! La mulți ani cu împliniri si momente frumoase!

De ziua numelui Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit si sa ai parte numai de bucurii in viată. La Mulți Ani, de Sfântul Andrei!

La mulți ani Andreea mesaje

La mulți ani Andreea!!! Iți doresc tot ce iți dorești si toate visele tale sa devina realitate!

Mesaj pentru Andrei

Astăzi iți urez „La mulți ani!”. Astăzi iți spun „Multe împliniri!”. Si-ti mulțumesc ca ești alături de mine!

Pentru Andreea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Teiuș II

Publicat

în

Duminică, 24 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Teiuș II, protopopiatul Blaj.

Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”. Slujirea arhierească din această zi a marcat împlinirea unui secol de la înființarea parohiei Teiuș II și de la momentul punerii pietrei de temelie a locașului de cult. Începând cu anul 2001, păstor al comunității de aici este părintele Petru Lascu.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ÎPS Irineu a spus: „Precum ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel, noi trebuie să căutăm cele de sus, unde locuiește Hristos. Datori suntem a ne sili să devenim ființe împodobite cu florile virtuților creștine. În felul acesta, Mântuitorul va fi mereu cu noi și ne va pătrunde inima cu razele iubirii Sale iertătoare și tămăduitoare. Punându-L pe Hristos în centrul existenței noastre, El ne ajută să ne modelăm după chipul Său frumos. Împlinindu-I poruncile, El devine viața noastră. Dacă-I permitem să ne călăuzească, Domnul stabilește cu fiecare dintre noi o relație unică de prietenie și ne oferă pace senină în suflet și succes binecuvântat în toate acțiunile noastre”.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Teiuș a fost ridicată între anii 1924-1932, în timpul păstoririi preotului Vasile Bârluțiu. Între anii 1955-1956, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica tempera de către pictorul Cornel Cenan din Cluj-Napoca. Locașul de cult a fost târnosit la data de 15 septembrie 1957 de către Mitropolitul Nicolae Colan al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, în prezența Episcopului Policarp Morușcă și a unui numeros sobor de clerici din localitate și împrejurimi.

Începând cu anul 2001, în timpul păstoririi preotului Petru Lascu, au fost realizate numeroase lucrări de renovare și înfrumusețare a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Teiuș II. Mai exact, au fost efectuate ample operațiuni de restaurare și conservare a picturii din interiorul locașului de închinare. De asemenea, a fost renovată fațada bisericii, iar acoperișul locașului a fost schimbat în totalitate. Toate lucrările au culminat odată cu slujba de resfințire a bisericii, oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, duminică, 22 septembrie 2019.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius