Rămâi conectat

Actualitate

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copii | teiusinfo.ro

Publicat

în

De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae | teiusinfo.ro

Copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae, unul dintre cei mai iubiți și mai populari sfinți ai creștinătății. Știind că Moșul le va lăsa daruri, prichindeii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele. Pentru neascultători însă, Moș Nicolae lasă câte o nuielușă, avertizându-i astfel să își asculte părinții și bunicii. Tradiția de a face daruri în această zi își are originea în povestea de viață a personajului legendar și mitic.Acesta a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi). Scrierile teologice spun că era o persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Texte cu URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI de Sfântul Nicolae

În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susținut că Iisus Hristos nu este de aceeași natura cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmație, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar și miracole, numele său traducându-se prin biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi, și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

Săculeții cu galbeni salvatori

“Fiind bun și darnic, după mutarea sa la cele veșnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care și un tată cu trei fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să facă anumite lucruri. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute și acesta, drept răspuns, a umplut șosetele fetelor cu galbeni.

Banii au fost găsiți de tată, a doua zi”, spune părintele Eugen Tănăsescu. Sfântul Nicolae le-a dăruit noaptea banii necesari, fiind salvate. Le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetute.

Lecția dăruirii

“Mi-aș dori foarte mult ca părinții să poată transmite copiilor, odată cu darul Moșului Nicolae și lecția morală pe care acesta ne-o transmite.

Actul dăruirii este doar efectul însușirii temeinice a virtuții milosteniei, pornită din iubirea de aproape. Darul nu trebuie să fie unul exclusivist și egoist, acaparat de interese și mercantilism, ci trebuie să devină expresia libertății practicate în comuniune. Altfel spus, dăruirea este doar prima treaptă a bucuriei sociale de a trăi împreună. Prin darul făcut nu urmărim satisfacerea unor plăceri de moment ale copilului, căci vom hrăni robia plăcerilor, ci încercăm o lecție de viață: Dăruind, vei dobândi”, spune părintele Tănăsescu.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Doina Isfanoni, cercetator științific la Muzeul Național al Satului “Dimitrei Gusti”, spune că Sfântul Nicolae simbolizează armonia, prin asocierea cu darurile dulci, având în vedere că am intrat în luna sărbătorilor, când ne dorim să fim mai buni, să ne bucurăm unii pe alții.

„Fie că vine pe mare, așa cum se întâmplă în Olanda sau se strecoară printre case, cum este în România, fiecare percepe venirea Moșului într-un fel caracteristic propriului stilul de viață. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri și fructe. De asemenea, Moș Nicolae aduce și nuielușa, pentru a-l avertiza pe micuț că trebuie să aibă un comportament cât mai aproape de conduitele morale“, explică etnologul Doina Isfanoni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Revedere emoționantă după 50 de ani, a promoției 1975 de la Liceul Teoretic Teiuș

Publicat

în

Întâlnire de suflet la Liceul Teoretic Teiuș, unde emoția revederii i-a cuprins pe toți cei care, în urmă cu 50 de ani, pășeau încrezători spre viață, după ce au absolvit cursurile liceale.

„S-au revăzut cu bucurie, au depănat amintiri, au râs, au povestit și s-au simțit din nou ca în anii de liceu. A fost o zi plină de emoție, nostalgie și recunoștință. Au adus un omagiu profesorilor, unii dintre ei prezenți alături de ei, alții în amintirile lor, dar toți purtați în suflet pentru rolul lor în formarea de bază a oamenilor realizați de astăzi. A fost o zi în care timpul parcă s-a oprit în loc, iar anii s-au topit într-o clipă. S-au despărțit cu promisiunea că se vor revedea din nou, mai curând decât peste alți 50 de ani!”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretic Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 23 august 2025: Discoteca Nostalgia, ediția a III-a, la Teiuș

Publicat

în

Cea de-a III-a ediție a Discotecii Nostalgia, va avea loc sâmbătă, 23 august 2025, la Casa de Cultură a orașului Teiuș, a anunțat luni, 7 iulie 2025, administrația locală.

„Pe 23 august 2025, ora 19:00, la Casa de Cultură a orașului Teiuș, ne reîntoarcem în timp cu Discoteca Nostalgia – o seară dedicată farmecului anilor ’70, ’80 și ’90!

Pentru a trăi cât mai autentic acele vremuri, căutăm obiecte și materiale specifice:

– casete audio
– pick-up-uri, magnetofoane
– postere, reviste
– discuri de vinil
– obiecte decorative, accesorii vintage etc.

Dacă doriți să contribuiți la recrearea atmosferei de altădată, vă invităm să ne onorați cu aceste obiecte, cu împrumut temporar.

Predarea obiectelor se face la Casa de Cultură Teiuș, până la data de 15 august 2025. Persoana de contact este Luminița Ciorbea, telefon: 0740.798.714.

Împreună, readucem la viață spiritul vibrant al generațiilor trecute!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânără de 22 de ani cercetată de polițiști, după ce a furat o bicicletă dintr-un magazin din Teiuș

Publicat

în

Sâmbătă, 5 iulie 2025, în urma apariției unei înregistrări video, pe o rețea de socializare, prin care era semnalat furtul unei biciclete din incinta unei unități comerciale, polițiștii din Teiuș s-au sesizat și au demarat activitățile specifice.

Astfel, în cursul aceleiași zile, au identificat o femeie de 22 de ani, din Municipiul Sebeș, care, în timp ce se afla împreună cu fiul ei de 4 ani, ar fi profitat de neatenția personalului unității comerciale și ar fi sustras o bicicletă pentru copii, în valoare de 380 de lei.

Prejudiciul cauzat a fost recuperat și predat persoanei vătămate.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

COD PORTOCALIU de caniculă, în zona Teiușului, valabil de duminică 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00)

Publicat

în

Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat, valabil în zona orașului Teiuș, începând de duminică, 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00). Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 36 și 39 de grade.


Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea. Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.

La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.

Sunați la numărul 112 în caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius