Rămâi conectat

Știri din zonă

Moment de rugăciune pentru beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos

Publicat

în

În contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, în paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din incinta Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu pentru beneficiarii centrului.

Soborul preoților slujitori a fost alcătuit din păstorii sufletești ai comunităților din comuna Galda de Jos: Eugen Ciufudean (parohia Galda de Jos), Liviu Stoica (parohia Oiejdea), Marius Cioara (parohia Cetea), Alexandru Rusu (parohia Galda de Sus) și Andrei Bitanu (parohia Benic). Momentul de rugăciune din ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim a adus bucurie și mângâiere pentru beneficiarii așezământului, dar și pentru cei care se ocupă zi de zi de îngrijirea acestora.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos dispune de un spaţiu special amenajat, unde se desfăşoară slujbele religioase şi consilierea pastorală pentru beneficiarii așezământului.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintele Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu sprijinul conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului Alba, în anul 2012 s-au început lucrările de amenajare şi reabilitare a acestei încăperi din clădirea veche a castelului, de către preotul paroh din acea vreme, Benone Scrob. Lucrările au fost continuate şi finalizate de subsemnatul, preotul Andrei Bitanu, reușind, cu ajutorul binefăcătorilor, să construim un iconostas și să înzestrăm paraclisul cu toate cele necesare desfăşurării în bune condiţii a slujbelor religioase.

În data de 30 iulie 2015, Părintele Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de binecuvântare a paraclisului și, în cuvântul rostit cu acest prilej, a subliniat responsabilitatea la care sunt chemați ostenitorii acestui așezământ: „Locașul de rugăciune din incinta Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică este un loc special, în care Hristos coboară în focul suferinței umane. Aici, mai mult ca în alte părți, credința și suferința sunt la ele acasă, responsabilitatea noastră pentru cei suferinzi fiind mare, după modelul și îndemnul repetat al Mântuitorului Iisus Hristos”.

Pr. Andrei Bitanu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Un bărbat de 29 de ani din Întregalde a ajuns la spital, după ce s-a răsturnat cu autoturismul pe DK 107K, la Benic

Publicat

în

Duminică, 28 mai 2023, în jurul orei 18,20, pe DJ 107K, la intrarea în localitatea Benic, un tânăr de 29 de ani, din comuna Întregalde, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat pe carosabil.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a evidențiat faptul că nu era sub influența băuturilor alcoolice.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 75 de ani din Stremț reținut de polițiști pentru furt calificat

Publicat

în

Duminică, 7 mai 2023, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 75 de ani, din comuna Stremț, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în dimineața zilei de 6 mai 2023, în jurul orei 09:00, ar fi pătruns, prin efracție, în locuința unei femei din comuna Stremț și ar fi sustras bijuterii și o sumă de bani, provocând un prejudiciu în valoare totală de aproximativ 4.000 de lei.

Cercetările sunt continuate, pentru recuperarea prejudiciului și pentru stabilirea întregii activități infracționale a bărbatului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat din Stremț cercetat de polițiști, după ce și-a agresat și amenințat cu moartea soția

Publicat

în

Sâmbătă, 6 mai 2023, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au fost sesizați de către o femeie de 54 de ani, din comuna Stremț, cu privire la faptul că a fost agresată de soțul său.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că în seara zilei de 5 mai 2023, în timp ce se aflau în locuința comună din comuna Stremț, bărbatul ar fi agresat-o pe femeie și ar fi amenințat-o cu moartea.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, iar bărbatului i s-a interzis să se apropie de soția sa.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Salvamont ALBA: „Bărbatul decedat într-o pădure de lângă Galda de Jos participa la o acțiune de ecologizare, împreună cu alte trei persoane”

Publicat

în

Salvamont Alba, prin purtătorul de cuvânt Doru Barna a făcut public modul în care s-a desfășurat intervenția salvatorilor în cazul bărbatului decedat astăzi, 23 aprilie 2023, într-o pădure de lângă Galda de Jos.

„Astăzi am avut parte de o colaborare excelentă cu colegii paramedici de la SMURD Alba.

La orele 10:30 am fost solicitați să intervenim ca forță de sprijin în cazul unui bărbat în vârstă de 43 de ani care a decedat în timp ce se afla la muncă pe munte.

Persoana se afla într-un loc izolat și greu accesibil din zona situată între Răicani-Poiana Galdei-Băile Romane.

Persoana decedată împreună cu alte trei persoane curățau un teren pe care crescuseră mai multe tufe.  După cum am văzut, zona nu a mai fost frecventată in ultimii ani.

Drumul pe care am dorit să ne apropiem, după ce am mers cca. un kilometru, s-a transformat brusc într-un desiș prin care și pe jos, am putut intra doar cca. 10 m.

Deoarece nu se putea ajunge cu ambulanța SMURD și nici cu mașina de teren (cu care am încercat și alte variante de apropiere), salvatorii montani împreună cu colegii de la SMURD Alba, au urcat echipamentele pe jos până la locul indicat de dispecerul ISU care ne-a oferit coordonatele GPS.

Anterior sosirii noastre a fost declarat decesul și din păcate tot ce a mai trebuit să facem a fost să urcăm folosind targa pe roți „UT 2000” trupul neînsuflețit până la o potecă mai umblată apoi să-l coborâm până la mașini și în com. Galda de Jos, pentru a fi preluat de o firmă de pompe funebre.

Interventia s-a finalizat la orele 16:00.

Ne-a plouat, ne-a bătut vântul, a fost noroi, am mutat crengi mari, buturugi și bolovani de pe drum, pentru a facilita accesul auto.

Am avut o intervenție tristă, la care ne-am văzut neputincioși în fața firului acela subțire al vieții ce se rupe fără să mai poți face ceva.

Ne-am bucurat totuși de colaborarea camaraderească cu colegii de la SMURD, împreună cu care am intervenit la această acțiune.

Transmitem condoleanțe familiei persoanei decedate pe munte și sperăm să depășească cât mai ușor șocul pricinuit de pierderea suferită”, a transmis Doru Barna, purtătorul de cuvânt al Salvamont ALBA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius