Din Județ
Mircea Hava: Regionalizarea? Un demers politicianist, făcut pe genunchi, în detrimentul cetăţenilor!
Interviu cu Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia
– Domnule primar, spaţiul public este dominat de un subiect care „le bate” pe toate celelalte – regionalizarea. Credeţi că este o necesitate?
– Trebuie să găsim formula corectă pentru a ne prezenta mai bine interesele. Mă refer la comunităţi. Regionalizarea este o cale, nu o impunere. Şi nicidecum o temă politică de propagandă! Aşa cum pare azi! Este adevărat că o comunitate mai mare are mai multe şanse să fie ascultată atunci când cere ceva, are mai multe şanse să promoveze proiecte mari şi să-i fie acceptate, are mai multe oportunităţi. Acest adevăr a fost însă tradus eronat pentru populaţie, căreia i s-a spus că regionalizarea este o cerinţă a Uniunii Europene. Nu este adevărat. Suntem prea des minţiţi că UE ne cere una sau alta. Uniunea Europeană nu impune forma de organizare a unui stat. Uniunea Europeană cere, eventual, ca orice organizaţie care dă nişte bani, ca beneficiarii proiectelor finanţate să fie cât mai mulţi. Asta ar putea fi legătura dintre regionalizare şi Uniunea Europeană. Dar au existat şi pe exerciţiul bugetar 2007-2013 proiecte interjudeţene şi chiar regionale. Nu mai spun de cele judeţene, cum este cel derulat de Asociaţia Apa Alba prin care se extinde reţeaua de apă potabilă şi canalizare din judeţ şi se rezolvă problema staţiilor de epurare din mai multe oraşe, ori proiectul derulat de Asociaţia Intercomunitară Salubris şi Consiliul Judeţean Alba, prin care se creează un sistem de gestiune a deşeurilor pe teritoriul întregului judeţ Alba. La ambele asociaţii sunt preşedinte şi cunosc modul în care au fost construite atât asocierile, cât şi proiectele lor aflate în implementare. Cum spuneam, regionalizarea este o cale de promovare a unor astfel de proiecte mari. De aici însă şi până la graba asta este cale lungă. După părerea mea, România nu este pregătită acum pentru regionalizare. România are nevoie de regionalizare, dar nu făcută pe genunchi. Mai mult, oficiali ai Uniunii Europene ne-au transmis că acum este prea târziu să ne mai apucăm de regionalizare numai pentru atragerea banilor din exerciţiul bugetar european 2014-2020 pentru că nu vom avea timp să viabilizăm instituţiile care să funcţioneze corect. Şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a declarat recent că elaborarea drafturilor de programe operaţionale şi alocările de fonduri pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru programul REGIO se vor face pe structura regională existentă acum pentru că orice altă abordare ar însemna pierderea fondurilor. Deci despre ce vorbim? Dacă, totuşi, pentru absorbţia fondurilor europene s-ar face regionalizarea atunci instituţiile de contractare, monitorizare, control sunt deja la Alba Iulia. Specialiştii lor sunt aici! Ei lucrează de mai bine de 12 ani aici! O decizie politică înţeleaptă izvorâtă din necesitatea accesării fondurilor din viitorul exerciţiu financiar al UE ar lăsa la Alba Iulia capitala de regiune.
– Domnul Liviu Dragnea chiar a spus că aparatul funcţionăresc al actualelor ADR-uri va fi folosit pentru administrarea regiunilor.
– Dacă ar fi aşa, eu aş saluta o astfel de măsură. Dar vedeţi că există numeroase acţiuni, chiar şi cea cu domnul Johannis, care contrazic ideea aceasta promovată de cei de la PSD. Se fac tot felul de regionalizări de instituţii, am în vedere acţiunea domnului Nicolăescu, de exemplu, cu reorganizarea DSP-urilor, care trag spre stabilirea reşedinţei în alte oraşe decât în cele în care sunt sediile ADR-urilor. Vedem că atunci când vine vorba de regionalizare şi de gestionarea banilor care vin de la Uniunea Europeană nu prea este înţelegere în USL. Eu optez pentru varianta în care ADR-urile primesc personalitate juridică şi pe structura lor se construieşte viitoarea administraţie regională. Ar fi un mare atu pentru Alba Iulia. Noi nu avem aici numai ADR-ul Regiunii 7 Centru, ci avem şi Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Agenţia de Plăţi pentru Dezoltare Rurală şi Plăţi Centru, adică mulţi oameni pregătiţi care ştiu ce e de făcut pentru atragerea şi gestionarea fondurilor europene. Am avea şi spaţiile necesare pentru sediile acestor structuri extinse. Dar este tot atât de adevărat că sunt oraşe puternice în regiune care au tras şi vor trage în continuare pentru mutarea ADR. Şi tot atât de adevărat este că sunt politicieni cărora nu le pasă că lasă peste noapte sute, poate chiar mii de oameni pe drumuri, doar de dragul mutării unor instituţii în alte oraşe. Dacă acest lucru se va întâmpla, vor pleca toţi angajaţii instituţiilor regionale din Alba Iulia? Îi vedeţi pe toţi mutându-se sau făcând naveta în alt oraş? V-am dat doar un exemplu de aspect al regionalizării care nu se discută. Or, eu asta reproşez actualilor guvernanţi, lipsa de transparenţă, faptul că nu informează corect populaţia şi cu aspectele mai puţin plăcute ale regionalizării.
– Dar poate că vom avea totuşi câştig de cauză.
– Să dea Dumnezeu! Albaiulienii merită asta, acest oraş merită asta. S-au înşirat toate argumentele pentru care Alba Iulia ar merita să-şi recâştige rolul istoric important pe care l-a avut şi nu vreau să le repet. Dar jocurile se fac altfel. Liberalii l-au propulsat pe primarul Sibiului în poziţia de prim-vicepreşedinte, adică al doilea om în PNL. De ce-or fi făcut asta? De dragul lui Johannis? Nu, au făcut-o, repet, pentru a-şi întări prezenţa în Transilvania şi sunt convins că i-au promis sprijin pentru dezvoltarea Sibiului. Ce cale mai bună ar fi decât stabilirea reşedinţei de regiune acolo? Sigur că are şi Alba Iulia liberalii ei, dar din păcate pentru noi, ei nu sunt prea agreaţi la Bucureşti, indiferent ce încearcă să ne spună. Mişcarea a fost atât de surprinzătoare încât PSD este fără replică, iar această atitudine a social-democraţilor ne spune că Transilvania a fost lăsată influenţei liberalilor. Cum spuneam, păcat că liberalii noştri nu sunt poziţionaţi favorabil în raport cu Crin Antonescu. Klaus Johannis în schimb, este şi veţi vedea că liberalii de la centru, cei care decid, vor trage în favoarea Sibiului. Sunt convins în acelaşi timp că nici PSD nu şi-a spus ultimul cuvânt! Să vedem cine pierde şi cine câştigă din cearta lor! Oricum, nici unii, nici alţii nu au început abordarea regionalizării ca la carte. Nu au informat populaţia, nu au evaluat care e nivelul aşteptărilor cetăţenilor de la regionalizare. Nu le-au explicat oamenilor şi nici nu par că vor să facă eforturi serioase în aces sens, de ce este util acest proces de regionalizare. Cum le afectează viitorul şi viaţa de zi cu zi?! De altfel, vedeţi că în primele sondaje referitoare la regionalizare, românii sunt mai degrabă reticenţi. Nu o cunosc, nu o înţeleg. S-ar putea, dacă tot aşa merg lucrurile, nici să nu o vrea. Ce să mai vorbim că la 8 luni înainte de a regionaliza România, ne lipsesc studiile de impact, analizele cost-beneficiu, cercetările ştiinţifice, analizele demografice, structura forţei de muncă şi nivelul de pregătire al acesteia! Concluziile acestora ar fi trebuit azi dezbătute de oameni de ştiinţă, societatea civilă, oameni de afaceri, sindicate. Dar ce mai contează părerea celor mulţi pentru unii politicieni care deja stabilesc în negocieri secrete capitale şi guvernatori? Cadrul legal care trebuie să însoţească regionalizarea ar fi trebuit deja să se afle în consultare publică. Ce instituţii înfiinţăm la nivel regional? Cum alegem puterea legislativă regională? În ce structură? Guvernator numit de guvern sau regiune? Ales? Pe cât timp? Impactul regionalizării asupra taxelor şi impozitelor locale, asupra finanţelor publice locale? Cam multe semne de întrebare şi răspunsuri zero pentru timpul rămas până la momentul anunţat al modificării Constituţiei, referendumului şi datei de regionalizare – 1 ianuarie 2014.
Vedeţi, sunt atâtea lucruri importante de dezbătut, de stabilit, dar politicienii Puterii se concentrează pe reşedinţele de regiune. Lucrurile nu au fost încă bătute în cuie şi nici Braşovul nu este un adversar de ignorat, chiar dacă s-a vorbit prea puţin despre el în ultima vreme. Toţi ne-am concentrat pe mişcarea liberalilor cu Sibiul, dar am uitat o declaraţie veche de vreo lună a unui lider local, dar influent al PSD, care spunea că se discută, ba chiar s-a decis deja, în laboratoarele PSD, ca reşedinţele de regiune să fie oraşele stabilite ca poli de dezvoltare: Iaşi, Braşov, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Ploieşti şi Constanţa. Liderul care a făcut această declaraţie are şi el un interes, este preşedintele CJ Prahova şi vrea desigur, ca reşedinţa pentru regiunea lui să fie la Ploieşti. În acest caz, regiunea noastră se alege cu Braşovul. E o abordare greşită! În contextul regionalizării, aceste oraşe bogate vor fi şi mai bogate, iar cele sărace, vor deveni şi mai sărace. Este şi un tip de gândire care contrazice principiile de bază ale funcţionării UE, respectiv ale alocării de bani de către instituţiile europene. De exemplu, subsidiaritatea. Lecţia europeană pe care eu am învăţat-o este că Europa doreşte reducerea decalajelor între regiunile puternic dezvoltate şi cele mai slab dezvoltate, respectiv reducerea dezechilibrelor în interiorul regiunilor. Actuala Regiune Centru are bogaţii ei – Braşovul, Sibiul sau Târgu Mureşul. Dacă aplicăm lecţia europeană a regionalizării şi nu vorbim teorii când e vorba de dezvoltarea regională echilibrată, de coeziune socială, de atragere de fonduri cu un număr mare de beneficiari, pentru proiecte majore, atunci Alba Iulia trebuie să fie capitala regiunii Centru.
– Poate că nu va fi doar o reşedinţă de regiune. Domnul Dragnea a afirmat că vor fi mai multe reşedinţe, una administrativă, alta ecomonică, alta culturală, una religioasă…
– Şi noi ce ne alegem, reşedinţa religioasă?! Mitropolia de care aparţinem este, culmea, la Sibiu! Mutăm mitropolia? Sau vom fi capitala culturală? Că tot vor unii asta cu atât sârg. Ce beneficii ne aduce un astfel de titlu? Câte instituţii deconcentrate ar rămâne aici în aceste condiţii? Una singură! Compensează ea celelalte pierderi de locuri de muncă? Oricum eu cred că nu vom avea parte de reşedinţe multiple. Chiar dacă, la început, ele vor fi aşa organizate, să fiţi siguri că reşedinţa administrativă va trage sforile în aşa fel încât în câţiva ani să mute toate deconcentratele în acelaşi oraş. Şi să vedeţi atunci dezvoltare armonioasă a întregului teritoriu! O poveste. Întotdeauna politicienii urmăresc concentrarea puterii, nu dispersarea ei. Povestea asta cu reşedinţele multiple are un singur rol, de a adormi temerile că vor apărea decalaje mari în dezvoltarea oraşelor şi a zonelor din regiune. Dar decalajele vor apărea. Cel mai bine simt asta cetăţenii. Cei mai în vârstă îşi amintesc cum era Alba Iulia înainte de înfiinţarea judeţului Alba. Nu era nici reţea de apă potabilă, nici canalizare, nicio dezvoltare edilitară. Asta ne dorim? Eu nu, şi nici cetăţenii. Mă refer la cei pe care îi interesează acest lucru. Niciun stat care a făcut regionalizare nu a făcut-o peste noapte sau fără a-şi informa corect şi a-şi consulta cetăţenii. Doar la noi este această grabă!
– Care ar fi explicaţia pentru grabă?
– Din nou sunt nevoit să spun, interesele politice care au luat-o înaintea intereselor oamenilor de rând. Azi parcă regionalizarea se face pentru politicieni şi nu pentru cetăţeni! USL este acum pe cai mari şi încă nu s-a erodat încrederea populaţiei în ei, deşi au luat unele măsuri economice cu impact negativ asupra nivelului de trai, vor dispărea mii de posturi din sistemul bugetar, mediul privat nu este sprijinit, ci împovărat cu mai multe taxe, vedeţi doar impozitele noi din agricultură… În iarna aceasta aveam deja cu 100.000 de şomeri mai mult, ca în iarna trecută. PDL a plătit politic pentru că a tăiat din salariile bugetarilor, dar nu i-a concediat, că a ales să sprijine investiţiile şi mediul economic, pentru a putea menţine în vremuri de criză locuri de muncă care să aducă venituri bugetului de stat şi de aici să fie redistribuite spre salarii în sistemul bugetar, pensii, educaţie, sănătate sau asistenţă socială. Sunt curios daca guvernul USL reduce 200.000 de funcţionari publici din administraţie, unde se vor angaja aceştia? Mediul privat nu prea are loc să îi primească! Regionalizarea trebuie să treacă prin referendum, ca şi modificarea Constituţiei, care iar se face cu spatele la cetăţean. Ori, ei speră că purtaţi încă de valul care le-a adus câştigarea alegerilor din decembrie 2012, să pună mâna pe şi mai multă putere.
– Nu putem încheia această discuţie, din care reiese că regionalizarea se discută şi se tranşează doar politic, fără câteva precizări referitoare la recenta dumneavoastră declaraţie privind disponibilitatea de a trece la un alt partid politic dacă aţi fi sigur că un astfel de gest ar contrabalansa înregimentarea în PNL a primarului Sibiului, Klaus Johannis şi ar da astfel o şansă reală municipiului Alba Iulia să devină reşedinţă de regiune. Declaraţia a stârnit numeroase comentarii din care s-a înţeles că… nu s-a înţeles prea mult. Puteţi face câteva precizări? Aveţi vreun partid în vedere?
– Cred că precizările sunt chiar necesare. Am văzut şi eu că unii nu au înţeles, iar alţii au înţeles, dar din adversitate politică încearcă să folosească acea declaraţie pentru a mă arăta cu degetul ca pe un trădător. Şi ştim cu toţii că „trădătorii” nu sunt persoane de încredere. Ei bine, eu spun aşa, pentru mine cei mai importanţi sunt albaiulienii şi oraşul căruia îi sunt primar de atâţia ani. Am dovedit prin tot ce am făcut că înainte de orice, interesul meu a fost pentru dezvoltarea oraşului. Doar cei rău intenţionaţi pot spune că Alba Iulia nu s-a dezvoltat din punct de vedere edilitar în toţi aceşti ani. S-au făcut eforturi din partea tuturor, a cetăţenilor şi a administraţiei şi e păcat să pierdem acum. Numai un naiv poate crede că mişcarea cu Johannis nu are mai multe ţinte. Liberalii îşi întăresc poziţiile în Transilvania, iar preţul plătit este favorizarea Sibiului în competiţia pentru stabilirea reşedinţei de regiune. Johannis este un primar care, ca şi mine, ar face totul pentru oraşul lui. M-aţi întrebat dacă am vreun partid în vedere. Eu am în vedere acum Partidul Democrat Liberal, dar dacă ar fi să facem o construcţie ipotetică, pornind de la premisa că liberalii au făcut o mutare importantă şi inteligentă, care este concluzia logică? Ce aş putea face, o mişcare de acelaşi calibru? Săgeţile liberalilor ţintesc Sibiul, Johannis guvernator de regiune. Reprezentanţii lor din Alba Iulia au admis deja public acest fapt, iar declaraţiile primarului din Sibiu sunt clare în acest sens. „Sunt un pic între poziţia de prim-vicepreşedinte al partidului şi primar. Dar ca şi primar v-am spus şi rămân la ideea asta, că Sibiul este un candidat foarte bun (…). Sper ca sibienii să înţeleagă că este o mişcare pe care am gândit-o pentru Sibiu, şi nu împotriva Sibiului. Sper să înţeleagă că nu mă voi îndepărta nici de Sibiu, nici de sibieni”, a declarat Johannis, care a adăugat că va face tot ce poate pentru ca Sibiul să devină capitala regiunii. Decizia privind regionalizarea se va lua politic. Johannis nu vrea, nu luptă să fie guvernator de regiune la Alba Iulia, Johannis luptă să fie guvernator la Sibiu, iar primul front deschis este cu administraţia din Braşov. Cu colegii săi liberali din Alba şi Alba Iulia a cam încheiat deja socotelile. Sper să revină la realitate şi ei. Albaiulienii şi locuitorii judeţului Alba nu pot fi prostiţi, dar nici trădaţi, cum se pare că s-a întâmplat deja.

Din Județ
Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | teiusinfo.ro
Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | teiusinfo.ro
În luna decembrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12449 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,7%), pensiuni agroturistice (30,3%), pensiuni turistice (16,4%), înregistrându-se o scadere cu 170 persoane (-1,3%) faţă de luna anterioară si o crestere cu 3665 persoane (+41,7%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în decembrie 2022 a fost de 22503, mai mult cu 38 innoptari (+0,2%) faţă de luna anterioara si cu 6487 (+40,5%) faţă de luna decembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,81 zile, față de 1,82 zile cea înregistrată în decembrie 2021.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna decembrie 2022 a fost de 16,9%, mai mare atat fata de luna anterioară (16,6%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (15,6%), pe ţară înregistrându-se un indice de 25,8%.
În anul 2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 188993 turişti, înregistrându-se o crestere cu 23,4% faţă anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 92,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (188993 persoane), iar turiştii străini (14898 persoane) si reprezintă 7,9%. Aura Unirii, unul dintre cele mai noi hoteluri din Alba Iulia 4 stele cu piscină și SPA este una unitățile de cazare deschise în județul Alba.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 345537 ( 27482 turisti straini ), mai mult cu 25,5% faţă de anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în anul 2022 fiind de 1,83 zile.
Din Județ
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii și a Mamelor. Cele mai frumoase felicitări și urări pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
Mesaje de 8 Martie • Cele mai frumoase texte și cuvinte cu urări, felicitări, SMS-uri personalizate pentru mame, soție, soră, soacră, noră, iubită, prietenă, profesoare, învățătoare, dirigintă, șefă, cumnată, directoare, fină, colegă. Mesaje de 8 martie amuzante
8 Martie e Ziua Internaţională a Femeii.
Fie că este vorba de mămici, soţii, iubite, prietene sau colege, cu toţii transmitem în această zi un gând bun către persoanele dragi de sex feminin din viaţa noastră. Iată mai jos câteva sugestii, mesaje, urări şi sms-uri, care sperăm să vă fie de ajutor în a vă mărturisi iubirea şi ataşamentul faţă de acestea.
Mesaje pentru mama emoționante
„O mamă atât de minunată ca tine merită ca fiecare zi să fie 8 martie! La mulţi ani, mămico!”
” Îţi multumesc că m-ai iubit şi m-ai învăţat să iubesc şi pe ceilalţi, dar mai ales pe tine. La multi ani, mami!”
„Unei singure fiinţe din viaţa mea îi datorez tot ceea ce eu am şi ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat naştere, m-a crescut şi m-a învăţat să iubesc. Nu exista cuvinte care să o descrie! Te iubesc, mama! La mulţi ani”
„Ziua de 8 Martie îmi oferă prilejul potrivit pentru a-ţi spune cât de mult însemni pentru mine. Vreau să-ţi mulţumesc pentru tot ceea ce am învăţat de la tine: cum să dăruiesc necondiţionat, cum să am încrede în mine. Tu ai fost cea care m-a iubit fără a cere nimic în schimb, tu eşti cea care mi-a oferit sprijin şi încurajări când aveam nevoie, tu ai fost mereu alături de mine când viaţa părea împotriva mea.Te iubesc, mămica mea…”
„Un gând mărunt pentru iubirea imensă pe care ţi-o port. La mulţi ani, mama!”
„Singura persoană care va avea întotdeauna încredere în mine, care va fi întotdeauna lângă mine, care mă va iubi întotdeauna … întotdeauna mama mea! La mulţi ani!
„Prima dată când am deschis ochii, te-am văzut pe tine MAMĂ. Acum, că m-ai crescut sunt fericită că mi-ai dat viaţă şi vreau să îţi multumesc! Te iubesc şi iti urez un sincer La mulţi ani, MAMA!!!”
„Poate că pentru lume tu eşti numai o persoană, dar pentru anumite persoane tu eşti întreaga lume! La mulţi ani!”
„Tu, mămico dragă, ne îndrumi paşii şi ne sprijini să mergem pe drumul drept. Noi îţi multumim şi te iubim. La multi ani!”
„Mami, te iubesc. Pentru mine eşti unică, eşti primăvara mea însorită! La mulţi ani!”
„Dragă mamă, de ziua mămicilor eu îţi urez multă sănătate şi să te bucuri de toţi cei ce te înconjoară! La mulţi ani”
„Draga mea mămică, O primăvară caldă să fie în sufletul tău. Îţi mulţumesc că ai avut grijă de mine cu atâta atenţie.Te iubesc din tot sufletul.Cu drag ….”
„Din suflet îţi dăruiesc, ca în fiecare an, firavul mărţişor şi odată cu el toată dragostea ce ţi-o port. Te iubesc! La mulţi ani!”
„Dacă viaţa ta ar depinde de iubirea pe care ţi-o port…..ai fi nemuritoare!LA MULŢI ANI, scumpa mea MĂMICĂ!
„Draga mea mamă, Am căutat să găsesc un cadou potrivit pentru tine… şi cred că l-am găsit. Sper să-ţi umple ziua de bucurie atunci când îl vei primi. La Mulţi Ani!”
„Ştiu că nu ţi-am arătat mereu că am apreciat ceea ce ai făcut pentru mine. Îţi sunt recunoscătoare că exist. Ţie îţi datorez omul care sunt astăzi, datorită ţie sunt un om mai bun. Tu m-ai învăţat să mă respect şi să respect pe alţii, tu eşti cea care m-a învăţat sa fiu tolerantă, tu eşti cea care m-a ascultat întotdeauna şi care a fost alături de mine mereu”
„Îţi sunt recunoscătoare pentru faptul că m-ai iubit necondiţionat şi că ai avut grijă de mine toată viaţa, îţi sunt recunoscătoare pentru că îţi pasă de viaţa mea, pentru că ai mereu o vorbă bună pentru mine când lucrurile merg rău. Îţi urez o zi plină de voie bună şi sper ca dragostea mea să îţi umple viaţa la fel cum dragostea pe care mi-ai purtat-o tu a umplut-o pe a mea. La mulţi ani, mama!”
Mesaje de 8 martie pentru soţie
„Sunt cel mai fericit bărbat, am trecut împreună prin bune şi rele, nu trebuie să-ţi dau mesaje pompoase de 8 Martie pentru că toată lumea ştie că tu eşti minunea vieţii mele. La mulţi ani, scumpa mea soţie”
„Îţi urez o zi a femeii în care să te bucuri de fiecare rază de soare, de fiecare pată de verdeaţă şi… de dragostea mea necondiţionată. La mulţi ani, de Ziua Femeii”
„Azi uită cine eşti şi trezeşte-te la viaţa o dată cu natura. Fii un fluture zglobiu şi aşează-te pe prima floare a purităţii. Ziua să-ţi fie mai senină ca infinitul. La mulţi ani, floare a primăverii.Te iubesc”!
” Îţi doresc ca aceste zile de primăvară şi răsăritul soarelui să-ţi aducă peste zi împlinirea viselor alături de tot ceea ce poate fi: mai pur, mai sincer, mai curat… te iubesc!”
„Odată cu venirea primăverii, ai venit tu… a răsărit primul ghiocel şi cu el dragostea mea pentru tine… ţi-am dăruit un buchet de flori şi tu mi-ai dăruit dragostea ta… şi de atunci în sufletul meu e întotdeauna primăvara… pentru că acolo eşti tu… tu eşti primăvara sufletului meu. Te iubesc!”
„Te port oriunde în gândurile mele şi te simt chiar dacă eşti departe de mine! De 8 martie îţi urez o primăvară frumoasă, cu soare, fericire şi toată dragostea prinsă într-un frumos buchet de ghiocei ce vestesc venirea unei noi primăveri!”
MESAJE 8 MARTIE pentru iubită
„Fie ca ziua de 8 Martie să-ţi aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ. La mulţi ani, draga mea!”
„Când mă uit afară, văd doar vânt şi ploi. Când mă uit la cer, e mereu înnorat şi cenuşiu. Dar când mă uit la tine ştiu că va veni timp frumos, pentru că tu eşti soarele şi primăvara mea. La mulţi ani!”
„Îţi doresc ca aceste zile de primăvară şi răsăritul soarelui să-ţi aducă peste zi împlinirea viselor alături de tot ceea ce poate fi: mai pur, mai sincer, mai curat… te iubesc!”
„Fluturele meu…. Frumuseţea, ca şi zborul şi iubirea, de cenusa-şi leagă firea. De-i ştergi fluturelui praful, nici o vrajă, nici o boare, nu-l vor face să mai zboare.Tu eşti fluturele meu şi promit că niciodată nu voi şterge praful dragostei de pe aripile tale. La mulţi ani!”
„De ziua ta… Ce aş putea să-ţi doresc mai mult decât să ai în suflet veşnic primăvară?”
MESAJE de 8 MARTIE pentru colegă, prietenă
” 1000 de flori şi tot atâtea gânduri bune pentru o persoană deosebită. Vă doresc o zi specială, la fel ca dumneavoastră. la mulţi ani!”
„Fie ca ziua de 8 Martie să-ţi aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ. La mulţi ani!”
„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc un 8 Martie special!”
„La mulţi ani pentru o femeie de nota 10! Să nu te schimbi niciodată!”
” Să fii sănătoasă şi o poftă permanentă de o retrezire la viaţă, o veşnică reînoire de forţe şi bucuria de a trăi.
Aşa să fie, îţi doresc cu drag…!
„De 8 martie îţi urăm o primăvară frumoasă, cu soare, fericire şi toată dragostea noastră prinsă într-un frumos buchet de ghiocei ce vestesc venirea unei noi primăveri!”
„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însoţească pretutindeni…şi fie ca primăvara iubirii să vă inunde sufletul cu bucurie şi cu parfumul tuturor florilor sale. Vă doresc un 8 Martie cât mai frumos”
” Ziua asta să fie un prilej de bucurie pentru noi toate, să simţim mai puţin apăsarea grijilor şi să ne umplem gândurile şi sufletul de căldura primăverii. La mulţi ani, tuturor femeilor!”
„De 8 Martie senin,
Într-un cadru anonim
Primăvara a sosit
În al iernii asfinţit.
Primăvară-n suflet vă doreşte …”
„Dacă vezi că soarele-ţi râde prin păr, dacă simţi miros de ghiocei, dacă auzi ciripit de păsărele, atunci înseamnă că trăieşti o nouă primăvară… Fie ca primăvara să-ţi aducă bucurie în suflet, fericire şi linişte. Îţi doresc multă sănătate şi pace şi sper că într-o zi să te alături şi tu clubului mămicilor că este o experienţă de neimaginat!”
„Închin paharul pentru noi Femeile! pentru bărbaţii care ne au, pentru nenorociţii care ne-au avut şi pentru cei care vor avea norocul să ne cunoască!Pentru toate femeile frumoase pe care vreau să le văd fericite!”
Mesaje de 8 martie pentru profesoară. Felicitare de 8 martie pentru cadre didactice: învățătoare, dirgintă
„Nu exista prilej mai minunat de dăruire decât să poți da zi de zi ce ai mai bun din tine. Să poți să înveți cu înțelepciune și răbdare pe cel ce a venit la tine. Pentru călăuzirea pașilor pe drumul vieții și științei, pentru învățarea și cunoștințele dăruite. Vă mulțumim cu respect, doamna Profesoară! La multi ani!!!”
„Această zi este o ocazie deosebită să vă aducem cele mai sincere și frumoase urări de bine, sănătate, prosperitate dumnevoastră care sunteți atât de drag pentru fiecare dintre noi. 8 MARTIE fericit.”
„Doamna profesoară sa aveți parte de toată căldura omenirii, un ocean de sănătate și toate florile lumii adunate în cel mai frumos buchet de 8 Martie!”
„1.000 de flori și tot atâtea gânduri bune pentru o persoana deosebită. Vă doresc o zi specială, la fel ca dumneavoastră.”
„De 8 martie îți uram o primăvară frumoasă, cu soare, fericire și toată dragostea noastră prinsa într-un frumos buchet de ghiocei ce vestesc venirea unei noi primăveri!”
„Un gând curat și senin ca primăvara pentru veșnicia ei!”
„Primăvara… anotimpul renașterii, al trezirii la viață, face acum de ziua aceasta de 8 Martie, ziua cea mai plină de feminitate, zâmbete, și căldura sufletească!”
„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să te însoțească pretutindeni. Fie ca primăvara iubirii sa iți inunde sufletul cu bucurie și cu parfumul tuturor florilor sale. Îti doresc un 8 Martie cât mai frumos.”
„Viața, arta, chiar și energia se declina la feminin. Ideea, ca și lupta și pâinea sunt tot femei. Privind femeile, sfârșești a crede în mitul cu supraoamenii în care fiecare din ele valorează cât doi bărbați. Ambițioase, dinamice, cu plăcerea muncii, emotive și eficace, fac ca intervenția lor să fie mai intuitivă, mai psihologică, benefică….”
Urare de 8 Martie pentru profesoară
Nu exista prilej mai minunat de dăruire decât să poţi da zi de zi ce ai mai bun din tine. Să poţi să înveţi cu înţelepciune şi răbdare pe cel ce a venit la tine. Pentru călăuzirea paşilor pe drumul vieţii şi ştiinţei, pentru învăţarea şi cunoştinţele dăruite. Vă mulţumim cu respect, doamna Profesoară! La mulţi ani!!!
„Ştiu că nu ţi-am arătat mereu că am apreciat ceea ce ai făcut pentru mine. Îţi sunt recunoscătoare că exist – ţie îţi datorez omul care sunt astăzi, datorită ţie sunt un om mai bun. Tu m-ai învăţ să mă respect şi să respect pe alţii, tu eşti cea care m-a învăţat să fiu tolerantă, tu eşti cea care m-a ascultat întotdeauna şi care a fost alături de mine mereu. La mulţi ani”
„Îţi sunt recunoscătoare pentru faptul că m-ai iubit necondiţionat şi că ai avut grijă de mine toată viaţa, îţi sunt recunoscătoare pentru că îţi pasă de viaţa mea, pentru că ai mereu o vorbă bună pentru mine când lucrurile merg rău. Îţi urez o zi plină de voie bună şi sper că dragostea mea să îţi umple viaţa la fel cum dragostea pe care mi-ai purtat-o tu a umplut-o pe a mea”
„Ziua de 8 Martie îmi oferă prilejul potrivit pentru a-ţi spune cât de mult însemni pentru mine. Vreau să-ţi mulţumesc pentru tot ceea ce am învăţat de la tine: cum să dăruiesc necondiţionat, cum să am încrede în mine. Tu ai fost cea care m-a iubit fără a cere nimic în schimb, tu eşti cea care mi-a oferit sprijin şi încurajări când aveam nevoie, tu ai fost mereu alături de mine când viaţa părea împotriva mea.Te iubesc, mămica mea…”
Citește și: mesaje de 8 martie în engleză
Mesaje de 8 martie haioase. Texte amuzante și hazlii pentru femei
„Este Ziua Femeii, o perioadă grea pentru orice bărbat de meserie, trebuie să abordăm acest eveniment cu calm, raţiune şi cu multă diplomaţie”
„Sunt veteran în Legiunea Străină şi am luptat 4 ani ca mercenar în Afganistan, cea mai grea bătălie pentru mine rămâne săptămâna dintre 1 şi 8 Martie… asta se întâmplă în fiecare an”
„Sună-ţi prietena, s-ar putea să fie cu mine”
„Suntem veriga firului de aţă
A fiecărui lanţ făcut din doi,
E greu cu noi, femeile, în viaţă,
Dar e şi imposibil fără noi”
„Ani frumoşi să-ţi vână-n cale! Sănătate şi… parale!”
„Am vrut să-ţi cumpăr flori, dar tu eşti cea mai frumoasă floare, am vrut să-ţi iau un Ferarri din 2007, dar ţi-am luat un mărţişor de 8 Martie.”
„Ştiu că nu ţi-am luat mărţişor şi am fost un mare ţăran şi mai ştiu că eşti cea mai frumoasă femeie din spaţiul sud-est european”
” În sufletele noastre-i mereu primăvară,
Iar ziua de 8 MARTIE soseşte iară,
Această zi să vă aducă,
Un mărţişor şi viaţa lungă,
Iar mie, cea care compuse…
O fustă şi… vreo două bluze!”
„Chiar dacă uneori ţăranul roman îşi bate femeia de-o snopeşte, de 8 Martie nu uita de ziua ei… că aşa e româneşte”
„La mulţi ani, mama! Eşti minunată şi vreau să împart cu tine ce am mai de preţ. Iată de ce m-am gândit să-ţi trimit copiii vreo lună.”
„Sper ca odată cu venirea primăverii să îţi aduc zâmbetul pe buze, măcar aşa de 8 martie!”
” Sunt cel mai fericit bărbat, am trecut împreună prin bune şi rele, nu trebuie să-ţi dau mesaje pompoase de 8 Martie pentru că toată lumea ştie că tu eşti minunea vieţii mele. La mulţi ani!”
Din Județ
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | teiusinfo.ro
Floriile 2023: Floriile Ortodoxe 2023 sunt în 9 aprile, iar Floriile Catolice 2023 în 2 aprilie. Duminica Floriilor 2023 – obiceiuri | teiusinfo.ro
În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pământească.
Astfel, din această zi începe Săptămâna Patimilor. Mai exact, sărbătoarea Floriilor este ultima zi de fericire, întrucât, imediat după aceasta, intrăm în Săptămâna Patimilor.
Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii
CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE ORTODOXE 2023 și în următorii ani:
2023 – 9 aprilie
2024 – 28 aprilie
2025 – 13 aprilie
2026 – 5 aprilie
2027 – 25 aprilie
2028 – 9 aprilie
2029 – 1 aprilie
2030 – 21 aprilie
CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE CATOLICE 2023 și în următorii ani:
2023 – 2 aprilie
2024 – 21 aprilie
2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie
CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE PROTESTANTE 2023 și în următorii ani:
2023 – 2 aprilie
2024 – 21 aprilie
2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie
CÂND SE VOR SĂRBĂTORII FLORIILE REFORMATE 2023 și în următorii ani:
2023 – 4 aprilie
2024 – 21 aprilie
2025 – 6 aprilie
2026 – 29 aprilie
2027 – 18 aprilie
2028 – 2 aprilie
2029 – 24 martie
2030 – 14 aprilie
Ce semnificație are duminica Floriilor
Duminica Floriilor sau a Stâlpilor este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Sărbătoarea este primită cu mare fast, întrucât simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată. Această duminică îi pregătește pe credincioși de biruința lui Hristos asupra zilei de duminică care urmează, ziua Învierii. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.
Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani
Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere, a explicat pentru Mediafax, părintele Constantin Stoica.
Cu o zi înainte de această sărbătoare este sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hristos îndeplinește o altă minune și îl învie pe Lazăr, la patru zile de la moarte.
După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.
Tradiții de duminica Floriilor
Una dintre cele mai cunoscute tradiții este a ramurilor de salcie. Credincioșii duc ramurile la biserică, în dimineața de duminică, unde vor fi sfinție de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.
Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.
Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin, ramuri cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea in Ierusalim.
Citește și: Ce nume sunt sărbătorite de Flori, în Duminica Floriilor
În ziua de Florii, multe gospodine coc atâtea pâini câți membrii are familia, însă sunt diferite, în funcție de vârstele celor din familie. Pâinile se împletesc din aluat de grâu și sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.
Altă tradiție a acestei sărbători este aceea că fetele să fiarbă apă cu busuioc. Fetele merg la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi, pentru a avea un păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Superstiţii de Florii legate de vreme
Duminica de Florii se spune că aduce veşti despre cum va fi vremea de Paşte sau cum va fi timpul în vara care va urma. Aşa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.
Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul.
Obiceiuri de Florii
De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.
În jur de 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei, arată statisticile. Cele mai întâlnite nume la femei sunt Viorica, Florentina, Florica. Sunt și românce cu nume mai rare, precum Garofiţa, Micşunica, Panseluţa sau Crizantema.
Citește și: Obiceiuri de Florii • Superstiţii de Florii • Tradiţii de Florii
La bărbați sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Florin, Viorel, Florian, cel mai des întâlnite, precum și cei botezați Trandafir, Bujor, Mărgărit sau Crin.
Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște.
Din Județ
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | teiusinfo.ro
Obiceiuri, datini şi tradiţii de Anul Nou 2024 la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova | teiusinfo.ro
De Anul Nou, românii fac urări pentru a avea noroc, bani şi a fi sănătoşi în următorul an, mergând din casă în casă, respectând datinile străbune. Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul sunt doar câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou, păstrate din moşi-strămoşi în România.
În satele bucovinene se obişnuieşte ca “mascaţii” să umble în ceată, care reuneşte personaje mascate: ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, frumoşii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii, ceata cea mare se împarte în grupuri care merg din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou îşi intră în drepturi.
Obiceiuri, datini şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova
Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, colind cu capra sau ţurca în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită “brezaia” (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.
Capra se face dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încreţită, sau se lipeşte o piele subţire cu păr pe ea.
Cercetătorii presupun ca dansul caprei, precum şi alte manifestări ale măştilor zoomorfe (caiutii – feciori travestiti in cai, turca – masca de taur), întâlnite în satele românesti la vremea Crăciunului provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morţii şi renasterii divinităţii.
Citește și: MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi
Umblatul cu Ursul este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Masca este condusă de un “ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul “puiului de urs”). În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie și imită pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în noul an. Există ipoteza că la originea acestui obicei s-ar afla un cult traco-getic.
De Anul Nou, un loc aparte îl ocupă cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belșug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnați și uneori bani.
În prima zi a noului an, se merge cu “Pluguşorul” şi cu “Sorcova”, obiceiuri ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine. plugusorul
În ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi şi de bărbaţi de curând însuraţi pleacă cu Plugul. Străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate, “Pluguşorul” a ajuns o urare obişnuită de recolte bogate în anul care abia începe. Pluguşorul este întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. La sate, “Pluguşorul” este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug.
“Aho, aho, ho-ho / Mâine anul se-noieste / Plugusorul se porneste / Si începe a brazda / Pe la case a ura / Iarna-i grea, omatu-i mare, Semne bune anul are / Semne bune de belsug / Pentru brazda de sub plug“, sunt primele versuri ale Pluguşorului, care tradiţional se cântă în ultima zi a anului.
Citește și: Mesaje de Anul Nou: FELICITARI și URARI frumoase pe care le puteți trimite prietenilor
De asemenea, o dată cu intrarea în Noul An, de Sfântul Vasile, este bine să se ureze pentru bunăstare, iar în acest sens “Sorcova” este cel mai cunoscut colind.
Sorcova este un substitut al divinităţii fitomorfe, invocată de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviţi viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. Sorcova era confecţionată, la început, din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi (măr, păr, vişin, prun) sau de trandafir, tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie). Apoi, obiectul ritual cu care colindă copiii a început să fie realizat dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, cu beteală şi cu un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova are ataşat un colopoţel. sorcova
Înclinată de mai multe ori în direcţia unei anumite persoane, sorcova joacă întrucât va rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare şi tinereţe celui vizat. Textul urării, care aminteşte de o vrajă, nu face decât să întărească efectul mişcării sorcovei.
Sorcova, simbol al vegetaţiei de primăvară, este făcută astăzi din hârtie colorată şi flori artificiale. Copiii, după ce îşi sorcovesc părinţi şi rudele apropiate, pornesc, câte doi-trei, colindatul prin vecini. În timp ce rostesc textul: “Sorcova, vesela,/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi/ Ca un măr, ca un păr/ Ca un fir de trandafir!/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul!/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata!/ La anul şi la mulţi ani!“, ating ritmic cu Sorcova uşa sau fereastra, dacă se colindă afară, sau corpul gazdelor, dacă se colindă înăuntru. După terminarea colindatului, Sorcova se păstrează peste an, ca un lucru sfânt, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei.
-
Mondenacum 2 săptămâni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 săptămâni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro