Rămâi conectat

Administrație

Investiții REGIO de peste 3,6 milioane de euro la Teiuș, pentru reabilitare urbană

Publicat

în

Prin proiectul ”Regenerarea urbana socio-culturala a orasului Teius” se atrag fonduri europene nerambursabile in vederea finantarii unor obiective ce se regasesc mentionate in cadrul Strategiei Locale de Dezvoltare Durabila a Orasului Teius 2015-2020, in cadrul careia s-au stabilit printre altele si investitii in infrastructura cultural-recreativa si imbunatatirea spatiilor publice urbane.

Este vorba de o noua initiativa locala finantata in cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finantare, in valoare totala de peste 17 milioane lei. Primarul Mirel Halalai si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat acest contract prin care se vor utiliza peste 3,6 milioane euro pentru construirea unui centru expozitional cu aspect traditional romanesc, construirea unui centru de tineret, precum si executia unor lucrari de reabilitare si modernizare a rigolelor si trotuarelor, dar si amenajarea de parcari pe strada Decebal.

Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 13.1 ce vizeaza imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania, in cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operational Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii. Se raspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale. Lucrarile se vor finaliza peste trei ani, in mai 2022.

”Incepand de anul trecut am demonstrat ca si orasul Teius poate atrage fonduri europene. In mai putin de noua luni am semnat trei contracte de finantare, dintre care doua pentru reabilitarea si eficientizare energetica a unitatilor de invatamant din localitatea noastra. Lucram la imbunatatirea conditiilor urbane din Teius, pentru ca oamenii au nevoie de strazi asfaltate, cu apa si canalizare si confort in trafic. Ne preocupa in cel mai mare grad investitiile pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor si vrem sa modernizam orasul, pentru acesti oameni deosebiti de aici. Avem in lucru si investitiile la podul peste Mures si vom colabora cu comunele vecine pentru imbunatatirea conectivitatii si crearea facilitatilor de transport si transfer de la calea ferata catre autostrada si invers. Acesta este cel mai bun exemplu ca banii europeni, folositi in mod chibzuit, duc la economii pentru bugetele locale, dar si la atingerea unor obiective care altfel ar fi ramas doar vise asternute pe o hartie”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Mirel Halalai, Primarul orasului Teius.

Cererea de finantare pentru proiectul Regenerarea urbana socio-culturala a orasului Teius” are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din orasul Teius, precum si a celor din localitatile apropiate, prin abordarea integrata a nevoilor identificate la nivel local. Astfel, prin intermediul proiectului se urmareste imbunatatirea serviciilor cultural-recreative, prin construirea unui muzeu pentru dezvoltarea culturala si educationala a orasului, precum si construirea unui centru de tineret. Acesta din urma va avea un bazin de inot si sali cu functiuni diverse: pentru activitati recreative, de gimnastica, pentru mai multe sporturi, pentru bowling, dar si o sala de proiectie si una multimedia. In acest fel se doreste oferirea unei alternative tinerilor din orasul Teius, dar si a celorlalti locuitori, pentru petrecerea timpului liber intr-un mod placut. De asemenea, la nivelul proiectului se urmareste imbunatatirea calitatii si a aspectului infrastructurii publice urbane, prin reabilitarea si modernizarea unei portiuni aferente uneia dintre cele mai importante strazi ale orasului, unde vor fi amenajate rigole, trotuare si parcari.

Pentru componenta referitoare la Centrul Expozitional, proiectul prevede construirea unei cladiri cu functiunea de centru expozitional in zona Scolii generale din oras; amenajarea unui culoar pietonal de trecere intre str. Decebal si str. Bisericii, racordarea si bransarea la retelele utilitare necesare functionarii; imprejmuirea terenului si a obiectivului principal; amenajarea peisajera a sitului; dotarea centrului expozitional cu elementele de mobila si aparatura necesara functionarii. In ce priveste Centrul de tineret, se va construi pe artera principala a urbei, in zona iesirii din oras catre municipiul Aiud, o incinta formata dintr-un singur corp de cladire, cu fundatii din beton si structura metalica, avand ca invelitoare panouri termoizolante. La parterul acestui centru, intrarea principala se va face printr-o terasa exterioara acoperita, de aici se va ajunge la o zona de primire, de unde se formeaza un hol de acces spre un pachet de grupuri sanitare si vestiare, spre sala multi-sport, catre sala de bowling, dar si catre  sala de proiectie si cea multimedia, care se pot cupla la nevoie, fiind despartite doar de un perete mobil. Tot la parter va fi o sala de gimnastica si o sala de activitati recreative. In aripa dreapta a cladirii se va gasi o zona de bazin de agrement cu vestiare, dusuri si grupuri sanitare, zona de unde se va trece la un nivel inferior, situat sub zona bazinului, unde se gaseste camera tehnica, cu instalatiile aferente. Din zona de primire, printr-o scara de acces, se va putea ajunge la doua terase exterioare neacoperite, ce pot fi puncte de belvedere. Nu in ultimul rand, acest proiect include si amenajarea trotuarelor si refacerea scurgerii de ape pluviale cu capace carosabile pe strada Decebal, pe o lungime de 915 ml, precum si amenajarea de parcari, inclusiv pentru persoane cu dizabilitati, intreaga suprafata reabilitata in zona centrala fiind de peste 1.080 mp.

Bugetul intregului proiect este de 17.113.564,27 lei, din care peste 16,77 milioane lei (adica mai mult de 3,6 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

”Orasul Teius este unul dintre cele 45 de orase mici din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investitii a Programului REGIO prin care se doreste imbunatatirea calitatii vietii populatiei. La nivelul Regiunii sunt solicitate peste 720 milioane lei, adica de peste sapte ori mai mult decat suma disponibila. Este foarte bine ca orasul Teius este printre primele care beneficiaza de fonduri nerambursabile pe acest domeniu, deoarece va deveni un exemplu pentru felul in care fondurile europene pot schimba in bine fata unei mici localitati urbane. Primaria acceseaza fonduri europene prin Programul Operational Regional 2014-2020 si pentru reabilitarea ambelor unitati de invatamant, aspecte care dovedesc faptul ca administratia se preocupa pentru dezvoltarea localitatii, chiar daca este dificil pentru o localitate mica sa pregateasca cereri de finantare pe fonduri europene. S-au realizat deja lucruri importante in infrastructura locala si multe alte lucrari nu ar fi posibile fara aportul fondurilor europene. Orasul este pe un trend pozitiv si investitiile publice faciliteaza dezvoltarea mediului privat, in beneficiul intregii comunitati locale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Două persoane din Teiuș au fost amendate, după ce au aruncat gunoaie în apropierea Văii Geoagiului

Publicat

în

O femeie de 59 de ani și un tânăr de 28 de ani au fost identificate de polițiștii locali din Teiuș ca fiind persoanele care au aruncat gunoaie pe domeniul public al orașului. 

Cele două persoane au fost sancționate contravențional și obligate să adune gunoaiele pe care le-au aruncat.

„În cadrul activitatii zilnice, derulate sub imperativul „Tolerantă zero la gunoaie”, politistii locali din orasul nostru au depistat pe numita N.G. de 59 de ani si numitul C.D. de 28 de ani, ambii din orasul Teius care, in total dispret fată de munca si efortul marii majorităti, de a avea un oras curat, au aruncat gunoaie menajere in zona Danetii, in apropierea Văii Geoagiului! Pentru fapta lor au fost sanctionati fiecare cu suma de 1000 de lei, cu obligatia de a salubriza zona!

Facem un apel către toti concetătenii nostri, care doresc sa trăiască in liniște, intr-un oras civilizat si curat, să sesizeze orice faptă de natura celor prezentate mai sus si nu numai, la telefonul politiei locale Teius 0726128938 sau la 0258/851101, email primaria_orasului_teius@yahoo.com!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Motivul pentru care trecerea în proprietatea primăriei Teiuș, a unui teren de peste 70.000 mp, a fost declarată neconstituțională

Publicat

în

Curtea Constituțională a publicat în Monitorul Oficial decizia prin care a declarat neconstituțională legea privind transmiterea unei părți dintr-un teren situat în orașul Teiuș, din proprietatea publică a orașului Teiuș și din administrarea Consiliului Local Teiuș în proprietatea privată a orașului.

De asemenea, actul normativ mai viza modificarea Legii nr. 54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate „C.F.R.” — S.A., în domeniul public al orașului Teiuș și în administrarea consiliului local. Este vorba despre o parte dintr-un teren în suprafață de 74.496 mp, respectiv un teren în suprafață de 29.430 mp aferent blocurilor, caselor de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curților și grădinilor din jurul acestora.

„Curtea reține că legea supusă controlului este neconstituțională în ansamblul său deoarece acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, echivalează cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități, consacrate de art. 61 alin. (1) din Constituție, și transformarea acesteia în autoritate publică executivă ”, se precizează în motivarea deciziei Curții Constituționale.

CCR a constatat inexistența acordului unităților administrativ-teritoriale în ce privește transferul bunurilor din proprietatea publică a acestora în cea privată, dar și faptul că nu au avut posibilitatea să justifice încetarea uzului sau interesului public local. ”Curtea constată că transferul bunului prin lege, act ce exprimă voința autorității legislative, într-un domeniu în care trebuia exprimată voința autorităților administrației publice locale aduce atingere și art. 1 alin. (4) și art. 61 alin. (1) din Constituție. (…) Prin legea supusă controlului în acea cauză au fost încălcate principiile de bază stabilite prin legile-cadru ce guvernează domeniul în care legea a fost adoptată”, se precizează în documentul CCR.

• Necesară și o hotărâre de Guvern

Se mai precizează faptul că, potrivit art. 361 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, transferul bunurilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora se face prin acte administrative, respectiv prin hotărâri ale consiliului județean, ale Consiliului General al Municipiului București ori ale consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz.

”În ce privește terenul menționat la art. 1 din legea supusă controlului, transferul trebuia făcut prin hotărâre a Consiliului Local al Orașului Teiuș, iar în conformitate cu art. 361 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, în instrumentele de prezentare și motivare ale hotărârilor prevăzute la alin. (2) al art. 361 ar fi trebuit să se regăsească, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public local”, a mai susținut Curtea Constituțională.

Curtea mai afirmă că s-ar putea pune problema existenței unui bun ce face obiect exclusiv al proprietății publice a statului numai în privința terenului amplasat sub liniile de cale ferată națională și a celui care alcătuiește zona de siguranță aferentă acestora (în măsura în care liniile de cale ferată națională tranzitează terenul). Aceasta deoarece serviciul public de transport feroviar de interes național este un serviciu public esențial pentru societate. Cu privire la terenul pe care nu se află amplasate linii de cale ferată și zona de siguranță aferentă acestora, transferul ar fi trebuit să se facă prin hotărâre a Guvernului, la cererea consiliului local, așa cum prevedea art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998, în vigoare la momentul transferului dreptului de proprietate.

”De vreme ce art. 1 este declarat neconstituțional, iar suprafața de teren de 29.430 mp din terenul în suprafață totală de 74.496 mp nu mai trece în domeniul privat al unității administrativ-teritoriale, nu se mai poate diminua prin art. 2 din lege nici suprafața totală a terenului de la 74.496 mp la 45.066 mp deoarece ar rămâne o suprafață de 29.430 mp fără regim juridic. Astfel, art. 2 din legea supusă controlului ar fi neconstituțional din perspectiva încălcării principiului securității juridice prin lipsa de claritate și previzibilitate a normei legale”, susțin judecătorii de la CCR.

Publicarea motivării deciziei Curții Constituționale permite autorităților locale din Teiuș și a celor județene reluarea procesului pentru transmiterea celor două suprafețe de teren, în condiții legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

În 2022, aproape 350.000 de lei au intrat în „vistieria” orașului Teiuș, din redevențe

Publicat

în

Redevenţa reprezintă plata pe care o companie sau o persoană o realizează regulat pentru dreptul de a exploata resursele naturale (minereuri, hidrocarburi, terenuri agricole, terenuri forestiere), pentru utilizarea unui bun protejat de drepturile de autor sau de un brevet de invenţie, recompensând astfel proprietarul de drept.

Conform prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicate în „Monitorul Oficial” nr. 555/05.07.2019, „redevenţa obţinută prin concesionare se constituie venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz”.

Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, se constituie venit după cum urmează: a) 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 40% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; c) 20% la bugetul de stat.

Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale unităţilor administrativ- teritoriale, se constituie venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale concedente.

Din categoria resurselor de suprafață fac parte apele minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, nisipul, pietrișul și alte minerale feroase și neferoase.

În baza prevederilor Codului administrativ, în anul 2022, Orașul Teiuș a încasat redevențe în valoare totală de 345.347,32 de lei (n.a. – aproape 70.000 de euro) din exploatarea nisipului și pietrișului din următoarele locații: Beldiu „Peste baltă” – amonte, Căpud Berc, Balta Pețelcii, Teiuș „Terasă” – aval 2 și „Râtu Crăiesc” 3, ne-a comunicat primarul Mirel Hălălai, într-un răspuns la solicitarea ziarului „Unirea”, formulat în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Banii încasați din redevențe, sursă de venit la bugetul local, au putut fi folosiți astfel pentru finanțarea unor proiecte ale comunității locale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

A fost montată structura metalică a mega-complexului de agrement la Teiuș, cu bazin de înot, teren de sport, săli de bowling și multimedia

Publicat

în

Tinerii și familiile cu copii din Teiuș și localitățile aparținătoare își vor putea petrece în curând timpul liber în cadrul unui mega-centru de tineret.

Clădirea va avea un bazin de înot, un teren multifuncțional, o sală de bowling, o sală de proiecție, o sală multimedia, o sală de gimnastică și o sală de activități recreative.

Centrul de tineret va fi realizat pe un teren aflat pe strada Clujului (DN 1), la ieșirea din oraș spre Cluj-Napoca, printr-o investiție de peste 2,1 milioane de euro și va avea o suprafață construită de 2.930 de metri pătrați.

Valoarea totală estimată este de 10.575.102,99 de lei, fără TVA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius