teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Elevi ai Liceului Teoretic Teiuş s-au transformat în reporteri pentru a afla “povestea” vieţii de licean din anii ’60 și până în prezent

Elevi ai Liceului Teoretic Teiuş s-au transformat în reporteri pentru a afla “povestea” vieţii de licean din anii ’60 și până în prezent

Publicat în 25.10.2013 la ora 9:25

elevi-liceul-teoretic-teius-reporteriÎn cadrul Liceului Teoretic din Teiuş a început derularea activităţilor consacrate împlinirii a 60 de ani de existenţă a acestei instituţii de cultură. Prima dintre activităţi se numeşte „Poveste de licean” şi se desfăşoară în  cadrul  proiectului “Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţilor locale”, derulat de „Universitatea Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, în colaborare cu „Facultatea de istorie şi filosofie”  şi cu „Institutul de istorie orală” din acelaşi oraş.

Coordonatoarea  şi iniţiatoarea activităţii este prof. Nicoleta Cîmpean, care a urmat în anul şcolar precedent un curs postuniversitar din cadrul respectivului proiect, ne-a informat prof. Romina Pop.

Timp de câteva săptămâni, în perioada iunie-octombrie 2013, un grup de 16 elevi ai liceului s-au transformat în reporteri de teren pentru a culege informaţii şi date referitoare la viaţa de licean în perioada anilor 1960-2012. S-au realizat  ghiduri de interviu, iar pe baza acestora, elevii din grupul ţintă au intervievat cadre didactice pensionate, foşti elevi, actuale cadre didactice, dar şi foşti elevi acum profesori ai  liceului.

Astfel, elevii s-au putut identifica cu comunitatea în care trăiesc, iar prin această acţiune s-a contribuit la creşterea gradului de coeziune socială la nivelul comunităţii locale, intensificându-se cunoaşterea reciprocă şi spiritul de toleranţă, implicarea civică şi, nu în ultimul rând, comunicarea intergeneraţională. Interviurile au fost ulterior analizate şi interpretate de către profesorul coordonator şi concretizate într-o lucrare de disertaţie.

În cadrul aceluiaşi proiect s-a organizat o expoziţie de fotografii, albume şi alte obiecte ce amintesc de viaţa de licean, deschisă atât actualilor elevi  şi profesori,cât şi oamenilor şcolii din alte generaţii.

Acest articol a fost citit de 441 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.