Actualitate
9 Martie – Mucenicii. Tradiții care atrag norocul tot anul. Ce trebuie să faci în această zi | teiusinfo.ro
9 Martie – Mucenicii. Tradiții care atrag norocul tot anul. Ce trebuie să faci în această zi | teius info.ro
La 9 martie, creștinii din întreaga lume îi comemorează pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia în timpul împăratului roman Licinius. Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de sărbătoarea Paştelui. Tradiția spune că, după Babe, urmează nouă zile calde, Zilele Moșilor, mai blânzi decât Babele, iar acestea durează până în data de 17 martie.
„Mucenicii“ preparați de gospodine în ziua praznicului reprezintă ofrande aduse celor 40 de mucenici pentru sacrificiul celor 40 de ostași creștini din Sevasta. În diferite zone geografice, aceste ofrande se numesc măcenici, sfinţişori sau bradoşi. De asemenea, în unele localități mucenicii se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt și sunt unși cu miere sau cu sirop de zahăr, apoi sunt asezonați cu nucă măcinată. Citește și: când cade Paștele în următorii ani
Sărbătoarea mucenicilor marchează începutul anului agrar, considerat un hotar între iarnă şi vară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea călduroasă din zilele Moşilor.
În ziua Sfinţilor Mucenici se face prognoza vremii până la sfârşitul anului. De secole, se spune că, dacă plouă în această zi, va ploua şi în ziua de Paşti. Însă, dacă tună în timpul zilei, este un semn bun: va urma o vară favorabilă culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decât speră gospodarii.
În schimb, dacă în ajunul sărbătorii este vreme rece şi îngheaţă pământul, iarna va dura până la Sfântul Gheorghe, și, în mod cert, va urma o toamnă lungă.
În Muntenia, în ziua praznicului, femeile stropesc obiectele din gospodărie cu agheasmă cu ajutorul unui pămătuf de busuioc: vasele în care gătesc de post, apoi pe cele folosite la prepararea bucatelor pentru sărbătorile de familie, lucrurile de îmbrăcăminte şi proviziliile din cămară. Ritualul este urmat pentru ca gospodarii să aibă hrană până la recolta următoare. În finalul procesiunii, gospodina tămâiază încăperile casei, cu excepţia băii. Citește și: mesaje de Paște
Tot în Bucovina există obiceiul ca în ziua de 9 martie bărbaţii să meargă la pescuit. Pescarul care va prinde patruzeci de peşti şi va reuşi să înghită unul viu va avea noroc tot anul la prins peşte. Tot din acest motiv se zice că în ziua celor 40 de Sfinţi e bine nu numai să prinzi, ci chiar să fierbi şi să mănînci 40 de peştişori.
Pentru a avea spor la bani, bărbaţii mănâncă seminţe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin ei consumă o lingură de semniţe de floarea -soarelui sau de dovleac.
Sursa: realitatea.net

Actualitate
COD PORTOCALIU de caniculă în zona Teiușului, de vineri 4 iulie (ora 10.00) și până sâmbătă 5 iulie (ora 10.00)
Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat valabil în 4 iulie, ora 10.00 pana în 5 iulie, ora 10.00, în zona orașului Teiuș. Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 40 de grade.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea.
Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.
De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.
La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.
În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Actualitate
Minoră de 14 ani căutată de polițiști, după ce a dispărut dintr-o casă de tip familial din Teiuș
Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot oferi informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
La data de 12 iunie 2025, în jurul orei 15.00, Poliția Orașului Teiuș a fost sesizată de către reprezentantul unei case de timp familial, din oraș, cu privire la faptul că, în dimineața aceleiași zile, în jurul orei 08.00, minora CALO ALEXANDRA-NARCISA, în vârstă de 14 de ani, a plecat din casă și nu a mai revenit până în prezent.
Minora are următoarele semnalmente:
• 1,60 cm înălțime;
• 55 kg;
• păr lung, roșcat;
• ochi căprui;
• ten închis.
La momentul dispariției, purta un tricou mov, blugi și pantofi sport albi.
Minora a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.
Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
UPDATE: „Minora a fost identificată pe raza localității Galda de Jos”, a mai transmis IPJ Alba.
Actualitate
SVSU Teiuș, locul I la etapa județeană a concursului Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență
Concursul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, etapa județeană, și-a desemnat câştigătorii. La această competiție au participat SVSU Teiuș, SVSU Abrud, SVSU Șpring, SVSU Cugir și SVSU Sebeș.
Ca în fiecare an, salvatorii voluntari din județul Alba s-au întrecut într-un concurs care testează abilitățile practice și munca în echipă a acestor oameni care își dedică timpul liber în folosul comunității!
Similar competiției pompierilor militari, voluntarii care activează la nivelul primăriilor se întrec la probele „pista cu obstacole pe 100m”, „ștafeta 4 x 100m” și „dispozitivul de intervenție”.
În cadrul celor trei probe ale concursului, cei înscriși s-au întrecut pentru a-și demonstra abilitățile practice, dând dovadă de curaj, echilibru și spirit de echipă.
La acest eveniment a fost prezent și prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, care a premiat fruntașii competiției.
Clasamentul final a arătat rezultate foarte bune pentru toți competitorii; rezultatele la clasamentul general fiind următoarele:
Locul I – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – SVSU al Orașului Abrud;
Locul III – SVSU al Orașului Șpring;
De asemenea, clasamentul probelor de concurs a arătat astfel:
• la proba „Pista cu obstacole pe 100m”:
Locul I – Popa Iacob Alin – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – Crișan Adriano SVSU al Orașului Teiuș;
Locul III – Sava Bogdan – SVSU al Orașului Sebeș;
• la proba „Ștafeta 4×100″:
Locul I – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – SVSU al Orașului Abrud;
Locul III – SVSU al Orașului Șpring;
• la proba „Dipozitivul de intervenție”:
Locul I – SVSU al Orașului Teiuș;
Locul II – SVSU al Orașului Cugir;
Locul III – SVSU al Orașului Abrud;
Le urăm sincere felicitări tuturor participanților și le dorim ca și de acum înainte să manifeste același spirit de empatie și abnegație!
Actualitate
O femeie de 44 de ani din Teiuș a ajuns la spital, după ce un autoturism a intrat în coliziune cu un autobuz, la intersecția dintre DN 1 și DJ 107B
Luni, 26 mai 2025, în jurul orei 16.00, polițiștii Serviciului Rutier Alba au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 1, pe raza localității Sântimbru, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o femeie, în vârstă de 41 de ani, din Municipiul Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107B, din direcția Sântimbru-Alba Iulia, a pătruns în intersecția cu sens giratoriu, pe DN 1, zona Sântimbru, și a intrat în coliziune cu un autobuz care era condus regulamentar de către un bărbat de 32 de ani, din localitatea Lopadea Nouă.
În urma evenimentului rutier, o femeie, în vârstă de 44 de ani, din orașul Teiuș, pasageră în autobuz, a suferit leziuni corporale, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum o lună
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025 | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | teiusinfo.ro