Rămâi conectat

Știri din zonă

Povestea fedeleşului de la Expoziţia etnografică din Stremţ

Publicat

în

stremtExpoziţia etnografică din comuna Stremţ, urmând specificul şi tradiţia locală, este o sursă de cunoaştere pentru localnici, dar şi pentru turişti, prin obiectele expuse, care au o valoare istorică importantă pentru zonele din care sunt colecţionate.

Aşa cum ne-a declarat custodele expoziţiei, Luminiţa Doboş Moga, toate obiectele găzduite aici au o poveste a lor, au fost confecţionate pentru un anumit scop, au fost folosite în gospodăriile sătenilor şi apoi au ajuns să se “odihnească” în acest muzeu al civilizaţiei locului. Aşa cum ne-a declarat primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa, pentru că fiecare obiect făcea parte din viaţa de zi cu zi a localnicilor, astăzi este păstrat la loc de cinste în expoziţia-muzeu, spre a ne aminti tuturor utilitatea lui. Printre obiectele cu o caracteristică specială din zona Stremţ se află şi fedeleşul. Fedeleşul este un butoiaş mic, cu forme diferite, prevăzut cu o toartă de fier, în care ţăranii îşi păstrau apa atunci când lucrau la câmp. Această descriere este foarte sumară dacă ţinem seama de utilitatea acestui obiect şi de timpurile în care se folosea. “Având în vedere că fedeleşul era nelipsit din gospodăriile sătenilor, bunicii şi străbunicii noştri construiau astfel de recipiente dintr-un lemn foarte tare (nuc), el fiind prevăzut cu două vergele de metal laterale (un fel de cercuri, la fel ca butoaiele) şi cu un orificiu în lemn, prin care se introducea şi din care se consuma apa. Ţăranii îl foloseau pentru că păstra apa foarte rece în zilele fierbinţi, când trudeau la câmp şi îşi stâmpărau setea după ce lucrau să-şi asigure traiul de fiecare zi. Fedeleşul era transportat la câmp în coada sapei, fiind agăţat de toartă. Fedeleşul avea diferite dimensiuni, dar de obicei, în gospodăriile sătenilor se întâlneau butoiaşe de 3-5 litri, pentru a fi uşor de transportat la câmp”, ne-a spus Luminiţa Doboş Moga. Astăzi, fedeleşul are un loc important printre obiectele expoziţiei etnografice, reprezintă o frântură de istorie din zona răsăriteană a Munţilor Apuseni şi este păstrat pentru a cinsti memoria înaintaşilor noştri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Biserica de lemn din Ghioncani (comuna Întregalde) a ars în totalitate, în Noaptea de Înviere

Publicat

în

În Noaptea de Înviere, biserica de lemn din Ghioncani construită în 1878, comuna Întregalde a ars în totalitate. Din fericire, nu există victime omenești.

Potrivit IPJ Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba a fost sesizat, prin 112, cu privire la faptul că biserica din lemn, din localitatea Ghioncani, comuna Întregalde, a ars, în cursul nopții trecute.

Din primele cercetări efectuate de polițiștii deplasați la fața locului a rezultat că biserica a ars, în totalitate, fără a fi înregistrate victime omenești.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, urmând a se stabili cauzele și împrejurările producerii incendiului.

În cursul dimineții am fost informați printr-un apel prin SNUAU 112 de catre ingrijitorul bisericii din sat. Ghioncani, com. Întregalde, faptul că, biserica ar fi ars în totalitate.

La față locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă și spumă din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare ramase aprinse și stabilirea cauzei probabile de producere a incendiului în cooperare cu un echipaj din cadrul IPJ Alba.

Biserica din Ghioncani, com. Intregalde era de o frumusețe rară și amplasată într-un loc de vis. A fost construită în 1878.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Au început lucrările de modernizare a iluminatului public din comuna Stremț

Publicat

în

La Stremț au început săptămâna aceasta lucrările de modernizare a iluminatului public, a anunțat primarul comunei, Traian Ștefan Popa.

Potrivit edilului, lucrările în valoare de aproape 1 milion de lei se vor realiza printr-o finanțare nerambursabilă, fiind vizat tronsonul drumului Stremt-Geoagiu de Sus-Valea Mănăstirii.

De asemenea, administrația locală din Stremț are în vedere obținerea unei noi finanțări, pentru modernizarea iluminatului public pe străzile din comună.

„Am început lcrările aferente proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public in comuna Stremț”, proiect prin care am obținut de la Fondul de Mediu suma de 999.936,52 lei finanțare nerambursabilă. Prin acest prim proiect cu finanțare nerambursabilă se va moderniza iluminatul public pe tronsonul drumului Stremț-Geoagiu de Sus-Valea Mănăstirii. Totodată suntem în curs de obținere a unei noi finanțări, tot prin Fondul de Mediu, de aceeași valoare, prin care vom moderniza iluminatul public pe străzile din comuna Stremț”, a transmis primarul Popa Traian Ștefan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tânăr de 18 ani din Coșlariu reținut de polițiști, după ce a agresat un cetățean în apropierea unui parc din localitate

Publicat

în

Luni, 8 aprilie 2024, în jurul orei 12.30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 18 ani, din localitatea Coșlariu, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Se pare că, în după amiaza zilei de 6 aprilie, pe fondul unor discuții contradictorii pe care le-ar fi avut cu un alt tânăr de 20 de ani, din localitatea Coșlariu, în timp ce se aflau în apropierea unui parc din localitate, l-ar fi agresat și i-ar fi provocat leziuni în zona feței, pentru vindecarea cărora ar avea nevoie de 20-25 de zile de îngrijiri medicale, conform concluziilor medico-legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 78 de ani din Stremț cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea un ATV fără a avea permis

Publicat

în

Sâmbătă, 6 aprilie 2024 în jurul orei 01.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat de 78 de ani, din comuna Stremț, în timp ce conducea un ATV, pe raza localității Cetea, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Față de conducătorul, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius