Învățământ-Cultură
„Ziua Internațională a Francofoniei” sărbătorită de elevii Liceului Teoteric Teiuș
An de an, în 20 martie se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua Internaţională a Francofoniei, iar pentru Liceul Teoretic Teiuş este deja o tradiţie să marcheze acest eveniment important.
Fiind integraţi, ca ţară, în aria vorbitorilor de limbă franceză, având abilitatea de a vorbi limba franceză, proiectul LA FRANCOFÊTE este un proiect educaţional interdisciplinar ce îşi propune demonstrarea abilităţii de a comunica în această limbă. Astfel, proiectul a fost gândit să pună în evidenţă apartenenţa României la grupul ţărilor francofone şi informarea elevilor, cadrelor didactice şi comunităţii despre acest subiect.
O altă latură a proiectului este aceea de colaborare şi parteneriat între Liceul Teoretic Teiuş şi Primăria Oraşului Teiuş cu scopul promovării unor valori comune.
Proiectul La francofête 2019, derulat în perioada 01-22 martie 2019, se integrează în cadrul activităţilor cuprinse în cadrul proiectului ROSE, proiect ce vizează creșterea interesului elevilor pentru învățare prin aplicarea unui pachet educațional modern în vederea facilitării accesului la învățământul terțiar și a unei bune integrări socio-profesionale.
Elevii teiuşeni au arătat unicitatea şi frumuseţea limbii franceze prin diverse activităţi: expoziţie de planşe, machete, desene, picturi (strângându-se un număr impresionant de 80 de lucrări), scenete de teatru, poezie, jocuri online de cultură generală, karaoke, vizionare de film şi ascultare de muzică în limba franceză.
Creativitatea, munca şi implicarea elevilor teiuşeni a fost recompensată azi, într-un cadru festiv, prin desemnarea câştigătorilor. Prin intermediul proiectului ROSE sunt recompensaţi cu premii un număr de 20 de elevi, câştigători la un scor strâns în cadrul celor trei secţiuni ale proiectului – concurs: planşe, machete şi premii speciale.
Deoarece sărbătoarea Francofoniei este o sărbătoare a prieteniei şi a comunicării, Liceul Teoretic Teiuş derulează în luna martie a acestui an două proiecte de colaborare cu unităţi de învăţământ din cadrul judeţului Alba. Primul proiect se derulează între Liceul Teoretic Teiuş şi Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia ca urmare a iniţiativei doamnelor profesoare Adriana Săsărman şi Mihaela Ştefănescu şi are loc în perioada 07 – 30 martie 2019 sub numele de J’ai à cœur mes amis francophones. Acest proiect, deja la a 5-a ediţie, are ca scop celebrarea limbii, culturii şi civilizaţiei franceze prin schimburi de bune practici în predarea – învăţarea limbii franceze.
Cel de-al 2-a proiect este la a 3-a ediţie şi a pornit la iniţiativa doamnelor profesoare Ramona Buta, de la Colegiul Tehnic Aiud şi Adriana Săsărman de la Liceul Teoretic Teiuş. Prin acest proiect se urmăreşte încurajarea elevilor de a se exprima în limba franceză, de a-şi dezvolta aptitudinile în crearea unor materiale informative pe o temă dată şi de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre limba şi cultura franceză.
Învățământ-Cultură
Mai mulți absolvenți ai Liceului Teoretic Teiuș au obținut note de 10 sau peste 9.50, la una dintre probele examenului de Bacalaureat 2024
Printre absolvenții cu rezultate de excepție la Bacalaureat 2024 se numără și câțiva elevi de la Liceul Teoretic Teiuș care au obținut note de 10 sau peste 9.50 la una dintre probele pe care le-au susținut.
Elevii Liceului Teoretic Teiuș, Alba, au făcut dovada pregătirii lor, obținând rezultate de excepție la examenul național de bacalaureat.
Cele mai mari note pe discipline au fost obținute de:
Popa Maria, geografie – nota 10
Zuga Alina Cătălina, logică, argumentare și comunicare – nota 10
Rusu Denisa Maria, biologie vegetală și animală – nota 10
Koble Raul Vasile, istorie – nota 9.90
Bostan Maria Larisa, matematică – nota 9,75
Popa Denis Mihai, anatomie și fiziologie umană – nota 9,75
Pop Bianca Luisa, limba și literatura română – nota 9,50
”Felicitări tuturor și mult succes la facultate! Felicitări cadrelor didactice pentru sprijin și implicare! Felicitări părinților pentru susținere!”, au transmis reprezentanții școlii.
Liceul Teoretic Teiuș se numără printre unitățile școlare cu cea mai mare rată de promovabilitate la Bacalaureat 2024 cu un procent de 82% și 41 de candidați promovați din 50 prezenți.
Învățământ-Cultură
Rancea Ayana Maria, premiul I pentru Liceul Teoretic Teiuș, la Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”
Pasiunea pentru literatură i-a adus elevei Rancea Ayana Maria, clasa a X-a, PREMIUL I la Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”.
Cea de-a XXIV-a ediție a concursului a reunit sâmbătă la Blaj, iubitori ai poeziei și ai liricii eminesciene. 150 de elevi și studenți au participat la cele două secțiuni ale concursului, creație literară și recitare.
Sub coordonarea doamnei profesoare de limba și literatura română Romina POP, Ayana își dezvoltă competențele literar–artistice, reușind să transpună în versuri, ideile creatoare.
Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” a fost organizat sub auspiciile Asociațiunii ASTRA, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj, Primăriei Municipiul Blaj, Colegiului Național „I.M. Clain” Blaj, Bibliotecii „Școala Ardeleană” Blaj, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și Inspectoratului Școlar Județean Alba.
Felicitări pentru reușită!
Învățământ-Cultură
Aldea Antonia, premiul III pentru Liceul Teoretic Teiuș, la Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”
Pasiunea pentru literatură i-a adus elevei Aldea Antonia, clasa a XI-a, PREMIUL III la Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu”.
Cea de-a XXIV-a ediție a concursului a reunit sâmbătă la Blaj, iubitori ai poeziei și ai liricii eminesciene. 150 de elevi și studenți au participat la cele două secțiuni ale concursului, creație literară și recitare.
Sub coordonarea doamnei profesoare de limba și literatura română Simona OLTEAN, Antonia își dezvoltă competențele literar–artistice, reușind să transpună în versuri, ideile creatoare.
Concursul Național de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” a fost organizat sub auspiciile Asociațiunii ASTRA, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj, Primăriei Municipiul Blaj, Colegiului Național „I.M. Clain” Blaj, Bibliotecii „Școala Ardeleană” Blaj, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și Inspectoratului Școlar Județean Alba.
Felicitări pentru reușită!
Învățământ-Cultură
Creații literare, picturi, machete și obiecte decorative, create din materiale reciclabile de elevii Liceului Teoretic Teiuș în cadrul proiectului educativ „Poezia toamnei”
Societatea contemporană manifestă un interes din ce în ce mai scăzut în ceea ce priveşte lectura şi creaţia literară, arta în general. De asemenea, o problemă stringentă a lumii actuale este cea legată de mediu, de natură, care, din nefericire au mult de pierdut din cauza noastră.
Elevii Liceului Teoretic Teiuș coordonați de prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Corina Oltean, prof. Simona Oltean, prof. Romina Pop și îndrumați de prof. Mihaela Suărășan, prof. Nicoleta Cîmpean, prof. Tunde Venter, prof. Maria Lup, prof. Otilia Popa, prof. Sanda Jude, prof. Rodica Coroi, prof. Adriana Săsărman, prof. Vasile Gan, prof. Aureliana Ranca, prof. Cătălina Lefter au realizat o activitate care și-a propus să aducă în prim-plan, prin intermediul unor creații literare, picturi, desene, machete, obiecte decorative, create din materiale reciclabile, probleme legate de mediu.
Această activitate poartă numele POEZIA TOAMNEI. S-a urmărit revigorarea interesului elevilor faţă de opera lirică, ei creând astfel poezii care au ca tematică anotimpul toamna, dar și față de proză. Aceștia au realizat și desene sau machete din materiale specifice anotimpului ruginiu. Elevii au putut percepe poezia într-un mod total diferit faţă de ceea ce au învăţat până în prezent, fiind puşi ei în ipostaza de a le concepe. Aceștia au luat contact cu minunata lume a cărților prin vizite la Biblioteca Orășenească Teiuș, unde au reușit să aprofundeze operele, pe tema toamnei, a poeților români și nu numai.
Cele mai reuşite lucrări și creații au fost premiate, juriul fiind alcătuit din personalități artistice, mândria orașului nostru: scriitoarea Carolina Baldea și pictorița Angela Buruian, cărora le mulțumim pentru prezență. Premierea câștigătorilor a fost realizată prin susținerea oferită de Primăria orașului Teiuș, la eveniment fiind prezent domnul primar dr. ing. Mirel Vasile Hălălai.
Un rol important a revenit Bibliotecii orașului Teiuș, coordonată de dna Luminița Ciorbea, care alături de consilierul cultural al localității, dna Cristina Man au realizat decorul evenimentului desfășurat la Casa de Cultură Teiuș.
Pentru că activitatea a fost pe placul tuturor, sperăm să aibă continuitate anul viitor!
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 5 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro