Administrație
Solicitare cetăţenească îndeplinită. Teiuşul va avea o grupă de copii la grădiniţa cu program prelungit
În urmă cu ceva timp, primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, s-a întâlnit cu mai mulţi părinţi din localitate, care îşi doreau să se înfiinţeze o grădiniţă cu program prelungit.
Acum, noul inspector şcolar general al IŞJ Alba, prof. Marcela Dărămuş, l-a anunţat pe primarul Mirel Hălălai că a identificat modalitatea legală de a transfera un post pentru grădiniţa cu orar prelungit, care a fost prins deja în planul de şcolarizare. „În continuare, voi propune Consiliului Local să bugeteze dotarea grădiniţei cu cele necesare şi sper din suflet ca în toamna acestui an să demarăm acest proiect cu o primă grupă de copii. Părinţii trebuie să ştie că voi ţine permanent legătura cu ei, iar dacă va fi nevoie de alte date suplimentare acestea le vor fi solicitate. Îmi doresc, aşa cum am mai spus, să îi ajut pe părinţi cu tot ceea ce îmi stă în putinţă”, a spus primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai. Mai amintim că la întâlnirea care a avut loc la Casa de Cultură din oraşul Teiuş au luat parte, alături de părinţi şi de primarul Mirel Hălălai, Marcela Dărămuş, pe atunci inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, Horea Timiş – atunci director al DSP Alba şi alţi reprezentanţi ai comunităţii. Tema reuniunii a fost necesitatea înfiinţării unei grădiniţe cu program prelungit, oraşul Teiuş fiind singurul din judeţ în care copiii şi deopotrivă părinţii nu pot beneficia de acest serviciu. Potrivit primarului Mirel Hălălai, până în prezent au fost depuse peste 25 de solicitări din partea părinţilor care doresc să-şi înscrie copiii la grădiniţă cu program prelungit şi lista rămâne deschisă. „Vom face toate demersurile necesare pentru a reuşi să înfiinţăm această grădiniţă. Familiile cu copii mici din oraş au nevoie de sprijin; părinţii sunt la serviciu şi trebuie să-şi lase copiii în grija persoanelor special pregătite. Am avut întâlnirea cu părinţii, avem locaţia şi vom stabili împreună cu reprezentanţii IŞJ şi DSP ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ca acest proiect să fie dus mai departe. La Grădiniţa „Prietenia”, construită în parteneriat cu oameni cu suflet mare din Olanda şi Belgia, ne dorim să amenajăm o sală pentru grupa cu program prelungit. Avem spaţiul necesar, iar construcţia este una modernă şi are tot confortul necesar”, a explicat primarul Mirel Hălălai. La rândul său, Marcela Dărămuş, inspector şcolar adjunct al IŞJ Alba, a adăugat că va fi înfiinţată o grupă comasată pentru program prelungit, fiind copii cu diferite vârste. „Ne dorim ca până în luna septembrie a acestui an să fie amenajat spaţiul, cu sprijinul consiliului local. În ceea ce priveşte masa, se va opta pentru sistemul catering, iar astfel copiii au asigurată mâncarea în fiecare zi. Apoi, în fiecare an se va mai adăuga câte o grupă cu program prelungit, iar cu timpul grădiniţa îşi poate amenaja propriul spaţiu pentru pregătirea mesei. Ne dorim ca şi părinţii din oraşul Teiuş, care muncesc zi de zi şi au nevoie de sprijin pentru îngrijirea copiilor de vârstă preşcolară, să beneficieze de ajutorul necesar, la fel cum se întâmplă în cazul celor ce locuiesc în alte oraşe ale judeţului”, a declarat prof. Marcela Dărămuş, inspector şcolar general al IŞJ Alba.
A. D. T.

Administrație
Investiție de aproape 1.6 milioane de lei, într-un pod nou peste Valea Geoagiului, la Teiuș
Potrivit inițiatorilor proiectului, prin realizarea podului traficul în zonă va beneficia de condiţii superioare de circulaţie, condiţii care se vor concretiza într-o serie de avantaje economice, precum reducerea costurilor de exploatare a vehiculelor și viteză de parcurs sporită, deci o reducere a timpilor de parcurs şi apierderilor aferente.
Podul existent, executat artizanal cu resurse locale, nu corespunde normativelor tehnice în vigoare. Lucrarea are o vechime de circa 15 ani. Podul nu a suferit intervenţii majore până în prezent.
În plus, lipsesc indicatoarele de restricţie de viteză, tonaj şi gabarit. Dată fiind situația actuală a podului, circulaţia autovehiculelor şi a pietonilor este pusă în pericol de producere a unor accidente la traversare.
Noul pod va avea lungimea de 17 metri, lumina de 8,9 metri, iar lățimea suprastructurii de 9,5 metri, fiind prevăzut cu carosabil cu lățimea de 6 metri și două trotuare de 1,5 metri.
Realizarea noului pod se va face cu închiderea totală a circulației. Pe perioada lucrărilor, traficul se va dirija pe străzile adiacente.
FOTO: ARHIVĂ
Administrație
2022, anul investițiilor în orașul Teiuș. Fonduri de 20 de milioane de lei, alocate rețelelor edilitare
Fără a fi acuzat de vreun parti-pris ascuns, trebuie să admitem că numai cine nu vrea nu recunoaște marile transformări edilitare la care a fost supus orașul Teiuș de când unitatea administrativ-teritorială este administrată de către primarul Mirel Hălălăi și echipa sa de la Primăria Teiuș.
Sub deviza „Teiușul primul!”, administrația locală și-a canalizat eforturile pentru îmbunătățirea gradului de civilizație al orașului și numai anul trecut au fost finalizate investiții demarate în anii precedenți, în valoare totală de aproape 20 de milioane de lei (cifra exactă este 19.026.982,93 de lei!).
Astfel, în 2022, a fost decontată contravaloarea ultimelor lucrări însumând 940.200,57 de lei (53. 53.495,88 de lei din bugetul local și 886.704,69 de lei de la bugetul de stat) pentru finalizarea proiectului „Reabilitare străzi în oraş Teiuș. Proiect tehnic+execuție”, în valoare totală de 12.430.754,51 de lei. Vorbim despre reabilitarea a 20 de străzi în lungime totală de aproape 10 km (9.177 m): Iancu de Hunedoara, Dorobanţi, Andrei Mureşan, Simion Bărnuţiu (1 şi 2), Tudor Vladimirescu, Curcani, Mircea, Fermei, Progresului, Bisericii, Axente Sever, George Coşbuc, Mihai Eminescu, Crinului, Cetăţuii (1, 2 şi 3) şi Nicolae Bălcescu (1 şi 2).
Tot anul trecut au fost finalizate două proiecte finanțate integral din bugetul local: „Reabilitare reţea apă potabilă şi branşamente str. Aurel Vlaicu şi str. Cuza Vodă” și „Modificare racord reţea canal str. N. Bălcescu, O. Goga şi Ștefan cel Mare”, în 2022 fiind decontate integral sumele de 524.788,90 de lei, respectiv 211.787,87 de lei. Ultima tranșă de 600.000 de lei a fost decontată în 2022 dintr-un împrumut contractat de administrația locală pentru proiectul „Investiții noi în sistemul de apă și canalizare oraș Teiuș”, cu valoare totală de 1.600.000 de lei. Lucrările au fost efectuate pe străzile: Râtului, Parcul Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Kogălniceanu, Vilelor, Cuza Vodă, Aurel Vlaicu, Ion Creangă, Horea, Cloşca şi Roșiori.
Printr-un proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional în valoare totală de 4.259.651,65 de lei (3.388.377,76 de lei fonduri nerambursabile și 69.150,61 de lei buget propriu), din care anul trecut s-au decontat 3.457.528,37 de lei, a fost modernizat iluminatul public din oraș. Este vorba de un sistem nou de iluminat public, fiind înlocuite 957 de corpuri de iluminat cu aparate de iluminat bazate pe tehnologia LED, controlate prin telegestiune.
La finele anului 2022, alte două obiective de investiții în valoare totală de 23.896.858,35 de lei se aflau într-un stadiu de execuție de aproximativ 60%.
Este vorba despre proiectul „Rebilitare termică Liceul Teoretic Teiuș, clasele 1-8”, în valoare de 6.783.294,11 de lei, respectiv „Regenerarea urbană socio-culturală a orașului Teiuș”, de 17.113.564,24 de lei.
Printre obiectivele proiectului de reabilitare termică a liceului se numără sporirea confortului energetic al corpurilor de clădire A şi B, prin placarea structurii cu termoizolaţii, reabilitarea acoperişului şi a sistemului de evacuare al apelor, realizarea lucrărilor de reabilitare/modernizare a instalaţiei de iluminat în clădire și lcrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire.
Regenerarea urbană socio-culturală a orașului presupune construirea unei clădiri cu funcțiunea de centru expozițional cu aspect tradițional românesc, amenajarea parcării aferente străzii Decebal și construirea unui centru pentru tineret.
Așa rezultă din răspunsul oficial primit din partea Primăriei Teiuș, pe baza unei solicitări formulate de ziarul „Unirea” în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Administrație
Au început lucrările la rețeaua de gaze care va alimenta zona industrială a orașului Teiuș și localitatea Beldiu
Pe drumul dinspre Teiuș spre Beldiu au început lucrările la o rețea de distribuție a gazelor naturale, pentru zona industrială a orașului Teiuș.
„O veste bună pentru toti cei ce cred in orasul nostru, in capacitatea lui de a se dezvolta (si acestia sunt majoritatea covârsitoare a concetatenilor nostri).
Au inceput lucrările pentru săpătura si montajul conductei de 160 mm in diametru, ce va alimenta in prima etapă zona industriala a orasului nostru, iar apoi satul Beldiu, care nu mai este demult in izolare.
Lucrarea presupune realizarea unui traseu de conducta de peste 2 km si a inceput cu prima zona, drumul Beldiului!
Gazul metan este o necesitate si nu un moft care va aduce bunastare si progres atât agentilor economici cat si locuitorilor din satul Beldiu, care-l asteapta de mult vreme, reprezentând mereu o promisiune a mai multor administratii, care astazi incepe sa se materializeze!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
A fost semnat Proiectul „Reformare si digitalizare la nivelul orasului Teius”, în valoare de 265.000 de euro
În cursul zilei de ieri, 13 ianuarie 2023, a fost semnat Proiectul ,„Reformare și digitalizare la nivelul orașului Teiuș”. Acest proiect va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență și va avea o valoare de 265.000 de euro.
Banii vor fi utilizați pentru dezvoltarea orașului, creșterea sigurantei cetățenilor prin realizarea la nivelul localității a unui sistem profesional de supraveghere video (peste 80 de puncte), protecția mediului înconjurător și creștere a calității vieții cetățenilor, un sistem modern de lucru în aparatul administrației locale, informarea rapidă și corectă a cetățenilor asupra subiectelor de interes imediat sau viitor prin mijloace moderne și eficiente.
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 ore
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022 | teiusinfo.ro