Economie
S-a redeschis Restaurantul-Pizzerie din centrul oraşului Teiuş
Restaurantul din centrul oraşului Teiuş şi-a redeschis porţile. Cei care s-au obişnuit şi le-au plăcut preparatele de aici, dar şi cei care încă nu au gustat şi adoră să mănânce bine, la preţuri avantajoase, sunt aşteptaţi să treacă cu încredere pragul şi să savureze delicioasele preparate într-o atmosferă liniştită. Meniul este acum mai diversificat, fiind introduse mai multe feluri de pizza, dar şi plăcinte pe lespede, făcute ca la mama acasă. Nu lipsesc meniul zilei şi nici surprizele pentru cei mici. De asemenea, restaurantul are anexată şi o sală de evenimente, astfel, pot fi organizate petreceri private, nunţi, botezuri, etc.
Într-un loc fără pretenţii, dar decent şi curat, teiuşenii, dar şi cei aflaţi în trecere, pot gusta preparate delicioase, tradiţionale, la preţuri disponibile pentru aproape orice buzunar. Servirea promptă, cu ospitalitate, recomandă de asemenea localul.
Restaurant central pune la dispoziţia clienţilor diverse sortimente de pizza şi plăcinte delicioase, pentru care cu siguranţă te întorci şi a doua oară. Preţurile pentru o pizza pornesc de la 11 lei şi ajung până la 18 lei, iar sortimente sunt pentru toate gusturile. „Elisabeta”, “Quatro Stagioni”, “Te amo”, “pizza de post”, “Diavola”, ori cu ton, sunt doar câteva dintre ele.
Plăcintele pe lespede, adevărate, ca-n Ardeal, sunt de asemenea grozave şi variate. Cu brânză, cartofi, spanac, măr, gem sau ciuperci, dar şi altele, aştepată să fie comandate de toţi cei care adoră plăcinta care le aduce aminte de copilărie.
De asemenea, restaurantul prepară zilnic Meniul Zilei, pentru un preţ de doar 12 lei.
Administratorii şi-au îndreptat atenţia şi înspre cei mici. Restaurantul are un Meniu Junior, menit să le satisfacă celor mici atât papilele gustative cât şi bucuria de a fi copil. Meniu Junior are inclus două sortimente de pizza, una cu şuncă şi caşcaval, alta “Fantezie”, învelită în ciocolată, cu nucă de cocos, dar şi o jucărie cadou, totul la 22 de lei.
Restaurantul – pizzerie organizează nunţi, petreceri private, etc şi dispune de o capacitate de 200 de locuri.
Pentru cei interesaţi, restaurantul, amplasat chiar în centrul oraşului Teiuş, strada principală, funcţionează zilnic, între orele 12.00 – 22.00, cu excepţia zilei de luni, când e închis.

Economie
10 aprilie 2017 – „Caravana Recrutării” BOSCH vine la Teiuș
Producătorul de componente auto, Bosch Rexroth, subsidiara locală a grupului german Bosch, face angajări, iar ”Caravana Recrutării” ajunge între 10 și 13 aprilie la Aiud, Teiuș și Târnăveni.
”În aprilie, Caravana BOSCH vine la tine! Te asteptam cu oferta completă de joburi pentru muncitori direct productivi: mecanici, electricieni, operatori CNC, sculeri matriteri. Suntem o echipa talentata si motivata, intr-o continua dezvoltare!
Te poti inscrie in baza de date BOSCH printr-un CV la adresa de email:recrutare@bosch.com sau, de ce nu, te asteptam sa te intalnesti personal cu echipa de resurse umane, intr-un mediu relaxat, pentru a afla toate oportunatile de cariera din cadrul companiei noastre.
Cauta-ne pe 10 aprilie, la Teius, Casa de Cultura; in 11 aprilie, la Primaria Aiud, sala Bratianu, iar pe 13 aprilie in Tarnaveni, la Casa de Cultura. Toate evenimentele incep de la ora 13”, transmit reprezentanții Bosch.
Economie
O fabrică unicat în județul Alba, la Oiejdea: uleiurile uzate, transformate în săpunuri, biodesel şi produse derivate
La Oiejdea va fi înființată o fabrică unicat în județul Alba, în care se va produce săpun, biodiesel și produse derivate. Hala, de 448 mp, în care se va produce săpun, biodiesel şi produse derivate a fost folosită până acum 25 de ani ca hală de creștere a porcilor. Capacitatea maximă a instalaţiei de producţie biodiesel va fi de 6 tone/24 ore. Capacitatea maximă a instalaţiei de săpun este de 1 tonă/zi.
Prin viitoarea investiție se dorește continuarea unui proiect european, care s-a întins pe doi ani și a fost finalizat în decembrie 2015. Un sistem integrat de reciclare a uleiului menajer uzat și de transformare a acestuia în produse bio a fost dezvoltat la Oiejdea, în județul Alba, prin intermediul proiectului european „Economia socială – Inovație, Incluziune și Dezvoltare durabilă”, derulat de Asociația Centrul de Formare și Incluziune Socială (CEFIS România). Proiectul a inclus crearea a patru întreprinderi sociale, realizarea unui studiu sociologic, precum și activități de consiliere și formare profesională pentru persoane din grupuri vulnerabile.
Structura de economie socială (SES) 1 este NaturSoap SRL, care folosește o tehnologie modernă de producere a glicerinei necesare pentru săpun din ulei uzat. Produsele finale includ săpun industrial (solid și lichid), detergent de vase, săpunuri aromatizate şi biodiesel.
NaturSoap și CollectOil au fost înființate în satul Oiejdea.
Întreprinderea are șapte angajați, din care cinci provin din grupuri vulnerabile: doi tineri care părăsesc sistemul de protecție a copilului, o persoană cu venit minim garantat și două persoane din comunități izolate. Capacitatea de procesare a uleiului uzat este de minimum 3.000 și maximum 10.000 litri/24h, din care se obține glicerina pentru 2.000 kg. săpun. Produsele finale se vând către SES 3 și 4, respectiv magazinele de prezentare și vânzare a săpunurilor NaturSoap.
CollectOil Center SRL este a doua structură de economie socială creată, obiectul ei de activitate fiind colectarea de uleiuri vegetale uzate și grăsimi animale uzate, respectiv materia primă pentru NaturSoap. Compania are angajate opt persoane, din care șase provin din grupuri vulnerabile: 5 din comunități izolate, un tânăr post-instituționalizat care urmează să părăsească sistemul de protecția copilului și o femeie în risc.
Pentru uleiul uzat, s-a realizat o bază de date cu peste 1.000 de persoane juridice și s-au încheiat contracte ferme cu peste 150 de persoane juridice din județele Alba, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Cluj, Sălaj, precum restaurante, hoteluri, pensiuni, firme de catering sau cantine.
Recent societatea a încheiat un contract de colaborare cu compania Carrefour România, pentru colectarea responsabilă a uleiurilor alimentare produse în unitățile proprii din Regiunea Centru și Nord Vest. De asemenea, există un portofoliu semnificativ de persoane fizice înscrise în programul de reciclare.
În total, CollectOil are astăzi capacitatea de a colecta peste 40.000 de litri ulei uzat/lună. Structurile de economie socială 3 și 4 sunt Soap & Gift SRL Alba Iulia și BioSoap & Gift SRL din Târgu Mureș, magazine destinate promovării și vânzării săpunului NaturSoap. Magazinul SOAP&GIFT din Alba Iulia este deschis în Alba Iulia (strada Doinei 2a) și este dedicat atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice (www.soapandgift.ro). Are în vânzare săpunuri aromatizate, lumânări aromatizate, produse unicat de artă (ceramică, tablouri) și decorative (vaze, veioze-hand made). Vânzarea se concentrează pe cadouri sub formă de pachet, cuprinzând cel puțin 2 produse.
Magazinul BioSoap din Târgu Mureș este deschis în zona centrală municipală și este dedicat în special persoanelor juridice. Proiectul „Economia socială – Inovație, Incluziune si Dezvoltare durabilă” a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 și se înscrie pe axa prioritară nr. 6 – “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1. – ”Dezvoltarea Economiei Sociale”. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu SC TELL-US CONSULTING SRL și firmele SC Formarom SRL și SC DALEMA WEST SRL. Perioada de implementare a proiectului a fost 29 decembrie 2014 – 28 decembrie 2015.
Noi locuri de muncă la fabrică de săpunuri bio din Oiejdea
Luca Dominici, managerul de proiect, spune că: ”Schimbarea de destinaţie a clădirii de la Oiejdea face parte din procesul de autorizare privind impactul asupra mediului, necesar activității NaturSoap. Aceste proceduri au început încă din vara anului 2015, în cadrul proiectului, dar, din cauza birocrației existente, procedura nu s-a finalizat încă. Ulterior obținerii acordului de mediu mai trebuie să urmăm două proceduri, respectiv avizul ISU și autorizația Primăriei Galda de Jos. În prezent, în cadrul fabricii ne ocupăm de rețete, tesări în laborator, noi colaborări cu ICIA (institut de cercetare în domeniu, www.icia.ro) și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, cu scopul eficientizării energetice a instalațiilor tehnologice și creșterea capacității de producție”. Săptămâna trecută, la Căminul Cultural din Oiejdea a avut loc o dezbatere în vederea obținerii acordului de mediu.
„În cadrul acesteia s-a prezentat de către evaluatorul de mediu, proiectul propus și concluziile evaluării impactului asupra mediului. Instalațiile tehnologice propuse în cadrul proiectului respectă cerințele BAT – «cele mai bune tehnici», aplicabile acestui domeniu de activitate. Estimăm că procedurile de autorizare (mediu, ISU, primărie), vor fi finalizate, cu puțin noroc, în toamna acestui an. În cele 4 SES-uri au fost create până în prezent 19 locuri de muncă și estimăm că după obținerea autorizațiilor și începerea producției, numărul angajaților va crește cu cel puțin 50%”, completează Luca Dominici.
Economie
Firmă de panificație din Teiuș amendată cu 10.000 de lei de către ITM Alba pentru muncă ”la negru„
O firmă de panificație din Teiuș a fost amendată de către inspectorii ITM, după ce a fost descoperită că a primit în activitate o persoană muncind fără forme legale de angajare. Săptămâna trecută, au fost aplicate amenzi în valoare de 23.800 de lei, pentru nereguli depistate la firme din judeţ.
În perioada 30 mai – 3 iunie 2016, inspectorii ITM Alba au efectuat controale în domeniul relaţiilor de muncă la 33 de unităţi comerciale din judeţ, cu un număr total de 1019 angajaţi. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 4 amenzi în cuantum de 12.800 de lei, dintre care o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru munca nedeclarată și 3 avertismente.
Firma sancționată pentru muncă la negru :
S.C.AIRAD PAN SRL Teius – panificatie – 1 pers. fara forme legale de angajare-amenda 10.000 lei-art.260 alin.1. lit..e. C.M.;
Economie
Cei aproape 100 de angajaţi de la Complexul feroviar Teiuş-Coşlariu, vizaţi de restructurare, au motive să spere că nu vor fi concediaţi
La ultima vizită a ministrului Transporturilor, Dan Şova, în judeţul Alba, el a discutat, la Teiuş, despre situaţia angajaţilor de la Complexul CFR Teiuş – Coşlariu, unitate la care o parte din salariaţi sunt vizaţi de restructurările din acest sector de activitate, în urma reorganizării care a fost solicitată de FMI.
Primarul Mirel Hălălai, alături de liderii de sindicat şi de conducătorii subunităţii feroviare i-au adresat rugămintea ministrului Şova de a găsi o soluţie în legătură cu anunţata reorganizare a sectorului CFR Marfă. Din cei 280 de angajaţi, în urma restructurării ar urma să rămână fără locuri de muncă 100 – 120 de salariaţi. Toţi cei care muncesc în cadrul complexului feroviar au o vechime în muncă de 20-40 de ani, iar unii dintre angajaţi, ajunşi la aproape 50 de ani, sunt îngrijoraţi că nu vor mai găsi prea repede un loc de muncă. De curând, ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat că va cere FMI o derogare de la prevederea din acordul încheiat cu statul român, privind concedierea a 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă, în condiţiile în care sunt soluţii pentru salvarea a 1.100 de locuri de muncă. Dan Şova a declarat că reducerea numărului de angajaţi care trebuie concediaţi de la CFR Marfă este posibilă după ce încasările şi cifra de afaceri a companiei au crescut. „Există o discuţie privind concedierea a 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă, a fost o cerinţă a FMI. Între timp, au intervenit o serie de schimbări în structura CFR Marfă, le-au crescut încasările şi cifra de afaceri şi se află în faţa a 3 licitaţii importante. Ideea este că ar fi posibil să intrăm într-un program prin care să concediem doar 1.400 de angajaţi din 2.500, am salva 1.100 de oameni de la concediere, dacă vor fi câştigate oricare dintre contractele de licitaţie. Vom merge în iunie în faţa FMI, vom prezenta noile cifre şi vom încerca să obţinem o derogare de la concedierea a 2.500 de oameni, răspunsul sigur va fi după ce vom negocia cu FMI”, a spus Şova. Ministrul a adăugat că, la discuţiile de la începutul acestei luni, cu FMI, a cerut să fie prezenţi şi reprezentanţi ai sindicatelor, pentru a fi o transparenţă totală. Dan Şova a mai spus că salariile angajaţilor CFR vor creşte cu 2,4 la sută, iar apoi, în luna octombrie, cu 4-5 la sută. Poate, cine ştie, angajaţii din acest sector de activitate vor accepta salarii nemajorate, pentru a-şi păstra cu toţii locurile de muncă. Sau poate reprezentanţii FMI vor decide să mai acorde o şansă de relansare pentru CFR Marfă, ţinând seama de faptul că în ultima perioadă au crescut încasările şi sunt vizate noi contracte.
Adriana DURIGĂ
Economie
Din 325.000 de locuitori ai județului Alba, 15.000 sunt șomeri și 78.000 salariați
Potrivit ultimelor date centralizate de Direcția Regională de Statistică, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2012 în judeţul Alba a fost de 14.924 persoane (rată a şomajului de 8,7%). Dintre aceștia, numărul şomerilor neindemnizaţi reprezintă 9.053 persoane (60,7% din total şomeri).
-
Actualitateacum 3 săptămâni
2 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 13 februarie 2021, în orașul Teiuș
-
Actualitateacum 3 zile
Tânăr de 27 de ani din Teiuș amendat de polițiști cu 1.000 de lei, după ce nu a respectat măsura carantinării la domiciliu impusă de autorități
-
Politicăacum 5 ani
(P) Alegeri Locale 2016 – „Partidul comunist s-a reinventat şi are un nou nume – e vorba de Social Democraţi. Sunt nişte stalinişti care ne duc ţara înapoi în trecut”
-
Știri din zonăacum 2 săptămâni
O persoană a ajuns la spital și un BMW a fost făcut „praf”, după ce a intrat în coliziune cu un autocamion la Oiejdea
-
Administrațieacum 2 săptămâni
Teiușul intră de mâine, 19 februarie 2021, în SCENARIUL ROȘU. Vezi ce măsuri noi au fost instituite
-
Știri din zonăacum 6 zile
Intervenție a pompierilor din Aiud, după ce un autoturism a fost cuprins de flăcări la Geomal
-
Actualitateacum 4 ani
Familia și prietenii îl plâng pe tânărul din Teiuș care și-a pierdut fulgerător viața pe șantierul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Primăria Teiuș caută medici pentru Centrul de vaccinare anti-COVID-19 amenajat în incinta Sălii de sport a orașului
-
Actualitateacum 2 săptămâni
3 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 18 februarie 2021, în orașul Teiuș
-
Administrațieacum 2 săptămâni
Politia Locala Teius are începând de astazi, 22 februarie 2021, un sediu nou
-
Actualitateacum 2 săptămâni
6 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 17 februarie 2021, în orașul Teiuș și comuna Sântimbru
-
Mondenacum 2 săptămâni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro