teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Punct final pentru proiectul ”Planeta albastră” organizat la Liceul Teoretic Teiuș

Punct final pentru proiectul ”Planeta albastră” organizat la Liceul Teoretic Teiuș

Publicat în 29.04.2015 la ora 14:15

liceul-teoretic-teius-nouProfesoarele de ştiinţe de la Liceul Teoretic Teiuș, Coroi Rodica, Jude Sanda, Lup Maria şi Răuţă Daniela au conceput şi realizat în perioada 20 martie – 24 aprilie un proiect cu tema”PLANETA ALBASTRĂ”, a declarat purtătorul de cuvânt al liceului condus de Octavian Rusu, Romina Pop.

În cadrul proiectului s-au derulat următoarele evenimente:

-„ECLIPSA PARŢIALĂ DE SOARE-20 martie 2015”-eveniment deosebit pentru noi, ocazie cu care s-a modelat în miniatură triada: Helios-Terra-Selena prin activităţi practice ale elevilor sub îndrumarea profesoarelor. Astfel, elevii au reuşit să înţeleagă şi cauzele şi efectele eclipsei-fenomen natural. Mulţi elevi au devenit pentru câteva momente profesorii propriilor colegi. Ei au reuşit să explice colegilor mai mici, atât eclipsa totală cât şi parţială de Soare, ţinând cont de poziţia observatorului terestru şi de poziţia în spaţiu a celor trei corpuri cereşti folosind bile de masă plastică sau globuri de la pomul de Crăciun. Toţi eleviii, dar şi o parte din părinţii acestora au reuşit să vizualizeze toată perioada în care s-a produs fenomenul, cu ajutorul ochelarilor pentru eclipsă sau a unei folii speciale distribuite de profesoarele de fizică.        

-„ZIUA MONDIALĂ A APEI-22 martie 2015” a fost marcată prin stimularea creativităţii elevilor, cu scopul de a evidenţia beneficiile apelor de pe teritoriul ţării noastre, prin concepererea individuală a unor fluturaşi, care să facă “reclamă” unui izvor. Tot cu această ocazie s-a precizat câtă apă este necesară pentru a realiza un sandwich 2000 l.

-„ORA PĂMÂNTULUI”, s-a reamintit importanţa reducerii volumului de CO2 din atmosfera înconjurătoare, pentru a menţine grosimea constantă a stratului de ozon (O3)-pătura Pământului. Mulţi elevi împreună cu membrii famililor lor au decuplat timp de O ORĂ (în intrevalul orar 20.30-21.30) instalaţia electrică a locuinţei, contribuind alături de milioane de oameni la scăderea cantităţii de CO2 din aer.

– „VEŞNIC VERDE!”-  activitatea s-a realizat în contextul acţiunii Ministerului Mediului, Pădurii şi Protecţiei Apelor ”Luna Pădurii”-15 martie-15 aprilie a.c. Acest eveniment l-am marcat plantând arbuşti de liliac şi pomi fructiferi în curtea unităţii şcolare.

– „ZIUA MONDIALĂ A PĂMÎNTULUI-22 aprilie 2015”, am trecut-o în revistă vizualizând cu elevii clasei a XII-a real filmul documetar “Cernobîl”, urmat de dezbateri. S-a precizat, încă o dată importanţa gestionării ştiinţifice a resurselor Terrei, pentru a ne păstra planeta mereu albastră, aşa cum este văzută din Cosmos. Elevii claselor a IX-a au vizualizat individual în laboratorul AEL filmulţe de pe youtube despre: ”Cum funcţionează clima Pământului?”.

Menţionăm că fiecare activitate şi-a atins scopul pentru care s-a realizat cu atât mai mult, cu cât părinţii şi-au manifestat dorinţa de a implica direct la realizarea lor în anii viitori.

În acest proiect au fost implicaţi elevii claselor: a VII-a, IX-a uman, a IX-a real, a X-a uman, a XII-a real.

Acest articol a fost citit de 270 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.