Administrație
Oraşul Teiuş, readus la viaţă de un edil gospodar
Interviu cu Mirel HĂLĂLAI, primarul oraşului Teiuş
– În ultima perioadă, am constatat cu toţii că oraşul Teiuş traversează o perioadă a schimbărilor, în bine, desigur. Ce proiecte se derulează în localitate?
– Aşa cum am mai amintit atunci când am hotărât să candidez la funcţia de primar al oraşului Teiuş, îmi doresc ca prin toate acţiunile mele să redau oraşului farmecul de altădată şi, mai ales, ca localitatea noastră să facă paşi importanţi în dezvoltarea sa. În prezent, s-a finalizat, la Teiuş, regularizarea Văii Geoagiului, lucrarea fiind executată de Sistemul de Gospodărire a Apelor, în parteneriat cu Primăria Teiuş. Ea cuprinde, pe lângă regularizarea cursului apei, amenajarea unei faleze pe strada Mihai Viteazul, faleză care pe viitor ne dorim să devină o zonă de destindere pentru locuitorii oraşului, un parc în care să petrecem cu toţii clipe plăcute de relaxare. Este vorba despre o lucrare amplă, care a fost începută şi va fi continuată în acest an, dar şi în 2014. Trebuie să subliniez buna colaborare pe care o avem cu specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, cu directorul Marcela Creţu, dar şi cu directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, David Csaba. Fără implicarea acestora nu am fi reuşit să demarăm această importantă şi atât de necesară investiţie pentru teiuşeni.
– Ce investiţii au fost finalizate până în prezent, la Teiuş, şi ce vă propuneţi pentru perioada următoare?
– Dintre lucrările pe care am reuşit să le finalizăm până în prezent amintesc acum doar câteva. Este vorba despre amenajarea accesului la Cimitirul principal al oraşului Teiuş, iar o altă investiţie benefică pentru localnici o reprezintă lucrările de repoziţionare a zonei centrale a oraşului, şi aici am în vedere desfăşurarea traficului rutier. De asemenea, în ultima perioadă a fost renovată sala de ceremonii din incinta casei de cultură din localitate, care a devenit mai primitoare pentru cei care-i trec pragul, pentru tinerii care vin aici să-şi unească destinele. Pe termen lung, ne dorim să demarăm lucrările la reţeaua de canalizare a oraşului Teiuş. Din păcate, deocamdată, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a blocat finanţarea pe lucrările pe care vrem să le derulăm, s-au suspendat plăţile pentru proiectele de infrastructură – apă şi canalizare.
Însă, pentru că vrem să demarăm această investiţie de care comunitatea are nevoie, vom încerca să pornim lucrarea şi ea să fie suportată din sursele proprii ale primăriei. Vom parcurge aceste etape, iar după deblocarea programului vom primi banii necesari de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Investiţia este foarte utilă deoarece, în prezent, nici măcar 20 la sută din gospodării nu sunt racordate la reţeaua de canalizare a oraşului. De aceea, ne dorim să reuşim să avansăm cât mai mult cu această lucrare, suportată deocamdată din resurse proprii, aşa cum am mai spus. Totodată, vom continua reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă pe străzile Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu şi Bisericii, cu sprijinul SC Apa CTTA.
– Ştiu că sunteţi un mare susţinător al tradiţiilor şi culturii locale. Ce manifestări organizaţi în următoarea perioadă?
– Sunt mai multe acţiuni pe tărâmul culturii, iar primul eveniment va avea loc duminică, 9 iunie, şi este dedicat fiilor satului Beldiu. Este vorba despre prima ediţie a sărbătorii „Întoarcerea la rădăcini” şi ne dorim ca duminică, fiii satului să revină acasă, măcar pentru o zi. Îi aşteptăm cu multe surprize: o scurtă monografie a satului Beldiu, un itinerar etnografic care va deveni, în viitor, expoziţie etnografică şi multe altele. Şi pentru ca manifestarea să se desfăşoare într-o ambianţă plăcută, până la organizarea sărbătorii am reuşit să renovăm fosta şcoală din Beldiu, care se afla într-o avansată stare de degradare. S-au efectuat lucrări atât la interior, cât şi la exterior – a fost înlocuită tâmplăria şi şarpanta. De asemenea, am avut grijă ca şi Căminul Cultural din Beldiu să poarte straie noi; clădirea a fost renovată, a fost introdus iluminatul ornamental în curtea căminului şi s-au efectuat lucrări de reparaţii la împrejumirea zonei.
– Cum se implică şcoala în viaţa comunităţii din oraşul Teiuş?
– Mi-am dorit mereu ca şcoala să joace un rol important în toate acţiunile susţinute de Consiliul Local Teiuş, să fie cât mai activă în derularea manifestărilor devenite deja tradiţionale pentru comunitate – „Zilele oraşului”, „Ziua ceferiştilor”, „Întoarcerea la rădăcini” de la Beldiu şi altele. În opinia mea, elevii trebuie să se implice mult în viaţa oraşului, a comunităţii. În acest sens, amintesc parteneriatul pe care îl avem cu şcoala, pentru întreţinerea parcurilor din oraşul Teiuş şi a Monumentului Eroilor din Cimitirul central şi trebuie să mulţumesc conducerii Liceului Teoretic din Teiuş, directorului Octavian Rusu, pentru înţelegerea şi sprijinul pe care le-a acordat.
De Ziua Internaţională a Copilului, 1 Iunie, primăria, în parteneriat cu şcoala, a organizat numeroase manifestări, mai ales în grădiniţe, în cadrul cărora copiii s-au bucurat de un minunat program de divertisment cu clovni şi baloane, pe placul celor mici.
Astăzi, 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, printr-un parteneriat între Primăria Teiuş, şcoală şi Garda de Mediu Alba, vom organiza o excursie a elevilor la Centrul de colectare a deşeurilor de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice din Apahida, care este unul dintre cele mai moderne astfel de centre din ţară. De asemenea, nu pot să nu amintesc despre reactivarea patrulelor şcolare, în cadrul parteneriatului încheiat între şcoală şi Primăria Teiuş – care va asigura logistica necesară. Ne dorim să readucem în atenţia comunităţii patrulele şcolare pentru ca tânăra generaţie să aibă parte şi de educaţie rutieră. În ceea ce priveşte Parcul feroviar din Teiuş, care a prins viaţă de curând, îi asigur pe locuitorii oraşului că vom continua să-l amenajăm, să aducem locomotive care circulau cu ani în urmă prin Staţia CFR din Teiuş, din dorinţa de a reînvia tradiţia ceferistă a oraşului.

Administrație
Două persoane din Teiuș au fost amendate, după ce au aruncat gunoaie în apropierea Văii Geoagiului
O femeie de 59 de ani și un tânăr de 28 de ani au fost identificate de polițiștii locali din Teiuș ca fiind persoanele care au aruncat gunoaie pe domeniul public al orașului.
Cele două persoane au fost sancționate contravențional și obligate să adune gunoaiele pe care le-au aruncat.
„În cadrul activitatii zilnice, derulate sub imperativul „Tolerantă zero la gunoaie”, politistii locali din orasul nostru au depistat pe numita N.G. de 59 de ani si numitul C.D. de 28 de ani, ambii din orasul Teius care, in total dispret fată de munca si efortul marii majorităti, de a avea un oras curat, au aruncat gunoaie menajere in zona Danetii, in apropierea Văii Geoagiului! Pentru fapta lor au fost sanctionati fiecare cu suma de 1000 de lei, cu obligatia de a salubriza zona!
Facem un apel către toti concetătenii nostri, care doresc sa trăiască in liniște, intr-un oras civilizat si curat, să sesizeze orice faptă de natura celor prezentate mai sus si nu numai, la telefonul politiei locale Teius 0726128938 sau la 0258/851101, email primaria_orasului_teius@yahoo.com!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Motivul pentru care trecerea în proprietatea primăriei Teiuș, a unui teren de peste 70.000 mp, a fost declarată neconstituțională
Curtea Constituțională a publicat în Monitorul Oficial decizia prin care a declarat neconstituțională legea privind transmiterea unei părți dintr-un teren situat în orașul Teiuș, din proprietatea publică a orașului Teiuș și din administrarea Consiliului Local Teiuș în proprietatea privată a orașului.
De asemenea, actul normativ mai viza modificarea Legii nr. 54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate „C.F.R.” — S.A., în domeniul public al orașului Teiuș și în administrarea consiliului local. Este vorba despre o parte dintr-un teren în suprafață de 74.496 mp, respectiv un teren în suprafață de 29.430 mp aferent blocurilor, caselor de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curților și grădinilor din jurul acestora.
„Curtea reține că legea supusă controlului este neconstituțională în ansamblul său deoarece acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, echivalează cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități, consacrate de art. 61 alin. (1) din Constituție, și transformarea acesteia în autoritate publică executivă ”, se precizează în motivarea deciziei Curții Constituționale.
CCR a constatat inexistența acordului unităților administrativ-teritoriale în ce privește transferul bunurilor din proprietatea publică a acestora în cea privată, dar și faptul că nu au avut posibilitatea să justifice încetarea uzului sau interesului public local. ”Curtea constată că transferul bunului prin lege, act ce exprimă voința autorității legislative, într-un domeniu în care trebuia exprimată voința autorităților administrației publice locale aduce atingere și art. 1 alin. (4) și art. 61 alin. (1) din Constituție. (…) Prin legea supusă controlului în acea cauză au fost încălcate principiile de bază stabilite prin legile-cadru ce guvernează domeniul în care legea a fost adoptată”, se precizează în documentul CCR.
• Necesară și o hotărâre de Guvern
Se mai precizează faptul că, potrivit art. 361 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, transferul bunurilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora se face prin acte administrative, respectiv prin hotărâri ale consiliului județean, ale Consiliului General al Municipiului București ori ale consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz.
”În ce privește terenul menționat la art. 1 din legea supusă controlului, transferul trebuia făcut prin hotărâre a Consiliului Local al Orașului Teiuș, iar în conformitate cu art. 361 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, în instrumentele de prezentare și motivare ale hotărârilor prevăzute la alin. (2) al art. 361 ar fi trebuit să se regăsească, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public local”, a mai susținut Curtea Constituțională.
Curtea mai afirmă că s-ar putea pune problema existenței unui bun ce face obiect exclusiv al proprietății publice a statului numai în privința terenului amplasat sub liniile de cale ferată națională și a celui care alcătuiește zona de siguranță aferentă acestora (în măsura în care liniile de cale ferată națională tranzitează terenul). Aceasta deoarece serviciul public de transport feroviar de interes național este un serviciu public esențial pentru societate. Cu privire la terenul pe care nu se află amplasate linii de cale ferată și zona de siguranță aferentă acestora, transferul ar fi trebuit să se facă prin hotărâre a Guvernului, la cererea consiliului local, așa cum prevedea art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998, în vigoare la momentul transferului dreptului de proprietate.
”De vreme ce art. 1 este declarat neconstituțional, iar suprafața de teren de 29.430 mp din terenul în suprafață totală de 74.496 mp nu mai trece în domeniul privat al unității administrativ-teritoriale, nu se mai poate diminua prin art. 2 din lege nici suprafața totală a terenului de la 74.496 mp la 45.066 mp deoarece ar rămâne o suprafață de 29.430 mp fără regim juridic. Astfel, art. 2 din legea supusă controlului ar fi neconstituțional din perspectiva încălcării principiului securității juridice prin lipsa de claritate și previzibilitate a normei legale”, susțin judecătorii de la CCR.
Publicarea motivării deciziei Curții Constituționale permite autorităților locale din Teiuș și a celor județene reluarea procesului pentru transmiterea celor două suprafețe de teren, în condiții legale.
Administrație
În 2022, aproape 350.000 de lei au intrat în „vistieria” orașului Teiuș, din redevențe
Redevenţa reprezintă plata pe care o companie sau o persoană o realizează regulat pentru dreptul de a exploata resursele naturale (minereuri, hidrocarburi, terenuri agricole, terenuri forestiere), pentru utilizarea unui bun protejat de drepturile de autor sau de un brevet de invenţie, recompensând astfel proprietarul de drept.
Conform prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicate în „Monitorul Oficial” nr. 555/05.07.2019, „redevenţa obţinută prin concesionare se constituie venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz”.
Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, se constituie venit după cum urmează: a) 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 40% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; c) 20% la bugetul de stat.
Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale unităţilor administrativ- teritoriale, se constituie venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale concedente.
Din categoria resurselor de suprafață fac parte apele minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, nisipul, pietrișul și alte minerale feroase și neferoase.
În baza prevederilor Codului administrativ, în anul 2022, Orașul Teiuș a încasat redevențe în valoare totală de 345.347,32 de lei (n.a. – aproape 70.000 de euro) din exploatarea nisipului și pietrișului din următoarele locații: Beldiu „Peste baltă” – amonte, Căpud Berc, Balta Pețelcii, Teiuș „Terasă” – aval 2 și „Râtu Crăiesc” 3, ne-a comunicat primarul Mirel Hălălai, într-un răspuns la solicitarea ziarului „Unirea”, formulat în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Banii încasați din redevențe, sursă de venit la bugetul local, au putut fi folosiți astfel pentru finanțarea unor proiecte ale comunității locale.
Administrație
A fost montată structura metalică a mega-complexului de agrement la Teiuș, cu bazin de înot, teren de sport, săli de bowling și multimedia
Tinerii și familiile cu copii din Teiuș și localitățile aparținătoare își vor putea petrece în curând timpul liber în cadrul unui mega-centru de tineret.
Clădirea va avea un bazin de înot, un teren multifuncțional, o sală de bowling, o sală de proiecție, o sală multimedia, o sală de gimnastică și o sală de activități recreative.
Centrul de tineret va fi realizat pe un teren aflat pe strada Clujului (DN 1), la ieșirea din oraș spre Cluj-Napoca, printr-o investiție de peste 2,1 milioane de euro și va avea o suprafață construită de 2.930 de metri pătrați.
Valoarea totală estimată este de 10.575.102,99 de lei, fără TVA.
-
Mondenacum 2 săptămâni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 2 săptămâni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 săptămâni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro