Administrație
Oraşul Teiuş, readus la viaţă de un edil gospodar
Interviu cu Mirel HĂLĂLAI, primarul oraşului Teiuş
– În ultima perioadă, am constatat cu toţii că oraşul Teiuş traversează o perioadă a schimbărilor, în bine, desigur. Ce proiecte se derulează în localitate?
– Aşa cum am mai amintit atunci când am hotărât să candidez la funcţia de primar al oraşului Teiuş, îmi doresc ca prin toate acţiunile mele să redau oraşului farmecul de altădată şi, mai ales, ca localitatea noastră să facă paşi importanţi în dezvoltarea sa. În prezent, s-a finalizat, la Teiuş, regularizarea Văii Geoagiului, lucrarea fiind executată de Sistemul de Gospodărire a Apelor, în parteneriat cu Primăria Teiuş. Ea cuprinde, pe lângă regularizarea cursului apei, amenajarea unei faleze pe strada Mihai Viteazul, faleză care pe viitor ne dorim să devină o zonă de destindere pentru locuitorii oraşului, un parc în care să petrecem cu toţii clipe plăcute de relaxare. Este vorba despre o lucrare amplă, care a fost începută şi va fi continuată în acest an, dar şi în 2014. Trebuie să subliniez buna colaborare pe care o avem cu specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, cu directorul Marcela Creţu, dar şi cu directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, David Csaba. Fără implicarea acestora nu am fi reuşit să demarăm această importantă şi atât de necesară investiţie pentru teiuşeni.
– Ce investiţii au fost finalizate până în prezent, la Teiuş, şi ce vă propuneţi pentru perioada următoare?
– Dintre lucrările pe care am reuşit să le finalizăm până în prezent amintesc acum doar câteva. Este vorba despre amenajarea accesului la Cimitirul principal al oraşului Teiuş, iar o altă investiţie benefică pentru localnici o reprezintă lucrările de repoziţionare a zonei centrale a oraşului, şi aici am în vedere desfăşurarea traficului rutier. De asemenea, în ultima perioadă a fost renovată sala de ceremonii din incinta casei de cultură din localitate, care a devenit mai primitoare pentru cei care-i trec pragul, pentru tinerii care vin aici să-şi unească destinele. Pe termen lung, ne dorim să demarăm lucrările la reţeaua de canalizare a oraşului Teiuş. Din păcate, deocamdată, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a blocat finanţarea pe lucrările pe care vrem să le derulăm, s-au suspendat plăţile pentru proiectele de infrastructură – apă şi canalizare.
Însă, pentru că vrem să demarăm această investiţie de care comunitatea are nevoie, vom încerca să pornim lucrarea şi ea să fie suportată din sursele proprii ale primăriei. Vom parcurge aceste etape, iar după deblocarea programului vom primi banii necesari de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Investiţia este foarte utilă deoarece, în prezent, nici măcar 20 la sută din gospodării nu sunt racordate la reţeaua de canalizare a oraşului. De aceea, ne dorim să reuşim să avansăm cât mai mult cu această lucrare, suportată deocamdată din resurse proprii, aşa cum am mai spus. Totodată, vom continua reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă pe străzile Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu şi Bisericii, cu sprijinul SC Apa CTTA.
– Ştiu că sunteţi un mare susţinător al tradiţiilor şi culturii locale. Ce manifestări organizaţi în următoarea perioadă?
– Sunt mai multe acţiuni pe tărâmul culturii, iar primul eveniment va avea loc duminică, 9 iunie, şi este dedicat fiilor satului Beldiu. Este vorba despre prima ediţie a sărbătorii „Întoarcerea la rădăcini” şi ne dorim ca duminică, fiii satului să revină acasă, măcar pentru o zi. Îi aşteptăm cu multe surprize: o scurtă monografie a satului Beldiu, un itinerar etnografic care va deveni, în viitor, expoziţie etnografică şi multe altele. Şi pentru ca manifestarea să se desfăşoare într-o ambianţă plăcută, până la organizarea sărbătorii am reuşit să renovăm fosta şcoală din Beldiu, care se afla într-o avansată stare de degradare. S-au efectuat lucrări atât la interior, cât şi la exterior – a fost înlocuită tâmplăria şi şarpanta. De asemenea, am avut grijă ca şi Căminul Cultural din Beldiu să poarte straie noi; clădirea a fost renovată, a fost introdus iluminatul ornamental în curtea căminului şi s-au efectuat lucrări de reparaţii la împrejumirea zonei.
– Cum se implică şcoala în viaţa comunităţii din oraşul Teiuş?
– Mi-am dorit mereu ca şcoala să joace un rol important în toate acţiunile susţinute de Consiliul Local Teiuş, să fie cât mai activă în derularea manifestărilor devenite deja tradiţionale pentru comunitate – „Zilele oraşului”, „Ziua ceferiştilor”, „Întoarcerea la rădăcini” de la Beldiu şi altele. În opinia mea, elevii trebuie să se implice mult în viaţa oraşului, a comunităţii. În acest sens, amintesc parteneriatul pe care îl avem cu şcoala, pentru întreţinerea parcurilor din oraşul Teiuş şi a Monumentului Eroilor din Cimitirul central şi trebuie să mulţumesc conducerii Liceului Teoretic din Teiuş, directorului Octavian Rusu, pentru înţelegerea şi sprijinul pe care le-a acordat.
De Ziua Internaţională a Copilului, 1 Iunie, primăria, în parteneriat cu şcoala, a organizat numeroase manifestări, mai ales în grădiniţe, în cadrul cărora copiii s-au bucurat de un minunat program de divertisment cu clovni şi baloane, pe placul celor mici.
Astăzi, 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, printr-un parteneriat între Primăria Teiuş, şcoală şi Garda de Mediu Alba, vom organiza o excursie a elevilor la Centrul de colectare a deşeurilor de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice din Apahida, care este unul dintre cele mai moderne astfel de centre din ţară. De asemenea, nu pot să nu amintesc despre reactivarea patrulelor şcolare, în cadrul parteneriatului încheiat între şcoală şi Primăria Teiuş – care va asigura logistica necesară. Ne dorim să readucem în atenţia comunităţii patrulele şcolare pentru ca tânăra generaţie să aibă parte şi de educaţie rutieră. În ceea ce priveşte Parcul feroviar din Teiuş, care a prins viaţă de curând, îi asigur pe locuitorii oraşului că vom continua să-l amenajăm, să aducem locomotive care circulau cu ani în urmă prin Staţia CFR din Teiuş, din dorinţa de a reînvia tradiţia ceferistă a oraşului.

Administrație
Fântânile arteziene din Teiuș, igienizate și pregătite pentru repunerea în funcțiune
Cele două fântâni arteziene din Teiuș au fost igienizate, curățate și pregătite pentru repunerea în funcțiune. Anunțul a fost făcut de reprezentanții administrației locale.
„Cele două fântâni arteziene ale orasului nostru, adevărate oaze de liniște și aer proaspăt, sunt pregătite pentru punerea în funcțiune de oameni pricepuți! În scurt timp, ne vom bucura, așa cum puține localități o fac, de aerul proaspăt și liniștea aduse de susurul apei, în parcurile orașului nostru!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Primăria Teiuș a dat startul curățeniei de primăvară și a lansat un apel către localnici să pună umărul la reușita campaniei
Primăria orașului Teiuș a demarat curățeania de primăvară, înaintea Sărbătorilor Pascale 2025. Autoritățile locale au lansat și un apel către cetățeni să contribuie la reușita acestei campanii.
„Motivati de vremea buna si cu multă responsabilitate, am iesit la curatenia de primăvară, inaintea Sfintelor Sărbători Pascale! Mâinile pricepute ale colegilor nostri, curată, zugravesc, vopsesc, intr-un cuvânt dau orasului nostru acel aer proaspat si necesar! Vă invităm pe această cale, pe toti teiusenii, sa iesim la curatenia de primăvară nu doar in propria gospodarie ci si in fata ei, pe strada, șanțuri, rigole de scurgere, spații verzi din fata gospodariei, mai numeroase acum pe strazile modernizate deja, demonstrând astfel că sloganul nostru „Teiusul Primul” este la noi, o realitate!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Lucrările de montare a scurgerii apelor pluviale, pe strada Cuza Vodă din Teiuș, aproape de finalizare
Reprezentanții Primăriei Teiuș au anunțat că speră ca în câteva zile să fie finalizată lucrarea de montare a scurgerii de ape pluviale pe strada Cuza Vodă din Teiuș. Lucrarea este de maximă importanță pentru locuitorii de pe un număr total de trei străzi.
„Continuăm, in ritm susținut, montarea scurgerii de ape pluviale pe strada Cuza Vodă! După ce lucrarea inițială a fost compromisă de montarea conductei magistrale noi, fără multă vorbărie, dar cu mult efort, sperăm ca în câteva zile să finalizăm această lucrare, iar apa pluvială de pe strada Decebal (partea dreaptă), de pe strada Cuza Vodă și de pe strada Mihail Kogălniceanu să se deverseze în Valea Geoagiului!”, au transmis cei de la Primăria Teiuș.
Administrație
Primăria Teiuș anunță cadastrare GRATUITĂ a imobilelor din cartierul „Dăneață”
Primăria Teiuș anunță că au început lucrările de cadastrare gratuită a imobilelor, realizate de topografii unei firme de specialitate în cartierul „Dăneață”.
Cartierul „Dăneață” a intrat și în programul de reabilitare al străzilor, după ce prima etapă (canalizarea pluvială) a fost finalizată. Lucrările continuă în zonă la canalizarea menajeră și apoi așternerea asfaltului pe toate străzile.
„O veste bună pentru locuitorii cartierului Dăneață și nu numai! În cadrul lucrărilor de cadastrare gratuită pe raza orașului Teiuș, topografii firmei specializate au început lucrările de cadastrare a cartierului și a caselor aferente! După povești lungi, promisiuni doar în campaniile electorale, iată că se lucrează pentru ca cetățenii care locuiesc aici să poată obține documentele necesare, așa cum este corect și civilizat, care să ateste proprietatea legală!
Cartierul Dăneață a intrat și în programul de reabilitare al străzilor, prima etapă (canalizarea pluvială) este rezolvată și urmează canalizarea menajeră și apoi asfalt pe toate străzile!”, au anunțat reprezentanții primăriei pe pagina de Facebook a instituției.
-
Din Județacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 12 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum o zi
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum o zi
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | teiusinfo.ro