Administrație
Orașul Teiuș a înregistrat în ultimii ani un progres spectaculos pe toate planurile, cu ambiții de dezvoltare mari
Orașul Teiuș, aflat la intersecția a două căi rutiere extrem de importante, E81 și DN14B, nod feroviar pentru magistralele de cale ferată 300, respectiv 200, situat la egală distanță față de principalele orașe din Transilvania, care până nu demult a trecut printr-o perioadă de relativă stagnare, a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare accelerată pe toate planurile, de-a dreptul spectaculoasă, atât de așteptată de locuitorii săi, dar nu numai.
Primarul Mirel Hălălai și echipa sa de la Primăria Teiuș au adus un suflu nou și au creat condițiile pentru dezvoltarea localității, pentru transformarea acesteia într-un oraș în care să-ți facă plăcere să locuiești, să-ți întemeiezi o familie și să trăiești. Iar de câțiva ani, faptele au luat locul vorbelor și lucrurile evoluează, se văd, progresul se simte la fiecare pas, de la infrastructura de apă și canalizare, rețelele de străzi, drumuri și poduri, la școli și alte construcții menite să schimbe în bine viața teiușenilor. Dar să le luăm pe rând!
În domeniul infrastructurii de apă și canalizare, un proiect de peste 5 milioane de lei susținut prin Administrația Fondului de Mediu a permis ca la sfârșitul anului trecut orașul Teiuș să beneficieze de o rețea de canalizare ce acoperă peste 85% din nevoile localității. Printr-o bună colaborare între administrația locală și operatorul SC APA CTTA SA, un vis de demult al locuitorilor din Pețelca și Căpud, sate aparținătoare orașului Teiuș, a devenit realitate între 2017 – 2018, printr-o investiție de 1.405.960 de lei: ei au apă potabilă la robinet în propriile gospodării, nemaifiind nevoiți să care apa cu gălețile.
Cartiere și străzi întregi din oraș beneficiază și în acest moment de înlocuirea rețelelor de apă vechi de peste 35 de ani și de racordarea la rețeaua nouă de canalizare a orașului, lucrări de peste 350.000 de lei.
Din anul 2017, satul Beldiu a fost scos din noroaie, fiind asfaltat în baza Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) derulat de Guvernul României, o lucrare în valoare de 1.501.685 de lei.
Prin intermediul a două proiecte derulate cu fonduri europene, două clădiri importante îmbogățesc zestrea orașului: Centrul Educațional Multifuncțional Teiuș, în valoare de 850.000 de lei, edificat în anul 2017, și respectiv Centrul Național de Informare Turistică, finanțat cu 629.000 de lei.
Administrația locală a acordat o atenție deosebită și educației copiilor teiușenilor. Astfel, prin fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) s-au câștigat proiecte importante legate de reabilitarea Liceului Teoretic Teiuș (6.783.294 de lei) și a Școlii Gimnaziale Teiuș (3.318.343 lei), aflate deja în licitație de execuție, iar în luna iunie a acestui an, printr-o investiție de 725.995 de lei derulată cu sume alocate prin programul guvernamental PNDL și de la bugetul local s-a reabilitat integral Școala Primară Căpud.
Tinerii au fost, sunt și vor fi o prioritate pentru administrația teiușeană, fapt demonstrat prin construirea unui centru multifuncțional pentru tineret, ce cuprinde piscină, centru multimedia și un muzeu al orașului Teiuș. Proiectul, în valoare totală de 17.112.864 de lei, ce se află în faza de licitație de execuție, fiind finanțat prin programul de regenerare urbană socio – culturală a orașului Teiuș, proiect european derulat prin POR, care mai cuprinde și reabilitarea străzii Decebal, de la intersecția cu DN1 (partea stângă), inclusiv amenajarea de trotuare, rigole și locuri de parcare.
Două proiecte derulate cu sprijinul Grupului de Acțiune Locală „Pe Mureș și pe Târnave”, prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, au permis achiziționarea de costume populare și toate cele necesare promovării orașului Teiuș și ale tradițiilor lui, valoarea lor depășind 125.000 de lei. Tot pentru tineri și pentru cei dornici de mișcare, în această toamnă vor demara lucrările la spațiile verzi printr-un proiect GAL AFIR de peste 415.000 de lei, destinat realizării unei frumoase zone de relaxare între crucea luminoasă și strada Barbu Lăutaru (pe partea dreaptă).
Marea problemă a locuitorilor din Teiuș a fost starea drumurilor, dacă punem la socoteală faptul că la nivelul anului 2012 orașul avea mai puțin de 3 km de străzi asfaltate. Pentru a remedia această situație, Primăria Teiuș a obținut o finanțare de 12.595.533 de lei prin programul guvernamental PNDL II, în baza căreia 23 de străzi din oraș vor fi asfaltate, iar întregul sistemul rutier aferent, reabilitat (rigole, trotuare etc). La nivelul acestei luni, execuția lucrărilor este realizată în proporție de 75%, iar beneficiarii direcți pot face diferența între ceea ce a fost și ceea ce este în prezent.
Una dintre cele mai importante investiții, un vis extrem de vechi, dar neîmplinit al teiușenilor și al locuitorilor din Căpud, Pețelca și al celorlalți viețuitori de pe partea stângă a Mureșului, a devenit o realitate incontestabilă: podul rutier de la Căpud, o lucrare amplă, complexă, dar atât de necesară. Podul de la Căpud este construit prin programul guvernamental PNDL II, lucrare în valoare de 3.401.823 lei, fiind realizat în întregime de o firmă românească specializată în astfel de lucrări. Acesta măsoară 94 m lungime, are 3 deschideri, două pile în apă realizate prin foraj, două culee, 15 grinzi de beton armat precomprimat în lungime de 28 metri și o greutate de 20 tone, fiecare.
Inițiativa primarului Mirel Hălălai, construirea podului de la Căpud, face ca trecerea cu brudina și cu barca să devină doar o amintire și să reprezinte un punct turistic de interes pentru turiștii care poposesc în zonă.
„Sunt multe de spus despre gândurile și aspirațiile administrației locale din Teiuș, proiectele nu se opresc aici. Rămân în continuare drumuri de rezolvat mai simple sau mai complicate, vrem să creștem nivelul de viață al tuturor cetățenilor din Teiuș, toți teiușenii, fie că vorbim despre cei din oraș, fie despre locuitorii satelor aparținătoare, merită să trăiască într-un oraș curat, cu străzi modernizate și să beneficieze de toate condițiile, iar sloganul «#TEIUȘUL PRIMUL!» trebuie să fie în gândul și acțiunile fiecăruia dintre noi”, ne-a declarat primarul Mirel Hălălai, care a demonstrat că este „omul potrivit la locul potrivit” pentru dezvoltarea durabilă a orașului Teiuș.

Administrație
A fost semnat contractul de execuție lucrări pentru Centrul comunitar integrat Teiuș
Luni, 30 iunie 2025, la sediul Primariei orașului Teiuș a fost semnat contractul de executie lucrari pentru „Construcție centru comunitar integrat Teiuș”, o lucrare ce va permite cresterea accesului concetatenilor la servicii medicale, servicii de asistență socială sau activități de telemedicină.
„La capitolul sănătatea concetătenilor noștri, Teiușul face un pas important! Astăzi, la sediul primariei noastre s-a semnat contractul de executie lucrari pentru „Construire centru comunitar integrat Teiuș”, o lucrare ce va permite în scurt timp creșterea accesului concetățenilor noștri la servicii medicale, la servicii de asistență socială, activități de telemedicină, etc. Proiectul este dezvoltat prin P.N.R.R, dar și prin contribuția proprie a Primariei. Suprafața totală construită va fi de 174,64 metri patrați, prevazută cu toate dotarile necesare bunei desfasurari a activității iar valoarea depășește suma de 1,74 milioane lei, lucrarea fiind atribuită prin licitatie publică, firmei Lincoln Plus S.R.L.”, a transmis primarul oralului Teiuș, Mirel Hălălai.
Administrație
Lucrări de marcaj rutier și întreținere a spațiilor verzi, la Teiuș
Zilele acestea, la Teiuș se desfășoară lucrări de marcaj rutier și de întreținere a spațiilor verzi. Este vorba despre lucrări specifice pentru administrarea domeniului public.
„Spatiile verzi sunt „plamânii” unui oraș care se respectă, iar Teiusul este constient de acest lucru si administratia locală se preocupă de intretinerea lor, lucru ce presupune muncă si resurse!
Pentru siguranta si protectia cetătenilor in primul rând, pentru un trafic auto sigur, in oraș se refac marcajele rutiere, treceri de pietoni si zone de parcare si transport in comun din oraș!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
A început modernizarea stațiior de autobuz din orașul Teiuș și localitățile aparținătoare
Primăria Teiuș anunță că în aceste zile se execută lucări de modernizare a stațiilor de autobuz din orașul Teiuș și satele aparținătoare, Beldiu, Căpud și Pețelca și cartierul Coșlariu Nou.
„Primăria Teiuș în parteneriat cu S.T.P. Alba, societate de transport care deservește și rute din orașul nostru, susținute de administrația locală teiușeana, modernizăm stațiile de autobuz din orașul nostru, inclusiv satele aparținătoare Beldiu, Căpud, Pețelca și cartierul Coșlariu Nou. Stațiile noi asigură condiții pentru protecția la intemperii a celor ce folosesc transportul în comun și dau un aspect civilizat zonei și orașului nostru! Haideți să le folosim într-un mod civilizat, fară afișe, mâzgaleli sau deteriorări, aratând astfel că știm să respectăm muncă și eforturile administrației locale de a avea un oraș cochet și curat!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Au început lucrările de reabilitare a halei de lactate din Piața Agroalimentară Teiuș
La Teiuș au început lucrările la hala de lactate din piața agroalimentară, au anunțat reprezentanții primăriei. Clădirea va fi reabilitată și dotată cu echipamente noi.
Primele lucrări vizează înlocuirea instalației electrice și a ușii de intrare, apoi se va zugrăvi și dota cu vitrine frigorifice noi.
„Mâinile pricepute ale colegilor noștri au ,,luat în primire” hala de lactate a pieței agroalimentare! Se înlocuiește ușa de intrare, instalația electrică, se refac pervazele, se repară și zugrăvesc pereții. În scurt timp, vom monta noile vitrine frigorifice pentru expunerea și vânzarea produselor perisabile în condiții moderne care să satisfacă normele de igienă, iar hala va beneficia de un sistem modern de încălzire-climatizare tip inverter, totul în folosul și cu grijă față de cumpărători, dar și de producătorii autohtoni care ne aprovizionează cu produse naturale și sănătoase în fiecare miercuri a săptămânii!”, au transmis reprezentanții administrației locale teiușene.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025 | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | teiusinfo.ro