Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Modele de SUBIECTE la Evaluarea Națională din anii trecuți | teiusinfo.ro

Publicat

în

EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a | teiusinfo.ro

Evaluarea Națională reprezintă examenul cel mai important pentru absolvenții clasei a VIII-a, el determinând la ce liceu vor urma elevii să își continue studiile, în următorii ani de pregătire.

Programele de examen pentru disciplinele limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura maghiară maternă, limba şi literatura germană maternă, limba şi literatura sârbă maternă, limba şi literatura slovacă maternă, limba şi literatura croată maternă, limba şi literatura italiană maternă, limba şi literatura rromani maternă, limba şi literatura ucraineană maternă.

Vezi aici: Modele de SUBIECTE Evaluare Națională 2023 la română și matematică

Disciplinele la care se susțin probe pentru Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a sunt:

  • Limba și literatura română
  • Limba și literatura maternă — doar pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă
  • Matematică

Limba și literatura română are, în cadrul evaluării naționale de la finalul clasei a VIII-a, statut de disciplină obligatorie.

Proba de evaluare de limbă și literatură română se face după două tipuri de conținut, combinate într-o singură foaie de examen, după cum urmează:

Unitățile de conținut care privesc domeniul limba română au în vedere abordarea funcțională și aplicativă a elementelor de construcție a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor și pe utilizarea lor corectă și adecvată în propria exprimare scrisă. Sarcinile de lucru vizează exerciții de tip analitic (de recunoaștere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferențiere) și de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcție), de subliniere a valorilor stilistice și de evidențiere a aspectelor ortografice și de punctuație, în situațiile care impun o asemenea abordare.

Unitățile de conținut ale domeniului lectură prezintă sarcini de lucru care implică cerințe care privesc înțelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trăsături generale și particulare ale textului și exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum și redactarea de către elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvențe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.).

De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competențelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentată a unui punct de vedere privind textul studiat sau la prima vedere, motivarea apartenenței la un gen literar sau la o specie literară), reflexive și imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidențierea trăsăturilor unui obiect într-o descriere, scurte narațiuni, continuarea logică a unor dialoguri etc.)

În cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, matematica are statut de disciplină obligatorie. Programa după care se realizează subiectele este cea din Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 4431/29.08.2014.

Competențele generale evaluate de către evaluarea la matematică sunt:

  • Identificarea unor date și relații matematice și corelarea lor în funcție de contextul în care au fost definite;
  • Prelucrarea datelor de tip cantitativ, calitativ, structural, contextual cuprinse în enunțuri matematice;
  • Utilizarea algoritmilor și a conceptelor matematice pentru caracterizarea locală sau globală a unei situații concrete;
  • Exprimarea caracteristicilor matematice cantitative sau calitative ale unei situații concrete și a algoritmilor de prelucrare a acestora;
  • Analizarea și interpretarea caracteristicilor matematice ale unei situații-problemă;
  • Modelarea matematică a unor contexte problematice variate, prin integrarea cunoștințelor din diferite domenii.
  • Elevilor aparținând minorităților naționale care au urmat în limba maternă cursurile disciplinelor la care se susțin probe li se asigură subiectele de matematică atât în limba în care au studiat cât și în limba română.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Învățământ-Cultură

Târg de carte, la Grădinița cu Program Normal „Prietenia” Teiuș

Publicat

în

La inițiativa doamnei Rad-Pețelcan Mihaela, președintele comitetului de părinți al grupei, am organizat un minunat târg de carte dedicat celor mici, în parteneriat cu editura Usborne – una dintre cele mai apreciate edituri pentru copii din lume, fondată în Marea Britanie în 1973.

În prima parte a activității, copiii, alături de părinți, au explorat colecțiile fascinante de cărți pline de culoare, curiozitate și aventură. În a doua parte, fiecare familie a avut ocazia să aleagă cărți potrivite pentru micii cititori – titluri interactive, cu clapete, puzzle-uri, experimente sau enciclopedii – perfecte pentru a transforma învățarea într-o adevărată joacă.

„Scopul activității a fost să trezim în sufletul copiilor dragostea pentru lectură și să le oferim un început frumos în lumea magică a cărților. Mulțumim tuturor părinților și copiilor implicați pentru entuziasm și participare!”, au transmis organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Maria Hălălaie-Ovari, elevă a Liceului Teoretic Teiuș, locul II la concursul de muzică „Art Festival” de la Brașov

Publicat

în

Maria Hălălaie-Ovari, elevă în clasa a IV-a, la Liceului Teoretic Teiuș, a obținut locul II la prestigiosul concurs de muzică „Art Festival” de la Brașov.

Concursul la secțiunea pian s-a desfășurat în data de 14 iunie 2025.

„Performanța ei este o dovadă a pasiunii, talentului și muncii susținute! Bravo, Maria! Îți dorim mult succes în continuare și cât mai multe realizări frumoase!”, au transmis reprezentanții Liceului teoretic Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Doamnele Dorina Ciortea și Maria Lup, două cadre didactice îndrăgite de elevii Liceului Teoretic Teiuș, s-au pensionat

Publicat

în

Colectivul Liceului Teoretic Teiuș și-a luat rămas bun, cu emoție și recunoștință, de la două cadre didactice deosebite, care și-au încheiat frumoasa carieră didactică, în cursul zilei de luni, 2 iunie 2025.

Este vorba de prof. înv. primar Dorina Ciortea și prof. Maria Lup – profesor de fizică, cadre didactice îndrăgite de elevi.

„Doamnele profesoare au format generații întregi de elevi, fiind modele de profesionalism, dedicare și pasiune pentru învățământ. Le mulțumim pentru răbdarea, dăruirea și dragostea cu care au construit caractere, au modelat minți și au lăsat o amprentă de neșters în inimile noastre. Le dorim o pensionare frumoasă, cu sănătate, liniște și multe bucurii alături de cei dragi! Liceul Teoretic Teiuș va păstra mereu cu respect și admirație contribuția lor la educația din această comunitate”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretic Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Rezultate deosebite obținute de elevii Liceului Teoretic Teiuș la concursul „Apăr viața”

Publicat

în

Vineri, 30 mai 2025, elevii Liceului Teoretic Teiuș au participat la concursul „Apăr Viața”, organizat de SVSU Teiuș, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului.

„Cu ocazia Zilei de 1 Iunie 2025, elevii Liceului Teoretic Teiuș au demonstrat încă o dată spirit civic, implicare și responsabilitate, obținând rezultate remarcabile la concursul „Apăr viața”, organizat de SVSU Teiuș, în parteneriat cu liceul nostru. Elevii noștri și-au evidențiat abilitățile practice și competențele artistice în realizarea unor lucrări de mare valoare ce ilustrează misiunea și determinarea pompierilor. Felicitări tuturor participanților pentru determinare și muncă! Mulțumim SVSU Teiuș pentru colaborare și susținere! Împreună formăm o generație responsabilă și pregătită să facă față oricărei provocări!”, au transmis reprezentanții Liceului Teoretc Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius