Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Locul al II-lea în finala campaniei naționale ”Europa, casa noastră” pentru Liceul Teoretic Teiuș

Publicat

în

liceul-teoretic-teius-2015Liceul Teoretic Teiuș se află printre finaliștii campaniei „Europa, casa noastră”, ediția 2015. Proiectul înscris în concurs, coordonat de prof. Marius Cosmin Pintea, a fost notat cu 29,5 puncte din maximum de 30 de puncte, fiind clasat pe locul al II-lea, la nivel național. Criteriile de jurizare a proiectelor au fost: impactul acțiunilor (participanți, număr acțiuni, invitați speciali, implicarea comunității), originalitatea activităților, mediatizarea și follow up–ul acestora.

Temele generale propuse de Comisia Europeană pentru anul 2015 în vederea realizării proiectelor, în cadrul Campaniei Naționale „Europa, casa noastră” au fost: „Cetățenia europeană – drepturi și implicare activă în societate”, „Fii voluntar în Europa”, „UE: Istorie, Tradiții, Diversitate Culturală și Valori” și „Politicile europene – politica agricolă, politica de mediu etc.”

Activitățile proiectului derulate în anul școlar 2014-2015 s-au focalizat pe domeniile importante și de interes european, precum: lingvistic, documentar, social, cultural, informațional și de mediu. Obiectivele stabilite ca ținte au vizat axele educaționale prioritatre și dimensiunea europeană a educație naționale, formulându-se astfel: promovarea bogăției lingvistice și culturale a Europei, bogăție care trebuie păstrată și cultivată; încurajarea iniţiativei individuale şi de grup în valorificarea autenticului și tradiționalului ca individualizare a poporului român în peisajul european; dezvoltarea competențelor de utilizare a tehnologiei informației și comunicării prin crearea unor situații reale și concrete de relaționare cu diferiți omonimi din zona europeană; dezvoltarea competențelor lingvistice, de programare și utilizare a resurselor informaționale existente în mediul virtual; formarea unei perspective moderne asupra educaţiei, racordată la evoluţia iminentă a societăţii contemporane, în pas cu evoluția europeană a demersurilor educaționale; îmbunătățirea competențelor digitale și crearea unui profil european de pregătire pentru piața muncii de oriunde din Europa; promovarea valorilor autentice românești în contextul globalizării; conștientizarea apartenenței României la UE prin promovarea unor valori de integrare socială; discutarea principiilor educaționale europene cu autoritățile publice și factorii de decizie de la nivelul comunității locale; combaterea disfuncționalităților sociale: discriminare, prejudecăți, stereotipuri, excluziunea socială sau etichetarea.

„Europa, casa noastră” este o campanie implementată la nivel național de Chelgate, reprezentanța Comisiei Europene în România, derulată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice, menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. Campania se află la a cincea ediție și îşi propune să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri, implicarea în proiecte comunitare). Campania este deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România.

„Pe parcursul campaniei elevilor Liceului Teoretic Teiuș le-au fost oferite informații despre Uniunea Europeană și acces la materiale informative despre politicile europene. De asemenea, aceștia au fost implicați în activități specifice dezvoltării competențelor reiterate la nivel european cu scopul creării și conturării profilului de formare european, ce le asigură intrarea pe piața muncii de oriunde din Europa, și nu numai”, ne-a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, coordonatorul proiectului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Creații literare, picturi, machete și obiecte decorative, create din materiale reciclabile de elevii Liceului Teoretic Teiuș în cadrul proiectului educativ „Poezia toamnei”

Publicat

în

Societatea contemporană manifestă un interes din ce în ce mai scăzut în ceea ce priveşte lectura şi creaţia literară, arta în general. De asemenea, o problemă stringentă a lumii actuale este cea legată de mediu, de natură, care, din nefericire au mult de pierdut din cauza noastră.

Elevii Liceului Teoretic Teiuș coordonați de prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Corina Oltean, prof. Simona Oltean, prof. Romina Pop și îndrumați de prof. Mihaela Suărășan, prof. Nicoleta Cîmpean, prof. Tunde Venter, prof. Maria Lup, prof. Otilia Popa, prof. Sanda Jude, prof. Rodica Coroi, prof. Adriana Săsărman, prof. Vasile Gan, prof. Aureliana Ranca, prof. Cătălina Lefter au realizat o activitate care și-a propus să aducă în prim-plan, prin intermediul unor creații literare, picturi, desene, machete, obiecte decorative, create din materiale reciclabile, probleme legate de mediu.

Această activitate poartă numele POEZIA TOAMNEI. S-a urmărit revigorarea interesului elevilor faţă de opera lirică, ei creând astfel poezii care au ca tematică anotimpul toamna, dar și față de proză. Aceștia au realizat și desene sau machete din materiale specifice anotimpului ruginiu. Elevii au putut percepe poezia într-un mod total diferit faţă de ceea ce au învăţat până în prezent, fiind puşi ei în ipostaza de a le concepe. Aceștia au luat contact cu minunata lume a cărților prin vizite la Biblioteca Orășenească Teiuș, unde au reușit să aprofundeze operele, pe tema toamnei, a poeților români și nu numai.

Cele mai reuşite lucrări și creații au fost premiate, juriul fiind alcătuit din personalități artistice, mândria orașului nostru: scriitoarea Carolina Baldea și pictorița Angela Buruian, cărora le mulțumim pentru prezență. Premierea câștigătorilor a fost realizată prin susținerea oferită de Primăria orașului Teiuș, la eveniment fiind prezent domnul primar dr. ing. Mirel Vasile Hălălai.

Un rol important a revenit Bibliotecii orașului Teiuș, coordonată de dna Luminița Ciorbea, care alături de consilierul cultural al localității, dna Cristina Man au realizat decorul evenimentului desfășurat la Casa de Cultură Teiuș.

Pentru că activitatea a fost pe placul tuturor, sperăm să aibă continuitate anul viitor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevii și dascălii din Teiuș au plantat 100 de puieți de tei, cu ocazia Săptămânii Verzi – 2023

Publicat

în

Săptămâna verde – 2023, o acțiune în care este profund implicată școala teiușană, a debutat luni, 23 octombrie, în fortă.

Însoțiți de dascăli implicați, câteva clase ale școlii teiușene au participat, în parteneriat cu Primăria Teiuș, la plantarea a peste 100 bucăți puieți de tei în zona nouă de picnic a orașului, în amonte de podul rutier de la Căpud!

Nu este prima dată când elevii teiușeni participă la astfel de acțiuni, anul trecut aceștia plantând în aceiași zonă încă 100 de puieti de tei, care anul acesta au avut o dezvoltare frumoasă!

Fiecare puiet de tei a fost personalizat pe o manșetă specială, cu numele și clasa celor care au făcut plantarea, astfel că fiecare poate să-si urmărească munca, pasiunea și plăcerea de a planta un pom, în timp!

Felicitări tuturor celor implicați în această actiune cu adevărat verde!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Ziua Europeană a Limbilor – 2023, sărbătorită la Liceului Teoretic Teiuș

Publicat

în

Ziua de 26 septembrie a fost declarată Ziua Europeană a Limbilor Moderne, având ca obiectiv să atragă atenția publicului asupra importanței învățării limbilor străine și să îl sensibilizeze cu privire la existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Elevii și profesorii Liceului Teoretic Teiuș, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Codru Drăgușanu” Victoria, Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud și Liceul Tehnologic Aiud au participat la un proiect specific acestui eveniment intitulat Toți împreună – All together! – Tous ensemble!

Elevii Liceului Teoretic Teiuș, sub îndrumarea cadrelor didactice, director prof. Marius Cosmin Pintea, prof. Corina Oltean, prof. Adriana Săsărman, prof. Simona Oltean, prof. Romina Pop, prof. Mihaela Suărășan, prof. Nicoleta Cîmpean, prof. Tunde Venter, prof. Maria Lup, prof. Otilia Popa, prof. Sanda Jude au organizat, cu acest prilej, o activitate ce presupune conștientizarea importanței învățării limbilor străine prin rostirea unor formule de salut specifice diferitelor țări europene.

De asemenea, s-a urmărit dezvoltarea creativității elevilor prin recitarea unor poezii creații proprii ale unor elevi talentați, scrise în limba română, limba engleză și limba franceză. Pe de altă parte, elevii au făcut desene sau machete reprezentative pentru Ziua Europeană a Limbilor. Toate creațiile elevilor au fost încărcate în aplicația Padlet, urmând a fi publicate într-o revistă.

La orele de Limba engleză și Limba franceză au avut loc dezbateri pe tema importanței limbilor europene în rândul tinerilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Bereș Denisa Ioana, șefa de promoției – 2023 de la Liceul Teoretic din Teiuș

Publicat

în

Bereș Denisa Ioana, în vârstă de 18 ani, a impresionat comunitatea locală și profesorii săi de la Liceul Teoretic din Teiuș prin performanțele sale academice remarcabile.

Ea a obținut titlul de șefă de promoție în acest an și a făcut acest lucru fără a apela la meditații pentru pregătirea examenului de Bacalaureat.

Bereș Denisa Ioana ne-a împărtășit cheia succesului ei. Ea a afirmat că a pus accent pe studiul asiduu al materiilor predate în clasă și a adresat întrebări profesorilor atunci când întâmpina dificultăți în înțelegerea unor concepte. Eleva a subliniat importanța sprijinului primit de la cadrele didactice de la liceu, în special din partea celor care predau materii de Bacalaureat.

Acești profesori s-au implicat activ în repetarea întregii materii pentru examenul de Bacalaureat, au organizat teste periodice și au dedicat timp suplimentar pregătirii elevilor, chiar și în perioada de „vacanță” până la susținerea examenului. Bereș Denisa Ioana le-a mulțumit acestora pentru devotamentul și sprijinul lor, apreciind faptul că au fost dispuși să-și sacrifice timpul personal pentru a ajuta elevii.

Întrebându-i pe cei care se pregătesc acum pentru Bacalaureat, Bereș Denisa Ioana a sfătuit să se concentreze pe materialele predate în clasă, chiar dacă apelează și la meditații, și să abordeze procesul pas cu pas, pentru a nu se simți copleșiți de volumul de materie. Ea a subliniat că fiecare elev trebuie să-și găsească propriul ritm și metodele de învățare care se potrivesc cel mai bine, deoarece fiecare persoană este diferită. Totodată, ea a subliniat importanța înțelegerii și exersării materiilor precum matematica, în locul învățării mecanice.

Cu privire la continuarea studiilor, Bereș Denisa Ioana a dezvăluit că nu intenționează să urmeze cursurile unei facultăți. Ea a afirmat că nu există niciun domeniu care să o pasioneze suficient de mult încât să investească o viață de muncă în acel domeniu. În schimb, ea a decis să se înscrie la o școală postliceală, iar domeniul asistentului medical generalist este cel care o atrage în prezent. Ioana consideră că această alegere îi va oferi mai multe posibilități pentru viitor, iar pasiunea ei pentru biologie a influențat decizia.

De asemenea, o școală postliceală îi va oferi mai mult timp liber pentru a-și descoperi alte interese și va putea implica în activități de voluntariat imediat după Bacalaureat, în calitate de martoră a lui Iehova.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius