Administrație
La Teiuş, majoritatea aleşilor locali nu vor investiţii la şcoala din localitate!
Oraşul Teiuş are o veche tradiţie pe tărâm educaţional, în vremurile de demult, primele forme de învăţământ fiind organizate în tinda bisericilor. Aici, oamenii desluşeau buchiile, deprindeau socotitul şi cântul românesc, sub îndrumarea preoţilor şi, mai târziu, a dascălilor.
Cea mai veche şcoală românească din Teiuş s-a înfiinţat la jumătatea secolului al XVIII-lea (1755). În anul 1919 ia fiinţă Şcoala primară de stat, care începând cu anul 1925 va funcţiona într-un local amplasat pe locul actual al Liceului Teoretic din Teiuş. Aşadar, iată că Teiuşul e recunoscut ca un vechi centru al învăţământului transilvan. Din păcate, odată cu trecerea timpului, respectul faţă de învăţământul românesc, faţă de dezvoltarea şi îngrijirea unităţilor şcolare s-a cam pierdut. Şi lipsa de grijă nu vine din partea cetăţenilor de rând, ci a unora dintre cei care îi reprezintă în Consiliul Local. Spre exemplu, în ultima şedinţă a Consiliului Local Teiuş, unii aleşi locali (adică majoritatea) nu au fost de acord ca suma prevăzută în buget, de 23.000 de lei, să fie utilizată pentru repararea gardului şcolii generale din localitate, care aparţine de Liceul Teoretic. Potrivit primarului oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, gardul cu pricina nu a mai fost supus reparaţiilor de mai bine de 20 de ani. Mai mult, directorul şcolii, Marius Pintea, prezent la şedinţa Consiliului Local, ne-a declarat că la unitatea şcolară învaţă 400 de elevi, iar gardul a ajuns într-o stare jalnică, se mişcă ici-colo, fiind un real pericol pentru copii. „Gardul pune în pericol copiii ce trec zilnic prin preajma lui, iar noi vrem să evităm accidentele. Dacă se întâmplă ceva, eu nu îmi asum răspunderea, am semnalat situaţia, iar consilierii locali au decis cum au dorit”, a spus primarul Mirel Hălălai. Şi, aşa cum nu e deloc normal când e vorba despre şcoala din localitate, majoritatea aleşilor locali, adică 11, s-au abţinut şi doar 4 aleşi au votat pentru această investiţie. Prin urmare, gardul şcolii rămâne la fel, nefiind considerat un pericol nici pentru cei ce trec prin zonă, şi nici pentru cei 400 de copii care învaţă acolo. Dezamăgiţi, câţiva locuitori ai oraşului prezenţi în sala casei de cultură ne-au spus că nu mai au altceva de făcut decât să-şi pună speranţe în Dumnezeu, care să-i aibă în grijă pe copii, să-i păzească să nu li se întâmple nimic rău…
A. D. T.

Administrație
Prietenia și respectul, de 15 ani la temelia relațiilor dintre Teiuș și Saint Vith din Belgia
Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, s-a aflat în Belgia, unde a participat la manifestările organizate la sfârșitul primei decade a lunii de municipalitatea din Saint Vith, un oraș de circa 9.500 de locuitori din provincia Liege, pentru a sărbători jubileul a două parteneriate de succes, bazate pe prietenie și respect reciproc.
Alături de primarul orașului belgian, Herbert Grommes, s-a mai aflat Dieter Spürck, edilul din orașul Kerpen, localitate de mărimea municipiului Alba Iulia din landul Renania de Nord – Westfalia, situat la 130 km nord-est de Saint Vith, oraș german cu care localitatea valonă are un parteneriat ce durează de 40 de ani.
Cei 3 primari au reiterat dorința comunităților pe care le reprezintă de a consolida parteneriatele existente ținând cont de noile perspective economice și sociale deschise de Comunitatea Europeană, bazate pe o dezvoltare consolidată a tuturor țărilor membre, pe respectul față de condițiile socio-culturale ale fiecărui stat!
Orașul Saint Vith are o colaborare mult mai veche cu orașul Teiuș, emisari din Belgia ajungând pe meleagurile Albei încă dinainte de Revoluția română din 1989, iar acțiunile sociale punctuale și investițiile făcute la Grădinița „Prietenia” și în școli (grupuri sociale) sunt mărturii elocvente ale colaborării bilaterale româno-belgiene!
„Anii au trecut, iar în ultima perioadă mai ales, civilizația și cultura europeană, prin munca administrației locale teiușene, și-au pus amprenta pe unele obiective importante ale orașului nostru. Astfel, centrul de tineret al orașului, muzeul orașului, obiective aflate în stadii avansate de execuție, zona de picnic, Muzeul Feroviar, sunt doar câteva dintre lucrurile deosebite văzute în Saint Vith, care cresc și în orasul nostru, în folosul tuturor, tineri sau mai puțin tineri deopotrivă. Este timpul să dăm noi valențe acestui parteneriat benefic orașului nostru, iar domeniile de aplicare sunt extrem de variate, totul depinde de dorința noastră de a trăi în lumea civilizată, guvernată de lege și respect”, a declarat primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai. El a participat împreună cu primarii Herbert Grommes și Dieter Spürck la dezvelirea unui monument din piatră în cinstea continuării parteneriatelor.
Administrație
Primăria Teiuș plătește 7.000 de lei + TVA, pentru un film de prezentare a orașului
Primăria orașului Teiuș a finalizat achiziția de servicii de producție de filme cinematografice si de filme video pentru a realiza un film de prezentare al orașului.
Achiziția, în valoare de 7.000,00 lei, fără TVA, a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.
Este vorba despre o filmare aeriana si de la sol, dupa un scenariu prestabililt și care se va realiza in cele mai bune momente ale zilei și va contine imagini HD/4k. Realizatorii filmului se vor ocupa și de realizare montaj – Voice over – Inserturi grace 3D
Filmarea se va realiza cu dispozitive speciale de stabilizare si motion control pentru ca imaginea rezultata să fie de cea mai buna calitate.
Administrație
Investiție de 2,1 milioane de lei, finanțată prin PNRR, pentru dotarea școlilor din Teiuș
În cursul zilei de marți, 8 august 2023, a fost semnat contractul pentru proiectul „Dotarea unităților de învățământ preuniversitar din orașul Teiuș”, finanțare obtinuta prin PNRR.
Investiția presupune dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe. Valoarea proiectului este de 2.108.427,46 lei cu TVA.
Prin aceasta finantare se doreste achiziționarea echipamentelor pentru laboratorul de informatică și echipamente digitale pentru sălile de clasă/grupe, achiziționarea mobilierului și a materialelor didactice pentru dotarea sălilor de clasă /sălilor de grupă, echipamentelor digitale pentru laboratorul multidisciplinar și materiale/echipamente pentru cabinetul de asistență psihopedagogică.
La nivelul județului Alba, prin apelul de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” sunt admise la finanțare 70 de proiecte. Solicitanți sunt UAT Județul Alba, 4 municipii, 7 orașe și 58 comune.
Administrație
Ursoaică cu pui, observată în apropierea localității Căpud. Vezi ce măsuri au dispus autoritățile locale din Teiuș
Primăria Teiuș, în colaborare cu autoritățile abilitate, a intervenit rapid în urma apelului unui cetățean privind prezența unui urs brun și a puiului său în zona „la vie” din satul Căpud.
Echipa de intervenție constituită de primarul orașului a desfășurat o misiune de alungare și prevenire pe întreaga rază semnalată.
Principala preocupare a autorităților este siguranța și bunăstarea cetățenilor. În astfel de situații, respectarea unor norme minime de protecție devine imperativă. Primăria Teiuș adresează următoarele recomandări cetățenilor:
- Nu vă apropiați de animalele sălbatice și evitați să le provocați prin gesturi sau acțiuni.
- Nu permiteți copiilor să se deplaseze în zonele cu risc de prezență a animalelor sălbatice și asigurați-vă că sunt supravegheați în permanență.
- Protejați animalele domestice prin măsuri specifice și nu le lăsați nesupravegheate.
- Evitați tufișurile, lăstărișurile și zonele împădurite, unde animalele sălbatice pot găsi adăpost.
- Nu hrăniți animalele sălbatice și nu lăsați resturi de mâncare care ar putea atrage aceste animale.
În cazul în care aveți un contact direct cu animale sălbatice, în special cele din familia ursului brun, apelați urgent numărul unic de urgență 112. Pentru orice informații suplimentare, vă puteți adresa Poliției Locale Teiuș la numărul de telefon (0726) 128 938 sau Primăriei Teiuș la numărul de telefon 0258/851101.
-
Mondenacum 7 luni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro