Administrație
În acest an, bugetul orașului Teiuș depășește 13 milioane de lei, din care aproape o treime reprezintă veniturile proprii
În 2018, bugetul de care dispune administrația locală a orașului Teiuș se cifrează la 13.371.536 de lei. Din această sumă, aproape 9,4 milioane de lei reprezintă alocările de la bugetul de stat, 3,7 milioane de lei sunt veniturile proprii, 50.000 de lei reprezintă suma alocată de Consiliul Județean, de la Ministerul Dezvoltării Regionale vin 152.108,22 lei, iar 46.200 de lei s-au alocat pentru derularea lucrărilor de cadastru în zonă.
Potrivit primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, valoarea totală a împrumutului luat de administrația locală, a obligațiunilor, este de 1,5 milioane de lei, pe o perioadă de 174 de luni; în acest an, suma plătită cu acest titlu este de 128,53 de lei.
• Investiții finalizate anul trecut
Anul trecut a fost realizat un important proiect pentru comunitatea din Teiuș – Centrul Educaţional Multifuncţional ”Proromanes”, care funcţionează în cadrul unui parteneriat între Caritas Blaj şi Primăria Teiuş.
Proiectul a fost finanţat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în cadrul Apelului LOCAL, deschis în cadrul Programului RO10 ”Copii şi tineri în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi pentru promovarea incluziunii sociale” (CORAI), finanţat prin Granturile SEE. Acest demers a pornit ca urmare a faptului că în comunitatea din Teiuș se regăseau copii și tineri romi aflați în situații de risc, a precizat edilul Mirel Hălălai. Conform recensământului din anul 2011, populația orașului Teiuș este de 6.695 de locuitori. Din totalul acestora, comunitatea de romi este formată din aproximativ 500 de persoane (7,63 la sută), care trăiesc în condiții precare.
În ceea ce privește situația lor economică, datele confirmă gradul de vulnerabilitate al membrilor comunității: peste 30 la sută sunt inactivi, aproximativ 10 la sută sunt pensionari cu pensii mici, 30 la sută sunt activi pe piața internă, iar 15 la sută dintre ei primesc venitul minim garantat (VMG). Obiectivul principal al proiectului centrului este acela de a îmbunătăți frecvența și situația școlară pentru copiii cu risc, odată cu crearea centrului comunitar.
Dintre serviciile socio-educaționale ale centrului amintim derularea unui program pentru școala părinților, a unei campanii despre importanța școlii în comunitate și crearea unei rețele de specialiști locali în domeniul socio-educațional. Valoarea proiectului – Centrul Proromanes – se ridică la aproape 850.000 de lei. Un alt proiect destinat comunității este Centrul Național de Informare Turistică al orașului Teiuș, obiectiv pentru care au fost alocate fonduri europene în valoare de aproape 630.000 de lei. Clădirea, cu o arhitectură modernă, beneficiază de dotări de excepție, adecvate scopului său, precum şi de o parcare generoasă.
Centrul turistic al orașului va asigura, în timp, promovarea Teiușului și deopotrivă a localităților aparținătoare. Investițiile noi în sistemul de canalizare al orașului depășesc un milion de lei. Din această sumă, 80 la sută este contribuția AFM, iar 20 la sută s-a alocat de la bugetul local. Pentru modernizarea străzii Primăverii din Teiuș, suma necesară efectuării lucrărilor de asfaltare a fost alocată de la bugetul local – aproape un milion de lei. În localitatea Beldiu, care aparține de orașul Teiuș, valoarea totală a proiectului de asfaltare a drumurilor comunale se ridică la aproape 1,4 milioane de lei: 90 la sută din sumă este asigurată de la bugetul de stat, iar restul de 10 la sută de la bugetul local.
Anul trecut, la Beldiu au fost efectuate lucrări de asfaltare în valoare de 20.000 de lei, suma necesară fiind alocată de la bugetul local. Tot în 2017, pentru construcția podului peste râul Mureș, la Căpud, așteptat de o jumătate de veac de locuitorii din câteva sate, Guvernul a alocat orașului Teiuș peste 15 milioane de lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL): lpentru podul peste râul Mureș, în zona localității Căpud – aproape 3,3 milioane de lei; laproape 12,2 milioane de lei pentru reabilitarea unor străzi în orașul Teiuș.
Mai trebuie să amintim despre reabilitarea Școlii primare din Căpud, finanțarea lucrărilor urmând să fie asigurată: 60 la sută de la bugetul de stat și 40 la sută din bugetul local. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproape 570.000 de lei, iar anul trecut s-a întocmit proiectul tehnic, pentru care s-a alocat suma de 15.000 de lei – de la bugetul de stat. Excedentul bugetar pentru anul 2017, al administrației locale din Teiuș, se cifrează la 1.135.990,25 lei. Orașul Teiuș se dezvoltă treptat, iar administrația locală își dorește ca vestigiile istorice ale zonei să fie puse în valoare și să se dezvolte un turism de calitate, în folosul urbei și al locuitorilor săi.
Adriana DURIGĂ

Administrație
A fost semnat contractul de execuție lucrări pentru Centrul comunitar integrat Teiuș
Luni, 30 iunie 2025, la sediul Primariei orașului Teiuș a fost semnat contractul de executie lucrari pentru „Construcție centru comunitar integrat Teiuș”, o lucrare ce va permite cresterea accesului concetatenilor la servicii medicale, servicii de asistență socială sau activități de telemedicină.
„La capitolul sănătatea concetătenilor noștri, Teiușul face un pas important! Astăzi, la sediul primariei noastre s-a semnat contractul de executie lucrari pentru „Construire centru comunitar integrat Teiuș”, o lucrare ce va permite în scurt timp creșterea accesului concetățenilor noștri la servicii medicale, la servicii de asistență socială, activități de telemedicină, etc. Proiectul este dezvoltat prin P.N.R.R, dar și prin contribuția proprie a Primariei. Suprafața totală construită va fi de 174,64 metri patrați, prevazută cu toate dotarile necesare bunei desfasurari a activității iar valoarea depășește suma de 1,74 milioane lei, lucrarea fiind atribuită prin licitatie publică, firmei Lincoln Plus S.R.L.”, a transmis primarul oralului Teiuș, Mirel Hălălai.
Administrație
Lucrări de marcaj rutier și întreținere a spațiilor verzi, la Teiuș
Zilele acestea, la Teiuș se desfășoară lucrări de marcaj rutier și de întreținere a spațiilor verzi. Este vorba despre lucrări specifice pentru administrarea domeniului public.
„Spatiile verzi sunt „plamânii” unui oraș care se respectă, iar Teiusul este constient de acest lucru si administratia locală se preocupă de intretinerea lor, lucru ce presupune muncă si resurse!
Pentru siguranta si protectia cetătenilor in primul rând, pentru un trafic auto sigur, in oraș se refac marcajele rutiere, treceri de pietoni si zone de parcare si transport in comun din oraș!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
A început modernizarea stațiior de autobuz din orașul Teiuș și localitățile aparținătoare
Primăria Teiuș anunță că în aceste zile se execută lucări de modernizare a stațiilor de autobuz din orașul Teiuș și satele aparținătoare, Beldiu, Căpud și Pețelca și cartierul Coșlariu Nou.
„Primăria Teiuș în parteneriat cu S.T.P. Alba, societate de transport care deservește și rute din orașul nostru, susținute de administrația locală teiușeana, modernizăm stațiile de autobuz din orașul nostru, inclusiv satele aparținătoare Beldiu, Căpud, Pețelca și cartierul Coșlariu Nou. Stațiile noi asigură condiții pentru protecția la intemperii a celor ce folosesc transportul în comun și dau un aspect civilizat zonei și orașului nostru! Haideți să le folosim într-un mod civilizat, fară afișe, mâzgaleli sau deteriorări, aratând astfel că știm să respectăm muncă și eforturile administrației locale de a avea un oraș cochet și curat!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Au început lucrările de reabilitare a halei de lactate din Piața Agroalimentară Teiuș
La Teiuș au început lucrările la hala de lactate din piața agroalimentară, au anunțat reprezentanții primăriei. Clădirea va fi reabilitată și dotată cu echipamente noi.
Primele lucrări vizează înlocuirea instalației electrice și a ușii de intrare, apoi se va zugrăvi și dota cu vitrine frigorifice noi.
„Mâinile pricepute ale colegilor noștri au ,,luat în primire” hala de lactate a pieței agroalimentare! Se înlocuiește ușa de intrare, instalația electrică, se refac pervazele, se repară și zugrăvesc pereții. În scurt timp, vom monta noile vitrine frigorifice pentru expunerea și vânzarea produselor perisabile în condiții moderne care să satisfacă normele de igienă, iar hala va beneficia de un sistem modern de încălzire-climatizare tip inverter, totul în folosul și cu grijă față de cumpărători, dar și de producătorii autohtoni care ne aprovizionează cu produse naturale și sănătoase în fiecare miercuri a săptămânii!”, au transmis reprezentanții administrației locale teiușene.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025 | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | teiusinfo.ro