Administrație
Fonduri Regio pentru modernizarea Liceului Teoretic Teiuș
Astăzi, 24 octombrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, destinat reducerii consumurilor de energie primară la Liceul Teoretic din acest oraș.
Beneficiarii acestui proiect, pe lângă instituția de învățământ, cu profesorii și elevii săi, sunt toți cetățenii din zonă care, de acum încolo, se vor putea baza pe creșterea calității în domeniului învățământului local. În prezența domnului Dănuţ-Emil Hălălai, Prefectul județului Alba, primarul orașului Teiuș, domnul Mirel Hălălai, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII”, a cărei valoare totală este de peste 3,3 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 2,9 milioane lei.
Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice, cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
”Orașul Teiuș a fost mult timp văduvit de fondurile europene, însă am activat constant pentru dezvoltarea acestei localități și acum avem perspective îmbucurătoare. Orașul are o pondere foarte mare a străzilor asfaltate, avem condiții urbane decente, cu apă și canalizare și ne preocupăm de investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor.
Teiușul este un fost centru feroviar, care a intrat într-un oarecare con de umbră în urma diminuării importanței traficului pe căile ferate. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, mulți oameni au plecat în alte țări, pentru a trăi mai bine. În decursul activității noastre vom căuta să atragem investiții și să modernizăm cât mai mult orașul, pentru a-i convinge pe cei mulți să se întoarcă, sau măcar să înțeleagă că dorim să le oferim cetățenilor noștri condiții de oraș, așa cum merită această localitate, atestată documentar de peste șapte secole. Teiușul trebuie să revină pe calea prosperității și se înscrie pe drumul dezvoltării, la nivelul județului Alba.
Chibzuim foarte atent utilizarea resurselor de care dispunem în bugetul local și, în acest an, vom începe un obiectiv foarte important pentru locuitori, realizarea podului peste Mureș, care să unească satele Căpud și Pețelca de centrul localității. Pentru că suntem, practic, pe două mari coridoare europene de transport, auto și feroviar, suntem interesați să colaborăm cu comunele Galda de Jos și Mihalț, pentru a vedea dacă există posibilitatea realizării unui centru de transfer inter-modal în zona Coșlariu, în apropierea nodului de autostradă.
Accesăm acum fonduri nerambursabile și transmitem un semnal bun către cetățenii orașului, pentru că investim bani europeni în reabilitarea termică a Liceului Teoretic, pentru eficientizarea consumurilor de energie, precum și pentru reducerea costurilor publice, deoarece, până în prezent, nu am avut astfel de lucrări de reabilitare”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Mirel Hălălai, Primarul orașului Teiuș.
Cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII” are ca obiectiv creșterea eficienței energetice a clădirii liceului din oraș, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică și modernizare rețele utilități. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit.
Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, cu înlocuirea tuturor elementelor și fitingurilor cu altele moderne, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. Concret, în urma acestor investiții și lucrări, vor scădea de peste trei ori, atât nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), cât și consumul anual de energie primară.
Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii octombrie 2021, ceea ce înseamnă că peste trei ani, sute de elevi din Teiuș și zonele învecinate, dar și profesorii de la acest liceu, vor avea condiții mult mai bune de studiu. Bugetul întregului proiect este de 3.318.343,57 lei (peste 712.000 euro), din care aproape 2,9 milioane lei (640.411,21 euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
”Primăria Teiuș accesează pentru prima dată fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Este un semn bun și o dovadă a faptului că există interes pentru investiții și dezvoltare. Orașul este una dintre cele peste 60 de unități ale administrației publice locale sau unități descentralizate ale administrației centrale din Regiunea Centru, care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se asigură eficientizarea energetică în clădirile publice.
Este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene, deoarece mult timp programele nu au fost adaptate pentru orașele mici. În ultima perioadă am văzut investiții importante în infrastructura locală teiușeană. Totuși, pentru reabilitarea acestui liceu, unde – ca o paranteză – trebuie să menționez că inclusiv eu am fost cândva profesor, bugetul orașului nu ar fi permis finanțarea lucrărilor, fără aportul fondurilor europene.
Orașul Teiuș este pe un trend pozitiv, se caută soluții optime pentru dezvoltare, inclusiv prin investiții private, și este îmbucurător faptul că administrația locală depune toate eforturile să deruleze investiții publice, prin PNDL, cu fonduri proprii sau cu resurse europene. Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie, va duce la creșterea confortului elevilor și profesorilor și va aduce bucurie pentru comunitatea locală”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Administrație
Investiție de peste 5 milioane de lei în extinderea rețelei de canalizare din orașul Teiuș
Administrația orașului Teiuș a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede extinderea rețelei de canalizare menajeră din Teiuș. Valoarea totală estimată a investiției este de 5.381.335,72 lei.
Potrivit documentației, în SP din zonă se colectează apa menajera de pe străzile studiate, apoi este pompată în cel mai apropiat cămin exisent/SP existentă. Racordurile vor fi executate prin amplasarea căminelor de racord la limita de proprietate, pentru evitarea spargerilor în zonele carosabile și asfaltate a drumurilor din localitate execuția traversărilor se va realiza prin subtraversare cu foraj orizontal, dacă este cazul. În zona de accese unde prin lucrarea de canalizare este necesară spargerea acceselor acestea se vor reface și vor fi aduse la starea inițială înainte de interventie. In zonele unde exista trotuare daca in urma interventiei este necesara spargerea trotuarelor, acestea vor fi refacute si aduse la starea initiala inaintea interventiei.
– Lungimea totală a rețelei de canalizare gravitațională este de 5357 m
– Lungime rețea canalizare sub presiune (refulare) 175 m (74 m nu se suprapun traseului gravitational)
– Numărul de cămine 130 buc
– Număr stații de pompare SP- 3 buc
– Număr de racorduri gravitaționale 287 buc
Sistemul de canalizare propus va fi sistem separativ. Regim: umed. Apele uzate menajere evacuate din instalaţiile sanitare interioare sunt conduse spre canalul exterior amplasat între proprietăți și drumul asfaltat/pietruit. Structura rutieră se va reface la terminarea lucrărilor, funcție de tipul existent la execuția lucrărilor.
Canalizarea menajeră proiectată pentru această investiţie se va realiza din tuburi PVC SN4, cu Ø = 250 mm, iar racordurile de la constructii se vor realiza din tevi din PVC, cu Ø min = 160 mm. Colectoarele de canalizare vor fi pozate la o adâncime corespunzătoare cerintei pentru asigurarea pantei necesare pentru a transporta gravitaţional apele uzate catre staţiile de pompare prevazute precum si de evitarea pericolului de inghet.
Conductele se vor poza în șanțuri, pe un pat de pozare din nisip compactat de 10 cm. Peste generatoarea superioara a acestora se va pune in opera un strat de nisip de 10 cm, care se va compacta manual. Pana la cota superioara a santului, deasupra stratului de nisip se vor realize umpluturi cu balast ( in zonele carosabile), respectiv cu pamant ( in zonele verzi).
Pământul în exces se va evacua în locația indicată de către Beneficiar. Se va face tot posibilul ca și căminele de vizitare vor fi amplasate pe traseul colectorului principal de transport ape uzate menajere să fie utilizate ca și camine de racord. Însă acolo unde nu a fost posibil, se vor amplasa și cămine de racord. Căminele de vizitare se propun din beton circulare, Ø int = 800-1000 mm, cu elemente tronconice de reducere la Ø int = 625 mm, cu capace din fonta carosabile sau necarosabile, functie de zona de amplasare.
Racordul se va realiza prin ramificații sau piese de branșare din PVC.
Administrație
Tânăr de 23 de ani din Teiuș amendat de polițiștii locali și obligat să curețe zona, după ce a aruncat gunoi menajer pe domeniul public
Un tânăr de 23 de ani din Teiuș a fost amendat de Poliția Locală și obligat să curățe zona afectată de gunoiul menajer pe care l-a aruncat ilegal pe domeniul public.
„Batălia cu nesimtirea unor concetateni de-ai noștri, care nu inteleg ca trăim intr-un oraș civilizat si aruncă gunoi menajer cu complicitatea unor detinători de utilaje cu tractiune animală continuă la noi, la Teius!Politistii locali teiuseni l-au depistat pe numitul R.B.N. din Teius, de 23 ani, care si-a aruncat gunoiul in complicitate cu un conducator de atelaje, pe domeniul public al orasului, fiind sanctionat cu suma de 1000 lei si obligat sa salubrizeze locul! Haideti sa luam pozitie cu totii impotriva unor astfel de apucaturi, care patează fata orasului nostru, pentru a avea un oras curat si cochet!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, pe pagina de facebook a instituției.
Administrație
Hrană sănătoasă, pentru perșcolarii și elevii din orașul Teiuș
Peste 600 de elevi și 100 de preșcolari din Teiuș vor beneficia de ordinul de începere a Programului Național „Masa Sănătoasă”. Ordinul de începere a programului a fost semnat pe 3 iunie.
„Astăzi, 3 iunie 2024, s-a semnat ordinul de incepere a serviciilor de catering in cadrul Programului National „Masa Sănătoasă” pentru elevii si prescolarii Liceului Teoretic Teiuș!
120 prescolari si 631 elevi vor beneficia in cadrul programului de hrană sanătoasă, adecvată vârstei și nevoilor nutritive! Este un motiv de satisfactie atât pentru administratia locală teiuseană, dar si pentru copii si parinti faptul ca suntem integrati in acest program guvernamental, care aduce reale beneficii in dezvoltarea armonioasă a copiilor nostri!
Mulțumiri celor ce au fost alaturi de teiuseni in acest demers incununat de succes, al cărui rezultate o să le observăm cu totii in timp!” au transmis reprezentații Primăriei Teiuș.
Administrație
Drum nou amenajat spre cimitirul sătesc din Beldiu. Va asigura accesul catre capela mortură care urmează a fi construită
În satul Beldiu au început la sfârșitul săptămânii lucrările de amenajare a noului drum spre cimitirul sătesc. Acesta va asigura către capela ce urmează să construită. Totodată se lucrează și la Căminul Cultural din localitate.
„Se lucrează la accesul spre cimitirul sătesc Beldiu, o lucrare absolut necesară si asteptată de cetătenii din sat! Se excavează stratul vegetal, urmează straturile suport si montarea dalelor, lucru ce va permite realizarea unui drum de acces sigur si civilizat! Într-un viitor apropiat, pe lângă accesul catre cimitir, drumul pavat va asigura si accesul catre capela ce urmează a fi construită aici!
La căminul cultural Beldiu se execută lucrari de reparatii si zugrăveli interioare, după înlocuirea instalatiilor electrice, in totalitate si in scurt timp se vor monta corpurile de iluminat, întrerupătoarele si prizele!”, au anunțat reprezentanții administrației locale.
-
Din Județacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro