Administrație
Fonduri Regio pentru modernizarea Liceului Teoretic Teiuș
Astăzi, 24 octombrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, destinat reducerii consumurilor de energie primară la Liceul Teoretic din acest oraș.
Beneficiarii acestui proiect, pe lângă instituția de învățământ, cu profesorii și elevii săi, sunt toți cetățenii din zonă care, de acum încolo, se vor putea baza pe creșterea calității în domeniului învățământului local. În prezența domnului Dănuţ-Emil Hălălai, Prefectul județului Alba, primarul orașului Teiuș, domnul Mirel Hălălai, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII”, a cărei valoare totală este de peste 3,3 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 2,9 milioane lei.
Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice, cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
”Orașul Teiuș a fost mult timp văduvit de fondurile europene, însă am activat constant pentru dezvoltarea acestei localități și acum avem perspective îmbucurătoare. Orașul are o pondere foarte mare a străzilor asfaltate, avem condiții urbane decente, cu apă și canalizare și ne preocupăm de investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor.
Teiușul este un fost centru feroviar, care a intrat într-un oarecare con de umbră în urma diminuării importanței traficului pe căile ferate. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, mulți oameni au plecat în alte țări, pentru a trăi mai bine. În decursul activității noastre vom căuta să atragem investiții și să modernizăm cât mai mult orașul, pentru a-i convinge pe cei mulți să se întoarcă, sau măcar să înțeleagă că dorim să le oferim cetățenilor noștri condiții de oraș, așa cum merită această localitate, atestată documentar de peste șapte secole. Teiușul trebuie să revină pe calea prosperității și se înscrie pe drumul dezvoltării, la nivelul județului Alba.
Chibzuim foarte atent utilizarea resurselor de care dispunem în bugetul local și, în acest an, vom începe un obiectiv foarte important pentru locuitori, realizarea podului peste Mureș, care să unească satele Căpud și Pețelca de centrul localității. Pentru că suntem, practic, pe două mari coridoare europene de transport, auto și feroviar, suntem interesați să colaborăm cu comunele Galda de Jos și Mihalț, pentru a vedea dacă există posibilitatea realizării unui centru de transfer inter-modal în zona Coșlariu, în apropierea nodului de autostradă.
Accesăm acum fonduri nerambursabile și transmitem un semnal bun către cetățenii orașului, pentru că investim bani europeni în reabilitarea termică a Liceului Teoretic, pentru eficientizarea consumurilor de energie, precum și pentru reducerea costurilor publice, deoarece, până în prezent, nu am avut astfel de lucrări de reabilitare”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Mirel Hălălai, Primarul orașului Teiuș.
Cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII” are ca obiectiv creșterea eficienței energetice a clădirii liceului din oraș, prin efectuarea de lucrări de reabilitare termică și modernizare rețele utilități. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit.
Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, cu înlocuirea tuturor elementelor și fitingurilor cu altele moderne, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. Concret, în urma acestor investiții și lucrări, vor scădea de peste trei ori, atât nivelul anual specific al gazelor cu efect de seră (în echivalent tone de CO2), cât și consumul anual de energie primară.
Durata de derulare a investițiilor se va întinde până la finalul lunii octombrie 2021, ceea ce înseamnă că peste trei ani, sute de elevi din Teiuș și zonele învecinate, dar și profesorii de la acest liceu, vor avea condiții mult mai bune de studiu. Bugetul întregului proiect este de 3.318.343,57 lei (peste 712.000 euro), din care aproape 2,9 milioane lei (640.411,21 euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.
”Primăria Teiuș accesează pentru prima dată fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Este un semn bun și o dovadă a faptului că există interes pentru investiții și dezvoltare. Orașul este una dintre cele peste 60 de unități ale administrației publice locale sau unități descentralizate ale administrației centrale din Regiunea Centru, care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se asigură eficientizarea energetică în clădirile publice.
Este destul de dificil pentru o localitate mică să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene, deoarece mult timp programele nu au fost adaptate pentru orașele mici. În ultima perioadă am văzut investiții importante în infrastructura locală teiușeană. Totuși, pentru reabilitarea acestui liceu, unde – ca o paranteză – trebuie să menționez că inclusiv eu am fost cândva profesor, bugetul orașului nu ar fi permis finanțarea lucrărilor, fără aportul fondurilor europene.
Orașul Teiuș este pe un trend pozitiv, se caută soluții optime pentru dezvoltare, inclusiv prin investiții private, și este îmbucurător faptul că administrația locală depune toate eforturile să deruleze investiții publice, prin PNDL, cu fonduri proprii sau cu resurse europene. Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie, va duce la creșterea confortului elevilor și profesorilor și va aduce bucurie pentru comunitatea locală”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Administrație
Două persoane din Teiuș au fost amendate, după ce au aruncat gunoaie în apropierea Văii Geoagiului
O femeie de 59 de ani și un tânăr de 28 de ani au fost identificate de polițiștii locali din Teiuș ca fiind persoanele care au aruncat gunoaie pe domeniul public al orașului.
Cele două persoane au fost sancționate contravențional și obligate să adune gunoaiele pe care le-au aruncat.
„În cadrul activitatii zilnice, derulate sub imperativul „Tolerantă zero la gunoaie”, politistii locali din orasul nostru au depistat pe numita N.G. de 59 de ani si numitul C.D. de 28 de ani, ambii din orasul Teius care, in total dispret fată de munca si efortul marii majorităti, de a avea un oras curat, au aruncat gunoaie menajere in zona Danetii, in apropierea Văii Geoagiului! Pentru fapta lor au fost sanctionati fiecare cu suma de 1000 de lei, cu obligatia de a salubriza zona!
Facem un apel către toti concetătenii nostri, care doresc sa trăiască in liniște, intr-un oras civilizat si curat, să sesizeze orice faptă de natura celor prezentate mai sus si nu numai, la telefonul politiei locale Teius 0726128938 sau la 0258/851101, email primaria_orasului_teius@yahoo.com!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Administrație
Motivul pentru care trecerea în proprietatea primăriei Teiuș, a unui teren de peste 70.000 mp, a fost declarată neconstituțională
Curtea Constituțională a publicat în Monitorul Oficial decizia prin care a declarat neconstituțională legea privind transmiterea unei părți dintr-un teren situat în orașul Teiuș, din proprietatea publică a orașului Teiuș și din administrarea Consiliului Local Teiuș în proprietatea privată a orașului.
De asemenea, actul normativ mai viza modificarea Legii nr. 54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate „C.F.R.” — S.A., în domeniul public al orașului Teiuș și în administrarea consiliului local. Este vorba despre o parte dintr-un teren în suprafață de 74.496 mp, respectiv un teren în suprafață de 29.430 mp aferent blocurilor, caselor de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curților și grădinilor din jurul acestora.
„Curtea reține că legea supusă controlului este neconstituțională în ansamblul său deoarece acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, echivalează cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități, consacrate de art. 61 alin. (1) din Constituție, și transformarea acesteia în autoritate publică executivă ”, se precizează în motivarea deciziei Curții Constituționale.
CCR a constatat inexistența acordului unităților administrativ-teritoriale în ce privește transferul bunurilor din proprietatea publică a acestora în cea privată, dar și faptul că nu au avut posibilitatea să justifice încetarea uzului sau interesului public local. ”Curtea constată că transferul bunului prin lege, act ce exprimă voința autorității legislative, într-un domeniu în care trebuia exprimată voința autorităților administrației publice locale aduce atingere și art. 1 alin. (4) și art. 61 alin. (1) din Constituție. (…) Prin legea supusă controlului în acea cauză au fost încălcate principiile de bază stabilite prin legile-cadru ce guvernează domeniul în care legea a fost adoptată”, se precizează în documentul CCR.
• Necesară și o hotărâre de Guvern
Se mai precizează faptul că, potrivit art. 361 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, transferul bunurilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora se face prin acte administrative, respectiv prin hotărâri ale consiliului județean, ale Consiliului General al Municipiului București ori ale consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz.
”În ce privește terenul menționat la art. 1 din legea supusă controlului, transferul trebuia făcut prin hotărâre a Consiliului Local al Orașului Teiuș, iar în conformitate cu art. 361 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, în instrumentele de prezentare și motivare ale hotărârilor prevăzute la alin. (2) al art. 361 ar fi trebuit să se regăsească, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public local”, a mai susținut Curtea Constituțională.
Curtea mai afirmă că s-ar putea pune problema existenței unui bun ce face obiect exclusiv al proprietății publice a statului numai în privința terenului amplasat sub liniile de cale ferată națională și a celui care alcătuiește zona de siguranță aferentă acestora (în măsura în care liniile de cale ferată națională tranzitează terenul). Aceasta deoarece serviciul public de transport feroviar de interes național este un serviciu public esențial pentru societate. Cu privire la terenul pe care nu se află amplasate linii de cale ferată și zona de siguranță aferentă acestora, transferul ar fi trebuit să se facă prin hotărâre a Guvernului, la cererea consiliului local, așa cum prevedea art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998, în vigoare la momentul transferului dreptului de proprietate.
”De vreme ce art. 1 este declarat neconstituțional, iar suprafața de teren de 29.430 mp din terenul în suprafață totală de 74.496 mp nu mai trece în domeniul privat al unității administrativ-teritoriale, nu se mai poate diminua prin art. 2 din lege nici suprafața totală a terenului de la 74.496 mp la 45.066 mp deoarece ar rămâne o suprafață de 29.430 mp fără regim juridic. Astfel, art. 2 din legea supusă controlului ar fi neconstituțional din perspectiva încălcării principiului securității juridice prin lipsa de claritate și previzibilitate a normei legale”, susțin judecătorii de la CCR.
Publicarea motivării deciziei Curții Constituționale permite autorităților locale din Teiuș și a celor județene reluarea procesului pentru transmiterea celor două suprafețe de teren, în condiții legale.
Administrație
În 2022, aproape 350.000 de lei au intrat în „vistieria” orașului Teiuș, din redevențe
Redevenţa reprezintă plata pe care o companie sau o persoană o realizează regulat pentru dreptul de a exploata resursele naturale (minereuri, hidrocarburi, terenuri agricole, terenuri forestiere), pentru utilizarea unui bun protejat de drepturile de autor sau de un brevet de invenţie, recompensând astfel proprietarul de drept.
Conform prevederilor OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicate în „Monitorul Oficial” nr. 555/05.07.2019, „redevenţa obţinută prin concesionare se constituie venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz”.
Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, se constituie venit după cum urmează: a) 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 40% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; c) 20% la bugetul de stat.
Redevenţa obţinută prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale unităţilor administrativ- teritoriale, se constituie venit la bugetul unităţii administrativ-teritoriale concedente.
Din categoria resurselor de suprafață fac parte apele minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, nisipul, pietrișul și alte minerale feroase și neferoase.
În baza prevederilor Codului administrativ, în anul 2022, Orașul Teiuș a încasat redevențe în valoare totală de 345.347,32 de lei (n.a. – aproape 70.000 de euro) din exploatarea nisipului și pietrișului din următoarele locații: Beldiu „Peste baltă” – amonte, Căpud Berc, Balta Pețelcii, Teiuș „Terasă” – aval 2 și „Râtu Crăiesc” 3, ne-a comunicat primarul Mirel Hălălai, într-un răspuns la solicitarea ziarului „Unirea”, formulat în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Banii încasați din redevențe, sursă de venit la bugetul local, au putut fi folosiți astfel pentru finanțarea unor proiecte ale comunității locale.
Administrație
A fost montată structura metalică a mega-complexului de agrement la Teiuș, cu bazin de înot, teren de sport, săli de bowling și multimedia
Tinerii și familiile cu copii din Teiuș și localitățile aparținătoare își vor putea petrece în curând timpul liber în cadrul unui mega-centru de tineret.
Clădirea va avea un bazin de înot, un teren multifuncțional, o sală de bowling, o sală de proiecție, o sală multimedia, o sală de gimnastică și o sală de activități recreative.
Centrul de tineret va fi realizat pe un teren aflat pe strada Clujului (DN 1), la ieșirea din oraș spre Cluj-Napoca, printr-o investiție de peste 2,1 milioane de euro și va avea o suprafață construită de 2.930 de metri pătrați.
Valoarea totală estimată este de 10.575.102,99 de lei, fără TVA.