Rămâi conectat

Știri din zonă

Colonii de raci descoperite în Valea Geoagiului de către localnicii din Geoagiu de Sus

Publicat

în

Valea Geoagiului, trecând prin Rîmeț, Stremț și ajungând până la Teiuș, se poate mândri că este acum una dintre cele mai curate ape din județ. Etalonul de ”puritate” a fost descoperit în această toamnă de un cetățean din zonă, la Geoagiu de Sus. Sub mai multe pietre de la marginea Văii Geoagiului a descoperit o colonie de raci de râu, specia ”Astacus-Astacus”.

Primarul comunei Stremț, Traian Ștefan Popa, a declarat pentru ziarul „Unirea” că niciodată, în toată viața lui, nu a auzit ca în Valea Geoagiului să fi fost găsiți raci. Primarul Popa spune că este posibil ca racii să se fi înmulțit în Valea Geoagiului, deoarece aceasta este extrem de curată: ”De acum doi ani satele din amonte, Fața Pietrii și Valea Mănăstirii, au un sistem de colectare a apelor uzate foarte bine pus la punct, cu stație de tratare, astfel încât în vale nu se mai scurg tot felul de reziduuri.

În plus, pe la noi oamenii nu aruncă rumegușul în apă. De ceva vreme am amplasat pe toată raza comunei vreo 30 de suporți în care se colectează PET-uri, doze. Tot la 10 zile trebuie golite. Unde mergeau PET-urile astea înainte? Pe vale în jos, până în Mureș. Deci pe Valea Geoagiului a cam fost înlăturată poluarea. Valea se formează din două izvoare care ies la suprafață sus în munte, la Mogoș”.

Racul trăieşte în ape curgătoare sau lacuri din zona montană şi submontană, oriunde găseşte locuri propice pentru ascunzători. Sapă galerii în maluri de pământ sau se ascunde şi sub pietre sau bolovani. Este activ mai cu seamă noaptea, consumând aproape orice fel de hrană, din acest motiv reprezintă un adevărat sanitar al apelor. Este sensibil la deficitul de oxigen. Racii-de-râu se împerechează toamna, în perioada octombrie-noiembrie. Racii care preferă apele curgă­toare sunt victimele obișnuitelor deversări în albie. Practic, localnicii din aproape orice sat consideră râul ce trece prin spatele casei mai degrabă o „groapă de gunoi” decât un habitat… Cum racii nu migrează atât de repede ca peștii într-un curs de apă, chiar ocazional afectat de poluare, vor suferi mult.

Cele mai periculoase forme de poluare sunt cele cu substanțe toxice ca deversări de detergenți, diluanți, insecticide, combustibili, ciment, var, cenușă, rumeguș și alte asemenea substanțe. Într-un pârâu în care au fost deversate asemenea substanțe mortalitatea poate fi totală din acel punct înspre aval, toată speranța de refacere rămânând în porțiunea din amonte spre izvoare.

În fața acestor amenințări, deja actuale pentru racii din România, nu se prea poate lupta decât prin apărarea populațiilor existente. Având în vedere că Europa de Vest deja este puternic afectată de speciile invazive și de ciuma racilor, este foarte posibil ca prin gesturi simple făcute de noi (ca de exemplu evitarea distrugerilor în albia râurilor, a poluării, a consumului de raci) apele României să rămână în continuare bine reprezentate cu specii indigene de raci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din Galda de Sus. Au intervenit pompierii militari din Alba Iulia

Publicat

în

Pompierii militari din Alba Iulia au fost solicitați să intervină,vineri dimineața, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la tabloul electric al unei anexe gospodărești din localitatea Galda de Sus.

„Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru stingerea unui incendiu în Galda de Sus. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o anexă gospodarească. Forțe alocate: 1 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii evenimentului. Incendiul se manifestă la tabloul electric al unei anexe gospodărești. Fară victime. Se intervine pentru stingerea in totalitate a incendiului”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 49 de ani din Stremț, condamnat la închisoare cu executare, reținut de polițiști și dus la Penitenciarul Aiud

Publicat

în

Joi, 16 ianuarie 2025, polițiștii Secției 3 de Poliție Rurală Aiud au depistat și reținut un bărbat de 49 de ani, din localitatea Stremț, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 16 ianuarie 2025, de către Judecătoria Aiud.

Acesta a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 11 luni și 20 zile închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Bărbatul a fost depus în penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Minoră de 15 ani din Oiejdea căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din localitatea Oiejdea, județul Alba. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În seara zilei de 3 ianuarie 2025, Secția 1 de Poliție Rurală Galda de Jos a fost sesizată de către un bărbat de 63 de ani, din localitatea Oiejdea, cu privire la faptul că, în seara aceleiași zile, fiica lui, GABOR EVA, în vârstă de 15 de ani, a plecat de la domiciliul său și nu a mai revenit până în prezent.

Minora are următoarele semnalmente:
• 160 cm înălțime;
• 50 de kilograme;
• Păr lung, negru;
• Ochi căprui.

La momentul dispariției, purta o fustă galbenă cu ceasuri imprimate, o vestă albă, o eșarfă de culoare mov și sandale albe.

Minora a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.

Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: Minora a fost identificată pe raza municipiului București. Din primele date, a reieșit că nu a fost victima vreunei infracțiuni. Aceasta nu dorește să revină la domiciliu. Au fost înștiințați reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din municipiul București, în vederea clarificării tuturor aspectelor legate de acest caz.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Jandarmii din Alba, daruri de sărbători pentru 11 copilași Centrul de plasament de tip familial „Sf. Ghelasie” din Stremț

Publicat

în

Jandarmii din Alba s-au transformat în Ajunul Crăciunului în ajutoarele lui Moș Crăciun și au dus daruri de sărbători pentru 11 copilași Centrul de plasament de tip familial „Sf. Ghelasie” din Stremț.

„În ajun de Crăciun, ca în fiecare an, i-am vizitat pe copiii ocrotiți în Centrul de plasament de tip familial ”Sf. Ghelasie” din localitatea Stremț.

Am colindat și am dus darul Moșului din dărnicia colegilor din cadrul Jandarmeriei Alba. Ne-am străduit și de această dată să aducem bucurie și speranță în sufletele celor 11 copilași de aici, ducând mai departe tradiția începută în urmă cu mulți ani.

Le mulțumim tuturor colegilor care prin gestul lor au făcut posibilă și anul acesta îndeplinirea acestei misiuni speciale de a fi ajutoarele lui Moș Crăciun”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius