Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri din zonă

Colonii de raci descoperite în Valea Geoagiului de către localnicii din Geoagiu de Sus

Publicat

în

Valea Geoagiului, trecând prin Rîmeț, Stremț și ajungând până la Teiuș, se poate mândri că este acum una dintre cele mai curate ape din județ. Etalonul de ”puritate” a fost descoperit în această toamnă de un cetățean din zonă, la Geoagiu de Sus. Sub mai multe pietre de la marginea Văii Geoagiului a descoperit o colonie de raci de râu, specia ”Astacus-Astacus”.

Primarul comunei Stremț, Traian Ștefan Popa, a declarat pentru ziarul „Unirea” că niciodată, în toată viața lui, nu a auzit ca în Valea Geoagiului să fi fost găsiți raci. Primarul Popa spune că este posibil ca racii să se fi înmulțit în Valea Geoagiului, deoarece aceasta este extrem de curată: ”De acum doi ani satele din amonte, Fața Pietrii și Valea Mănăstirii, au un sistem de colectare a apelor uzate foarte bine pus la punct, cu stație de tratare, astfel încât în vale nu se mai scurg tot felul de reziduuri.

În plus, pe la noi oamenii nu aruncă rumegușul în apă. De ceva vreme am amplasat pe toată raza comunei vreo 30 de suporți în care se colectează PET-uri, doze. Tot la 10 zile trebuie golite. Unde mergeau PET-urile astea înainte? Pe vale în jos, până în Mureș. Deci pe Valea Geoagiului a cam fost înlăturată poluarea. Valea se formează din două izvoare care ies la suprafață sus în munte, la Mogoș”.

Racul trăieşte în ape curgătoare sau lacuri din zona montană şi submontană, oriunde găseşte locuri propice pentru ascunzători. Sapă galerii în maluri de pământ sau se ascunde şi sub pietre sau bolovani. Este activ mai cu seamă noaptea, consumând aproape orice fel de hrană, din acest motiv reprezintă un adevărat sanitar al apelor. Este sensibil la deficitul de oxigen. Racii-de-râu se împerechează toamna, în perioada octombrie-noiembrie. Racii care preferă apele curgă­toare sunt victimele obișnuitelor deversări în albie. Practic, localnicii din aproape orice sat consideră râul ce trece prin spatele casei mai degrabă o „groapă de gunoi” decât un habitat… Cum racii nu migrează atât de repede ca peștii într-un curs de apă, chiar ocazional afectat de poluare, vor suferi mult.

Cele mai periculoase forme de poluare sunt cele cu substanțe toxice ca deversări de detergenți, diluanți, insecticide, combustibili, ciment, var, cenușă, rumeguș și alte asemenea substanțe. Într-un pârâu în care au fost deversate asemenea substanțe mortalitatea poate fi totală din acel punct înspre aval, toată speranța de refacere rămânând în porțiunea din amonte spre izvoare.

În fața acestor amenințări, deja actuale pentru racii din România, nu se prea poate lupta decât prin apărarea populațiilor existente. Având în vedere că Europa de Vest deja este puternic afectată de speciile invazive și de ciuma racilor, este foarte posibil ca prin gesturi simple făcute de noi (ca de exemplu evitarea distrugerilor în albia râurilor, a poluării, a consumului de raci) apele României să rămână în continuare bine reprezentate cu specii indigene de raci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Un bărbat de 66 de ani din Râmeț a decedat, după ce s-a izbit cu un ATV de gardul unui imobil

Publicat

în

Joi, 26 septembrie, în jurul orei 17.00, Poliția Municipiului Aiud a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că, în localitatea Valea Inzelului din comuna Râmeț, conducătorul unui ATV a suferit leziuni corporale grave.

Din primele cercetări efectuat de polițiști, a rezultat că un bărbat de 66 de ani, din comuna Râmeț, în timp ce conducea un ATV pe Drumul Comunal 103, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu gardul unui imobil.

În urma accidentului, conducătorul ATV-ului a decedat.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

ÎPS Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din Geomal

Publicat

în

Sâmbătă, 21 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Geomal, protopopiatul Aiud.

Acesta, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. În continuare, ÎPS Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La final, în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată în ogorul Bisericii străbune, părintele Valentin Mateiu, păstor al parohiei Geomal începând cu data de 1 iulie 2018, a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, binefăcătorii și ostenitorii au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Adresându-se celor prezenți, ÎPS Irineu a spus: „Locașul bisericii, prin funcția sa specifică și prin lucrările sfinte ce se săvârșesc în el, poate fi numit pe bună dreptate «casa Domnului», de unde se revarsă peste noi harul și îndurările divine. Casa fiecăruia dintre noi, pe lângă adăpostire și pază, oferă o intimitate specială. Tot așa, biserica, prin consacrare sau sfințire, devine «casa noastră duhovnicească», în care putem intra în comuniune cu Dumnezeu prin harul Sfintelor Taine săvârșite de preot și prin cuvântul Evangheliei propovăduit de preot. Cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, preotul este aici, în biserică, pentru ca rugăciunile obștești mai slabe, alăturându-se rugăciunilor lui mai puternice, să urce toate spre cer”.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Geomal a fost zidită în anul 1813. În decursul timpului, au fost efectuate numeroase lucrări de restaurare și reabilitare la interiorul și exteriorul locașului de rugăciune. În anul 2004, a fost demarat procesul de montare a unui nou iconostas. De asemenea, începând cu anul 2007, biserica a fost înveșmântată cu pictură, lucrarea fiind realizată de către pictorul Dorin Slevaș. Din anul 2018, odată cu instalarea noului paroh, au fost continuate lucrările de renovare și înfrumusețare a locașului de cult, demarate în timpul păstoririi preotului Ovidiu Tuluc. În decursul anului precedent, haina picturii a suferit reparații parțiale, la inițiativa părintelui paroh și a bunilor credincioși din localitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 45 de ani dn Galda de Jos reținut de polițiști, după ce și-a agresat sora

Publicat

în

Luni, 2 septembrie 2024, în jurul orei 17.30, polițiștii Postului de Poliție Galda de Jos au fost sesizați cu privire la faptul că  la o locuință din comună a avut loc un scandal, iar o persoană a fost agresată.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii, un bărbat în vârstă de 45 de ani, din comuna Galda de Jos, și-ar fi agresat sora, în vârstă de 44 de ani, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare, potrivit concluziilor medico-legale, ar avea nevoie de 7 – 8 zile de îngrijiri medicale.

În urma întocmirii formularului de evaluare al riscului, a fost emis ordin de protecție provizoriu prin care bărbatului i s-a interzis să se apropie de sora sa.

Ulterior, bărbatul a fost reținut, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, iar în cursul zilei de azi, 3 septembrie, va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Tânăr de 31 de ani din Sântimbru reținut de polițiști, după ce și-a agresat mama și i-a distrus acesteia telefonul mobil

Publicat

în

Sâmbătă, 24 ianuarie 2024, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 31 de ani, din comuna Sântimbru, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și distrugere.

Din cercetări a rezultat că, în seara zilei de 24 august 2024, în timp ce se afla în fața unui imobil din localitatea Sântimbru, tânărul ar fi agresta-o pe mama sa și i-ar fi distrus acesteia telefonul mobil.

Femeia nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, iar polițiștii deplasați la fața locului, în urma apelului acesteia la 112, au emis ordin de protecție provizoriu prin care i-au interzis tânărului să se apropie de mama sa.

Acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius