Rămâi conectat

Știri din zonă

Colonii de raci descoperite în Valea Geoagiului de către localnicii din Geoagiu de Sus

Publicat

în

Valea Geoagiului, trecând prin Rîmeț, Stremț și ajungând până la Teiuș, se poate mândri că este acum una dintre cele mai curate ape din județ. Etalonul de ”puritate” a fost descoperit în această toamnă de un cetățean din zonă, la Geoagiu de Sus. Sub mai multe pietre de la marginea Văii Geoagiului a descoperit o colonie de raci de râu, specia ”Astacus-Astacus”.

Primarul comunei Stremț, Traian Ștefan Popa, a declarat pentru ziarul „Unirea” că niciodată, în toată viața lui, nu a auzit ca în Valea Geoagiului să fi fost găsiți raci. Primarul Popa spune că este posibil ca racii să se fi înmulțit în Valea Geoagiului, deoarece aceasta este extrem de curată: ”De acum doi ani satele din amonte, Fața Pietrii și Valea Mănăstirii, au un sistem de colectare a apelor uzate foarte bine pus la punct, cu stație de tratare, astfel încât în vale nu se mai scurg tot felul de reziduuri.

În plus, pe la noi oamenii nu aruncă rumegușul în apă. De ceva vreme am amplasat pe toată raza comunei vreo 30 de suporți în care se colectează PET-uri, doze. Tot la 10 zile trebuie golite. Unde mergeau PET-urile astea înainte? Pe vale în jos, până în Mureș. Deci pe Valea Geoagiului a cam fost înlăturată poluarea. Valea se formează din două izvoare care ies la suprafață sus în munte, la Mogoș”.

Racul trăieşte în ape curgătoare sau lacuri din zona montană şi submontană, oriunde găseşte locuri propice pentru ascunzători. Sapă galerii în maluri de pământ sau se ascunde şi sub pietre sau bolovani. Este activ mai cu seamă noaptea, consumând aproape orice fel de hrană, din acest motiv reprezintă un adevărat sanitar al apelor. Este sensibil la deficitul de oxigen. Racii-de-râu se împerechează toamna, în perioada octombrie-noiembrie. Racii care preferă apele curgă­toare sunt victimele obișnuitelor deversări în albie. Practic, localnicii din aproape orice sat consideră râul ce trece prin spatele casei mai degrabă o „groapă de gunoi” decât un habitat… Cum racii nu migrează atât de repede ca peștii într-un curs de apă, chiar ocazional afectat de poluare, vor suferi mult.

Cele mai periculoase forme de poluare sunt cele cu substanțe toxice ca deversări de detergenți, diluanți, insecticide, combustibili, ciment, var, cenușă, rumeguș și alte asemenea substanțe. Într-un pârâu în care au fost deversate asemenea substanțe mortalitatea poate fi totală din acel punct înspre aval, toată speranța de refacere rămânând în porțiunea din amonte spre izvoare.

În fața acestor amenințări, deja actuale pentru racii din România, nu se prea poate lupta decât prin apărarea populațiilor existente. Având în vedere că Europa de Vest deja este puternic afectată de speciile invazive și de ciuma racilor, este foarte posibil ca prin gesturi simple făcute de noi (ca de exemplu evitarea distrugerilor în albia râurilor, a poluării, a consumului de raci) apele României să rămână în continuare bine reprezentate cu specii indigene de raci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie, în biserica mare a Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț

Publicat

în

Miercuri, 2 iulie 2025, în contextul proclamării canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie 2025), a avut loc așezarea cinstitelor moaște ale Sfântului Cuvios Dometie în biserica mare a Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț.

După oficierea slujbelor Vecerniei și Utreniei, relicvele au fost purtate în procesiune de la chilia memorială a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv în locașul de închinare. La eveniment au luat parte numeroși clerici, obștea așezământului monahal și credincioși dreptslăvitori din împrejurimi. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu la acest moment solemn a fost părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

În locașul de închinare, corul de maici al Mănăstirii Râmeț a cântat troparul și condacul Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, precum și un imn alcătuit special în cinstea fostului duhovnic al așezământului monahal. În tot acest timp, clericii, monahii, monahiile și pelerinii prezenți s-au închinat cu multă evlavie cinstitului odor, în semn de venerație adusă celui care a fost povățuitor al obștii monahale de aici în urmă cu mai bine de cinci decenii. Relicvele vor rămâne spre închinare în biserica mare a Mănăstirii Râmeț. Duminică, 6 iulie, în ziua proclamării canonizării locale, cinstitele moaște vor fi așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat, în proximitatea altarului de vară al străvechiului așezământ călugăresc.

 

Foto: Alexandru Graur


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un motociclist de 51 de ani a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, după ce a provocat un accident rutier la Galda de Sus

Publicat

în

Miercuri, 2 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au fost sesizați cu privire la faptul că, pe raza localității Galda de Sus, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Slovacia, în timp ce conducea un motociclu, pe raza localității Galda de Sus, pe DJ 107K, ar fi pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o femeie, în vârstă de 48 de ani, în localitatea Stremț.

În urma evenimentului rutier, bărbatul de 51 de ani a suferit leziuni corporale ușoare, fiind transportat la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Coliziune între două autoturisme pe DN1, în sensul giratoriu de la Sântimbru

Publicat

în

O coliziune între două autoturisme s-a produs vineri, 27 iunie 2025, în jurul orei 06.45, pe DN 1, în sensul giratoriu de la Sîntimbru

„Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe DN 1, sensul giratoriu din loc. Sântimbru. Este vorba despre 2 auto implicate în accident, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 Amb. SAJ”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Autorul accidentului de ATV, în care un bărbat de 57 de ani a decedat la Valea Mănăstirii, a fost reținut de polițiști

Publicat

în

Marți, 24 iunie 2025, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 60 de ani, din localitatea Râmeț, pentru ucidere din culpă.

Reamintim că duminică, 22 iunie 2025, în jurul orei 16.15, polițiștii din municipiul Aiud au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe DC 128, a avut loc un accident în care este implicat un ATV.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 60 de ani, din localitatea Râmeț, în timp ce conducea un ATV, pe care se mai aflau patru persoane, în calitate de pasageri, pe DC 128, pe direcția de mers Valea Mănăstirii-Valea Uzei, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare și s-a răsturnat într-o râpă, la o diferență de nivel de aproximativ 50 de metri.

În urma evenimentului, un bărbat, în vârstă de 57 de ani, din localitatea Râmeț, a decedat, iar conducătorul ATV-ului și un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din localitatea Râmeț, au suferit leziuni corporale, fiind transportați la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În urma testării conducătorului ATV-ului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmând a-i fi recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatul de 60 de ani nu deține permis de conducere.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis de conducere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius