Rămâi conectat

Actualitate

Când se aleg Babele? Obiceiul din moşi-strămoşi pe care mulţi l-au uitat | teiusinfo.ro

Publicat

în

Când se aleg Babele? Obiceiul din moşi-strămoşi pe care mulţi l-au uitat | teius info.ro

Babele de martie sunt asociate în folclorul românesc cu legendă Babei Dochia. Potrivit tradiţiei, primele nouă zile ale lui martie sunt considerate babe, iar alegerea uneia dintre ele îţi poate oferi indicii preţioase ale viitorului care te aşteaptă în anul respectiv.

Acest obicei popular spune că femeile trebuie să îşi aleagă o baba, adică o zi din perioada 1-9 martie, primele zile de primăvară. În funcţie de cum va fi vremea în ziua respectivă, aşa îi va merge şi ei tot anul.

Zilele senine şi călduroase reprezintă fericirea, norocul, belşugul şi împlinirile, iar cele mohorâte şi friguroase semnifică neîmplinirile, tristeţea, dezamăgirile şi sărăcia. Citește și: mesaje de Mărțișor

Din moşi-strămoşi se păstrează acest obicei de a alege o baba în prima dimineaţă de primăvară, adică 1 martie (din punct de vedere calendaristic). În timp ce se pune mărţişorul în piept, se alege şi ziua care îţi va arată cum îţi va fi sufletul şi norocul tot anul. Dacă baba este bună, te va aştepta un an rodnic. La polul opus, dacă baba este rea, vei avea parte de supărări şi boli până în primăvară următoare.

În funcţie de zona din care provin, unele femei îşi aleg ziua respectivă după placul lor, în timp ce altele o stabilesc în funcţie de dată în care s-au născut. Află, în continuare, cum se aleg babele după ziua naşterii! Citește și: mesaje de 8 martie, ziua femeii pentru: mame, soții, iubite, prietene, profesoare şi colege

Dacă ziua de naştere are o cifra mai mare decât 9, atunci trebuie să aduni cele două cifre. De exemplu, dacă eşti născută pe 23 a oricărei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar dacă eşti născută pe 29, atunci vei calcula aşa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adică baba ta este pe 2 martie.

Nu contează atât de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea în ziua respectivă.

Sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Episcopul greco-catolic Ioan Bălan, „Cetățean de onoare” post-mortem al orașului Teiuș

Publicat

în

Episcopul greco-catolic Ioan Bălan a fost declarat post-mortem „Cetățean de onoare” al orașului Teiuș, în cadrul unei solemnități desfășurate marți, 21 noiembrie 2023, în Biserica Greco-Catolică „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului”, la finalul slujbei dedicate hramului lăcașului de cult, oficiate de preoții Ovidiu Turcu și Tudor Turcu.

În alocuțiunea sa, primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, a subliniat personalitatea episcopului Ioan Bălan, ascendența sa, precum și faptul că acordarea titlului de „Cetățean de onoare” post-mortem este „o binemeritată și necesară reparație morală pentru omul și teologul Ioan Bălan, beatificat în anul 2019 cu ocazia vizitei la Blaj a Suveranului Pontif, Papa Francisc”. „Recunoașterea istorică este o obligație și o direcție necesară a fiecăruia dintre noi!”, a spus primarul Mirel Hălălai.

• Episcopul greco-catolic al Lugojului, Ioan Bălan, fiu al orașului Teiuș

Potrivit Episcopiei Greco-Catolice Lugj, episcopul Ioan Bălan s-a născut la Teiuş, la 11 februarie 1880, fiind al zecelea copil din cei 12 ai unei familii de țărani. A studiat teologia la Budapesta, iar după ce a fost hirotonit preot, în 1903, și la Viena. A revenit la Blaj, iar în 1909 a fost confesor greco-catolic la Bucureşti. În 1919 a fost numit canonic mitropolitan la Blaj, iar în 1921, rector al Academiei de Teologie Blaj. În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca episcop al Lugojului.

Victimă a prigoanei regimului comunist dispuse de Rusia împotriva Bisericii Greco-Catolice, a fost arestat pe 28 octombrie 1948 și închis la mai multe mănăstiri ortodoxe, iar între 1950 – 1955, a fost întemnițat la Penitenciarul Sighetu Marmaţiei. În 1955, i s-a stabilit domiciliul forțat la Mănăstirea Curtea de Argeş, iar în 1956 a fost transferat la Mănăstirea Ciorogârla. Grav bolnav, a fost transferat la un spital din București, unde s-a stins din viață pe 4 august 1959, la vârsta de 79 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Belu Catolic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 22 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea sub efectul substabțelor psihoactive, la Alba Iulia

Publicat

în

Ieri, 25 noiembrie 2023, în jurul orei 02.00, polițiștii rutieri din Alba Iulia, în timp ce acționau pe Calea Moților din Municipiu, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din Teiuș.

În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 23 noiembrie 2023, un nou raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va fi inaugurat la Teiuș

Publicat

în

Joi, 23 noiembrie 2023, la ora 12.00, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba inaugurează un nou raft în teritoriu, la Biblioteca Orășenească din Teiuș.

Alături de delegația Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, condusă de managerul Silvan Stâncel, la eveniment vor mai participa președintele Consiliului Județean Alba, ing. Ion Dumitrel, primarul orașului Teiuș, dr. ing. Mirel Hălălai, profesor Marius Pintea, director al Liceului Teoretic din Teiuș și bibliotecara Luminița Ciorbea de la Biblioteca Orășenească Teiuș.

Cu această ocazie vor avea loc mai multe momente culturale cum ar fi: vernisajul unei expoziții de artă plastică cu tablouri pictate de teiușana Angela Buruian, expoziție cu cărți semnate de poeta locală Carolina Baldea și un moment artistic prezentat de către elevii Liceului Teoretic din Teiuș.

Prin intermediul proiectului 2.9 Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, oferă comunităților din județ câte o mini bibliotecă, cu circa 300 de volume, cărți noi, din toate domeniile biblioteconomice, sporind atractivitatea bibliotecilor partenere. În cadrul evenimentului între Primăria Orașului Teiuș și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba se va încheia oficial un parteneriat în baza căruia se vor putea organiza în comun diferite alte activități culturale.

Evenimentul de joi, 23 noiembrie 2023, este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Orașului Teiuș, Liceul teoretic Teiuș și Biblioteca Orașului Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

PERCHEZIȚII în Teiuș la persoane bănuite că ar fi contrafăcut articole vestimentare

Publicat

în

Marți 14 noiembrie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, au efectuat două percheziții, la locații din Teiuș aparținând unei persoane bănuite că ar fi contrafăcut articole vestimentare.

Astfel, poliţiştii au identificat și ridicat 94 de articole de îmbrăcăminte susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 9.204 lei, dispozitive tehnice și înscrisuri necesare comercializării articolelor.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2020 – 2023, o femeie din Teiuș ar fi comercializat, prin intermediul unei societăți comerciale, pe care o reprezenta, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, care purtau inscripția unor mărci cunoscute.

Femeia a fost condusă la sediul Poliției Orașului Teiuș, unde a fost audiată sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „punerea în circulaţie a unui produs având o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată” , fapte prevăzute de art. 90 din Legea 94/1998.

Acțiunea polițiștilor de investigare a criminalității economice a fost sprijinită de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius