Actualitate
Când începe Postul Paștelui Catolic și Ortodox 2022 | teiusinfo.ro
Când începe Postul Paștelui 2022 Catolic și Ortodox | teiusinfo.ro
Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc cu milostenie în fiecare an, pentru Postul Mare, dinaintea Învierii lui Mântuitorului. Postul Paștelui 2022 este cel mai luni și mai aspru post.
Astfel, Paștele ortodox 2022 va avea loc în ultima săptămână din luna aprilie, iar Paștele catolic 2022 va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme.
În anul 2022, Paștele ortodox este pe data de 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic pică pe 17 aprilie.
Citește și: Când pica Pastele ortodox și catolic în următorii ani
Postul Paștelui 2022 este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. Postul Paștelui 2022 la ortodocși va începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox. La credincioșii catolici, Postul Mare se ține de pe 28 februarie până pe 16 aprilie.
Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.
Pe toată durata postului, creștin ortodocșii pot consuma doar produse vegetale, adică preparate fără carne, ouă brânzeturi, lactate și alte produse de origine animală. În anumite zile, au ceea ce se numește „dezlegare la pește”.
Pentru creştinii romano-catolici, prima zi de post pică întotdeauna într-o zi de miercuri și nu lunea, ca la ortodocși. Prima zi de post este cunoscută sub denumirea de Miercurea Cenuşii. În această zi, toţi credincioşii catolici își fac semnul crucii prin presărarea de cenuşă pe frunte și pe haine ca simbol al pocăinţei.
În același timp, postul la catolici permite o singură masă pe zi până la saturare, îngăduind puțină hrană dimineața și seara. Este valabil pentru toți cei cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani.
Citește și: Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022
Ca o particularitate, postul la catolici are două dimensiuni. Una este legată de postul alimentar și presupune ca pe durata postului să nu mănânce preparate din carne sau care conțin carne și grăsime animală. În schimb, aceștia au voie să consume ouă, lapte, brânză, smântână și pește, precum și vin și untdelemn.
A doua dimensiune a postului catolic ține de abstinență, adică renunțarea la anumite vicii și pofte cum ar fi țigările, cafeaua, televizorul sau plăcerile trupești. La abstinență sunt obligați romano-catolicii care au împlinit vârsta de 14 ani. Legea abstinenței se poate împlini doar prin abținerea de la carne sau prin practicarea carității sau a evlaviei.
Totodată, în funcție de data la care este sărbătorit Paștele, sunt fixate Floriile și Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite
Două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină, stau la baza calculării datei la care creștinii sărbătoresc Paștele. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
Originile sărbătorii pascale sunt legate de sărbătorile mai vechi ale renașterii naturii și ale echinocțiului de primăvară. Poporul evreu marchează prin sărbătoarea Paștelui eliberarea din sclavie și plecarea din Egipt.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Iisus, data Paștelui iudeu (Pesah) era fixată în ziua de 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii. Nisan este prima lună a anului în calendarul asirian, iar în cel iudaic este prima lună a anului ecleziastic și a șaptea lună (a opta în anii bisecți) a anului secular.
Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022?
Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:
- 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
- 17 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile
Ce sărbători sunt în Postul Paștelui 2022?
În Postul Paștelui va avea loc sărbătoarea Bunei Vestiri pe 25 martie, sărbătoarea Sf. Calinic de la Cernica pe 11 aprilie și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 17 aprilie 2022.
Învierea Domnului sau Sfintele Paști vor fi sărbătorite la data de 24 aprilie 2022, iar în a doua zi de Paște este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.
Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2022
În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Actualitate
Sâmbătă, 23 august 2025: Discoteca Nostalgia, ediția a III-a, la Teiuș
Cea de-a III-a ediție a Discotecii Nostalgia, va avea loc sâmbătă, 23 august 2025, la Casa de Cultură a orașului Teiuș, a anunțat luni, 7 iulie 2025, administrația locală.
„Pe 23 august 2025, ora 19:00, la Casa de Cultură a orașului Teiuș, ne reîntoarcem în timp cu Discoteca Nostalgia – o seară dedicată farmecului anilor ’70, ’80 și ’90!
Pentru a trăi cât mai autentic acele vremuri, căutăm obiecte și materiale specifice:
– casete audio
– pick-up-uri, magnetofoane
– postere, reviste
– discuri de vinil
– obiecte decorative, accesorii vintage etc.
Dacă doriți să contribuiți la recrearea atmosferei de altădată, vă invităm să ne onorați cu aceste obiecte, cu împrumut temporar.
Predarea obiectelor se face la Casa de Cultură Teiuș, până la data de 15 august 2025. Persoana de contact este Luminița Ciorbea, telefon: 0740.798.714.
Împreună, readucem la viață spiritul vibrant al generațiilor trecute!”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.
Actualitate
Tânără de 22 de ani cercetată de polițiști, după ce a furat o bicicletă dintr-un magazin din Teiuș
Sâmbătă, 5 iulie 2025, în urma apariției unei înregistrări video, pe o rețea de socializare, prin care era semnalat furtul unei biciclete din incinta unei unități comerciale, polițiștii din Teiuș s-au sesizat și au demarat activitățile specifice.
Astfel, în cursul aceleiași zile, au identificat o femeie de 22 de ani, din Municipiul Sebeș, care, în timp ce se afla împreună cu fiul ei de 4 ani, ar fi profitat de neatenția personalului unității comerciale și ar fi sustras o bicicletă pentru copii, în valoare de 380 de lei.
Prejudiciul cauzat a fost recuperat și predat persoanei vătămate.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
Actualitate
COD PORTOCALIU de caniculă, în zona Teiușului, valabil de duminică 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00)
Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat, valabil în zona orașului Teiuș, începând de duminică, 6 iulie (ora 10.00) și până marți 8 iulie (ora 10.00). Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 36 și 39 de grade.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea. Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.
De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.
La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.
Sunați la numărul 112 în caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Actualitate
COD PORTOCALIU de caniculă în zona Teiușului, de vineri 4 iulie (ora 10.00) și până sâmbătă 5 iulie (ora 10.00)
Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat valabil în 4 iulie, ora 10.00 pana în 5 iulie, ora 10.00, în zona orașului Teiuș. Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 40 de grade.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea.
Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.
De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.
La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.
În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
-
Mondenacum 11 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2026, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 3 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
MESAJE DE 1 MAI 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 2 luni
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2025 | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 3 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | teiusinfo.ro