Administrație
Aproape 900.000 euro fonduri REGIO, pentru modernizarea iluminatului public din orașul Teiuș
Orasul Teius, din judetul Alba, este cel de-al doilea din judet, dupa Cugir, care obtine resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public.
Contractul de finantare a fost semnat de catre domnul Mirel Halalai, primarul orasului, si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, la sediul Agentiei din Alba Iulia. Acest proiect – a carui valoare totala este de peste 4,25 milioane lei – completeaza lista proiectelor REGIO ce vor schimba fata orasului, fiind investite fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea si refunctionalizarea unor zone urbane, inclusiv crearea unui centru multifunctional pentru tineret, dar si pentru modernizarea celor mai mari unitati de invatamant din localitate.
Buget si perioada de finalizare:
Contractul pentru cererea de finantare cu titlul ” Modernizarea iluminatului public in Orasul Teius” are o valoare totala de 4.259.651,65 lei, din care 4.173.117,44 lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate (respectiv aproape 900.000 euro). Finantarea este asigurata din bugetul Regiunii Centru alocat prin Axa prioritara 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede ”Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor-Iluminat public”. Beneficiarul finantarii – Primaria orasului Teius – estimeaza ca proiectul se va finaliza pana la 30.09.2021, ceea ce inseamna ca in maxim doi ani, teiusenii vor beneficia de conditii mult mai bune de iluminat stradal, dar cu costuri mult mai reduse.
”Prin realizarea acestei investitii urmarim reabilitarea integrala a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ si calitativ optim, pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor de intretinere, dar si pentru a avea un sistem care va deservi populatia pe o perioada mai lunga de timp. Este foarte important ca vom reduce de mai mult de trei ori atat consumul de energie primara, cat si nivelul emisiilor poluante pentru ca toti oamenii din oras sa beneficieze de un sistem de iluminat public modern si eficient. Evident ca in lipsa fondurilor europene nu am fi avut posibilitatea sa schimbam intregul sistem de iluminat public din oras, deodata si nici sa reabilitam si sa modernizam cladirile scolii generale si a liceului. O mandrie a noastra, a teiusenilor, este si proiectul de regenerare urbana, prin care vom realiza un centru de tineret in zona de nord a orasului, un centru expozitional, in zona centrala, langa scoala, dar si modernizarea arterei care merge catre Gara Teius. Astfel, dovedim cetatenilor ca dorim sa oferim tuturor servicii publice de calitate”, a declarat domnul primar Mirel Halalai din Teius.
Lucrari prevazute in proiect:
Investitia propusa consta in schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. In esenta, prin acest proiect se vor monta aparate de iluminat cu tehnologie LED, in locul aparatelor de iluminat existente. Noile corpuri de iluminat vor avea carcasa din aluminiu turnat sub presiune sau aluminiu extrudat, cu difuzor din sticla tratata termic, securizata, plana sau curbata. Distributia luminoasa a noilor lampi va fi de tip stradal si nu va fi influentata de aparitia unor defecte asupra unora dintre LED-uri, deoarece fiecare dintre LED-uri va avea asociat acelasi tip de lentila specifica, pentru a reproduce distributia luminoasa completa a aparatului de iluminat. Fluxul luminos total al lampii stradale poate fi determinat de numarul de LED-uri sau de curentul aplicat la bornele LED-urilor, sau de ambii parametri. Pentru noile corpuri de iluminat compartimentul accesoriilor electrice si compartimentul optic vor constitui incinte separate, pentru a evita murdarirea elementelor optice.
Prin proiect se are in vedere si extinderea sau reintregirea retelei existente, precum si instalarea unui sistem de telegestiune. Acesta va gestiona intreaga retea si va avea posibilitatea de extindere ulterioara. In afara informatiilor despre functionarea aparatelor de iluminat, sistemul de telegestiune va furniza informatii despre parametri tehnici de pe reteaua de alimentare, calitatea energiei electrice, precum si eventualele defecte sau furturi de curent.
Lungimea intregului sistem de iluminat public modernizat va fi de 29.848 ml, iar numarul de corpuri de iluminat instalate prin proiect va creste de la 861, cate sunt in prezent, la 957, toate urmand a fi controlate prin sistemul de telegestiune. Din punct de vedere energetic si al calitatii mediului, trebuie mentionat ca, prin acest proiect, consumul anual de energie primara in iluminat public va depasi cu putin 108.000 kwh/an, de trei ori mai mic decat in prezent, iar volumul gazelor poluante, cu efect de sera, va scadea de mai mult de trei ori, pana la circa 25 echivalent tone de CO2, ceea ce este foarte putin la un oras de marimea Teiusului.
”Iata ca si orasele mai mici au acum posibilitatea de a dezvolta proiecte europene, lucru care, in urma cu cativa ani, era greu de realizat. In orasul Teius se investesc importante sume alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, care nu mai trebuie rambursate si investitiile duc la cresterea calitatii vietii cetatenilor. La nivelul intregii Regiuni Centru, investitiile dedicate cresterii eficientei energetice si utilizarii eficiente a resurselor, asigura un mediu mai sanatos in orase, degrevand, in acelasi timp, bugetele locale de cheltuieli mari pe marii consumatori de energie. Pentru Teius, spre exemplu, daca vom face calculul – la finalul implementarii proiectelor de modernizare a celor doua mari unitati scolare din centrul urbei si al actualului proiect – ar trebui sa constatam o reducere la mai putin de jumatate a cheltuielilor publice pentru energie, concomitent si cu cresterea calitatii serviciilor publice de profil. Orasul Teius nu este singular la nivelul judetului Alba si nici al Regiunii Centru, din punctul de vedere al interesului administratiei publice locale pentru valorificarea beneficiilor aduse de apartenenta noastra la Uniunea Europeana. Acest aspect va fi si tema unei dezbateri publice pe care o vom avea chiar maine la Alba Iulia, in cadrul careia vom analiza, impreuna cu toti cei interesati sa participe, la Hotel Parc, ce s-a facut bine in acesti ani si ce isi mai doresc cetatenii, pentru dezvoltarea localitatilor in care traiesc si muncesc”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Administrație
Centrul de Tineret Teiuș are la bază un model din Belgia. Va dispune de bazin de înot, sală de sport, bowling, cinematorgaf și multimedia
Lucrările la noul centru de tineret care se construiește pe str. Clujului, pe locul târgului din Teiuș, se află în prezent într-un stadiu de execuție de 65%.
În aceste zile se lucrează la construirea acoperișului din panouri termoizolante și la interioare, fiind totodată realizată aprovizionarea cu materiale, astfel că primarul Mirel Hălălai speră ca până la sfârșitul anului execuția să depășească 85 – 90%, iar cel târziu în toamna viitoare centrul pentru tineret să poată fi deschis pentru public.
Centrul de Tineret se întinde pe o suprafață de peste 4.000 mp, din care peste 2.000 mp suprafață acoperită și va include o serie de facilități de agrement: un bazin didactic de înot, săli de bowling, săli de cinematograf, săli multimedia, săli pentru practicarea diferitelor sporturi etc.
Este o lucrare amplă, obținută printr-o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional, proiect în valoare totală de peste 14,8 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrării este luna martie a anului viitor, dar pentru darea în folosință vor fi necesare apoi încă vreo câteva luni pentru obținerea avizelor și autorizațiilor legale necesare.
„Ideea unui centru de tineret să știți că nu-mi aparține neapărat mine, pentru că mi-a plăcut întotdeauna să iau ideile bune pe care care le-am văzut și la alții. Într-unul din periplurile mele în orașele înfrățite din Occident, mai precis la Saint Vith, în Belgia, care este oraș înfrățit cu noi, am văzut un centru multifuncțional, care se apropie bineînțeles sub alte coordonate, sub un alt format, cu un alt specific al zonei, de ceea ce avem noi la Teiuș. Am preluat această idee, am avut și niște discuții cu oameni de meserie acolo și încet, încet iată că o idee preluată acum vreo 10 ani de la oameni mai specializați decât noi începe să devină o realitate și la noi, la Teiuș”, a spus primarul Mirel Hălălai.
Odată cu inaugurarea centrului de tineret, teiușenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în alte localități pentru a beneficia de facilitățile pe care le oferă o astfel de invesitiție.
„Având parte și de o proiectare corespunzătoare vizavi de utilitatea acestui centru, având parte și de un constructor serios sper să-l ducem la bun sfârșit în așa fel încât zestrea edilitară a orașului să poată să se îmbunătățească și să se îmbogățească cu ceva deosebit, cum puține localități din județul nostru se pot mândri că o au.
Tragem speranța că un constructor determinat, cum este acesta care lucrează astăzi aici, să poată să finalizeze lucrarea în bune condiții în așa fel încât beneficiarii direcți, oamenii din orașul Teiuș și nu numai, să se poată bucura de binefacerile, și nu greșesc când spun acest lucru, ale unui astfel de centru atât de necesar și atât de așteptat. În această zonă deosebită a orașului nostru se va crea un pol puternic, pentru ca tinerii noștri, dar și cei mai puțin tineri să poată să-și petreacă în condiții deosebite clipe frumoase, clipe de relaxare, așa cum fac și astăzi, dar din cauza lipsei acestui centru la Teiuș sunt nevoiți să meargă în alte localități care dispun de așa ceva.
În scurt timp și Teiușul va deține așa ceva. Sperăm să se finalizeze partea efectivă de lucrare, iar acea problemă avizelor, care știm foarte bine că la noi durează un pic mai mult, sperăm să o putem rezolva în a doua parte a anului viitor. Sperăm ca din toamna anului viitor acest centru să fie operațional și oamenii din oraș, teiușenii mei, să poată să beneficieze din plin de binefacerile unei astfel de investiții”, a declarat, optimist, primarul Mirel Hălălai.
Administrație
Continuă lucrările la clădirea care va găzdui Centrul de Tineret Teiuș. Vezi în ce stadiu se află și care sunt dotările pe care le va avea construcția
Lucrările la clădirea care va găzdui Centrul de Tineret Teiuș se află într-o stare avansată. În cursul acestei săptămâni se lucra de zor la montarea panourilor termoizolante aferente inchiderilor perimetrale respectiv, panourile de acoperis cu toate accesoriile aferente scurgerilor pluviale.
„Centrul de tineret al orașului nostru crește în fiecare zi! Se lucrează la montarea panourilor termoizolante aferente închiderilor perimetrale respectiv, panourile de acoperiș cu toate accesoriile aferente scurgerilor pluviale, pregătindu-se terenul pentru lucrul la interior, în condițiile în care vremea se poate schimba oricând!”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș, prin intermediul paginii de socializare.
Centrul de tineret este un spațiu destinat organizațiilor de tineret și tinerilor din orașul Teiuș în vederea realizării de activități și evenimente educative și de petrecere a timpului liber pentru tineri.
Implicarea tinerilor în activități comunitare are pe lângă puternica dimensiune educativă, o valoare de asumarea unei responsabilități privind îmbunătățirea vieții de zi cu zi dar și posibilitatea de a pune în aplicare a unor proiecte care pot dezvolta viața tinerilor prin punerea în practică a acelor idei care pot rezolva concret nevoile tinerilor: nevoia de asociativitate, de voluntariat, activități de timp liber, mobilitate, dar si nevoia de a învăța gestionarea unui proiect, dezvoltarea abilităților manageriale ale tinerilor. Acest centru va pune la dispoziția tinerilor o imagine de ansamblu a posibilităților de a activa ca voluntar, a avantajelor voluntariatului ca activitate complementară la activitățile școlare sau a activităților remunerate, dar și un spațiu de activitate alternativ pentru tinerii șomeri sau în căutarea unui loc de muncă.
Proiectul prevede o investiție ce constă în construirea unui centru de tineret in localitatea Teius, Jud. Alba. Totodată, proiectul își propune dezvoltarea capacității autorităților locale de îmbunătățire a serviciilor culturale, menite să sprijine normalizarea vieții locuitorilor din localitate și împrejurimi, contribuind la creșterea calității vieții.
La parter, intrarea principala se face printr-o terasa exterioara acoperita, de aici se ajunge la o zona de primire, de unde se formează un hol de acces spre un pachet de grupuri sanitare si vestiare, sala multi-sport, o sala de bowling, o sala de proiecție si o sala multimedia; sala de proiecție si sala multimedia se pot cupla la nevoie acestea fiind despărțite de un perete mobil. Tot la zona parterului se afla o sala de gimnastica si o sala de activitati recreative. In aripa dreapta a clădirii se geseste o zona de bazin de agrement cu vestiare, dusuri si grupuri sanitare, din aceasta zona se acceseaza printr-o scara un nivel inferior, situat sub zona bazinului, unde se gaseste camera tehnica, care deservește instalațiilor aferente zonei de bazin. Din zona de primire, printr-o scara de acces, se mai poate ajunge la o incapere prin care se face accesul la doua terase exterioare neacoperite, deservind ca puncte de belvedere.
Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției publice
– încurajarea copiilor și a tinerilor deopotrivă să fie mai activi și mai sociabili;
– Promovarea incluziunii sociale și a dezvoltării personale;
– Prevenirea delicvenței și a ofensei în rândul tinerilor;
– necesitatea unor servicii de implicare a tinerilor, de informare și ghidare, ce ar contribui direct la valorificarea resurselor, inclusiv financiare, pentru și împreună cu tinerii;
– orientarea profesională și vocațională a tinerilor;
– oferindu-le susținere și oportunități adecvate, tinerii pot deveni o forță importantă ce va contribui la progresul durabil al țării;
– tinerii sunt o investiție pentru viitor. Deseori se declară că tinerii sunt sănătoși, energici, au toată viața înainte și de aceea nu au nevoie de un sprijin deosebit. în realitate, însă, tinerii se confruntă cu multe probleme și riscuri, iar costurile umane și sociale ale neglijării sunt incalculabile – vieți pierdute, productivitate scăzută și speranță de viitor redusă. Aceste pericole pot fi prevenite, investind în tineri și oferindu-le informațiile, serviciile și oportunitățile de care au nevoie pentru a face alegeri înțelepte și sănătoase. Realizând aceste investiții astăzi, putem ajuta tinerii să construiască un viitor mai bun mâine;
– prevenirea comportamentelor riscante ale tinerilor (consumul de tutun, alcool și alte droguri) care constituie o problemă medico-socială de importanță crescândă. Prin construirea unui centru de tineret in orașul Teiuș, putem să prevenim acest comportament neadecvat al tinerilor și să îi ducem spre o direcție sănătoasă de dezvoltare personală.
Suplimentar, acesta va asigura respectarea principiilor dezvoltării durabile și a minimizării costurilor pe termen mediu și lung.
Administrație
Prietenia și respectul, de 15 ani la temelia relațiilor dintre Teiuș și Saint Vith din Belgia
Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, s-a aflat în Belgia, unde a participat la manifestările organizate la sfârșitul primei decade a lunii de municipalitatea din Saint Vith, un oraș de circa 9.500 de locuitori din provincia Liege, pentru a sărbători jubileul a două parteneriate de succes, bazate pe prietenie și respect reciproc.
Alături de primarul orașului belgian, Herbert Grommes, s-a mai aflat Dieter Spürck, edilul din orașul Kerpen, localitate de mărimea municipiului Alba Iulia din landul Renania de Nord – Westfalia, situat la 130 km nord-est de Saint Vith, oraș german cu care localitatea valonă are un parteneriat ce durează de 40 de ani.
Cei 3 primari au reiterat dorința comunităților pe care le reprezintă de a consolida parteneriatele existente ținând cont de noile perspective economice și sociale deschise de Comunitatea Europeană, bazate pe o dezvoltare consolidată a tuturor țărilor membre, pe respectul față de condițiile socio-culturale ale fiecărui stat!
Orașul Saint Vith are o colaborare mult mai veche cu orașul Teiuș, emisari din Belgia ajungând pe meleagurile Albei încă dinainte de Revoluția română din 1989, iar acțiunile sociale punctuale și investițiile făcute la Grădinița „Prietenia” și în școli (grupuri sociale) sunt mărturii elocvente ale colaborării bilaterale româno-belgiene!
„Anii au trecut, iar în ultima perioadă mai ales, civilizația și cultura europeană, prin munca administrației locale teiușene, și-au pus amprenta pe unele obiective importante ale orașului nostru. Astfel, centrul de tineret al orașului, muzeul orașului, obiective aflate în stadii avansate de execuție, zona de picnic, Muzeul Feroviar, sunt doar câteva dintre lucrurile deosebite văzute în Saint Vith, care cresc și în orasul nostru, în folosul tuturor, tineri sau mai puțin tineri deopotrivă. Este timpul să dăm noi valențe acestui parteneriat benefic orașului nostru, iar domeniile de aplicare sunt extrem de variate, totul depinde de dorința noastră de a trăi în lumea civilizată, guvernată de lege și respect”, a declarat primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai. El a participat împreună cu primarii Herbert Grommes și Dieter Spürck la dezvelirea unui monument din piatră în cinstea continuării parteneriatelor.
Administrație
Primăria Teiuș plătește 7.000 de lei + TVA, pentru un film de prezentare a orașului
Primăria orașului Teiuș a finalizat achiziția de servicii de producție de filme cinematografice si de filme video pentru a realiza un film de prezentare al orașului.
Achiziția, în valoare de 7.000,00 lei, fără TVA, a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.
Este vorba despre o filmare aeriana si de la sol, dupa un scenariu prestabililt și care se va realiza in cele mai bune momente ale zilei și va contine imagini HD/4k. Realizatorii filmului se vor ocupa și de realizare montaj – Voice over – Inserturi grace 3D
Filmarea se va realiza cu dispozitive speciale de stabilizare si motion control pentru ca imaginea rezultata să fie de cea mai buna calitate.
-
Mondenacum 9 luni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 10 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro