teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » 1 Martie sărbătorit de elevii Liceului Teoretic Teiuș

1 Martie sărbătorit de elevii Liceului Teoretic Teiuș

Publicat în 02.03.2017 la ora 11:05

Ziua de 1 Martie este un reper calendaristic important pentru toţi românii. Getodacii şi dacii considerau 1 Martie drept prima zi a Noului An calendaristic.

Cu acest prilej se împleteau şnururi alb-negru de către femei şi se legau la mână, semnificând drumul vieţii într-un an, împletit cu bune şi cu rele, având rol de protecţie. Mai târziu, negrul a fost schimbat cu roşul, culoare care simbolizează viaţa, vitalitatea, sângele şi dragostea. Apoi, la şnur s-au adăugat bănuţi, devenind talismane aducătoare de noroc şi sănătate.

La aceştia s-au alăturat: Trifoiul cu patru foi – conform legendei, este singurul obiect pe care Eva, izgonită din Paradis, l-a luat cu ea; Potcoava – reputaţia de a ocroti oamenii şi animalele de vrăjitoare şi duhuri rele; Coşarul negru – aduce fericire şi prosperitate în îndeplinirea unei dorinţe; Ancora – simbolul speranţei, credinţei ce se leagă de înaltul cerului, de sursa vieţii; Ghiocelul – simbolul puterii de îndurare, curaj, fidelitate nezdruncinată şi speranţă; Buburuza (engl. Ladybug = gândacul Doamnei)

Elevii Consiliului Şcolar al Elevilor de la Liceul Teoretic Teiuş, sub coordonarea dnei prof. Mihaela Suărăşan au realizat, ca de altfel în fiecare an, mărţişoare care poartă sigla liceului dar şi cum este firesc, diverse motive florale specifice acestui anotimp. Ele au fost oferite în dar doamnelor întâlnite de elevi în afara liceului, iar în liceu doamnelor profesoare şi personalului feminin auxiliar. Noutatea în acest an a fost reprezentată de o vizită realizată de dl. director, Marius Pintea, alături de câţiva dintre membrii CŞE la Şcoala gimnazială Stremţ, unde cadrelor didactice, elevelor li s-a oferit acest mic simbol al primăverii.

Acest articol a fost citit de 37 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.