Actualitate
Vârstnicii de la Căminul „Sfânta Ana” din Teiuş au primit daruri de la IPS Irineu
Vârstnicii ocrotiţi în cadrul Aşezământului Social „Sfânta Ana” din Teiuş au fost sărbătoriţi astăzi, 1 octombrie 2013, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, la eveniment fiind prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. IPS Irineu a oficiat o slujbă de binecuvântarea a căminului pentru persoane vârstnice şi a oferit celor 14 beneficiari cadouri.
„Mă bucur să fiu prezent în căminul pentru persoane vârstnice din Teiuş. Acordându-le îngrijire, noi ne concretizăm iubirea milostivă faţă de aceste suflete care, prin puterea rugăciunii smerite şi a jertfei de suferinţă, contribuie la zidirea trupului tainic al lui Hristos, la întărirea Bisericii noastre. Adresându-mă astăzi acestora i-am îndemnat să fie conştienţi de preţul celor din urmă ani ai vieţii lor. Trăind în răbdare şi în evlavie, ei pot obţine din cer har şi ajutor pentru lumea răscumpărată, pot dobândi prinos de lumină şi de bucurie veşnică pentru ei înşişi” a spus în cuvântul său către vârstnici IPS Irineu. .
La rândul său coordonatorul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuş părintele Vasile Crişan a apreciat parteneriatul dintre stat şi Biserică prin care funcţionează acest aşezământ social precizând totodată că o dovadă a activităţii filantropice bune desfăşurată aici este faptul că aşezământul este ocupat la capacitatea maximă.
„Ne bucurăm că în această zi IPS Irineu a poposit în mijlocul Căminului pentru Persoane Vârstnice de la Teiuş mai ales în această zi specială când sărbătorim persoanele vârstnice. Centrul din Teiuş funcţionează din anul 2011 şi ne bucurăm să vă spunem că îşi desfăşoară activitatea la capacitatea maximă. Acest lucru demonstrează că aici se desfăşoară o activitate filantropică bine pusă la punct şi apreciată de către beneficiari” a spus părintele Vasile Crişan, coordonatorul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuş.
Potrivit Ascociației Filantropia Ortodoxă Alba, “căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana” din Teiuş funcţionează într-un parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Parohia şi Mânăstirea Dumbrava, Primăria Teiuş şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Aşezământul a fost construit cu ajutorul Fundaţiei „Arnemuidem Ajută Teiuş” din Olanda şi are în prezent 14 beneficiari, persoane vârstnice, unele dintre acestea imobilizate.
Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în 1 octombrie în toate aşezămintele care se adresează acestei categorii de beneficiari din Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. În judeţele Alba şi Mureş care formează Eparhia de Alba Iulia peste 800 de vârstnici sunt ocrotiţi în cămine pentru bătrâni sau beneficiază de servicii socio-medicale de îngrijire la domiciliu.”

Actualitate
Când începe Postul Paștelui 2023. Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | teiusinfo.ro
Când începe Postul Paștelui 2023 ortodox și catolic . Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | teiusinfo.ro
Paștele este una dintre sărbătorile mari de peste an, dar spre deosebire de Crăciun, acesta nu se sărbătorește în fiecare an la aceeași dată. În 2023, atât Paștele ortodox, cât și cel catolic for fi sărbătorite în luna aprilie.
În 2023, Paștele ortodox va pica duminică 16 aprilie, iar Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie.
Așa cum este tradiția, duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, Floriile ortodoxe 2023 pică pe 9 aprilie, iar cele catolice pe 2 aprilie.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă. Astfel, în 2023 salariații vor sta acasă pe:
- 14 aprilie 2023 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
- 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
- 17 aprilie 2023– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.
Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.
Postul Paștelui 2023 este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește:
- 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
- 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Paștele catolic 2023 va pica în data de 9 aprilie. Postul Paștelui catolic va începe pe data de 22 februarie și se va termina în data de 8 aprilie.
Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023?
- În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
- În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
- În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Actualitate
Tânără de 21 de ani cercetată de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistată conducând drogată, pe strada Clujului
În urma testării conducătoarei auto, cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor cu efect psihoactiv, motiv pentru care a fost condusă la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea determinării prezenței, în organism, a prezenței substanțelor interzise.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bărbat de 52 de ani cercetat de polițiștii din Teiuș, după ce a găsit un portmoneu cu acte și bani și nu l-a înapoiat proprietarului
Se pare că, la data de 2 august 2022, în timp ce se afla pe strada Clujului din Teiuș, bărbatul ar fi găsit un portmoneu în care erau documente și suma de 755 de lei, pe care-l pierduse un bărbat din Blaj și pe care și l-a însușit, pe nedrept.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bărbat de 69 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a furat portmoneul unui cetățean într-un magazin din oraș
Se pare că, în după amiaza zilei de 7 noiembrie 2022, profitând de neatenția unui bărbat care se afla într-un magazin din Teiuș, i-ar fi sustras suma de 120 de lei.
Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a bărbatului și recuperarea prejudiciului.
FOTO: ARHIVĂ
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 10 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 6 ore
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022 | teiusinfo.ro