Actualitate
Tradiții și obiceiuri de Postul Adormirii Maicii Domnului | teiusinfo.ro
Tradiții și obiceiuri în Postul Adormirii Maicii Domnului 2017 sau Postul Sfintei Mării | teiusinfo.ro
Postul Adormirii Maicii Domnului incepe în 2017 în 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie.
In popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august). Citește și: Mesaje de Sfânta Maria
Originea acestui post a fost fixata in secolul al V lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Exista randuiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savarseasca in aceasta perioada a postului Adormirii Maicii Domnului si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.
Daca in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mancare uscata, iar daca marti si joi ni se cere sa mancam fara ulei, nu trebuie sa intelegem ca postul Adormirii Maicii Domnului dispretuieste trupul. Nu, acest post cauta sa-l mantuiasca impreuna cu sufletul.
Sa nu ajungem la astfel de ganduri: „Maine ce voi mai gati?”, „Astazi cu ce bani sa mai cumpar bucate de post?”, caci nu diversificare alimentara si cheltuiala peste masura cere postul. Faceti din rugaciune mancare pentru vremea postului si veti vedea cat de hranitoare si de ieftina este adevarata mancare de post. Nu va indemn la o postire peste puterile dumneavoastra, ci doresc sa va atrag atentia ca postul are nevoie si de rugaciune. Fara ea, cele doua saptamani de post vor fi chinuitoare si vor parea ca nu mai au sfarsit.
Tradiții pe care trebuie să le respecți ca să-ți meargă bine
Dacă eşti însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să munceşti sau să trebăluieşti pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se crede că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere.
Fetele care doresc să se marite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul. De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac
Conform unei alte superstitii populare, este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci, la fel cum este interzis să mergi înapoi. De ce? Pentru că dacă nu respecţi întocmai aceste datini, dracul va rade, iar Maica Domnului se va întrista şi va plange.
Inflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Mariei trădează sosirea unei toamne blânde şi îndelungate.
Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Marie sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune către ea.
Cum se ține Postul Adormirii Maicii Domnului
Dacă data de 31 iulie pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Dacă sărbătoarea pică în astfel de zile, se dă dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. După titpicurile bisericeşti, se posteşte strict lunea, miercurea şi vinerea, până la orele 15:00, când se mănâncă numai hrană uscată. Marţea şi joia se consumă legume fără ulei, de preferat doar fierte. Pe 6 august, când are loc sărbătoarea Schimbării la faţă, avem dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În bisericile mănăstirilor, se citesc zilnic cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov. Romano-catolicii postesc numai o singură zi, în ajunul sărbătorii, pe 14 august.
Când trebuie să ții post, în general
În popor, există credinţa că, pentru sănătate şi noroc, se ţine post miercurea şi vinerea, iar pentru duşmani, numai sâmbăta şi duminica, dar cu mare păcat. Se spune că, demult, cei care aveau duşmani de moarte posteau marţea cu tot cu animalele din bătătură.
Cine se roagă la Sfânta Fecioară scapă de necazuri și de boli
Sărbătoarea cunoscută drept Adormirea Maicii Domnului face ca tradițiile religioase și folclorice să se împletească și să lase loc unui lung șir de rânduieli străvechi. 15 august e zi de praznic, când se dă de pomană pentru morţi. Dar tot în aceeași zi este Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.
Sursa Crestinortodox.ro, ziaruldeiasi.ro
Actualitate
Tânăr de 20 de ani cercetat de polițiștii din Teiuș, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat
Marți, 3 septembrie 2024, în jurul orei 20.30, polițiștii din Teiuș au depistat un tânăr de 20 de ani, din municipiul Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe raza orașului Teiuș, având permisul de conducere suspendat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bogățiile toamnei, în Piața Agroalimentară din Teiuș. Cea de-a XI-a ediție a Târgului cu expoziție și vânzare „Belșug Teiușean”
Târgul „Belșug Teiușean”, Ediția a XI-a, a luat startul sâmbătă dimineața, transformând Teiușul în centrul culorilor și aromelor de toamnă, iar producătorii locali, specializați în cultivarea fructelor, legumelor, și a produselor lactate, au adus în Piața Agroalimentară din localitate o adevărată explozie de savoare și prospețime.
Expoziția cu vânzare s-a deschis la ora 8.00 dimineața, iar mușterii au avut ocazia să descopere și să achiziționeze produse locale de la producătorii din zona Teiușului.
La ora 10:00, copiii din Teiuș i-au încântat pe cei prezenți cu dansuri populare pline de energie și bucurie, elevii Liceului Teoretic Teiuș au pregătit un scurt program artistic, iar evenimentul s-a încheiat cu premierea celor mai talentați producători teiușeni!
“Belșug Teiușean” nu este doar o sărbătoare, ci o celebrare a sufletului comunității: ”Este momentul în care tradițiile locale, munca și pasiunea producătorilor noștri sunt puse în lumină, iar bogăția pământului și a sufletului teiușean sunt împărtășite. Belșugul nu se măsoară doar în roadele câmpului, ci și în bucuria de a fi împreună, de a ne susține unii pe alții și de a păstra vii valorile care ne unesc.
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și au contribuit la reușita acestui eveniment tradițional!”, au transmis organizatorii.
Actualitate
Sâmbătă, 31 august 2024: Belșug Teiușan, ediția a XI-a
Primăria și Consiliul Local Teiuș, organizează în data de 31 august 2024 sărbătoarea „Belșug Teiușean”, ediția a Xl-a.
Începând cu ora 08:00, în Piața Agroalimentară din oraș, va avea loc deschiderea expoziției cu vânzare, promovată și susținută de către producătorii noștri locali, iar de la ora 10:00 ne vom delecta cu dansurile populare ale copiilor noștri și vom premia producătorii teiușeni.
Actualitate
Bărbat de 31 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce și-a agresat soția
Joi, 15 august 2024, polițiștii din Teiuș au fost sesizați de către o femeie de 30 de ani, din orașul Teiuș, cu privire la faptul că a fost agresată de soțul ei, în vârstă de 31 de ani.
Din primele cercetări, în timp ce se afla împreună cu soțul ei, la locuința comună din orașul Teiuș, femeia ar fi fost agresată fizic de către soțul ei, pe fondul unor discuții în contradictoriu.
Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, prin care i-a fost interzis bărbatului de 31 de ani să se apropie de soția sa.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Dragobete 2024. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum o lună
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 5 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | teiusinfo.ro