Actualitate
Sfânta TAINĂ a Botezului. Ritualul care se practică încă de la începutul vremurilor | teiusinfo.ro
Sfânta TAINĂ a Botezului. Ritualul care se practică încă de la începutul vremurilor | teiusinfo.ro
Botezul este ritualul care în creștinism, încă din perioada Noului Testament reprezintă modalitatea de intrare în comunitatea creștină, în aproape toate confesiunile. În Biserica Catolică, în Biserica Ortodoxă și în Bisericile Vechi Orientale, botezul reprezintă una din cele șapte taine (sacramente).
Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Urări de Sfântul Ioan care pot fi transmise prin SMS de Sf Ioan Botezătorul
Botezul lui Ioan
Primul botez, care este menționat în Noul Testament, este botezul lui Ioan. Sfântul Ioan a primit titlul de Botezătorul din pricină că boteza lumea. Botezul efectuat de Ioan avea loc în apa Iordanului și presupunea o mărturisire a păcatelor și o pocăință interioară având ca scop iertarea păcatelor.
Iisus s-a botezat de către Ioan, după cum mărturisesc evangheliile. Chiar și unii dintre ucenicii lui de mai târziu au fost botezați de către Ioan care i-a făcut atenți asupra mielului lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii. În perioada următoare au botezat, după cum relatează Evanghelia după Ioan (Ioan cap. 4) atât Ioan, cât și o parte din ucenicii lui Iisus.
În Faptele Apostolilor ni se relatează că Pavel din Tars întâlnește în Efes pe ucenicii lui Ioan Botezătorul. După ce aceștia i-au relatat despre botezul săvârșit de ei în numele lui Ioan, Pavel le explică că Ioan a botezat cu un botez al pocăinței și că a arătat tuturora să creadă în Cel ce avea să vină după el, adică în Iisus Hristos. Iar acei ucenici ai lui Ioan s-au botezat în numele Domnului Iisus.
Citește și: MESAJE de PASTE • MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE
Sensul botezului
Conform învățăturii Sf. Pavel, cel care vine spre botez este făcut părtaș – prin taina botezului – morții și îngropării lui Hristos. Ritualul botezului arată prin aceasta schimbarea vizibilă care poate fi trăită de fiecare dintre existența „omului vechi” al păcatului și cea o „omului nou” care îl urmează pe Hristos. Apa botezului omoară și învie simultan. În botez cel botezat se face părtaș învierii lui Hristos.
Simultan el devine prin lucrarea Sfântului Duh din Botez o parte a trupului universal al lui Hristos. Botezul este simbolul împăcării dintre Dumnezeu și oameni realizată prin moartea pe cruce și prin învierea lui Iisus Hristos. Cum moartea și învierea lui Hristos s-au petrecut doar o singură dată pentru mântuirea lumii, așa și botezul are loc doar o singură dată spre mântuirea celui ce vine la botez și nu necesită repetare. Faptele Apostolilor ne exemplifică necesitatea rebotezării dacă botezul nu a fost făcut în numele lui Iisus Hristos.
Credința este, de asemenea, necesară pentru dobândirea mântuirii. Aceasta, ca dar al Sfântului Duh, îl arată pe cel botezat ca părtaș al bisericii și îl conduce pe drumul vieții celei noi care îl eliberează pe cel botezat din robia păcatului și îl conduce spre libertatea fiilor lui Dumnezeu.
Citește și: Râul Iordan de Bobotează. De ce se întoarce cursul râului Iordan de Bobotează
Ritualul Botezului
Elementul exterior și vizibil al botezului care are o importanță covârșitoare este apa. Forma efectuării botezului în antichitatea creștină, care actualizează sacramental respectiv reprezintă simbolic „împreună-îngroparea și împreună-învierea cu Iisus Hristos”, este încă folosită de bisericile ortodoxe răsăritene, bisericile necalcedoniene, de baptiști, de martorii lui Iehova și alte culte neoprotestante. Imaginea baptisteriului din Subaita ne oferă o imagine clară a modului efectuării botezului în biserica veche.
Conferința Episcopilor Catolici Germani a declarat, referindu-se la întreita scufundare, următoarele : „Se poate boteza prin scufundare sau prin udare Botezul prin scufundare este mai potrivit pentru a exprima participarea la moartea și învierea lui Hristos. Comportamentul (sacerdoților) noștri va rămâne la botezul prin udare.” Bisericile răsăritului rămân ancorate în tradiția botezării prin scufundare chiar și în cazul copiilor mici.
Anabaptiștii din perioada reformei au botezat aproape fără excepție prin udare. Menoniții, care au fost urmașii acestora, practică, totuși, la cererea credincioșilor, sau după normele constitutive ale parohiei, botezul prin scufundare (Immersion), udare (Affusion) sau stropire (Aspersion).
Botezul prin scufundare poate fi efectuat și în afara clădirii bisericii, în lacuri sau râuri. Botezul prin scufundare redevine actual în mediul protestant prin mișcarea pietistă și, mai târziu, prin baptiști și alte grupări neoprotestante. Astăzi este practicată în majoritatea comunităților bisericești baptismale.
Citește și: Mesaje de 8 martie • Felicitări de 8 martie • Urări de 8 martie care pot fi transmise prin SMS de Ziua Femeii
Formula de botezare
Cu privire la formula de botezare există doar deosebiri minore în formula de introducere a botezului, pe când continuarea ei …numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh/Spirit este identică în majoritatea bisericilor și confesiunilor creștine.
În Biserica Ortodoxă introducerea se face cu cuvintele Se botează robul lui Dumnezeu N.N., în numele Tatălui. Amin. și al Fiului. Amin. și al Sfântului Duh. Amin. acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. În cea romano-catolică și în cea anglicană se folosesc cuvintele N.N., eu te botez pe tine în…, iar în cea evanghelică se folosește traducerea lui Martin Luther N.N., eu te botez întru numele ….
În textul grecesc original prepoziția εις se află în acuzativ, fapt care ne arată o direcție sau un scop (în; întru, pentru). Mai clar se exprimă Apostolul Pavel în Rom 6, 3ff că fiecare care s-au botezat „în” (εις) Iisus Hristos, a fost botezat „întru moartea sa” (εις τον θανατον αυτου).
Citește și: Taina Sfântă a Botezului • Ritualul Botezului • Rânduiala Botezului • Formula de Bobotează sau predica Botezului
Martin Luther și alți traducători protestanți după el au redat εις cu în/întru. Deoarece această formulare este deseori confundată cu punerea numelui, de aceea comunitățile evanghelice fac în ultima perioadă recurs la versiunea latină a formulei de botez in nomine care, în traducere actuală, se exprimă prin în Numele.[28]
Formula de botezare εις το ονομα este traducerea expresiei rabinice לשם – leschem – „in numele“. În Talmud această expresie este folosită pentru a da un sens final și a exprima o autoritate divină. În Noul Testament se extinde această formulă autoritatea numelui divin trecând și asupra persoanei lui Iisus.
La botezul în/întru numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh se realizează integrarea catihetului în Hristos și părtășia lui la moartea și învierea acestuia.
Câteva comunități creștine folosesc o formulă de botezare în numele lui Iisus (Hristos), fără ca aceste comunități să vadă vreo contradicție între practica lor și dispoziția de a propovădui și boteza „în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh”. Aceste grupări argumentează cu practica creștinismului primar și cu argumentul că în Evanghelia după Matei expresia „în numele” este folosită la singular.
Spre deosebire de majoritatea creștinilor, Martorii lui Iehova botează în numele lui Iehova.

Actualitate
Sâmbătă, 27 august 2022: Zilele Orașului Teiuș – Ediția a XV-a. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii
Cea de-a XV-a ediție a Zilelor Orașului Teiuș va avea loc sâmbătă, 27 august 2022, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.
Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.
Ora 16.00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși
Invitați:
– Ansamblul folcloric „Brădeana”
– Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
– Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
– Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
– Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
– Alexandra Bărăștean
– Roxana Bărăștean
– Cornelia Maxa
– Ovidiu Furnea
– Ina Todoran
„Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!”, transmit organizatorii.
Actualitate
Bărbat de 34 de ani cercetat de polițiștii din Teiuș, după ce a fost surprins conducând băut pe strada Clujului
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
4 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 14 august 2022, în orașul Teiuș și comuna Sântimbru
Dintre aceste cazuri, 3 au fost atribuite orașului Teiuș (2 cazuri noi și 1 reinfectare) și 1 comunei Sântimbru.
Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 confirmate astăzi, 14 august 2022, în județul Alba:
ABRUD – 2 cazuri
AIUD – 7 cazuri
ALBA IULIA – 30 cazuri
BLAJ – 5 cazuri
CÂMPENI – 2 cazuri
CUGIR – 4 cazuri
OCNA MUREȘ – 1 caz
SEBEȘ – 5 cazuri
TEIUȘ – 2 cazuri
ZLATNA – 2 cazuri
BERGHIN – 1 caz
CÂLNIC – 1 caz
CETATEA DE BALTĂ – 1 caz
HOREA – 1 caz
IGHIU – 1 caz
LOPADEA NOUĂ – 1 caz
MIHALȚ – 1 caz
PIANU – 1 caz
ROȘIA MONTANĂ – 3 cazuri
SÂNTIMBRU – 1 caz
SĂSCIORI – 1 caz
ȘONA – 1 caz
VIDRA – 1 caz
• Cazuri de reinfectare:
AIUD – 3 cazuri
ALBA IULIA – 11 cazuri
TEIUȘ – 1 caz
CRĂCIUNELU DE JOS – 1 caz
CRICĂU – 1 caz
DAIA ROMÂNĂ – 1 caz
MIHALȚ – 1 caz
OHABA – 1 caz
Sâmbătă, în județul Alba au fost prelucrate în total 142 teste, 32 PCR, 110 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 485.494 mai exact, 362.003 de teste PCR și 123.491 de teste rapide.
Actualitate
4 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 13 august 2022, în orașul Teiuș și comuna Stremț
Dintre aceste cazuri, 3 au fost atribuite orașului Teiuș (2 cazuri noi și 1 reinfectare) și 1 comunei Stremț.
Localitățile din care provin cazurile de COVID-19 confirmate astăzi, 13 august 2022, în județul Alba:
ABRUD – 1 caz
AIUD – 10 cazuri
ALBA IULIA – 24 cazuri
BLAJ – 3 cazuri
CÂMPENI – 2 cazuri
CUGIR – 5 cazuri
OCNA MUREȘ – 4 cazuri
SEBEȘ – 3 cazuri
TEIUȘ – 2 cazuri
ZLATNA – 2 cazuri
ALMAȘU MARE – 3 cazuri
CIUGUD – 1 caz
HOREA – 1 caz
IGHIU – 2 cazuri
LUNCA MUREȘULUI – 1 caz
NOȘLAC – 1 caz
PIANU – 1 caz
ROȘIA MONTANĂ – 1 caz
SĂLCIUA – 1 caz
ȘONA – 1 caz
STREMȚ – 1 caz
UNIREA – 2 cazuri
• Cazuri de reinfectare
AIUD – 4 cazuri
ALBA IULIA – 9 cazuri
BLAJ – 1 caz
CÂMPENI – 1 caz
CUGIR – 1 caz
SEBEȘ – 2 cazuri
TEIUȘ – 1 caz
Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 338 teste, 138 PCR, 200 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 485.352 mai exact, 361.971 de teste PCR și 123.381 de teste rapide.
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de dragoste. Scurte declarații de iubire pentru EA sau pentru EL | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Știri din zonăacum 11 luni
A fost semnat contractul pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 750C
-
Mondenacum 6 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
3 noi cazuri de COVID-19 raportate astăzi, 18 septembrie 2021, în orașul Teiuș