Actualitate
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2019. Tradiţii pe care românii le respectă cu sfințenie | teiusinfo.ro
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2019. Tradiţii pe care românii le respectă cu sfințenie | teiusinfo.ro
Cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sânpetrului, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe în acest an în 22 iunie. Credincioșii îi celebrează pe cei doi sfinți în ziua de 29 iunie.
Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru şi Pavel le avem din secolul al IV-lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului şi Leon cel Mare.
Acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.
Citește și: felicitări de Sfinții Petru și Pavel
Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti.
În acest an, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ţine o săptămână, în perioada 22-28 iunie.
Acest post este unul uşor. Sâmbătă, 22 iunie şi duminică, 23 iunie, este dezlegare la peşte, dar şi luni, 24 iunie, când este noaptea de sânziene Marţi, 25 iunie şi joi, 26 iunie, este dezlegare la vin şi ulei, astfel ca mai rămân doar două zile de post fără dezlegări.
Pe întreaga durată a acestui Post, ca şi în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunţi, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria şi petrecerile care însoţesc de regulă nunţile, anunță basilica.ro.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi sâmbătă, 29 iunie.
Tradiţii şi obiceiuri de Sânpetru
În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. Aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.
Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit.
Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia.
Sfântul Apostol Petru – fiul lui Iona şi fratele Apostolului Andrei – s-a născut in Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Hristos îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturiseşte în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se şi leapadă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.
După Înălţarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor şi aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.
Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma.
Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.
Sfântul Apostol Pavel (Paul pentru catolici) era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin şi a fost elevul învăţatului Gamaliel. Luptând împotriva creştinilor, Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. Pe calea Damascului însă i se arată Hristos într-o lumină orbitoare şi îl mustră: “Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”. El se converteşte şi primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului.
Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67, în ziua de 29 iunie.
Importanţa sărbătorii este dată de postul care o precede – Postul lui Sânpetru – şi care, spre deosebire de Postul Paştelui, Postul Crăciunului şi Postul Sântămariei, are număr variabil de zile.
Local, sărbătoarea era anunţată de anumite repere cosmice şi terestre: aparitia licuricilor, amuţitul cucului, răsăritul constelaţiei Găinuşei şi altele.
Tot de Sânpetru, potrivit tradiţiei populare, este organizat şi Târgul Găinii, o sărbătoare veche ţinută în Munţii Apuseni şi dedicată zeiţei neolitice Gaea, protectoare a femeilor măritate, sinonimă cu Târgul de Fete. Vechimea multimilenară a sărbătorii zeiţei Gaea, devenită ulterior TârguI de Fete de pe Muntele Găina, este susţinută de argumente astronomice – Cloşca cu Pui, Găinuşa sau Cloţa, care este văzută, în perioada solstiţiului de vară, când se ţine Târgul Găinii.

Actualitate
Locuitorii din Teiuș au rămas astăzi, 27 septembrie 2023, fără apă potabilă, în urma unei avarii la conducta de alimentare
Locuitorii din orașul Teiuș au rămas fără apă potabilă, miercuri, 27 septembrie 2023, în urma unei avarii la conducta de alimentare a orașului.
„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Alba informează consumatorii că în data de 27.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă pentru o parte a orașului Teiuș din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.
La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere. Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258810521, 0258810463, în vederea intervenției.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, a transmis Apa CTTA Alba.
Actualitate
Bărbat de 56 de ani din Teius cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe strada Clujului
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Bărbat de 35 de ani din Teius cercetat de polițiști, după ce și-a agresat concubina și pe alți membrii ai familiei acesteia
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat, de 35 de ani, și-ar fi agresat concubina dar și alți membri ai familiei, toți majori.
Față de bărbat, a fost emis ordin de protecție provizoriu, pentru 5 zile, fiindu-i interzis să se apropie de membrii familie sale. Pe numele său, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Intervenție a pompierilor militari din Aiud și Alba Iulia, asistați de SVSU Teiuș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească
Pompierii militari din Aiud și Alba Iulia precum și SVSU Teiuș au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din Teiuș.
„Detașamentul de pompieri Aiud intervine în cooperare cu SVSU Teiuș pentru localizarea și stingerea unui incendiu în orașul Teiuș. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 2 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
UPDATE 1: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Incendiul se manifesta la un garaj și o anexă gospodarească. La momentul de față se lucrează la localizarea acestuia. Forțele de intervenție au fost suplimentate cu încă 1 ASAS de la Detașamentul de pompieri Alba Iulia”, a mai transmis ISU Alba.
UPDATE 2: „Incendiul a fost localizat, se lucrează în continuare pentru stingerea în totalitate a acestuia”, a transmis ISU Alba.
UPDATE 3: „Incendiul a fost lichidat. Suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 30mp. Fără victime”, a mai transmis ISU Alba.
-
Mondenacum 7 luni
FELICITĂRI de 8 martie. MESAJE și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de ZIUA FEMEII | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 6 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | teiusinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Cele mai frumoase mesaje de 1 MARTIE. Trimite şi tu un MESAJ, o FELICITARE, un SMS de Mărţişor | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Mesaje de Sfânta Maria. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | teiusinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | teiusinfo.ro