Rămâi conectat

Actualitate

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2019. Tradiţii pe care românii le respectă cu sfințenie | teiusinfo.ro

Publicat

în

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2019. Tradiţii pe care românii le respectă cu sfințenie | teiusinfo.ro

Cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sânpetrului,  Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe în acest an în 22 iunie. Credincioșii îi celebrează pe cei doi sfinți în ziua de 29 iunie.

Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru şi Pavel le avem din secolul al IV-lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului şi Leon cel Mare.

Acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.

Citește și: felicitări de Sfinții Petru și Pavel

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti.

În acest an, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ţine o săptămână, în perioada 22-28 iunie.

Acest post este unul uşor. Sâmbătă, 22 iunie şi duminică, 23 iunie, este dezlegare la peşte, dar şi luni, 24 iunie, când este noaptea de sânziene Marţi, 25 iunie şi joi, 26 iunie, este dezlegare la  vin şi ulei, astfel ca mai rămân doar două zile de post fără dezlegări.

Pe întreaga durată a acestui Post, ca şi în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunţi, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria şi petrecerile care însoţesc de regulă nunţile, anunță basilica.ro.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi sâmbătă, 29 iunie.

Tradiţii şi obiceiuri de Sânpetru

În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. Aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.

Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit.

Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia.

Sfântul Apostol Petru – fiul lui Iona şi fratele Apostolului Andrei – s-a născut in Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Hristos îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturiseşte în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se şi leapadă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

După Înălţarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor şi aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma.

Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel (Paul pentru catolici) era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin şi a fost elevul învăţatului Gamaliel. Luptând împotriva creştinilor, Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. Pe calea Damascului însă i se arată Hristos într-o lumină orbitoare şi îl mustră: “Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”. El se converteşte şi primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului.

Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67, în ziua de 29 iunie.

Importanţa sărbătorii este dată de postul care o precede – Postul lui Sânpetru – şi care, spre deosebire de Postul Paştelui, Postul Crăciunului şi Postul Sântămariei, are număr variabil de zile.

Local, sărbătoarea era anunţată de anumite repere cosmice şi terestre: aparitia licuricilor, amuţitul cucului, răsăritul constelaţiei Găinuşei şi altele.

Tot de Sânpetru, potrivit tradiţiei populare, este organizat şi Târgul Găinii, o sărbătoare veche ţinută în Munţii Apuseni şi dedicată zeiţei neolitice Gaea, protectoare a femeilor măritate, sinonimă cu Târgul de Fete. Vechimea multimilenară a sărbătorii zeiţei Gaea, devenită ulterior TârguI de Fete de pe Muntele Găina, este susţinută de argumente astronomice  – Cloşca cu Pui, Găinuşa sau Cloţa, care este văzută, în perioada solstiţiului de vară, când se ţine Târgul Găinii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bărbat de 26 de ani din Teiuș reținut de polițiști, după ce a încălcat ordinul de protecție provizoriu și și-a agresat fosta soție

Publicat

în

Duminică, 17 martie 2024, în jurul orei 14.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mihalț au fost sesizați de către o femeie de 27 de ani, din localitatea Mihalț, cu privire la faptul că a fost agresată de fostul soț.

Din primele cercetări, a rezultat că, în timp ce se afla în incinta unui magazin din localitate, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbatul, în vârstă de 26 de ani, din Teiuș, ar fi agresat-o pe reclamantă, provocându-i leziuni la nivelul feței, fără a fi necesară transportarea sa la spital.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu și au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, urmând ca în cursul zilei de azi, 18 martie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat concucând cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

Publicat

în

Astăzi, 14 martie 2024, în jurul orei 03.30, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un tânăr de 20 de ani, din Teiuș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Al. I. Cuza din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 47 de ani din Teiuș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Primăverii

Publicat

în

Duminică, 10 martie 2024, în jurul orei 03.45, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Teiuș au depistat un bărbat de 47 de ani, din Teiuș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Primăverii, din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un angajat al Primăriei Teiuș a găsit un portmoneu și l-a predat Poliției Locale care l-a restituit proprietarului de drept

Publicat

în

Un angajat al Primăriei Teiuș a găsit pe stradă un portmoneu cu bani, carduri și acte. Cu ajutorul poliției Locale a fost identificat proprietarul, căruia i-a fost restituit.

„Dorim să-l felicităm pentru spiritul civic pe colegul nostru Chiorean Cornel care a găsit pe domeniul public un portmoneu cu bani, carduri și acte pe care, împreună cu colegii de la Poliția Locală l-au restituit proprietarului de drept!”, au transmis reprezentanții administrației locale de la Teiuș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Teiuș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administratie

Stiri din zonă

Stiri din Alba

Politica

Stirea ta

Societate

Sport

Publicitate

Economie

Articole Similare

teiusinfoinfo, stiri teius, informatii teius